Yağmur Duasında Elleri Kaldırma Bâbı ile İlgili Hadisler
2111-)
Bize Ebû Bekir b. Ebİ Şeybe rivâyet etti. ki): Bize Yahya b. Ebî Bükeyr, Şu'be'den, o da Sâbit'den, o da Enes'den naklen rivâyet etti. ki: «Ben, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’i dua esnasında ellerini ta koltuklarının beyazı görününceye kadar kaldırırken gördüm.»
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Yağmur Duasının Namazı
Konu: Yağmur Duasında Elleri Kaldırma Bâbı
2112-)
Bize Muhammed b. El-Müsennâ rivâyet etti. ki): Bize İbn Ebi Adiyy ile Abdülalâ, Said'den, o da Katade'den, o da Enes'den naklen rivâyet etti ki, Nebiyyullah (sallallahü aleyhi ve sellem) istiskadan başka hiçbir duasında ellerini kaldırmazmış. İstiskada koltuklarının beyazı görününceye kadar ellerini kaldırırmış. Abdüla'lâ; «Koltuğunun beyazı görününceye kadar...» yahut «koltuklarının beyazı görününceye kadar...» demiş.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Yağmur Duasının Namazı
Konu: Yağmur Duasında Elleri Kaldırma Bâbı
2113-)
Bize İbn’l-Müsennâ rivâyet etti. ki): Bize Yahya b. Saîd, İbn Ebi Arûbe'den, o da Katade'den naklen rivâyet etti ki, Enesü'bnû Mâlik, Katâde ve arkadaşlarına Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen bu hadisin benzerini rivâyet etmiş. hadîsi Buhârî «îstiska» ve -Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in sıfatı» bahislerinde; Nesâî ile İbn Mâce «İstiska- bahsinde muhtelif râvîlerden tahrîc etmişlerdir. «Bu hadîsin zahiri, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in yağmur duasından başka yerlerde ellerini kaldırmadığı zannını veriyorsa da, hakikat öyle değildir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in yağmur duasından başka sayılmıyacak derecede çok yerlerde ellerini kaldırdığı sabit olmuşdur. Binâenaleyh bu hadis te'vîl olunur ve.- Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ellerini koltuklarının beyazı görünecek derecede mubağlağalı bir şekilde yalnız yağmur duasında kaldırmışdır, denilir. Yahut râvî: (Ben, başka yerde onu el kaldırırken görmedim.) demek istemişdir. Başka râviler yağmur duasından başka yerlerde de ellerini fazla kaldırdığını görmüşlerdir.» diyor.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Yağmur Duasının Namazı
Konu: Yağmur Duasında Elleri Kaldırma Bâbı
2114-)
Bize Abd b. Hümeyd rivâyet etti. ki): Bize Hasen b. Mûsâ rivâyet etti. ki): Bize Hammâd b. Seleme, Sabit'den, o da Enes b. Mâlik'den naklen rivâyet etti ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) yağmur duası yapmış ve ellerinin arkası ile gökyüzüne işaret etmişdir. hadis İmâm Müslim'in usulüne göre rütbeden sonra geldiği için rakkamlarda takdim te'hir yapılmıştır. Ulemâ yağmur duasında el kaldırmanın müstehab olduğunu söylemişlerdir. Çünkü bu duâ Allah'a teslimiyet ve niyazdan ibarettir. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in: ki, Allah haya sahibidir. Kul ellerini kaldırdığı vakit onları boş çevirmekten İstihya eder.» buyurduğu rivâyet olunur. Mâlik, yağmur duasında ellerin içleri yere, arkaları semâya bakmak şartıyle yukarıya kaldırılmasına kail olmuştur. Korku zamanında böyle hareket edilir. Rağbet ve istek anında ise ellerin içi semâya doğru çevrilerek kaldırılır. Hazretlerinin Bize rağbet ve korku halinde duâ ederler.» âyet-i kerîmesinden murâd: İstek zamanında avuçların içi, korku ânında ise avuçları dışı semâya kaldırılır, diye tefsir edilmişdir. diyor ki: «Bizim ulemâmız ile başkalarından müteşekkil bir cemâat kıtlık gibi bir belânın defi için yapılan dualarda eller kaldırılarak, avuçların sırtları semâya çevrilmesi, istek duasında bulunulduğu zaman ise avuçların içinin gökyüzüne çevirilmesi sünnetdir demişlerdir.» bir hadisde: «Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir şey istediği zaman avuçlarının içini, bir şeyden Allah'a sığındığı zaman ise avuçlarının dışını semâya çevirirdi.» denilmişdir. Abbâs (radıyallahü Anh)'ın dahi: «Allah'dan avuçlarınızın içini açarak dileyin; dışı ile istemeyin!» dediği rivâyet olunmuşdur. bu haber zayıfdır. Fakat yine de Hazret-i Enes hadîsi ile araları bulunmuş ve: «İbn Abbâs hadisi istek hâline mahsûsdur.» denilmişdir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Yağmur Duasının Namazı
Konu: Yağmur Duasında Elleri Kaldırma Bâbı