Kişinin Safın Arkasında Tek Başına Namaz Kılması Hakkında ile İlgili Hadisler

1333-) Bize Ahmed b. Abdillah haber verip (dedi ki), bize Ebû Zeyd -ki O, Abser İbnu'l-Kasım'dır-, Husayn'dan, (O da) Hilâl b. Yesâf’dan (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Ziyâd b. Ebî’l-Ca'd elimi tutup beni, Esedoğulların'dan, Vâbısa b. Ma'bed denilen yaşlı birinin karşısına dikti ve şöyle dedi: Bana bu, -(yaşlı) adanı da dinliyordu- rivâyet etti ki, kendisi Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) görmüş, arkasında bir adam saflara bitişmeksizin namaz kılmış da, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ona namazı tekrar kılmasını emretmiş. Ebu Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki, "Ahmed b. Hanbel, Amr b. Murre'nin rivâyetinin sabit olduğunu söylüyordu, ben ise Yezîd b. Ziyâd b. Ebi'l-Ca'd'ın rivâyetini kabul ediyorum."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Namaz Kitabı
Konu: Kişinin Safın Arkasında Tek Başına Namaz Kılması Hakkında
1334-) Bize Musedded haber verip (dedi ki), Bize Abdullah b. Dâvûd rivâyet edip (dedi ki), bize Yezîd b. Ziyâd, (amcası) Ubeyd b. Ebi'l-Ca'd'dan, (O) Ziyâd b. Ebi'l-Ca'd'dan, (O da) Vâbısa b. Ma'bed'den (naklen) rivâyet etti ki, bir adam safların arkasında (imama uymakla beraber safa girmeksizin) tek başına namaz kılmıştı da, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ona, (namazı) tekrar kılmasını emretmişti. Ebû Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki, "ben bu görüşü kabulleniyorum."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Namaz Kitabı
Konu: Kişinin Safın Arkasında Tek Başına Namaz Kılması Hakkında
1335-) Bize Ubeydullah b. Abdilmecid haber verip (dedi ki), bize Malik, İshak b. Abdillah b. Ebî Talha'dan, (O da) Enes b. Malik'ten (naklen) rivâyet etti ki, O'nun nenesi Muleyke (bir gün) Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem), yapmış olduğu bir yemeğe davet etmiş. (Resûlüllah da gelip) yemiş, sonra; "Kalkın da size namaz kıldırayım!" buyurmuş. Enes demiş ki, "ben de kalkıp, uzun zaman kullanılmasından dolayı kararmış olan bir hasırımızı (aldım) ve su serpip (temizledim). Sonra Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) onun üzerinde namaza durdu. Benimle yetim çocuk onun arkasında, ihtiyar kadın da bizim arkamızda saf tuttuk ve (Hazret-i Peygamber) bize iki rekât namaz kıldırdı, sonra da dönüp (gitti)."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Namaz Kitabı
Konu: Kişinin Safın Arkasında Tek Başına Namaz Kılması Hakkında