Yıkanan Kimsenin Elbise Ve Ona Benzer Bir Şeyle Örtünmesi Bâbı ile İlgili Hadisler
790-)
- Bize Yahya b. Yahya rivâyet etti dedi ki Malike Ebü'n-Nadr'dan duyduğum ona da Ümmü Hânî binti Ebi Talib'in azadlısı Ebü Mürre'nin haber verdiği şu hadisi okudum. Ebû Mürre Ümmü Hâni binti Ebi Talib'i şunları söylerken işitmiş. fethedildiği sene Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e gittim. Onu yıkanırken buldum kızı Fatime'de kendisine bir elbise ile perde tutuyordu.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hayz
Konu: Yıkanan Kimsenin Elbise Ve Ona Benzer Bir Şeyle Örtünmesi Bâbı
791-)
- Bize Muhammed b. Rumh b. el Muhacir rivâyet etti. ki): Bize leys Yezîd b. Ebî Habîb'den, o da Said b. Ebi Hind'den naklen haber verdi. Said'e de Akîl'in azadlısi Ebû Mürre rivâyet etmiş, ona da Ümmü Hani Binti Ebi Talib söylemiş ki rivâyet etmiş ki: Kendisi Mekke'nin fethedildiği sene Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Mekke'nin yukarısında bulunduğu bir sırada onun yanına gelmiş, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) yıkanmaya kalkmış, Fatime'de onun üzerine perde tutmuş. Sonra Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Elbisesini alarak ona sarınmış, sonra sekiz rekât kuşluk nafilesini kılmış.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hayz
Konu: Yıkanan Kimsenin Elbise Ve Ona Benzer Bir Şeyle Örtünmesi Bâbı
792-)
Bize bu hadisi Ebû Küreyb de rivâyet etti. ki): Bize Ebû Üsame, Velid b. Kesîr'den, o da Said b. Ebi Hind'den bu isnadla rivâyet etti. Said: (sallallahü aleyhi ve sellem)’e (yine) kendi elbisesi ile kızı Fatime perde tuttu yıkandığı zaman elbisesini alarak ona sarındı sonra kalkarak sekiz rekât namaz kıldı. Bu kuşluk zamanında idi» demiş. Hadis-i Buhari «Kitabu's - Salât», «Kitabu't - Tahâre» «Kitabü'l - Eddıbb» de bir hayli lâfız farkıyla tahric ettiği gibi Müslim buradan başka «Kitabu's - Salât» da Tirmizî «Kitabü’l - İstizan» da Nesai ile İbn Mâce'de «Kitabu't - Tahâre» de muhtelif ravilerden tahric etmişlerdir. Tirmîzî İmâm-ı Ahmed'in. Bu babta vârid olan en sahih şey Ümmû Hâni hadisidir.» dediğini nakleder, ki doğrudur. de beyan olunduğu vecihle Ümmü Hâni Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in Amcası Ebû Talib'in kızı ve Hazret-i Ali'nin kız kardeşidir. İsmi ihtilaflıdır. Bazılarına göre Fâhite diğer bazılarına göre Fatime'dir. Hind olduğunu söyleyenlerde vardır. Hâni ismindeki oğlunun adı ile künyelenmiştir. Ümmü Hânî (radıyallahü anha) Mekke'nin fethedildiği gün müslüman olmuştur. Mekke hicretin 8 nci yılında fethedilmişti.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hayz
Konu: Yıkanan Kimsenin Elbise Ve Ona Benzer Bir Şeyle Örtünmesi Bâbı
793-)
- Bize İshak b. İbrahim El - Hanzali rivâyet etti. ki): Bize Müse'l Kaari haber verdi. ki), bize Zaide A'meş'den, o da Salim b. Ebil Ca'd'dan o da Küreyb'den, o da İbn Abbâs'dan, o da Meymune'den naklen rivâyet etti. Meymune; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e su koydum ve ona perde çektim de yıkandı» demiş. hadis de yukarıdakiler gibi yıkanırken başkalarının göremiyeceği şekilde kapalı bir yerde bulunmanın vücubuna delâlet eder. Bir kimsenin zaruret olmadıkça başkasına avret yerlerini göstermesi caiz olmadığı gibi yine zaruret olmadıkça başkasının avret yerine bakması da caiz değildir. İbn Battal'ın de naklettiği vecihle peştemalsız hamama giren kimsenin şehâdeti kabul edilmiyeceğine Fetva İmâmlarının ittifakı vardır. İmâm A'zam (80-150), Mâlik (93-179), Şafiî (150-204) ve Süfyanı Sevri'nin kavilleri budur. Hatta hamamda yıkanacağı havuza girerken peştemalını atarak avreti görünen kimsenin şehâdeti dahi İmâm Malikle Şafiî'ye göre sakıttır. İmâm A'zam'la Sevri bu kadarını özür saymışlardır. Çünkü bundan korunmak imkansızdır. Ulema karı kocanın birbirlerinin avretlerini görebileceklerine ittifak etmişlerdir.
Kaynak: Sahîh-i Müslim, Hayz
Konu: Yıkanan Kimsenin Elbise Ve Ona Benzer Bir Şeyle Örtünmesi Bâbı