Çalındığında El Kesilmeyen Mallar ile İlgili Hadisler
4390-)
Muhammed b. Yahya b. Habban, şöyle demiştir: köle, birisinin bahçesinden bir hurma fidanı çaldı ve onu efendisinin bahçesine dikti. Fidan sahibi, fidanını aramaya başladı ve onu buldu. Köleyi, o zaman Medine emiri olan Mervan b. Hakem'e şikayet etti. Mervan köleyi hapsetti ve elini kesmek istedi. sahibi, Râfi, b. Hadîc (radıyallahü anh)'e gidip bu mes'eleyi sordu. Râfi, ona, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'i: Meyveden ve hurmadan dolayı el kesilmez" buyururken işittiğini haber verdi. Hurma" diye terceme etliğimiz " el-keser" kelimesi, hurma ağacının ortasındaki beyaz renkli bir nesnedir. Araplar bu nesneyi yerler. Bu kelime, hurma çiçeği manasına da gelir. Maksat birinci manadır. Şüphesiz Mervan kölemi yakaladı, elini kesmek istiyor. Ben senin, benimle birlikte ona gidip Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den duyduğun bu sözleri haber vermeni istiyorum" dedi. Hadîc adamla birlikte yürüyüp Mervan b. Hakem'e geldi. Mervan'a: Ben Resûlüllah'ı, meyve ve hurma yağında el kesilmez, buyururken işittim." dedi. Bunun üzerine Mervan kölenin salıverilmesini emretti. Davûd " Keser, cümmâr (hurma ağaçlarının ortasında olup araplar tarafından yenen şey)'dir" dedi. katu's-sarik 13; Tirmizi, hudûd 19; İbn Mace, hudûd 27; Darimî, hudûd 7; Mâlik, hudûd 32; Ahmet b. Hanbel, III, 463, 464.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Çalındığında El Kesilmeyen Mallar
4391-)
Muhammed b. Ubeyd, Hammad'dan (o), Yahya'dan (o), Muhammed b. Yahya b. Habban'dan bu hadisi rivâyet etti. şöyle dedi: Mervan o köleye birkaç sopa vurdu ve serbest bıraktı."
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Çalındığında El Kesilmeyen Mallar
4392-)
Abdullah b. Amr b. el-Âs (radıyallahü anh) şöyle demiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem)'a; ağaçtaki meyve (nin hükmü) soruldu. (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: İhtiyaç içinde olan birisi, yanında bir şey götürmeksizin sadece yerse ona birşey gerekmez. Ondan birşey götüren kimseye ise aldığının iki katı (bir katı) ödetilir ve ceza gerekir. Her kim harman yerine getirildikten sonra meyveden bir şey çalar ve çaldığı, bir kalkan fiatına ulaşırsa eli kesilir. (Bundan daha azını çalana ise çaldığının iki katını ödeme zorunluluğu ve ceza vardır.)" köşeli parantez, tercemede normal parantez içindeki ibareler, farklı nüshaları ifade etmektedir. Nesâî, katu's-sank 12; Tirmizi, büyü 54; İbn Mâce, hudûd 28; Ahmed b. Hanbel, II 180. 224. Davûd: Çerin (harman yeri) hurma kurutulan yerdir" demiştir.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Çalındığında El Kesilmeyen Mallar