Okuma İle Tedavi ile İlgili Hadisler

3887-) Sabit b. Kays'dan rivâyet olunduğuna göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir gün kendisinin yanına girmiş. -Ahmed (b. Salih, o sırada) Sâbit'in hasta olduğunu söylüyor- Ve (Hazret-i Peygamber): Ey insanların Rabbi, (bu hastalığı) Sabit b. Kays b. Şemmâs'dan gider" diye dua etmiş. Sonra (Medine'deki) Bathâ (denilen vadi)den toprak alıp onu bir bardağa koymuş, sonra (o toprağın) üzerine (birazcık) su ile birlikte üflemiş ve bu (suyla karışık) toprağı Sâbit'in üzerine dökmüş. Dâvûd dedi ki: (Hadisin senedinde bulunan) İbn es-Serh (den maksad), Yusuf b. Muhammed'dir. Doğrusu budur. Mâce, tıb 19.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Tıp Bölümü
Konu: Okuma İle Tedavi
3888-) Avf b. Mâlik'den rivâyet olunmuştur; dedi ki: cahiliye döneminde okuyup üfleyerek hastaları tedavi ederdik. (Bir gün); Allah'ın Rasûlü, bu hususta ne buyurursun? dedik. Bana (yaptığınız bu tedavi şeklini) gösteriniz. İçerisinde şirk olmadıkça, okuyup üfleyerek tedavi etmede bir sakınca yoktur" buyurdu. selâm 64.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Tıp Bölümü
Konu: Okuma İle Tedavi
3889-) Şifâ binti Abdullah'dan rivâyet olunmuştur; dedi ki: (Bir gün) ben Hafsa'nın yanında iken Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) yanıma geldi ve bana: Şu Hafsa'ya yazı yazmayı öğrettiğin gibi (insanın böğürlerinde çıkan) karınca (şeklindeki yaraların) duasını da öğretsen ya" buyurdu. b. Hanbel, IV, 372.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Tıp Bölümü
Konu: Okuma İle Tedavi
3890-) Sehl b. Huneyf şöyle demiştir: (yolculuğumuzda) bir akarsuya rastlamıştık. Ben (bu suya) girip içerisinde yıkandım. (Fakat sudan) rahatsızlanarak çıktım. Bir tedavi çaresi bulma ümidiyle, durum Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'a bildirildi. (Hazret-i Peygamber beni kastederek): Ebû Sâbit'e söyleyin, (kendisine isabet eden bu göz değmesinden okunarak Allah'a) sığınsın" buyurdu. Bunun üzerine ben; efendim, okunarak tedavi olmak caiz midir? diye sordum. Okuyup üfleyerek tedavi etme (nin); göz değmesinin, (zehirli böceklerin sokması neticesinde meydana gelen) zehirlenmenin, -ya da zehirli böcek sokmasının- dışında (o kadar tesiri) yoktur" buyurdu. Dövûd dedi ki: Hume; yılanın ve (diğer) sokucu böceklerin sokmasından meydana gelen zehirlenmedir. b. Hanbel, III, 486.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Tıp Bölümü
Konu: Okuma İle Tedavi
3891-) Enes (radıyallahü anh)'den rivâyet olunduğuna göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: Okuyup liflemekle tedavi etme (nin), gözdeğmesinin, (zehirli böceklerin sokmasıyla meydana gelen) zehirlenmenin ve kanamanın dışında (bu hastalıklardaki kadar tesiri) yoktur. (Okuyup üfleme kanamayı) keser." Dâvûd dedi ki: Bu hadisi bana rivâyet eden iki raviden biri olan) el-Abbâs, (metinde geçen) göz değmesini rivâyet etmedi. (Benim naklettiğim) bu (hadisteki sözler) Süleyman b. Dâvûd'un bana rivâyet ettiği hadisin sözleridir. tıb 17; Müslim, iman 374, selâm 52, 57, 58; Tirmizî, tıb 15; İbn Mâce, tıb 34; Ahmed b. Hanbel, I, 271, III, 118, 119, 127, 486, IV, 436, 438, 446.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Tıp Bölümü
Konu: Okuma İle Tedavi