Çocuklara Selam Vermenin Müstehab Oluşu Bâbı ile İlgili Hadisler

5791-) Bize Yahya b. Yahya rivâyet etti. ki): Bize Hü şeym, Seyyâr'dan, o da Sabit El-Bûnânî’den, o da Enes b. Mâlik'den naklen haber verdi ki: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bazı çocukların yanından geçmiş de onlara selâm vermiş.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Selâm
Konu: Çocuklara Selam Vermenin Müstehab Oluşu Bâbı
5792-) Bu Hadîsi bana İsmail b. Salim de rivâyet etti, ki): Bize Hüşeym haber verdi. ki): Bize Seyyar bu isnadla haber verdi.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Selâm
Konu: Çocuklara Selam Vermenin Müstehab Oluşu Bâbı
5793-) Bana Amr b. Alî ile Muhammed b. Velîd dahi rivâyet ettiler. (Dediler ki): Bize Muhammed b. Ca'fer rivâyet etti. ki): Bize Şu'be, Seyyâr'dan rivâyet etti. (Dedi ki): Sabit El-Bünânî ile birlikte yürüyordum. Az sonra bir takım çocukların yanına uğrayarak onlara selâm verdi. Sabit şunu anlattı ki: Kendisi Enes'le beraber yürüyormuş. O da bir takım çocukların yanına uğrayarak onlara selâm vermiş, Enes de anlatmış ki, kendisi Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'le birlikte yürüyormuş. O da bir, takım çocukların yanına uğrayarak onlara selâm vermiş. hadîsi Buhârî ile Tirmizî «Kitâbu'l-istizan»'da; Nesâî «Elyevm velleyle» bahsinde tahrîc etmişlerdir. Hadîs-i şerif çocuklara selâm vermenin ve tevazu göstererek selâmı herkese ifşa etmenin müstehab olduğuna delildir. Bu hususta bütün ulema müttefiktir. İçlerinde çocuklar bulunan cemaattan bir çocuk selâm alsa, diğerlerinden borç sakıt olur mu, olmaz mı? meselesinde Şâfiîler'den iki kavl rivâyet olunmuştur. Esah kavle göre sakıt olur. Cumhûra göre bir çocuk, bir adama selâm verse alması lâzım gelir. gelince aralarında mahrem bulunmadıkça erkekler kadınlara selâm veremez. Rabîa: «Erkekler kadınlara, kadınlar erkeklere selâm veremez» demiştir. Nevevî bu sözün hata olduğunu söyler. Onun beyânına göre Şâfiiler'le cumhûrun mezhebi şudur: Kadınlar cemâat halinde iseler, erkek onlar selâm, verir. Bir kadınsa, ona başka kadınlar, kendi kocası ve mahremi, câriye ise sahibi selâm verebilirler. Bu hususta kadının güzel veya çirkin olmasının, hükmü yoktur. Kadın yabancı ise kendisinden şehvetlenilmeyecek kadar ihtiyar olduğu takdirde ona selâm vermek, keza onun da erkeğe selâm vermesi'müstehab olur. Birbirlerinin selâmım almak lâzımdır. Kadın genç yahut şehvetlenilecek yaşlılardan ise ecnebi bir erkek ona selâm veremediği gibi, o da erkeğe selâm veremez. Birbirlerine selâm verirlerse cevap beklemeye hakları yoktur.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Selâm
Konu: Çocuklara Selam Vermenin Müstehab Oluşu Bâbı