Cuma Günü Okunacak Süreler Bâbı ile İlgili Hadisler
2068-)
Bize, Ebû Bekir b. Ebî Şeybe rivâyet etti. ki): Bize Abdetü'bnü Süleyman, Süfyân'dan, o da Muhavvel b. Râşıt'dan, o da Müslim-i Batin'den, o da Saîdü'bnü Cübeyr'den, o da İbn Abbâs'dan naklen rivâyet etti ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) cuma günü sabah namazında Secde ile Hel'etâ sûrelerini; cuma namazında ise Sûre-i Cumua ile Sûre-i Münâfikûn'u okurmuş.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Cuma
Konu: Cuma Günü Okunacak Süreler Bâbı
2069-)
Bize İbn Nümeyr rivâyet etti. ki): Bize babam rivâyet et- Ebû Küreyb de rivâyet etti. ki): Bize Vekî' rivâyet etti. Bu râvîlerin ikisi de Süfyân'dan bu hadîsin mislini rivâyet etmişlerdir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Cuma
Konu: Cuma Günü Okunacak Süreler Bâbı
2070-)
Bize Muhammed b. Beşşâr rivâyet etti. ki): Bize Muhammed b. Ca'fer rivâyet etti. ki): Bize Şu'be Muhavvel'den bu isnâdla, bu hadîsin mislini her iki namaz hakkında da Süfyân'ın dediği gibi rivâyet etti.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Cuma
Konu: Cuma Günü Okunacak Süreler Bâbı
2071-)
Bana Züheyru'bnü Harb rivâyet etti. ki): Bize Vekî', Süfyân'dan, o da Sa'd b. İbrahim'den, o da Abdurrahmân El-A'rac'dan, o da Ebû Hüreyre'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den naklen rivâyet etti ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimiz cuma günü sabah namazında Secde ile Hel'etâ sûrelerini okurmuş.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Cuma
Konu: Cuma Günü Okunacak Süreler Bâbı
2072-)
Bana Ebû't-Tâhir rivâyet etti. ki): Bize4bni Vehb, İbrahim b. Sa'd'dan, o da tabasından, o da A'rac'dan, o da Ebû Hüreyre'den naklen rivâyet etti ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) cuma günü sabah namazının ilk rek'atında Secde sûresini, ikincide Hel'etâ'yı okurmuş. Hüreyre hadîsini Buhârî «Kitâbü’l-Cumua» da, Nesâî ile İbn Mâce «Kitâbu's-Salât» da muhtelif râvîlerden tahrîc etmişlerdir. (?-786), ulemânın: «Bu gibi terkipler devam ifâde eder.» dediklerini nakletmişdir. Bundan murâd: Yardımcı bir fiil olan «Kâne»nin devam bildirmesidir. Yani «Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) cuma günü sabah namazında filân ve filân sûreleri okurdu.» demek, onlara göre «bu sûreleri okumaya devam eder; her cuma sabahı onları okurdu.» mânâsına gelir. Hâlbuki ekseri ulemâ bu fikirde değildir. Onlara göre yardımcı fiil «Kâne» devam iktizâ etmez. Bir çok hadîsler bunu göstermektedir. Meselâ bundan önceki bâbda gördüğümüz Nu'mân b. Beşîr hadîsinde: «Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bayramlarla cumâ'da Amâ ve Gâşiye sûrelerini okurdu.» denilmekte yine Hazret-i Nu'mân'dan rivâyet edilen diğer bir hadîsde Nu'mân (radıyallahü anh)'in.: (sallallahü aleyhi ve sellem) cuma günü Sûre-i cuma ile Sûreİ Gâşiye'yi okurdu.» dediği bildirilmektedir. Bâbımız hadîsinde ise «Sûre-i Secde ile Hel'etâ'yu okuduğu bildiriliyor. hadîsler «Kâne» yani «idi» fiilinin devam bildirmediğini gösterirler. Çünkü devam üzre iki sûreyi okumuş olsa, başka sûreleri okuduğu ileri sürülemezdi. Anlaşılıyor ki Fahr-ı Kâhînât (sallallahü aleyhi ve sellem): Efendimiz zaman zaman bu sûrelerin hepsini okumuşdur.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Cuma
Konu: Cuma Günü Okunacak Süreler Bâbı