Bayram Namazında Ezan Okunmaz ile İlgili Hadisler

1148-) Abdurrahman b. abis dedi ki: Bir adam, İbn Abbâs (radıyallahü anh)'a: (sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte bayram namazında bulundun mu? diye sordu. İbn Abbâs şu karşılığı verdi: ama eğer onun yanındaki mevkim olmasaydı, küçük olduğum için buna şahit olamazdım. Hazret-i peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Kesîr b. es-Sait'in evinin yanındaki işarete gelip namazı kıldırdı, sonra hutbe okudu. Abbâs ezan ve kameti anmadı. Daha sonra sadaka vermelerini emretti. Bunun üzerine kadınlar kulaklarını ve boğazlarım işaret etmeye başladılar. Efendimiz Bilâl'e emretti, o da kadınların yanına gidip onların verdiklerini topladı ve Nebî (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yanına döndü. iydeyn 18, ezan 161; Ahmed b. Hanbel, I, 368.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Namaz Bölümü
Konu: Bayram Namazında Ezan Okunmaz
1149-) Tâvûs'un İbn Abbâs'tan rivâyet ettiğine göre; (sallallahü aleyhi ve sellem) Ebû Bekir, Ömer veya Osman (radıyallahü anhüm) bayram namazım ezansız ve ikâmetsiz kil(dır)mışlardır. Buradaki (" Ömer veya Osman" ifadesindeki) şek, Yahya'ya aittir. Mâce, ikâme 155, Ahmed b. Hanbe!, I, 227, 285, 346.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Namaz Bölümü
Konu: Bayram Namazında Ezan Okunmaz
1150-) Câbir b. Semure (radıyallahü anh)'den nakledilmiştir ki: (sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte ezansız ve kâmetsiz olarak defalarca bayram namazı kıldım." iydeyn 4,1, Mesâcid 26; Tirmizî, cuma 36; Nesâî iydeyn 19, İbn Mâce, ikâme 155; Ahmed b. Hanbel, I, 34, 141, 227, 232, 242.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Namaz Bölümü
Konu: Bayram Namazında Ezan Okunmaz