Cenaze Namazının Mescidde Kılınması Bâbı ile İlgili Hadisler

2296-) Bana Alîyyü'bnü Hucr Es - Sa'di ile İshâk b. îbrâhîm El-Hanzalî rivâyet ettiler. Lâfız İshâk'ındır. Alî: (Bize rivâyet etti.) tâbirini kullandı. İshâk ise: Bize Abdülazîz b. Muhammed, Abdülvâhidl b. Hamza'dan o da Abbâd b. Abdillâh b. Zübeyr'den naklen haber verdi ki Âişe Sa'dû'bnü Ebî Vakkaas'ın cenazesi mescide getirilerek, namazı orada kılınmasını emretmiş. Fakat halk, kendisine itirazda bulunmuşlar. Bunun üzerine Âişe: insanlar Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in Süheyl b. Beydâ'nın cenaze namazını mescidden başka yerde kılmadığını ne çabuk unutmuşlar!» demiş.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Ebvâbu Salâti'l-havf
Konu: Cenaze Namazının Mescidde Kılınması Bâbı
2297-) Bana Muhammedü'brü Hatim rivâyet etti. ki): Bize Behz rivâyet etti. ki): Bize Vüheyb rivâyet etti. ki); Bize Mûsâ b. Ukbe, Abdülvâhit'den, o da Abbâd b. Abdillâh b. Zübeyr' den naklen rivâyet etti. Abbâd, Âişe'den şunu rivâyet etmiş: «Sa'dü'bnü Ebî Vakkaas vefat edince Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'n zevceleri cenazesinin mescide getirilmesini, kendilerinin de cenazesinin mescide getirilmesini, kendilerinin de cenaze namazını kılacaklarını bildirmek için haber gönderdiler. Cemâat da öyle yaptılar. Derken cenazeyi, namazını kılmak üzere Ümmehât-ı Mü'mînîn'in hücreleri önünde durdurdular. Ve peykelere bakan cenazeler kapısından çıkardılar. Müteakiben halkın bunu ayıpladıklarını haber aldılar. Halk-. Cenazeler mescide sokulmamalı idi; diyorlardı. Âişe bunu duyunca: Şu insanlar bilmedikleri bir şey'i ayıplama hususunda ne de sür'at gösterirler; Bir cenazenin mescidden geçirilmesi hususunda bizi ayıplamışlar. Hâlbuki Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Süheyl b. Beydâ'nın cenaze namazını ancak mescidin içinde kılmıştı; dedi.»

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Ebvâbu Salâti'l-havf
Konu: Cenaze Namazının Mescidde Kılınması Bâbı
2298-) Bana Hârûn b. Abdillâh ile Muhammedü'bnü Râfi' rivâyet ettiler. Lâfız İbn Râfi'indir. Dediler ki: Bize İbn Ebî Füdeyk rivâyet etti. ki): Bize Dahhâk yani İbn Osman, Ebû'n - Nadr' dan, o da Ebû Selemetü'bnü Abdirrahmân'dan naklen haber verdi ki, Sa'dü'bnü Ebî Vakkaas vefat ettiği vakit Âişe: mescide getirin de, cenaze namazını ben de kılayım.» demiş, bu sözüne İtiraz etmişler. Bunun üzerine Âİşe: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), Beydâ'nın oğulları Süheyl ile kardeşinin cenaze namazlarını mescidde kıldı.» demiş. diyor ki: «Süheyl b. Da'd, Beydâ'nın oğludur. Annesi: Beydâ'dır.» beyânına göre: Beydâ oğulları üç kişidir. îsimler: Sehl, Süheyl ve Safvân' dır. Annelerinin isimleri: Da'd'dır. Beyza: Sıfatıdır. Babaları da Vehb b. Rabia'dır. Kureyş kabilesine mensuptur. Bu üç kardeşten Süheyl eskiden Müslüman olmuş ve Habeşistan'a hicret etmiştir. Sonra Mekke'ye dönmüş; daha sonra Medine-i Münevvere'ye göç eylemiştir. Bedir ve diğer gazalara iştirâk etmiştir. Vefatı Hicret'in 9. yılına tesadüf eder.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Ebvâbu Salâti'l-havf
Konu: Cenaze Namazının Mescidde Kılınması Bâbı