I Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir? ile İlgili Hadisler

1390-) Abdullah b. Amr (radıyallahü anh)'dan" rivâyet edildiğine göre, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) O'na: Kur'ân'ı bir ayda oku (hatmet)" buyurdu. Abdullah: (daha az zamanda okumaya) muktedirim, dedi. O (sallallahü aleyhi ve sellem): Yirmi günde oku" buyurdu. Abdullah: (daha az zamanda okumaya) gücüm yeter, dedi. " Onbeş günde oku" buyurdu. Abdullah: kısa zamanda) okuyabilirim, dedi. " On günde oku" buyurdu. Abdullah: az zamanda okuyabilirim, dedi. Nebi (sallallahü aleyhi ve sellem): Yedi günde oku (hatmet) ve bunu daha fazla azaltma" savm 58, fedâilu'l-Kur'ân 34; Müslim, sıyâm 182, 184; Nesaî, sıyâm 76, 78. Dâvûd, Müslim b. İbrahim'in rivâyeti daha tamdır" dedi.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Ramazan Ay'ı Bölümü
Konu: I Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?
1391-) Abdullah b. Amr (radıyallahü anhümâ)'dan nakledilmiştir ki: (sallallahü aleyhi ve sellem) bana; her ayda üç gün oruç tut, bir defa Kur'an'ı oku (hatmet)" buyurdu. üzerine ben, ondan (müddeti) kısaltmasını istedim. O ise, benden (okumayı ve orucu) azaltmamı istedi. Nihayet " bir gün oruç tut, bir gün iftar et" buyurdu. dedi ki: (Kur'an'ı hatmetmenin asgari müddeti konusunda) babam (es-Saib)'in dediğinde biz ihtilâf ettik. Kimimiz " yedi günde" derken, kimimiz " beş günde" dedi." enbiyâ 37, savm 56, 58; Müslim, sıyâm 181, 193; Nesaî, sıyâm 76.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Ramazan Ay'ı Bölümü
Konu: I Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?
1392-) Abdullah b. Amr (b. el-Âs)'dan rivâyet edildiğine göre Abdullah Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e: Resûlallah! Kur'an-ı Kerim'i kaç günde okuyayım? diye sordu. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): Bir ayda" buyurdu. bundan daha kuvvetliyim (daha kısa zamanda okuyabilirim). (Müellifin üstadı) Ebû Mûsâ (Muhammed b. el-Musennâ) Resûlüllah " Kur'an'ı yedi günde oku" deyinceye kadar Abdullah'ın " noksanlaştırmasını istediğini" ve (ikisi arasında) geçen konuşmayı tekrarladı. Abdullah: bundan daha fazlasına gücüm yeter deyince, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): Üç günden daha az zamanda hatmeden (Kur'an'dan bir şey) anlayamaz" buyurdu. Kur'ân 11; İbn Mâce, ikâme 178; Darimî, salât 173.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Ramazan Ay'ı Bölümü
Konu: I Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?
1393-) Abdullah b. Amr (b. el-âs) (radıyallahü anhümâ)'dan demiştir ki: (sallallahü aleyhi ve sellem) bana; Kur'an'i bir ayda oku" dedi. " Ben güçlüyüm (daha kısa zamanda okuyabilirim)" dedim. Efendimiz, " onu üç günde oku (hatmet)" buyurdu. Ali (el-Lü'lüî) dedi ki: Ebû Dâvûd'dan duydum ki, o Ahmed b. Hanbel'in, (seneddeki) " Îsa b. Şâzân aklı başında bir kimsedir" dediğini işitmiş.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Ramazan Ay'ı Bölümü
Konu: I Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?