Kurban Edilmeleri Mekruh Olan Hayvanlar ile İlgili Hadisler

2804-) Ubeyd b. Feyrûz'dan demiştir ki: Berâ b. Azib'e kurbanlıklarda hangi özelliklerin bulunmasının caiz olmadığını -yahut da kurbanlıklarda bulunması caiz olmayan özellikleri- sordum da (şöyle) cevap verdi: (sallallahü aleyhi ve sellem) (birgün) aramızda (ayağa) kalkıp (ben şu anda onun sözlerini aktarırken onun gibi el kol hareketleri de yapacağım) Oysa benim parmaklarım onun parmaklarından, parmak uçlarım da onun parmak uçlarından daha kısadır- (şöyle) buyurdu: Kurbanlıklar içerisinde kurban edilmeleri caiz olmayan dört (hayvan) vardır: Körlüğü açıkça, belli olan tekgözlü, hastalığı açıkça belli olan hasta, topallığı iyice belli olan topal, ilikleri kurumuş (derecede) cılız" (Ubeyd b. Feyruz sözlerine devam ederek) dedi ki: - ben de (Bera b. Azib'e): Ben (hayvanın) diş(ler)inde bir eksiklik bulunmasından hoşlanmıyorum." dedim. O da: Hoşlanmadığın (hayvan)ı bırak (fakat) onu (kurban etmeyi) kimseye yasaklama" cevabını verdi. Dâvûd der ki (Kesîr) iliği kalmamış (hayvan demektir). dahaya 5-7; Tirmizî, edahi 5; İbn Mâce, edahi 8; Darimî, edahi 3; Muvatta, dahaya 1; Ahmed, IV-284, 289-301.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Kurbanlar Bölümü
Konu: Kurban Edilmeleri Mekruh Olan Hayvanlar
2805-) Yezid Zü-Mısr dedi ki Utbe b. Abidin es-Sülemî'ye varıp: Ebû Velid! Ben kurbanlık aramaya çıktım fakat ön dişleridökülmüş olan bir hayvandan başkasını bulamadım. O da hoşuma gitmedi. (bu hususta) ne dersin? dedim, (o da) " Sen onu bana getirmez misin? (ben onu güzelce bir kurban edeyim) cevabını verdi. Sübhanallah benim (kurban etmem) caiz olmuyor da senin (kurban etmen nasıl) caiz oluyor?" dedim. (O da:) Evet (benim kurban etmem caiz olur), çünkü sen (onun kurban edilip edilmeyeceğinde) şüphe ediyorsun. Bense şüphe etmiyorum. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) sadece Müsferra, Müste'sale, Banka, Müşeyyed ve Kesrâ (denilen hayvanları kurban etme)yi yasakladı. Müsferra: Açığa çıkacak şekilde kulağı kökünden sökülen. Müste'sale: Boynuzu kökünden kınlan. Bahkâ: gözünün feri gitmiş olan. Müşeyyed: Cılızlıktan ve düşkünlükten dolayı sürüye uyamayan: Kesra; Ayağı kırık koyun demektir." dedi.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Kurbanlar Bölümü
Konu: Kurban Edilmeleri Mekruh Olan Hayvanlar
2806-) Ali (radıyallahü anh)'den demiştir ki: (sallallahü aleyhi ve sellem) bize (kurbanlık hayvanın seçiminde) göze ve kulağa dikkat etmemizi, avrâ (tekgözlü), mukabele, müdabere, harka, şarka, denilen hayvanlardan) kesmememizi emr etti. (bu hadisin ravilerinden) Züheyr dedi ki: Ben Ebû îshak'a: b. Numan, Hazret-i Ali'den naklen kurban edilmesi caiz olmayan hayvanları sayarken onlarla birlikte) boynuzu kırığı da zikretti mi? diye sordum da, cevabını verdi. sözlerine devam ederek) dedi ki: (Ebû îshak'a:) nedir dedim. (ön) tarafı kesik olandır dedi. nedir? dedim. (arka) tarafı kesik olandır, dedi. nedir? diye sordum, (uzunlamasına) delinmiş olandır. Cevabını verdi. nedir, dedim. enine delinmiş olandır, karşılığını verdi. edahi 5; Nesaî, dahaya 9-11; İbn Mâce, edahi 8; Darimî, edahi 3; Ahmed b. Hanbel 1-80, 108, 128, 149.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Kurbanlar Bölümü
Konu: Kurban Edilmeleri Mekruh Olan Hayvanlar
2807-) Hazret-i Ali'den demiştir ki: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) kulağının kesik veyahutta boynuzunun ekserisi kırık olan (bir hayvan)ı kurban etmeyi yasaklamıştır. Dâvûd der ki (bu hadisin ravilerinden olan Cürey) Cürey Südûsî-i Basri’dir. Katade'den başka bir kimse ondan hadis rivâyet etmemiştir.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Kurbanlar Bölümü
Konu: Kurban Edilmeleri Mekruh Olan Hayvanlar
2808-) Katade'den demiştir ki: Said b. el-Müseyyeb'e nedir diye sordum da -(kulağının ya da boynuzunun) yarı (sı veya) daha fazla(sı kesik olandır)- diye cevap verdi. dahaya 12.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Kurbanlar Bölümü
Konu: Kurban Edilmeleri Mekruh Olan Hayvanlar