Enes B. Malik’in Anne Ümmü Süleym İle Bilal Radıyallahü Ânha’ın Faziletlerinden Bir Bab ile İlgili Hadisler

6473-) Bize Hasen El-Hulvâni rivâyet etti, ki): Bize Amr b. Âsim rivâyet etti. ki): Bize Hemmâm, İshâk b. Abdillah'dan, o da Enes'den naklen rivâyet etti. Şöyle dedi: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) zevcelerinden başka hiç bir kadının yanına girmezdi. Yalnız Ümmü Süleym müstesna! Çünkü onun yanına girerdi. Bu husûsda kendisine söz edildi de: ona acıyorum. Kardeşi benimle birlikte öldürüldü.» buyurdular. hadîsi Buhârî «Kitâbu'l-Cihad»'da tahric etmiştir. bahsinde görüldüğü vecihle Hazret-i Enes'in validesi Ümmü Süleym ile teyzesi Ümmü Hıram Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in ya neseb yahut süt cihetinden teyzeleri idi. Onun için yanlarına girerdi. İbn Tin buradaki tahsisin devam üzere girmek mânâsına olduğunu söylemiş: «Yoksa bazan Ümmü Hıram‘in yanına da girerdi.» demiştir. İhtimal ki, Ümmü Süleym Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte iken öldürülen Hıram b. Milhan'in anne baba bir kardeşi imişdir. Hazret-i Hıram, Bi'ri Maûne vak'asında şehid edilmişti. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in onun hakkında (benimle beraber) demesi, benim askerimle birlikte yahut din uğrunda benimle beraber idi manasınadır. Çünkü kendisi Bi'ri Maune vak'asında bulunmamıştı.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Sahabe'nin Faziletleri
Konu: Enes B. Malik’in Anne Ümmü Süleym İle Bilal Radıyallahü Ânha’ın Faziletlerinden Bir Bab
6474-) Bize İbn Ebî Ömer rivâyet etti. ki): Bize Bişr (yani İbn Seriy) rivâyet etti. ki): Bize Hammad b. Seleme, Sâbit'ten, o da Enes'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen rivâyet etti. Şöyle buyurmuşlar: girdim de bir ayak sesi İşittim. Ve: Bu kim? dedim. Bu Enes b. Mâlik'in annesi Gumeysâ binti Milhan'dır, dediler.» Enes'in validesine Rumeyda dahi denilir, İbn Abdil-Berr «Rumeysa ile Gumeysa Ümmü Seym'dir» demiştir. Bu kelimeler aşağı yukarı müteradif olup, çapaklı mânâsına gelirler. şerif Hazret-i Ümmü Süleym'in menkabesine delildir. Ümmü Süleym'in ismi ne olduğu ihtilaflıdır. Bazıları Rumeyle, bazıları Rumeyse, bir takımları da Müleyke olduğunu söylemişlerdir. Kız kardeşi Ümmü Hıram'ın ise ismi bilinememektedir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Sahabe'nin Faziletleri
Konu: Enes B. Malik’in Anne Ümmü Süleym İle Bilal Radıyallahü Ânha’ın Faziletlerinden Bir Bab
6475-) Bana Ebû Ca'fer Muhammed b. Ferec rivâyet etti. ki): Bize Zeyd b. Hubab rivâyet etti. ki): Bana Abdû’l-Aziz b. Ebî Seleme haber verdi. ki): Bize Muhammed b. Münkedir, Câbir, Abdillah'dan naklen haber verdi ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuşlar: cennet gösterildi, Ebû Talha'nın karısını gördüm. Sonra önümde bir tıkırtı işittim. Bir de baktım Bilâl'mış.» hadîs-i şerif de Hazret-i Bilâl-i Habeşî’nin faziletine delildir. Bilâl aslen köle olup, ilk iman edenlerdendir. Sahibi Ümeyye b. Halef tarafından pek çok ezâ cefâ gördüğünden, Hazret-i Ebû Bekr kendisini satın alarak âzâd etmiştir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in müezzini idi. İslâm'da ilk ezanı o okumuştur. Birçok hadîsler rivâyet etmiş ve hicretin yirminci yılında şam'da vefat etmiştir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Sahabe'nin Faziletleri
Konu: Enes B. Malik’in Anne Ümmü Süleym İle Bilal Radıyallahü Ânha’ın Faziletlerinden Bir Bab