Rehin Ve Rehinin Hazarda, Seferde Cevazı Bâbı ile İlgili Hadisler

4198-) Bize Yahya b. Yahya ile Ebû Bekir b. Ebî Şeybe ve Muhammed b. El-Alâ' rivâyet ettiler. Lâfız Yahya'nındır. (Yahya: Bize haber verdi tâbirini kullandı. Ötekiler: Bize Ebû Muâviye, A'meş'ten, o da İbrahim'den, o da El-Esved'den, o da Âişe'den naklen rivâyet etti, dediler. Âişe şunları söylemiş: (sallallahü aleyhi ve sellem) bir yahudîden veresiye zahire satın aldı da ona bir zırhını rehin olarak verdi.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Müsâkaat
Konu: Rehin Ve Rehinin Hazarda, Seferde Cevazı Bâbı
4199-) Bize İshâk b. İbrahim El-Hanzalî ile Aliy b. Haşrem rivâyet ettiler. (Dediler ki): Bize Îsâ b. Yûnus, A'meş'den, o da İbrahim'den, o da El-Esved'den, o da Âişe'den naklen haber verdi. Şöyle dedi: (sallallahü aleyhi ve sellem) bir yahudîden zahire satın aldı da ona demirden bir zırh rehnetti.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Müsâkaat
Konu: Rehin Ve Rehinin Hazarda, Seferde Cevazı Bâbı
4200-) Bize İshâk b. İbrahim El-Hanzalî rivâyet etti. ki): Bize El-Mahzûmî haber verdi. ki): Bize Abdülvâhid b. Ziyâd, A'meş'den naklen rivâyette bulundu. Şöyle dedi: Nehaî'nin yanında selemin lâfını ettik de şuhları söyledi: Bize Esved b. Yezîd, Âişe'den naklen rivâyette bulundu ki: (sallallahü aleyhi ve sellem) bir yahudîden bir müddete kadar zahire satın almış ve demirden bir zırhını ona rehin vermiş.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Müsâkaat
Konu: Rehin Ve Rehinin Hazarda, Seferde Cevazı Bâbı
4201-) Bize bu hadisi Ebû Bekir b. Ebî Şeybe dahi rivâyet etti. ki): Bize Hafs b. Gıyâs, A'meş'den, o da İbrahim'den naklen rivâyet etti Esved, Âişe'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den bu hadisin mislini rivâyet eyledi» demiş; demirden kaydını zikret-raemiş. hadîsi Buhârî «Büyü'», «İstikraz», «Cihâd», «Şerike», «Selem» ve «Megâzî» bahislerinin on bir yerinde; Nesâî «Buyû'»da; İbn Mâce «Ahkâm»da muhtelif râvilerden tahrîc etmişlerdir. Bu rivâyetlerden anlaşıldığına göre Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimiz Ebû Şahme yahut Ebû Şahm denilen yahudîden ailesi efradı için bir miktar arpa alarak ona «Zâtü'l-fudûl» nâmındaki harp zırhını rehin vermiştir. Aldığı arpanın miktarı hususunda rivâyetler muhteliftir. Bir rivâyete göre otuz, diğerine göre yirmi, başka bir rivâyetle kırk ölçektir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in bu arpayı, yahudîden alış-veriş caiz olduğunu anlatmak için almış olması da bir ihtimâldir. Arpa mukabilinde zırhını rehin etmesi verecek başka bir şey bulamadığındandır. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in ailesi efradı için senelik zahiresini bir yerde biriktirirdiği sahih rivâyetlerle sabit olmuştur, fakat bu borçlanma o zahire bittikten sonra olmuştur. Ulemâdan bazıları borçlanmanın gelen misafirler sebebiyle yapıldığını söylemişlerdir; bilâhare bunu Hazret-i Ebû Bekir ödemiştir. Ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem)’in arpayı ashabının zenginlerinden almayıp yahudîye. müracaat buyurması, ya ondan başka kimsede bulunmadığından yahut sahabe arpayı kendisine teberru' ederek minnet altında kalmamak içindir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Müsâkaat
Konu: Rehin Ve Rehinin Hazarda, Seferde Cevazı Bâbı