Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı ile İlgili Hadisler
6716-)
Bize Saîd b. Mensur ile Ebû'r-Rabi'a Zehrânî rivâyet ettiler. (Dediler ki): Bize Hammad (yani İbn Zeyd) Eyyûb'dan, o da Ebû Kılâbe'den, o da Ebû Esmâ'dan, o da Sevtan'dan naklen rivâyet etti. Ebû'r-Râbi': Onu Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e ref etti, dedi. Saîd'in hadîsinde ise: ki): Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): dolaşan, geri donünceye kadar cennetin hurmalık yolundadır.» buyurdular, denilmiştir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, İyilik, Sile Ve Âdâb
Konu: Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı
6717-)
Bize Yahya b. Yahya Et-Temîmî rivâyet etti. ki): Bize Hüşeym Hâlid'den, o da Ebû Kılâbe'den, o da Ebû Esmâ'dan, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in azatlısı Sevban'dan naklen haber verdi. Sevhan Şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): kim bir hastayı dolaşırsa, donünceye kadar cennetin hurmalarındadır.» buyurdular.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, İyilik, Sile Ve Âdâb
Konu: Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı
6718-)
Bize Yahya b. Habib El-Hârisî rivâyet etti. ki): Bize Yezid b. Zürey' rivâyet etti. ki): Bize Hâlid, Ebû Kilâbe'den, o da Ebû Esma' Er-Rahabî'den, o da Sevban'dan, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den naklen rivâyet etti. (Şöyle buyurmuşlar): müslüman kardeşi müslümam dolaştığı vakit, dönünceye kadar cennetin hurmalarındadır.»
Kaynak: Sahîh-i Müslim, İyilik, Sile Ve Âdâb
Konu: Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı
6719-)
Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe ile Züheyr b. Harb hep birden Yezid'ded rivâyet ettiler. Lâfız Züheyr'indir. (Dediler ki): Bize Yezid b. Hârûn rivâyet etti. ki): Bize Âsim El-Ahvel, Abdullah b. Zeyd'den (bu zat Ebû Kılâbe'dir), o da Ebû'l-Eş'as Es-San'ânî'den, o da Ebû Esma Er-Rahabî'den, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in azatlısı Sevban'dan, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen haber verdi. (Şöyle buyurmuşlar): kimse bir hastayı dolaşırsa, cennetin hurfesinde olur.» — Ya Resûlallah! Cennetin hurfesi nedir? diye sorulmuş. «Onun devşirilmiş yemişidir.» buyurmuşlar.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, İyilik, Sile Ve Âdâb
Konu: Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı
6720-)
Bana Süveyd b. Saîd rivâyet etti. ki): Bize Mervân b. Muâviye, Âsim El-Ahvel'den bu isnadla rivâyette tulündü. İki sıra hurma arasındaki yoldur. O yoldan yürüyen hangi sıradan dilerse hurma toplayabilir. Bazıları mahrefenin sadece yol demek olduğunu söylemişlerdir. Kâdî Iyâz: «Mahrefe, içinde devşiri-lecek yemiş bulunan bahçedir» demiştir. murâd: Hasta bir müslümam dolaşmaya giden, onun yanından dönünceye kadar içinden yemiş topladığı bir bahçe gibidir, demektir. Yani; hasta dolaşmaya giden kimsenin kazandığı sevab, yemiş toplayan kimsenin devşirdiği meyveye benzetilmiştir. Kâdî Iyâz diyor ki: «Hasta dolaşmanın ecri pek büyüktür. Hasta dolaşmak farz-ı kifâyedir. Çünkü dolaşılmazsa hâli perişan olur. Ölebilir. Bilhassa gurbette olanlarla zayıflar buna muhtaçtırlar.» sarihlerinden Übbiye göre hasta dolaşmak hususunda örf ve âdete bakılır. Ziyaretten memnun kalan hasta dolaşılır. Ziyaretten hoşlanmayan hasta dolaşılmaz. Hastanın yanında kendisini rencide edecek hastalık hâli konuşulmaz. hasta dolaşmanın faziletine ittifak etmişlerdir. Bu husûsda evvelce gördüğümüz hasta ziyareti Bâbında izahat geçmişti.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, İyilik, Sile Ve Âdâb
Konu: Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı
6721-)
Bana Muhammed b. Hatim b. Meymun rivâyet etti. ki): Bize Behz rivâyet etti. ki): Bize Hammad b. Seleme, Sâbit’den, o da Ebû Râfi'den, o da Ebû Hüreyre'den naklen rivâyet etti. (Şöyle dedi): Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: Allah (azze ve celle) kıyâmet gününde: Ey âdemoğlu! Ben hasta oldum da, sen beni dolaşmadın! diyecek. Âdemoğlu: Yâ Rabbi! Ben seni nasıl dolaşabilirim. Sen âlemlerin Rabbisin! cevabını verecek. Teâlâ Hazretleri: Bilmez miydin ki, filân kulum hasta oldu. Sen onu dolaşmadın. Bilmez miydin ki, onu dolaşmış olsan, beni onun yanında bulurdun, buyuracak. Ey âdemoğlu! Senden yiyecek istedim; beni doyurmadın! diyecek. Âdemoğlu: Yârabbi! Seni nasıl doyurabilirim ki! Sen âlemlerin Rabbisin! diyecek. Teâlâ Hazretleri: Bilmez misin ki, filân kulum senden yiyecek istedi, sen onu doyurmadın. Bilmez miydin ki, onu doyurmuş olsan; bunu benim nezdimde bulacaktın! buyuracak. Ey Âdemoğlu! Senden su istedim; beni sulamadın! diyecek. Âdemoğlu: Yâ Rabbİ! Ben seni nasıl sularım! Sen âlemlerin Rabbisin! cevâbını ecek. Teâlâ Hazretleri: kulum senden su istedi; ona su vermedin! Onu sulamış olsaydın bunu (n karşılığını) benim nezdimde bulurdun! buyuracaktır.» beyânına göre Teâlâ Hazretlerinin hastalığı kendisine izafe etmesi kulunu şereflendirmek ve kendisine yakınlığını bildirmek içindir. Maksat kulun hastalığıdır. onun yanında bulurdun...» cümlesinin mânâsı: Benim sevab ve ikramımı bulurdun, demektir. Hastalık hakkında: «Beni onun yanında bulurdun.» Yiyecek ve İçecek hakkında ise: mükâfatını benim nezdimde bulurdun...» buyurulması hasta dolaşmanın sevabı daha çok olduğuna işaret içindir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, İyilik, Sile Ve Âdâb
Konu: Hasta Dolaşmanın Fazileti Bâbı