Sırt Üstü Yatmanın Ve Bacak Bacak Üzerine Koymanın Meni Hakkında Bir Bab ile İlgili Hadisler
5623-)
Bize Kuteybe rivâyet etti. ki): Bize Leys rivâyet etti. H. İbn Rumh da rivâyet etti. ki): Bize Leys, Ebû'z-Zübeyr’den, o da Câbir'den naklen haber verdi ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) sırılsıklam sarılmayı, bir elbise içinde dizlerini dikip oturmayı ve kişi sırüstü uzanmış olduğu halde bacağının birini diğerinin üzerine koymasını yasak etmişler.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Elbise Ve Zinet
Konu: Sırt Üstü Yatmanın Ve Bacak Bacak Üzerine Koymanın Meni Hakkında Bir Bab
5624-)
Bize İshâk b. İbrahim ile Muhammed b. Hatim de rivâyet ettiler. (İshâk ahberanâ tâbirini kullandı.) İbn Hatim ise bize Muhammed b. Bekr rivâyet etti, dedi. ki): Bize İbn Cüreyc haber verdi, ki): Bana Ebû'z-Zübeyr haber verdi. Kendisi Câbir b. Abdillah'ı Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den rivâyet ederken dinlemiş. Efendimiz: ayakkabı içinde yürüme! Bir örîü içinde dizlerini dikip oturma! Sol elinle yeme! Sırılsıklam sarılma! Uzanıp yanığın vakit ayaklarını birbirinin üzerine koyma!» buyurmuşlar.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Elbise Ve Zinet
Konu: Sırt Üstü Yatmanın Ve Bacak Bacak Üzerine Koymanın Meni Hakkında Bir Bab
5625-)
Bana İshâk b. Mansûr dahi rivâyet etti. ki): Bize Ravh b. Ubâde haber verdi. ki): Bana Ubeydullah (yani İbn Ebî’l-Ahnes) Ebû'z-Zübeyr'den, o da Câbir b. Abdillah'dan naklen rivâyet etfi ki: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): sırt ÜstÜ uzanıp ayak ayak üstüne atmasın!» buyurmuşlar. hadisler avret mahallinin tamamiyle veya bir kısmı açılacak şekilde sırtüstü uzanarak bacak bacak üzerine koymaya hamledilmişlerdir. Buhârî" ile Müslim'in müttefikan rivâyet ettikleri az sonra göreceğimiz bir hadîste ise Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in mescid-de sırtüstü yatarak ayak ayak üzerine attığı bildirilmektedir. Ulemâ Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in hiç bir yeri gör ünmeyecek şekilde yattığını; bu şeküde yatmakta ise kerahet olmadığım söylemişlerdir. Kâdi Iyâz: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in bunu zaruret, ihtiyaç, yorgunluk veya istirahat arzusu gibi bir sebeple yapmış olacağını söylemiş: Aksi takdirde Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in kalabalık yerlerde oturuşu burum aksine idi. Bağdaş kurarak oturur yahut dizlerini dikerdi. Ekseriyette bu şeklide otururdu...» demiştir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in bu şekilde uzanıp yatmasının beyan ve ta'lım için olabileceği ihtimâli üzerinde durmuştur. Ona göre bunun mânâsı: Sırtüstü uzanmak isterseniz bu şekilde yatın, benim yasak ettiğim uzanma ise alohti ık de^ü. avret mahalli açıldığı veya açılmaya yaklaş'i; kâh: mahsustur. - dernektir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Elbise Ve Zinet
Konu: Sırt Üstü Yatmanın Ve Bacak Bacak Üzerine Koymanın Meni Hakkında Bir Bab