Bâb: Umre Yapan Kişi İhramdan Ne Zaman Çıkar? ile İlgili Hadisler
1819-)
Abdullah ibnu Ebî Evfâ(radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) -Hudeybiye anlaşmasının hükmü ile olan- kazıyye umresini yaptı. Biz de O'nun beraberinde bu umreyi yaptık. Rasûlüllah Mekke'ye girince Beyt'i tavaf etti. Biz de O'nun beraberinde Beyt'i tavaf ettik. Rasûlüllah Safa ile Merve'ye gelip onlar arasında sa'y etti. Bizler de O'nun beraberinde bu iki tepeye gelip, O'nun beraberinde sa'y ettik. Bu sırada biz Rasûlüllah'ı, Mekke ahalisinden herhangi bir kimsenin O'na atış yapmasından perdeleyip koruyorduk. İsmâîl dedi ki: Benim bir arkadaşım, Abdullah ibn Ebî Evfâ'ya: Rasûlüllah o zaman Ka'be'ye girdi mi? diye sordu. Hayır, Rasûlüllah o umrede Ka'be'ye girmedi, dedi.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Ebvabu'l-umre
Konu: Bâb: Umre Yapan Kişi İhramdan Ne Zaman Çıkar?
1820-)
Arkadaşım, yine Abdullah'a: Bize Rasûlüllah'ın Hadîce bintu Huveylid için söylediği sözü tahdîs et dedi. ibn Ebî Evfâ da: Rasûlüllah: "Hadîce'yi cennette inciden yapılmış bir evle müjdeleyiniz ki, onun içinde gürültü yoktur, çalışıp yorulma yoktur" buyurdu.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Ebvabu'l-umre
Konu: Bâb: Umre Yapan Kişi İhramdan Ne Zaman Çıkar?
1821-)
Amr ibnu Dînâr şöyle demiştir: Biz İbnu Omer'e: Umresinde Beyt'i tavaf etmiş, fakat henüz Safa ile Merve arasında sa'y etmemiş olan kimse kadınına gelebilir mi? diye sorduk. İbn Omer: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Mekke'ye geldi, Beyt'i yedi kerre dolaştı, İbrâhîm Makaamı'nın arkasında iki rek'at namaz kıldı, akabinde Safa ile Merve arasında yedi kerre dolaştı. Ve: "Muhakkak ki size Allah Elçisi'nde pek güzel bir örnek vardır"(el-Ahzâb: 21) dedi. ibnu Dînâr dedi ki: Biz İbnu Omer'e sorduğumuz şeyi Câbir ibn Abdillah'a da sorduk. O da: Sakın hâ! Safa ile Merve arasını dolaşmadıkça kadınına yaklaşmasın, dedi.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Ebvabu'l-umre
Konu: Bâb: Umre Yapan Kişi İhramdan Ne Zaman Çıkar?
1823-)
Ebû Mûsâ (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Ben (Yemen'den Mekke'ye), Peygamber'in yanına geldim. Peygamber Mekke'nin Bathâ'sında devesini çökertmiş (yani burada konaklamış) hâldeydi. Peygamber bana: "Hacca niyet ettin mi?" diye sordu. Evet(niyet ettim), dedim. Peygamber: "Hangi nevi' hacc ile ihrama girip telbiye ettin?" dedi. Peygamber'in ihrâmlanması gibi ihrama girmekle Lebbeyk okudum, dedim. yaptın! Sen Beyt'i tavaf et, Safa ile Merve arasını da sa'y et, sonra da ihramından çık!" buyurdu.(Benim beraberimde kurbanlığım yoktu.) Beyt'i tavaf ve Safa ile Merve arasını sa'y ettim. Sonra (ihramdan çıkıp) Kays'tan bir kadına geldim. Kadın başımı tarayıp ayıkladı. Sonra terviye günü niyetiyle ihrama girip telbiye ettim. ben hacc fiillerini soranlara hep böyle fetva verir oldum. Nihayet Omer'in halifelik zamanı olunca, O: Allah'ın Kitâbı'nı alırsak, o bizlere: "Haccı da, umreyi de Allah için tam yapın... " (el-Bakara: 196) diye tamamlamakla emrediyor. Eğer Peygamber'in sözünü alırsak, şüphesiz Peygamber de kurbanı yerine ulaşıncaya yani kesilinceye kadar ihramdan çıkmamıştır, dedi.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Ebvabu'l-umre
Konu: Bâb: Umre Yapan Kişi İhramdan Ne Zaman Çıkar?
1824-)
Abdullah ibn Keysân tahdîs edip şöyle demiştir: Esma her ne zaman Mekke'deki Hacûn mevkiine uğrarsa, şu sözleri söylerdi: Allah, Muhammed'e salât etsin, yemîn olsun biz (Veda Haccı'nda) O'nun beraberinde işte bu Hacûn mevkiine inmiştik. O günlerde biz, yükü hafîf, biniti az, azıkları az kimselerdik. Ben, kız kardeşim Âişe, Zubeyr ve (bizim gibi kurbân sevk etmeyen) fulân ve fulân kişiler (haccı fesh ile) umre yaptık. Bizler Beyt'e el sürüp tavaf edince (sa'y ve saç kısalmasından sonra) ihramdan çıktık ve sonra hacc için öğle akabinde yeniden ihrama girdik.
Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Ebvabu'l-umre
Konu: Bâb: Umre Yapan Kişi İhramdan Ne Zaman Çıkar?