Hurma Ağaçlarının Başları Üzerindeki Yaş Hurmaların Altın Ve Gümüş İle Satılması Bâbı ile İlgili Hadisler

2228-) Câbir (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Peygamber(sallallahü aleyhi ve sellem.a.v.), tadı hoş ve güzel oluncaya kadar (ağaç üstündeki) yaş meyveyi satmayı nehyetti ve: "Olgun yaş meyve ancak dînar ile, dirhem ile (yânı altın ve gümüş para ile) satılır. Yalnız ariyyeler müstesnadır (onlar yaş veya kuru hurma ile satılabilir)" buyurdu.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitabu'l-buyû'
Konu: Hurma Ağaçlarının Başları Üzerindeki Yaş Hurmaların Altın Ve Gümüş İle Satılması Bâbı
2229-) Bize Abdullah ibnu Abdilvahhâb tahdîs edip şöyle dedi: Ben İmâm Mâlik'ten işittim. Ubeydullah ibnu'r-Rabî', İmâm Mâlik'e sorup: Dâvûd ibnu Husayn, Ebû Sufyân (Kuzmân)'dan; o da Ebû Hureyre (radıyallahü anh)'den;Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem.a.v.): "Ariyyeler satışında beş vesk yahut beş vesk'ten az mikdâra ruhsat verdi" hadîsini sana tahdîs etti mi? dedi. Mâlik de: Evet, diye cevâb verdi.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitabu'l-buyû'
Konu: Hurma Ağaçlarının Başları Üzerindeki Yaş Hurmaların Altın Ve Gümüş İle Satılması Bâbı
2230-) Bize Alî ibnu Abdillah tahdîs edip şöyle dedi: Bize Sufyân ibn Uyeyne tahdîs edip şöyle dedi: Yahya ibnu Saîd şöyle dedi: Ben Buşeyr'den işittim; şöyle dedi: Ben Sehl ibn Ebî Hasmete'den işittim: Rasûlüllah(sallallahü aleyhi ve sellem.a.v.) yaş meyveyi kuru hurma ile satmayı nehyetmiş ve ariyyede (yânı satılmak üzere ayrılan ağaçlarda) satın alanların onu yaş meyve olarak yemeleri için ne kadar kuru hurma tutacağını tahmîn etmek suretiyle, o kadar hurmaya satılmasına müsâade eylemiştir. Sufyân ibn Uyeyne diğer bir defasında: Ancak Peygamber ariyyede, sâhiblerinin onun getireceği kuru hurma mikdârmı tahmîn etmek suretiyle, alıcıların onu yaş hurma olarak yemeleri için o kadar kuru hurmaya satmalarına ruhsat verdi, demiştir. Buhârî: Sufyân'ın bu iki sözü lâfzan biraz farklı iseler de, ma'nâca bir ve müsavidirler, dedi. dedi ki: Ben gencecik bir oğlan çocuğu iken Yahya ibn Saîd el-Ensârî'ye: Mekke ahâlîsi, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem.a.v.)'in kendileri için ariyyelerin(yani meyveleri yaş olarak satılmak üzere ayrılmış olan ağaçların) satışına (kayıdsız olarak) ruhsat verdi diyorlar, dedim. Bunu Mekke ehline bildiren nedir? Dedi. Çünkü onlar bu hadîsi Câbir'den rivayet ediyorlar, dedim. Bunun üzerine Yahya sükût etti. bu isnadla Sufyân: Ben Yahya'ya söylediğim bu sözümle ancak Câbir'in Medîneli olduğunu (ve Mekkeliler'in bu hadîsi Câbir'den rivayet etmekte olduklarını) ifâde etmek istedim, dedi. dedi ki: Sufyân'a: Bu hadîste salâhı meydana çıkıncaya kadar yaş meyveyi satmaktan nehy yoktur, denildi. Hayır, yoktur, dedi.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitabu'l-buyû'
Konu: Hurma Ağaçlarının Başları Üzerindeki Yaş Hurmaların Altın Ve Gümüş İle Satılması Bâbı