Peygamber Sallallahü Aleyhi Ve Sellemin Muhâcirlerle Ensâr Arasında Kardeşlik Kurması Bâbı ile İlgili Hadisler

3826-)  İbrâhîm ibn Abdirrahmân ibn Avf(radıyallahü anh) şöyle demiştir: Medine'ye geldikleri zaman Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), Abdurrahmân ibn Avf ile Sa'd ibnu'r-Rabî' arasında kardeşlik kurdu. Sa'd ibnu'r-Rabî', Abdurrahmân'a hitaben: Ben mal yönünden Ensâr'ın en zenginiyim. Malımı iki kısma böleyim. Benim iki kadınım var. Bak düşün! Onlardan hangisi senin hoşuna giderse onun ismini bana şöyle de ben onu boşayayım. Boşayacağım o kadının iddeti geçince sen onunla evlenirsin, dedi. ibn Avf da Sa'd'a: Allah ehlini ve malını sana mübarek eylesin! Ticâret yapılan çarşınız nerde? Dedi. üzerine ona Kaynukaa oğulları çarşısına delâlet ettiler. Artık Abdurrahmân o çarşıdan her dönüşünde beraberinde muhakkak keş ve yağdan bir fazlalıkla döndü. Sonra her sabah ticâret için o çarşıya gitmeye devam etti. Sonra bir gün kendisinde(zifafa girenlere mahsûs) zağferân eseri olduğu hâlde, Peygamber ziyarete geldi. Peygamber: "Hâlin sânın nedir?" diye sordu. Abdurrahmân: Evlendim, dedi. Peygamber: "Kadına ne kadar mehr verdin?" dedi. Abdurrahmân: Altından bir çekirdek yahut bir çekirdek (beş dirhem) ağırlığında altın verdim, dedi. İbrâhîm ibn Sa'd şekkli söylemiştir

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitabu Menâkıbi'l-ensâr
Konu: Peygamber Sallallahü Aleyhi Ve Sellemin Muhâcirlerle Ensâr Arasında Kardeşlik Kurması Bâbı
3827-) Enes ibn Mâlik (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Abdurrahmân ibn Avf Medine'ye bizim yanımıza geldi. Rasûlüllah onunla Sa'd ibnu'r-Rabî' arasında kardeşlik akdi yaptı. Bu Sa'd, malı çok bir zât idi. Sa'd, Abdurrahmân'a: Ensâr, benim malca en zengini olduğumu bilmişlerdir. Ben malımı benimle senin aranda ikiye taksim edeceğim. Benim iki tane kadınım vardır. Bak düşün! Onlardan hangisi senin hoşuna giderse, ben onu boşayacağım da o kadın iddetten çıkıp evlenmesi halâl olunca, sen onunla evlen, dedi. Sa'd'a: Allah sana ehlin hakkında bereket ihsan eylesin! Dedi. Abdurrahmân o günlerde çarşıdan muhakkak yağdan, keşten bir miktâr şey kazanmadan dönmedi. Çok geçmedi. Nihayet Abdurrahmân, üzerine sarı koku bulaşmış olduğu hâlde Rasûlüllah'a (ziyarete) geldi. Rasûlüllah ona: "Senin hâlin nedir (evlendin mi?)" diye sordu. Abdurrahmân: Ben Ensâr'dan bir kadınla evlendim, dedi. Rasûlüllah(sallallahü aleyhi ve sellem): "O kadın hakkında ne kadar mehr sevkettin?" dedi. Oda: Altından bir çekirdek ağırlığı yahut altından bir çekirdek verdim, dedi. üzerine Rasûlüllah: "Bir koyunla olsun düğün aşı yap" buyurdu.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitabu Menâkıbi'l-ensâr
Konu: Peygamber Sallallahü Aleyhi Ve Sellemin Muhâcirlerle Ensâr Arasında Kardeşlik Kurması Bâbı
3828-) Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Ensâr, Peygamber'e: Hurmalıklarımızı bizimle Muhacirler arasında taksim et, dediler. aleyhi ve sellem): "Hayır, taksim etmem" buyurdu. Ensâr, Muhâcirler'e: (Terbiye ve sulama) işlerini sizler yükleniniz de hurma mahsûlünde bizlere ortak olunuz, dediler. Ensâr'a: (Peygamber'den gelen bu emri) işittik ve itaat ettik, dediler.

Kaynak: Sahîh-i Buhârî, Kitabu Menâkıbi'l-ensâr
Konu: Peygamber Sallallahü Aleyhi Ve Sellemin Muhâcirlerle Ensâr Arasında Kardeşlik Kurması Bâbı