Ramazan Orucunu Şaban Ayında Kaza Bâbı ile İlgili Hadisler

2743-) Bize Ahmed b. Abdillah b. Yûnus rivâyet etti. ki): Bize Züheyr rivâyet etti.. ki) Bize Yahya b. Saîd, Ebû Seleme'den rivâyet etti. Ebû Seleme şöyle dedi: Ben, Âişe (radıyallahü anha)'yi şunları söylerken işittim: üzerinde ramazandan kalma oruç borcu olurdu da onu Şa ban'dan başka zamanlarda kaza edemezdim. Meşguliyetim Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den ileri gelirdi - yahut Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile meşgul olurdum - »

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Ramazan Orucunu Şaban Ayında Kaza Bâbı
2744-) Bize İshâk b. İbrahim rivâyet etti. ki): Bize Bişr b. Ömer Ez-Zehrâni haber verdi. ki): Bana Süleyman b. Bilâl rivâyet etti. ki): Bize Yahya b. Saîd bu isnâdla rivâyette bulundu, yalnız o: «Bu vaziyet Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den ileri geliyordu.» demiş.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Ramazan Orucunu Şaban Ayında Kaza Bâbı
2745-) Bana, bu hadîsi Muhammed b. Rafi' dahi rivâyet etti. ki): Bize Abdürrazzâk rivâyet etti. ki): Bize İbn Güreye haber verdi. ki): Bana Yahya b. Saîd bu isnâdla rivâyette bulundu ve: (bu onun Peybamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ile meşgul bulunmasından olacak) sözünü Yahya söylüyordu.» dedi.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Ramazan Orucunu Şaban Ayında Kaza Bâbı
2746-) Bize Muhammedü'bnü'l-Müsennâ rivâyet etti ki): Bize Abdülvahhâb rivâyet etti. H. Amru'n-Nâkıd dahi rivâyet etti. ki): Bize SÜfyân rivâyet etti. Her iki ravi Yahya'dan bu isnâdla rivâyette bulunmuş yalnız hadîsde «Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile meşgul olurdum.» cümlesini zikretmemişlerdir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Ramazan Orucunu Şaban Ayında Kaza Bâbı
2747-) Bana Muhammed b. Ebî Ömer El-Mekkî rivâyet etti. ki): Bize Abdülazîz b. Muhammed Ed-Derâverdi, Yezîd b. Abdillah b. Had'dan, o da Muhammed b. İbrahim'den o da Ebû Selemete'bni Abdutrahman'dan, o da Âişe (radıyallahü anha)’dan neklen rivâyet etti. Âişe şöyle dedi: bizden birimiz Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) zamanında bazan oruç tutamaz da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber bulunmak dolayısıyla onu ta şaban gelinceye kadar kaza edemezdi.» hadîsi Buhârî, Ebû Dâvud, Nesâî ve İbn Mâce «Kitabu's-Savm» da tahric etmişlerdir. bir rivâyetinde işaret olunduğu gibi Buhârî'nin rivâyetinde dahi «Meşguliyet Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den ileri geliyordu. Yahut onunla meşgul olunuyordu.» ifadesi râvi Yahyâ'nın sözü olduğu bildirilmiştir. sözden murâd: Hazret-i Âişe'nin bütün vakitlerinde kendini Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in emrine tahsis ettiğini anlatmaktır. Şaban ayında orucunu kazaya vakit bulması, o ayda Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) oruç tuttuğu içindir. bir rivâyetinde Hazret-i Âişe'nin: (sallallahü aleyhi ve sellem) vefat edinceye kadar üzerinde kalan Ramazan borcunu ancak Şaban ayında kaza etmişimdir.» dediği bildirilmektedir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Ramazan Orucunu Şaban Ayında Kaza Bâbı