Hacc-ı Kıran Yapan Bir Kimsenin-ihramdan, Ancak Hacc-ı İfrad Yapanın Çıktığı Vakit Çıkabileceğini Beyan Bâbı ile İlgili Hadisler
3043-)
Bize Yahya b. Yahya rivâyet etti. ki): Mâlik'e Nâfi'den dinlediğim, onun da Abdullah b". Ömer'den naklen rivâyet ettiği şu hadîsi okudum: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in zevcesi Hafsa' (radıyallahü anh): Resûlallah! Bu insanlara ne oluyor ki, sen ömrenden hille çıkmadığın hâlde ihramdan çıktılar?» demiş. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): başımı keçelerim, kurbanıma nişan da taktım. Binâenaleyh kurban kesmeden hille çıkamam.» buyurmuşlar.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hacc
Konu: Hacc-ı Kıran Yapan Bir Kimsenin-ihramdan, Ancak Hacc-ı İfrad Yapanın Çıktığı Vakit Çıkabileceğini Beyan Bâbı
3044-)
Bize, bu hadîsi İbn Nümeyr de rivâyet etti. ki): Bize Hâlid b. Mahled, Mâlik'den, o da Nâfİ'den, da İbn Ömer'den, o da Hafsa (radıyallahü anh)'dan naklen rivâyet eti. Şöyle dedi: Resûlallah! Sen, neden hille çatmıyorsun? dedim.» ve yukarki hadîs gibi rivâyette bulunmuş.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hacc
Konu: Hacc-ı Kıran Yapan Bir Kimsenin-ihramdan, Ancak Hacc-ı İfrad Yapanın Çıktığı Vakit Çıkabileceğini Beyan Bâbı
3045-)
Bize Muhammedü'bnu’l-Müsennâ rivâyet etti. ki): Bize Yahya b. Saîdt Ubeydullah'dan rivâyet etti. ki): Bana Nâfi', İbn Ömer'den, o da Hafsa (radıyallahü anh)'dan naklen haber verdi. Şöyle dedi: (sallallahü aleyhi ve sellem)'e: Bu insanlara ne oluyor ki, sen ömreden hille çıkmadığın hâlde İhramdan çıktılar? dedim. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): Çünkü ben kurbanımı nişanladım, başımı da keçeledim. Binâenaleyh haccdan hille çıkıncaya kadar ihramdan çıkamam, buyurdular.» Bize Ebû Bekir b. Ebî Şeybe rivâyet etti. ki): Bize Ebû Üsâme rivâyet etti. ki): Bize Ubeydullah, Nâfi'den, o da İbn Ömer'den naklen rivâyet etti ki, Hafsa (radıyallahü anha): Resûlallah!..» demiş. hadîsi, Mâlik hadîsinde olduğu gibi: «Kurban kesmedikçe ihramdan çıkamam.» şeklinde rivâyet etmiştir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hacc
Konu: Hacc-ı Kıran Yapan Bir Kimsenin-ihramdan, Ancak Hacc-ı İfrad Yapanın Çıktığı Vakit Çıkabileceğini Beyan Bâbı
3047-)
Bize; İbn Ebî Ömer rivâyet etti. (Dedî ki): Bize Hişâm b. Süleyman El-Mahzûra ile Abdülmecîd, İbn Cüreyc'den, o da Nâfi’den o da İbn Ömer'den naklen rivâyet ettiler. İbn Ömer Şöyle dedi: Bana, Hafsa (radıyallahü anhâ) rivâyet etti ki: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) , Veda haccı yılında zevcelerine ihramdan çıkmalarını emir buyurmuş. dedi ki: «Ben: Senin ihramdan çıkmana mâni nedir? diye sordum; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): Çünkü ben başımı keçeledim, kurbanımı da nişanladım. Binâenaleyh kurbanımı kesmedikçe ihramdan çıkamam, buyurdular.» hadîsi Buhârî «Hacc» bahsinin birkaç yerinde «Kitâbü'l-Libâs» ve «Kitâbi'l-Meğazî»de; Ebû Dâvûd, Nesâî ve İbn Mâce «Hacc» bahsinde muhtelif râvilerden tahrîc otmişlerdir. Ömer İbn Abdilberr diyor ki: «Ulemâdan Bazıları Nâfi'den rivâyet edilen bu hadîsde Mâlik'den başka hiç bir kimsenin ömreden bahsetmediğini söylemişlerdir. Fakat bu sözü Nâfi'den bir cemaat rivâyet etmiştir. Ubeydullah b. Ömer ile Eyyûb b. Ebi Temime de bunlar meyârunriadır. Bu iki zâtla İmâm Mâlik, Nâfi’nin râvileri olan hafızlardır. bâbda birbirini muarız olarak rivâyet edilen est-rlerle hiç bir âlimin amel etmesine imkân olmadığı, bunlardan birim tercîhder: başka da çâre bulunmadığı için her âlim kendince sahih olan rivâyeti, içtihadı derecesinde tercih etmiştir. kısi. Uz.Hadis .)an (Bu insanlara ne oluyor ki, sen ömrend".;:;. hilîe çıkmadığın hfürie onlar ihramdan çıktılar?) sözü hakkında ihtimâl, bundan haccı kaydetmiştir. Çünkü ömre ile haccın mânâları birbirine yakındır..- demiş, bi: takımları Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in Şerif de haccı f esnedi iv k ömre yapmayı emredince Hazret-i Hafsa’nın hacc tamamıyla feshedildiği zannettiğini, Bazıları da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’n-. ömreye niyetlendiği kanaatinde olduğunu söylemelerdir. göre gerek Hazret-i Hafsa gerekse İbn Abbâs (radıyallahü anh) (ömreye ihram) tâbirinden hacc-ı kıranı kasdet-mişlerdir.» keçelemek» tâbirinden murâd: Saçları dağılmamak ve bitlenmemek için başa yapışkan bir madde sürmektir. nişanlamak: hayvanın boynuna bir şey asmakla olur.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hacc
Konu: Hacc-ı Kıran Yapan Bir Kimsenin-ihramdan, Ancak Hacc-ı İfrad Yapanın Çıktığı Vakit Çıkabileceğini Beyan Bâbı