Kişi Başkasının Yerine Hacc Edebilir Mi? ile İlgili Hadisler

1811-) Abdullah b. Abbâs (radıyallahü anh)'dan nakledilmiştir ki: Fadl b. Abbâs, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'ın terkisinde bulunuyordu. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e Has'am Kabilesi'nden bir kadın fetva istemeye geldi. Derken Fadl kadına, kadın da Fadl'a bakmaya başladılar. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Fadl'ın yüzünü öbür tarafa çevirmeye başladı. Kadın: Resûlüllah! Allah'ın, kullarına hac hakkındaki farizası babama pir-i fâni iken yetişti. Babam deve üstünde duramıyor. Binâenaleyh, onun namına ben hac edebilir miyim? dedi. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem); Evet" cevabını verdi. Bu (hâdise) Veda Haccında oldu. meğâzî 77; hac 1, sayd 24; Müslim, hac 408; Nesâî, menâsik 2, 10, 11, 174; İbn Mâce, menâsik 10; Muvattâ', hac 97; Dârimî, menâsik 4; Ahmed b. Hanbel, I, 212, VI, 429.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hac Bölümü
Konu: Kişi Başkasının Yerine Hacc Edebilir Mi?
1812-) Hafs b. Ömer dedi ki: Âmir oğullarından bir adam; Resûlallah (sallallahü aleyhi ve sellem) babam ihtiyar bir kimsedir. Hacca ve umreye gücü yetmiyor, (yaya veya binitli olarak) yolculuğa da (dayanamıyor), dedi. (Resûl-i Ekrem de); Babanın yerine hac ve umre yap" buyurdu. hac 87; Nesâî, menâsik 2, 10; İbn Mâce, menâsik 10; Ahmed b. Hanbel, IV,10, 11, 12.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hac Bölümü
Konu: Kişi Başkasının Yerine Hacc Edebilir Mi?
1813-) İbn Abbâs'dan rivâyet olunduğuna göre, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir adamı " Şübrüme için lebbeyk" derken işitti de (O'na): Şübrüme kimdir?" diye sordu. (O adam da): Kardeşimdir -yahutta- " Yakınımdır" deyince (O'na): Sen kendin için hac yaptın mı?" diye sordu. (O adam da): Hayır" deyince; Sen (önce) kendin için bir hac yap da ondan sonra Şübrüme'nin yerine hac yap" buyurdu. Mâce, menâsik 9.

Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hac Bölümü
Konu: Kişi Başkasının Yerine Hacc Edebilir Mi?