Ramazân Orucunun Vucûbu Ve Yüce Allahın Şu Kavli Bâbı: ile İlgili Hadisler

1925-) Talha ibnu Ubeydillah(şöyle demiştir): Bir A'râbî başının saçları dağınık hâlde Rasûlüllah’a geldi ve: Yâ Rasûlallah! Allah benim üzerime namazdan neyi farz kıldı, bana haber ver! Dedi. "Beş vakit namazı (farz etti), ancak senin kendiliğinden bir şey kılman olabilir" buyurdu. zât: Allah benim üzerime oruç tutmaktan neyi farz kıldı, bana haber ver! dedi. "Ramazân ayını farz kıldı, ancak senin kendiliğinden bir mikdâr oruç tutman olabilir" buyurdu. zât: Allah'ın benim üzerime zekâttan farz kıldığı şeyi bana haber ver! Dedi. o zâta İslâm'ın ibâdet yollarını (zekâtı, miktarlarını, haccı ve hükümlerini) haber verdi. A'râbî: Sana(hakkı) ikram eden Allah'a yemîn ederim ki, ben kendiliğimden gönüllü hiçbir şeyi yapmam. Allah'ın benim üzerime farz kıldığı şeylerden de hiçbir şeyi eksik yapmam, dedi. sözü üzerineRasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): doğru söylediyse felah buldu"; yahut da: "Eğer doğru söylüyorsa cennete girdi" buyurdu.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitâbu's-savm
Konu: Ramazân Orucunun Vucûbu Ve Yüce Allahın Şu Kavli Bâbı:
1926-) Ibn Ömer (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Peygamber(sallallahü aleyhi ve sellem) âşûrâ orucu tuttu ve âşûrâ orucunu tutmayı emretti. Ramazân orucu farz kılınınca, âşûrâ orucu tutmak terk olundu. (Râvî dedi ki:) Abdullah ibn Omer âşûrâ orucunu tutmazdı, ancak tutmakta olduğu nafile oruca tesadüf etmesi olabilirdi.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitâbu's-savm
Konu: Ramazân Orucunun Vucûbu Ve Yüce Allahın Şu Kavli Bâbı:
1927-) Âişe (r.anha) şöyle demiştir: Kureyş, Câhiliyet devrinde âşûrâ günü oruç tutardı. Sonra Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) -Medine'ye gelince insanlara- bu âşûrâ orucunu tutmayı emretti. Nihayet ramazân orucu farz kılınınca Rasûlüllah: "Âşûrâ orucunu tutmak isteyen, onu yine tutsun; isteyen de yesin" buyurdu.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitâbu's-savm
Konu: Ramazân Orucunun Vucûbu Ve Yüce Allahın Şu Kavli Bâbı: