Yetimin Malında Çalışmasından Dolayı Vasinin Alacağı Ücret Ve Çalışma Hakkına Karşılık Yetim Malından Yiyeceği Şey? ile İlgili Hadisler
2803-)
Bize Hârûn tahdîs edip şöyle dedi: Bize Hâşim oğulları himayesinde bulunan Ebû Saîd tahdîs edip şöyle dedi: Bize Sahr ibnu Cuveyriye, Nâfi'den; o da İbn Omer'den tahdîs etti ki, babası Omer, Rasûlüllah zamanında(Medine'nin karşısında) kendi öz malı olan ve "Semğ" denilen bir hurmalığı sadaka yapmak kararını vermişti. Bu kararı üzerine Omer: Yâ Rasûlallah! Ben nazarımda en güzel ve kıymetli bir hurmalığa mâlik bulunuyorum. Hâlis kazancım olan bu malımı sadaka yapmak istedim, dedi. de: "Sen bu malın kökünü sadaka (yânı vakıf) yap. Artık o satılmaz, hibe edilmez, mîrâs olunmaz; fakat onun mahsûlü infâkolunur(ihtiyâç sâhiblerine yedirilir)" buyurdu. de bu malını o suretle sadaka(yani vakıf) etti. Ve Omer'in bu sadakası Allah yolunda gaza eden mücâhidlere, esirlikten kurtulmak isteyen kölelere, fakirlere, konuklara, yolculara, vakfedenin yakın hısımlarına harcanır idi. Bununla beraber bu vakfın işini yürütmeyi üzerine alan mütevellinin bu maldan mal biriktirici ve aslına tecâvüz edici olmayarak, yalnız gelirinden örfe göre yemesinde ve dostuna yedirmesinde günâh yoktur.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitâbü'l-vesâyâ
Konu: Yetimin Malında Çalışmasından Dolayı Vasinin Alacağı Ücret Ve Çalışma Hakkına Karşılık Yetim Malından Yiyeceği Şey?
2804-)
Âişe (r. anha): (Velîlerden) Kim zengin ise (yetîmin malını yemeye tenezzül etmesin) kaçınsın. Kim de fakir ise, o hâlde örfe göre (bir şey) yesin... " (en-Nisâ: 6) âyeti, yetîm vâlîsi hakkında indirildi. Yetîm malının vâlîsi muhtâc bir kimse olduğu zaman, malının mikdârına göre ve ma'rûf surette yetîmin malına nail olması hakkında indirildi, demiştir
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitâbü'l-vesâyâ
Konu: Yetimin Malında Çalışmasından Dolayı Vasinin Alacağı Ücret Ve Çalışma Hakkına Karşılık Yetim Malından Yiyeceği Şey?