Namazın Günahlara Keffâret Olduğuna Dâir ile İlgili Hadisler

1459-) - “... Alî bin Ebl Tâlib (radıyallahü anh)’den; Şöyle demiştir: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den bir hadis işittiğim zaman, Allah dilediği kadar beni o hadîsten yararlandırırdı. Ve başkası ondan bana hadîs rivâyet ettiği zaman râviye yemin teklif ederdim. Yemin ettiği zaman onu tasdik ederdim. Ebû Bekir (radıyallahü anh) da bana bir hadîs rivâyet etti. Ebü Bekir (radıyallahü anh) doğru söyledi. Dedi ki: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) : günah işleyen hiç bir adam yoktur ki, günah işledikten sonra abdest alır, abdestini güzelce alır, sonra iki rek'at namaz kılar (Mîs'ar demiştir ki: Sonra namaz kılar) Ve günahının mağfiretini Allah'tan diler de Allah Ona mağfiret etmez. ) buyurdu. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Namazı Lâyıkı Veçhile Eda ...
Konu: Namazın Günahlara Keffâret Olduğuna Dâir
1460-) - “... Asım bin Süfyân es-Sakafî (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre : savaşına katılmak istemişler ise de savaşı kaçırmışlar da nöbet tutmuşlar (veya savaşın faziletini elde etmek için çokça zühd ve tâatla meşgul olmuşlar. ) Sonra Muâviye (radıyallahü anh)'ın yanına dönmüşler. Bu esnada Muâviye (radıyallahü anh)’in yanında Ebû Eyyûb ve Ukbe bin Âmir (el-Cüheni) (radıyallahü anhümâ) bulunuyorlarmış. Âsım (radıyallahü anh) : Ebâ Eyyûb! Bu yıl savaşı kaçırdık. Bize haber verildiğine göre dört mescidde namaz kılanın günahı bağışlanır, demiş. Ebû Eyyûb (radıyallahü anh) : kardeşimin oğlu! Bundan daha kolayını sana göstereyim mi? Şüphesiz ben, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'i şöyle buyururken işittim : emrolunduğu gibi abdest alır ve emrolunduğu gibi (farz) namazları kılarsa, onun geçmişteki günah ameli bağışlanır. ) Böyle midir yâ Ukbe? diye karşılık vermiştir. Ukbe (radıyallahü anh) da : (diyerek Ebû Eyyûb (radıyallahü anh)'ı doğrulamıştır. ) '

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Namazı Lâyıkı Veçhile Eda ...
Konu: Namazın Günahlara Keffâret Olduğuna Dâir
1461-) - “... Osman bin Affân (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre, şöyle demiştir. : Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den işittim. Buyurdu ki : sizden birisinin evinin yakınında akar bir nehir bulunur da ev sahibi her gün beş defa o suda yıkanırsa vücûdunun kirinden ne kalır?) Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in muhatabı : Adamın kirinden hiç bir şey kalmaz, dedi. Bunun üzerine Efendimiz : suyun kiri giderdiği gibi namaz günahları giderir. ) buyurdu. " Abdullah bin Mes'ûd (radıyallahü anh)'den: Şöyle demiştir: Bir adam, bir kadına uygunsuz dokunmuş, yani zinadan noksan bir şey yapmış, artık yaptığının nereye ulaştığını bilemiyeceğim. Ancak zina olmadığını biliyorum. Adam, bilâhere Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e gelerek başından geçeni anlatmış, bunun üzerine Allah Sübhânehu ve Teâlâ :ayetini indirmiş, o adam : Yâ Resûlallah! Bu yalnız benim için mi? ye sormuş; Resûllulah (sallallahü aleyhi ve sellem) : bunu tutan herkes içindir. ) buyurmuştur. " (radıyallahü anh)'in hadisini Buhâri, Tirmizi ve Nesâî, Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet etmişlerdir.

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Namazı Lâyıkı Veçhile Eda ...
Konu: Namazın Günahlara Keffâret Olduğuna Dâir