Atın Sıfatlarından Hoşa Gitmeyeni Bâbı ile İlgili Hadisler
4964-)
Bize Yahya b. Yahya ile Ebû Bekir b. Ebî Şeybe, Züheyr b. Harb ve Ebû Küreyb rivâyet ettiler. (Yahya: bize haber verdi tâbirini kullandı, ötekiler: Bize Vekî' rivâyet etti dediler.) ki); Bize Süfyân, Selm b. Abdirrahmân'dan, o da Ebû Zür'a'dan, o da Ebû Hüreyre'den naklen rivâyet etti: (sallallahü aleyhi ve sellem) atların üç ayağı sekir olanını sevmezdi. Demiş.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Emirlik
Konu: Atın Sıfatlarından Hoşa Gitmeyeni Bâbı
4965-)
Bize Muhammed b. Nümeyr de rivâyet etti. ki): Bize babam rivâyet etti. H. Abdurrahmân b. Bişr dahi rivâyet etti. ki): Bize Abdurrazzâk rivâyet etti. Bunlar hep birden Süfyân'dan bu îsnâdla bu hadîsin mislini rivâyet etmişlerdir. Abdürrazzâk’ın hadîsinde: «Sekirlik, atın sağ arka ayağında ve sol Ön ayağında yahud sağ ön ayağında ve sol oijka ayağında beyazlık olmaktır.» ifâdesini ziyâde etti.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Emirlik
Konu: Atın Sıfatlarından Hoşa Gitmeyeni Bâbı
4966-)
Bize Muhammed b. Beşşâr rivâyet etti. ki): Bize Muhammed (yânî İbn Ca'fer) rivâyet etti. H. Muhammed b. Müsennâ dahi rivâyet etti. ki): Bana Vehb b. Cerîr rivâyet etti. Bunlar toptan Şu'be'den, o da Abdullah b. Yezîd En-Nehaî'den, o da Ebû Zür'a'dan, o da Ebû Hüreyre'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen Vekî'in hadisi gibi rivâyette bulunmuşlardır. Vehb'in rivâyetinde: «Abdullah b. Yezîd'den..» ifâdesi vardır. Nehaî’yi anmamıştır. burada sağ ard ayağı İle sol Ön ayağında yahud sağ ön ayağı ile sol arka ayağında beyazlık olan attır diye ta'rif olunmuştur, ki bu bir kavildir. Ebû Ubeyd ile lügat ulemasının cumhûruna göre şikâl: üç ayağı sekir, bir ayağı sâde renkle olan attır. Bu isim atın bir ayağını kasarak üç ayağının üzerinde durmasından alınmıştır. Ebû Ubeyd üç ayağı sâde, bir ayağı sekir olan ata da şikâl denildiğini söylemiştir. İbn Düreyd: «şikâl: atın bir yandaki ayaklarının sekir olmasıdır; eğer sekirlik çapraz ayaklarda olursa ona muhalif şikâl denir.» demiştir. Şikâli: atın ön ayaklarının sekriliği diye ta'rif edenler olduğu gibi, arka ayaklarının sekirliğidir diye ta'rif edenler hattâ ön ayakları ile bir arka ayağının sekirliğidir; arka ayakları île bir ön ayağının sekirliğidir diyenler de olmuştur. (sallallahü aleyhi ve sellem)’in bu şekil atı sevmemesi bâzı âlimlere göre at köstekli İmiş gibi durduğundandır. Bir takımları: «îhtimâl Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bu cinsi denemiş de onda aradığı necâbeti bulamamıştır.» demişlerdir. Mamafih yine ulemâdan bazılarına göre at sekir olmakla beraber alnı da sakar olursa sevimsizliği gider. Çünkü bu suretle köstekli imiş gibi gösteren hâli kalmaz.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Emirlik
Konu: Atın Sıfatlarından Hoşa Gitmeyeni Bâbı