Cuma Günü Oruç Tutmak ile İlgili Hadisler
747-)
Abdullah (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) her ayın parlak günlerinde üç gün oruç tutardı. Cuma günleri oruçlu olmadığı çok azdı.” (Ebû Dâvûd, Savm: 52; İbn Mâce, Sıyam: 37) Bu konuda İbn Ömer ve Ebû Hüreyre’den de hadis rivâyet edilmiştir. Abdullah hadisi hasen garibtir. ilim adamlarından bir kısmı Cuma günü oruç tutmayı müstehab görmüşlerdir. Sadece Cuma günü oruç tutmak, öncesinde ve sonrasında tutmamak mekruhtur. Tirmizî: Şu’be bu hadisi Âsım’dan rivâyet ediyor ve Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e kadar ulaştırmamıştır.
Kaynak: Sünen-i Tirmizî, : Oruç Bölümleri
Konu: Cuma Günü Oruç Tutmak
1794-)
- “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den; Şöyle demiştir : Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Cuma günü orucundan nehiy etmiştir. Fakat bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber Cuma günü orucundan nehiy etmemiştir. "
Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Oruç Kitabı
Konu: Cuma Günü Oruç Tutmak
1795-)
- “... Muhammed bin Abbâd bin Ca'fer (radıyallahü anh)'den: Şöyle demiştir: Ka'be'yi tavaf ederken Câbir bin Abdillah (radıyallahü anhüma)'ya: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Cuma günü orucundan nehiy etmiş mi? diye sordum. Dedi ki: Bu Beyt'in Rabbine yemin ederim ki, evet. (nehiy etmiştir. )
Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Oruç Kitabı
Konu: Cuma Günü Oruç Tutmak
1796-)
- “... Abdullah bin Mes'ud (radıyallahü anh)'den; Şöyle demiştir: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’i Cuma günü oruçsuz olarak az gördüm.
Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Oruç Kitabı
Konu: Cuma Günü Oruç Tutmak