Şarap İçenlere Uygulanan Had ile İlgili Hadisler
4478-)
İbn Abbâs (radıyallahü anhümâ)’dan rivâyet edildiğine göre; (sallallahü aleyhi ve sellem) şarap içen için (belirli sayıda) bir had tayin etmedi. (İçki içene uygulanacak haddin mikdarını tayin etmedi). İbn Abbâs şöyle dedi: Bir adam içki içip sarhoş oldu. Yolda yalpa yaparken görüldü. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'a götürülmek üzere yakalandı. Abbâs'ın evinin hizasına gelince ellerinden kurtuldu. Abbâs'ın yanına girip, ona sığındı. Bu, Resûlüllah'a anlatıldı. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) güldü ve " Demek öyle yaptı?" buyurdu. Onun hakkında bir şey (ceza) emretmedi. Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in adama hiçbir ceza vermeyişini şöyle izah eder: Muhtemeldir ki adam Abbâs'ın evine sığındıktan sonra, içki içtiğini ikrar etmemesi ve içtiğine dair adil şahitlerin bulunmaması sebebiyle Resûlüllah onu cezalandırma cihetine gitmemiştir. Adam yolda yalpa yaparken görülmüş ve sarhoş zannedilmiştir. Ama onun bu hali başka bir sebepten olabilir. Efendimiz de meseleyi araştırmamıştır." Dâvûd şöyle der: Hasen b. Ali'nin bu hadisi, sadece Medine' illerin rivâyet ettikleri hadislerdendir" bundan maksadı İbn Abbâs ve İkrime'dir. Çünkü diğer raviler Medine dışındaki şehirlerdendirler.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Şarap İçenlere Uygulanan Had
4479-)
Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem)'a içki içmiş olan bir adam getirildi. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) : Ona vurunuz" buyurdu. Hureyre (radıyallahü anh) der ki: Bizden kimi eli, kimi ayakkabısı, kimi de elbisesi ile vurdu. Ayrılınca (dövme işi bitince) topluluktan birisi: Allah seni rezil rüsvay etsin" dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) : Öyle demeyiniz, ona karşı şeytana yardım etmeyiniz" buyurdu. hudud 5; Ahmed, b. Hanbel, II, 300, 350.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Şarap İçenlere Uygulanan Had
4480-)
Bize Muhammed b. Dâvûd b. Ebi Naciye el- İskenderanî haber verdi, bize İbn Vehb haber verdi. Ona Yahya b. Eyyûb, Hayve b. Şüreyh ve İbn Lehîa, İbnü'l- Hadi'den önceki hadisi aynı isnad ve mana ile rivâyet edip, dövme olayını anlattıktan sonra şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ashabına: Onu kınayınız" buyurdu. Sahabelerde : Allah'tan çekinmedin mi?, Allah'tan korkmadın mı? Resûlüllah'tan utanmadın mı?" diyerek ona yöneldiler, sonra salıverdiler. rivâyetin sonunda (Resûlüllah'in şöyle dediğini) söyledi: Allah'ım onu bağışla! Allah'ım ona merhamet et" deyiniz." Bazı raviler bu (Allah'ın onu bağışla) sözü ve benzerini ilave ettiler.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Şarap İçenlere Uygulanan Had
4481-)
Enes b. Mâlik (radıyallahü anh)’den şöyle rivâyet edilmiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem) içki içmekten dolayı hurma dalı ve ayakkabılarla dövdü. Ebû Bekir (radıyallahü anh) kırk değnek vurdu. Ömer (radıyallahü anh) idareye gelince halkı davet etti ve onlara: Şüphesiz insanlar bitek arazilere yaklaştılar; - Müsedded; köylere ve bitek arazilere, der- içki haddi konusunda ne düşünürsünüz?" diye sordu. b. Avf: Onu, hadlerin en hafifi gibi yapmam uygun buluruz" dedi. Hazret-i Ömer de içki haddi olarak seksen değnek vurdu. hudud 35, 36; İbn Mace, hudud 16, Ahmed b. Hanbel, III, 115, 180. Dâvûd der ki: hadisi İbn Ebi Arûbe Katade'den, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den rivâyet etti. Bu rivâyete göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) yaprağı soyulmuş hurma dalı ve (ayakkabılarla) kırk (kez) vurmuştur. be ise bunu Katade'den o da Enes (radıyallahü anh) vasıtasıyla Resûlüllah'tan rivâyet etti. Enes şöyle dedi: Resûlüllah iki hurma dalı ile kırk tane kadar vurdu."
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Şarap İçenlere Uygulanan Had
4482-)
Hudayn b. el-Münzir er - Rakâşî, - Sasan'in babasıdır - şöyle demiştir: b. Affan (radıyallahü anh)’ın yanında idim. Velid b. Ukba getirildi. Humran ve başka bir adam onun aleyhinde şahidlik ettiler. Birisi onu şarap içerken, Öteki de onu (şarabı) kusarken gördüğünü söyledi. (radıyallahü anh); o şarabı içmeseydi kusmazdı, dedi. Hazret-i Ali (radıyallahü anh)'ye: haddi uygula, dedi. Ali de (oğlu) Hasen'e: haddi uygula, dedi. Hasen (radıyallahü anh): (hilafetin) cefasını, sefasını sürene yükle, dedi. Bunun üzerine Hazret-i Ali (radıyallahü anh) Abdullah b. Cafer'e: haddi uygula, dedi. kamçıyı alıp vurdu. Ali sayıyordu. Kamçı sayısı kırka varınca Ali: Yeter, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kırk sopa vurdu" dedi. Ravi diyor ki: Zannediyorum Ali şöyle dedi: Ebû Bekir de kırk değnek vurdu, Ömer ise seksen değnek vurdu. Bunların hepsi sünnettir. Ama bence bu (kırk) daha iyidir." hudud 38; İbn Mace, hudud 16.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Şarap İçenlere Uygulanan Had
4483-)
Ali (radıyallahü anh) şöyle demiştir: (haddin)'de Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ve Ebû Bekir (radıyallahü anh) kırk değnek vurdular. Ömer ise bunu seksene çıkardı. Bunların hepsi sünnettir. Dâvûd der ki: Velli hârrahâ men tevellâ kaarrahâ" Onun cefasını, sefasını sürüne yükle'" diye terceme ettiğimiz cümle, Araplar arasında bir darb-ı meseldir. Cümlesinin manası, onun (halifeliğin) sıkıntısını, nimetlerine nail olana yükle, demektir." der. Davûd şöyle demiştir: Hudayn b. Münzir Ebû Sasan Hadisi Hazret-i Ali'den nakleden zat. kavminin seyyididîr.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, Hadler Bölümü
Konu: Şarap İçenlere Uygulanan Had