Amden Öldürülen Kişinin Velisi Diyete Razı Olabilir ile İlgili Hadisler

4506-) Ebû Şûreyh el-Ka'bî (radıyallahü anh)’den (şöyle) dedi (ği rivâyet edilmiştir): (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur; Dikkat edin, ey Huzâa topluluğu! Siz, Huzeyl'den şu maktulü öldürdünüz. Ben onun diyetini ödemekteyim. Benim şu sözlerimden sonra kimin bir adamı öldürülürce onun ailesi diyet almak yada katili (kısas olarak) öldürmek arasında muhayyerdir." diyât 13, Ahmed, IV: 32. VI. 385.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Diyetler Bahsi
Konu: Amden Öldürülen Kişinin Velisi Diyete Razı Olabilir
4507-) Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: fethedilince Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ayağa kalkıp: Kimin bir adamı öldürülürse o iki şey arasında muhayyerdir; ya diyet ödenmesi yada kısas yapılması" buyurdu. Ebû Şât denilen bir adam kalktı ve " Ya Resûlallah! Benim için yaz; - Abbâs; benim için yazın, dedi Hadisi Ebû Dâvûd'a iki râvi rivâyet etmişlerdir. Birisi Abbâs b. Velid, Öbürü de Ahmed b. İbrahim'dir. Metin Ahmed b. İbrahim'in rivâyetidir. Abbâs’ın rivâyetindeki bir farklılığa metinde işaret edilmiştir. dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) " Ebû Şât için yazınız" buyurdu. İbn 39 diyât 8 lûkata 7; Müslim, hac 447, 448; Tirmizî, İbn 12; Ahmed , III, 230. (ravilerden) Ahmed'in hadisinin lâfzıdır. Dâvud dedi ki: Benim için yazın " ; Resûlüllah'ın hutbesini benim için yazın, demektir.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Diyetler Bahsi
Konu: Amden Öldürülen Kişinin Velisi Diyete Razı Olabilir
4508-) Amr b. Şuayb, babası vasıtasıyla, dedesinden, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den, şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir: Bir rnü'min, kâfire karşılık öldürülmez. Kim bir mü'mini teammüden öldürürse, maktulün velîsine teslim edilir. Onlar isterlerse katili öldürürler, isterlerse diyet alırlar." diyâi 17; İbn Mâce. diyât 21.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Diyetler Bahsi
Konu: Amden Öldürülen Kişinin Velisi Diyete Razı Olabilir