Selef Selem ile İlgili Hadisler
3465-)
İbn Abbâs (radıyallahü anhümâ) şöyle demiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem) Medine'ye geldiğinde Medineliler hurmada bir, iki ve üç seneliğine selem yapıyorlardı. (sallallahü aleyhi ve sellem): Hurmada selem yapan kişi; belli ölçüde belli ağırlıkta ve belli zamana kadar selem yapsın" buyurdu. selem 1, 2, 7; Müslim, müsâkât 127, 128; Tirmizî, büyü 68; Nesâî, büyü 63; İbn Mâce, ticârât 59; Dârimî, büyü 45; Ahmed b. Hanbel, I, 217, 222, 282.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, İcare Bölümü
Konu: Selef Selem
3466-)
Şu'be'nin haber verdiğine göre Muhammed veya Abdullah b. Mücâlid Buharî'nin rivâyetinde bu ravi; Abdullah b. Ebî Mücâlid olarak gösterilmiştir. Buradaki tereddüd ravive aittir. Abdullah b. Şeddâd ve Ebû Bürde, selef (selem) konusunda ihtilâf ettiler. Beni, İbn Ebî Evfâ'ya gönderdiler. Kendisine selemi sordum. Şu karşılığı verdi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), Ebû Bekir ve Ömer (radıyallahü anhümâ) zamanlarında buğday, arpa, kuru hurma ve kuru üzümde -İbn Kesîr, " Yanlarında bunlar bulunmayan bir kavme" sözünü ilave etti- selem yapardık. (Ebû Dâvûd'un üstadlan Hafs b. Ömer ve İbn Kesîr) ravinin şu sözünde ittifak ettiler: İbn Ebzâ'ya sordum. O da (Ebû Bürde'nin söylediğinin) benzerini söyledi." selem 2; İbn Mâce, ticârât 59.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, İcare Bölümü
Konu: Selef Selem
3467-)
Bize Muhammed b. Beşşâr haber verdi, bize Yahya ve İbn Mehdî, Şu'be kanalıyla Abdullah b. Ebî Mücâlid'den, -Abdurrahman; (İbn) " İbn" kelimesi bazı nüshalarda yer almamıştır. Ebî Mücâlid dedi.- bu (önceki) hadisi naklettiler. (Bu rivâyette) İbn Ebî Evfâ: Bu mallar kendilerinde olmayan bir kavme..." dedi. Dâvûd: Doğrusu İbn Ebi'l-Mücâlid'dir. Bu konuda Şu'be hata etmiştir, dedi.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, İcare Bölümü
Konu: Selef Selem
3468-)
Eslemli Abdullah b. Ebû Evfâ’nın şöyle dediği rivâyet edilmiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte Şam'a sefere gittik. Şam'daki Nebatlar bize gelirler, biz de onlarla belli fiatla ve belli vade ile buğday ve zeytinyağında selem yapardık. nüshada; "zeytinyağı" yerine " kuru üzüm" denilmektedir. Bu ihtilâf bu kelimelerin arapçalarınin yazılışlarındaki benzerlik yüzünden olsa gerektir. Yani bu bîr yazı hatasıdır. Ebî Evfâ'ya: mallar elinde olan kimse ile mi? denildi. onlara sormazdık, dedi. selem 7.
Kaynak: Sünen-i Ebu Davud, İcare Bölümü
Konu: Selef Selem