Şaban Ayı Sonlarında Oruç Bâbı ile İlgili Hadisler

2808-) Bize Heddâb b. Hâlid rivâyet etti. ki) ; Bize Hammad b. Seleme, Sâbit'den, o da Muharrif'den, o da İmrân b. Huşayn (radıyallahü anhûma)'dan naklen rivâyet etti. Heddâbdan, Mutarrifi anlamış değilim. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) İmran'a yahut başka birine: «Şaban'in sonlarında oruç tuttun mu?» diye sormuş, o da: «Hayır!» cevâbını vermiş. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): «Ramazandan çıktığın vakit iki gün oruç tutuver.» buyurmuşlar.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Şaban Ayı Sonlarında Oruç Bâbı
2809-) Bize Ebû Bekir b. Ebî Şeybe rivâyet etti. ki): Bize Vczîd b. Harun, Cüreyri'den, o da Ebû'l-Ala'dan, o da Mutarrif den, o da îmran b. Husayn (radıyallahü anhûma)'dan naklen rivâyet etti ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir zâta: «Bu ayın (Şâban'ın) sonlarında oruç tuttun mu?» diye sormuş, o zât: «Hayır!» cevâbını vermiş. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): «Ramazandan (çıkarak) iftar ettiğin vakit, onun yerine İki gün oruç tutuver.» buyurmuşlar.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Şaban Ayı Sonlarında Oruç Bâbı
2810-) Bize Muhammed b. El-Müsennâ rivâyet etti. ki): Bize Muhammed b. Cafer rivâyet etti. ki): Bize Şu'be, Mutarrif b. Şıhhîr'in kardeşi oğlundan rivâyet etti. ki): Ben, Mutarrif’i, İmran b. Husayn (radıyallahü anhûmâ)'dan naklen rivâyet ederken işittim. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir zâta şaban ayını kastederek: «Bu ayın sonlarından biraz oruç tuttun mu?» diye sornutş. O zât: «Hayır!», cevâbını vermiş. Bunun üzerine Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ona: «Ramazandan iftar ettiğin vakit bir gön yahut iki gün oruç tu-tuver.» buyurmuşlar. mi, iki mi dediğinde şüphe eden Şu'be'dir. Şu'be: «İki gün, dedi zannederim.» demiştir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Şaban Ayı Sonlarında Oruç Bâbı
2811-) Bana Muhammed b. Küdâme ile Yahya El-Lu'lui rivâyet ettiler. Dediler ki: Bize Nadr haber verdi. ki): Bize Şu'be haber verdi. ki): Bize Mutarrif'in kardeşi oğlu Abdullah b. Hâni bu isnadda bu hadîsin mislini rivâyet eyledi. hadîsi Buhârî , Ebû Dâvud ve Nesâî «Kitâbu's-Savm»da tahrîc etmişlerdir. hadîs, bundan önceki babda görülen (1161) numaralı hadîsin başka bir rivâyetidir. Onun için de aynı numara ile gösterilmiştir. ulemâ: «Sürâr'dan murâd: ay sonudur.» dediklerine göre bu rivâyetler, ramazandan bir-iki gün önce oruç tutmayı nehiy eden sahih rivâyetlere muhalif görünmektedir. ile diğer birtakım ulemâ rivâyetlerin arasını bulmak için: «Burada Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e muhatap olan zâtın âdeti ay sonunda oruç tutmaktı. Yahut Şaban'ın sonunda oruç tutmayı adamıştı. Fakat Ramazandan bir-iki gün önce oruç tutmayı yasak eden hadîslerle amel ederek orucunu tutmamıştı. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bu hadîsi ile mûtad olan oruçların yasak edilmediğini beyân buyurmuştur.» demişlerdir.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Şaban Ayı Sonlarında Oruç Bâbı