Yemek Nasıl Yenmeli? ile İlgili Hadisler

1976-) Ömer b. ebî Seleme (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Ebû Seleme’nin oğlu Ömer, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yanına girmişti o anda Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de yemek yiyordu. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), çocuğa: “Yaklaş bismillah de sağ elinle ve önünden ye” buyurdular. (Dârimî, Etıme: 9; Ebû Dâvûd, Etıme: 19) Bu hadis ayrıca Hişâm b. Urve’den, Ebû Vecze es Sa’dî’den, Müzeyneli bir kişiden ve Ömer b. ebî Seleme’den de rivâyet edilmiştir. Hişâm b. Urve’nin arkadaşları bu hadisin rivâyetinde ihtilaf etmişlerdir. Vecze es Sa’dî’nin adı Yezîd b. Ubeyd’tir.

Kaynak: Sünen-i Tirmizî, 1: Yiyecek Bölümleri
Konu: Yemek Nasıl Yenmeli?
1977-) Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Yemek yiyeceğinizde Bismillah deyin başında unutursa hatırladığı an önünde de sonunda da bismillah desin.” (Ebû Dâvûd, Etıme: 15)

Kaynak: Sünen-i Tirmizî, 1: Yiyecek Bölümleri
Konu: Yemek Nasıl Yenmeli?
1978-) Aynı sened ile Âişe’nin şöyle dediği rivâyet edilmiştir. “Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), ashabından altı kişi ile yemek yiyordu. Derken bir arabi geldi bismillah demeden iki lokma aldı ve yemek bitiverdi. Bunun üzerine Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: Bu kimse bismillah demiş olsaydı bu yemek hepimize yetecekti.” Bu hadis hasen sahihtir. Gülsüm, Ebû Bekir es Sıddîk’ın oğlu Muhammed’in kızıdır.

Kaynak: Sünen-i Tirmizî, 1: Yiyecek Bölümleri
Konu: Yemek Nasıl Yenmeli?