Muharrem Orucunun Fazileti Bâbı ile İlgili Hadisler

2812-) Bana Kuteybetü'bnü Saîd rivâyet etti. ki): Bize Ebû Avâne, Ebû Bişr’den, o da Humeyd b. Abdirrahman El-Himyeri’den, o da Ebû Hüreyre (radıyallahü anhûma)'dan naklen rivâyet etti. Ebû Hüreyre şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): «Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ay'ı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.» buyurdular.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Muharrem Orucunun Fazileti Bâbı
2813-) Bana Züheyr b. Harb rivâyet etti. ki): Bize Cerir, Abdülmelik b. Umeyr'den, o da Muhammed b. Münteşirden, o da (radıyallahü anhüma) Humeyd b. Abdirrahman'dan, o da Ebû Hüreyre dan merfû olarak rivâyet etti. Ebû Hüreyre şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e fark namazdan sonra hangi namazın ve Ramazan ayı orucundan sonra hangi orucun efdal olduğu soruldu da: «Farz namazdan sonra en faziletli namaz: Gece yarış; kılınan namazdır, ramazan ayından sonra en faziletli oruç: Allah'ın ay'ı olan Muharrem orucudur.» buyurdular.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Muharrem Orucunun Fazileti Bâbı
2814-) Bize Ebû Bekir b. Ebî Şeybe rivâyet etti. ki): Bize Hüseyin b. Aliy, Zâid'den, o da Abdülmelik b. Umeyr'den bu isnâdla oruç bahsinde Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den bu hadîsin mislini rivâyet etti. diyor ki: «Hazret-i Ebû Hüreyre'den iki dane Humeyd b. Abdirrahman hadîs rivâyet etmişlerdir. Bunlardan biri Himyerî , diğeri Zührî'dir. Buhârî ile Müslim'de zikri geçen Humeyd b. Abdır rahman Zührî'dir. Yalnız Müslim'in bu hadîsini Humeyd b. Abdirrahman, Himyeri rivâyet etmiştir. Buhârî bu hadîsi tahrîc etmediği gibi, Himyerî'den hiç bir rivâyeti de yoktur. Himyerî’nin Müslim'de de bundan başka rivâyeti yoktur.» Şerîf oruç için Ramazandan sonra en faziletli ay Muharrem olduğuna delâlet etmektedir. Yukarıda da görüldüğü veçhile Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'iri Muharrem'de değil de Şaban'da fazla oruç tutması ya onun faziletini hayâtının son günlerinde öğrendiği içindir. Yahut Muharrem'de sefer ve hastalık gibi bir özürden dolayı fazla oruç tutamamıştır. Şerîf, farz namazdan sonra "en faziletli namaz gece namazı olduğuna da delildir. ulemâ bu hususta müttefiktirler. Şafiî'lerden Mervezî ile ona muvafakat edenlere göre gece namazı beş vaktin sünnetlerinden de efdaldir. Fakat ekseriyetle Şâfiiyyye ulemâsı vakit sünnetlerinin gece namazından efdal olduğuna kaaildirler. Çünkü bu sünnetler farzlara benzerler. Mervezî'nin kavlini daha kuvvetli ve hadîse daha muvafık bulmaktadır.

Kaynak: Sahîh-i Müslim, Oruç
Konu: Muharrem Orucunun Fazileti Bâbı