Sünen-i Nesâî Hadis Kitabı

147-) Osman (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: sallallahü aleyhi ve sellem)’den işittim şöyle diyordu: kimse abdestini güzelce alır, namazını da emrolunduğu şekilde kılarsa kıldığı her iki namaz arasındaki günahları mutlaka affolunur.) (Müslim, Tahara: 4; İbn Mâce, Tahara: 57)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Emir Edilen Şekilde Abdest Almanın Sevabı
148-) Ebû Umâme el Bâhilî (radıyallahü anh) diyor ki: Amr b. Abese (radıyallahü anh)’den işittim şöyle diyordu: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e, (abdest nasıl alınır) diye sordum şöyle buyurdu: abdest aldığında ellerini yıkayıp iyice temizlediğinde ellerinle işlediğin günahlar parmak aralarından ve tırnak aralarından çıkar gider. Ağzına su verip çalkaladığında ve burnuna su verip burnunu temizlediğinde, yüzünü ve dirseklere kadar kollarını yıkadığında, başını meshedip ayaklarını topuklarına kadar yıkadığında tüm günahlarından temizlenmiş olursun. Sırf Allah’ın rızası için yüzünü secdeye koyarsan, annenin seni doğurduğu günkü gibi günahlarından temizlenmiş olursun.) Umâme der ki: Ey Amr b. Abese ne söylediğine iyi bir bak, bunların hepsi bir anda mı söylendi dedim. Şöyle dedi: yaşım ilerledi, ölümüm de yaklaştı ne ihtiyacım var ki Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) adına yalan söyleyeyim. Bütün bu söylediklerimi Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den kulaklarım duydu, kalbim de belledi.) (Müslim, Tahara: 11; Muvatta', Tahara: 6)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Emir Edilen Şekilde Abdest Almanın Sevabı
149-) Ömer b. Hattab (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: abdestini güzelce alır sonra da: başka gerçek ilâh olmadığına Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem)’in de onun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim) derse, ona Cennet’in sekiz kapısı açılır hangisinden dilerse ondan girer.) (Tirmizî, Tahara: 41; Ebû Dâvûd, Tahara: 64)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdest Bitince Ne Söylenecek?
150-) Ebû Hazım (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebû Hüreyre abdest alırken ben onun arkasındaydım, kollarını neredeyse koltuk altlarına kadar yıkamıştı. Bunun üzerine ben: Ebû Hüreyre bu nasıl abdesttir?) diye sordum. Bana şöyle dedi: Ferruh oğlu siz burada mısınız? Sizin burada olduğunuzu bilseydim bu şekilde abdest almazdım. Dostum Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in şöyle buyurduğunu duydum: ziyneti (abdest organlarının kıyamette pırıl pırıl olması) abdest suyunun ulaştığı yerlere kadardır.) (Müslim, Tahara: 12; Muvatta', Tahara: 6)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdest Organları Kıyamet Gününde Parlayacak Mı?
151-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir mezarlığa uğradı ve: Mü’minler topluluğu, selâm olsun size...) Biz de: size katılacağız) diyerek; (Kardeşlerimi görmekten dolayı sevindim) buyurdu. Oradakiler: Allah’ın Rasûlü! Biz senin kardeşin değil miyiz?) dediler. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): benim ashabımsınız, kardeşlerim ise henüz gelmediler. Ben onları Kevser havuzunun başında bekleyeceğim) buyurdu. Onlarda: senden sonra gelecekleri nasıl biliyorsun?) dediler. Bunun üzerine Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: bakalım bir adamın siyah atlar arasında alnı beyaz, ayakları beyaz sekili bir atı olsa onu tanımaz mı?) Evet tanır dediler. O zaman Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): benden sonra gelecek olan kardeşlerim kıyamet günü aldıkları abdestten dolayı yüzleri pırıl pırıl parlayacak, abdest organları da yine pas parlak olarak oraya geleceklerdir. Ben de onları Kevser havuzu başında karşılayacağım) buyurdu. (Ebû Dâvûd, Tahara: 66; Müslim, Tahara: 12)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdest Organları Kıyamet Gününde Parlayacak Mı?
152-) Ukbe b. Âmir el Cuheni (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: kim abdest alır, abdestini de güzel bir şekilde alırsa sonra da kalbini ve yönünü Allah’a çevirerek yani sırf Allah rızası için iki rekat namaz kılarsa Cennet ona vacip olur.) (Müslim, Tahara: 39; Muvatta', Tahara: 6)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Güzelce Abdest Alıp İki Rekat Namaz Kılanın Sevabı
153-) Ali b. ebi Talib (radıyallahü anh) anlatıyor: sık sık mezi gelirdi, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in kızı ise nikahımdaydı. Bu yüzden mezi’nin durumunu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sormaktan utandım, yanımda oturan bir adama bunu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sormasını istedim o da sordu. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de: gelince abdest alması gerekir. (gusül gerekmez)) buyurdular. (Muvatta', Tahara: 13; Tirmizî, Tahara: 82)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdesti Bozup Bozmayan Şeyler
154-) Ali (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: (radıyallahü anh)’e; bir kimse cinsel ilişkide bulunmaksızın hanımıyla oynaşır ve bu durumda kendisinden mezi gelirse ne yapmalıdır?) dedi. Bu soruyu Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sor, kızı benim nikahlım olması dolayısıyla utanıp soramıyorum dedim. O da sordu. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de şöyle buyurdu: organını yıkar, namaz abdesti gibi abdest alır.) (Tirmizî, Tahara: 82; Buhârî, Gusül: 13)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdesti Bozup Bozmayan Şeyler
155-) Ali b. ebi Talib (radıyallahü anh) anlatıyor: Benden sık sık mezi gelirdi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in kızı nikahımda olduğu için bu meseleyi sormasını Ammar b. Yasir’den istedim. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) de: alması yeterlidir) buyurdu. (Buhârî, Gusül: 13; Tirmizî, Tahara: 82)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdesti Bozup Bozmayan Şeyler
156-) Rafi’ b. Hadîc (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ali b. ebi Talib, Ammar’a mezi konusunu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sormasını istedi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de: organını yıkar ve abdest alır) buyurdular. (Tirmizî, Tahara: 82; Buhârî, Gusül: 13)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdesti Bozup Bozmayan Şeyler
157-) Mikdad b. Esved (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ali b. ebi Talib, Mikdad’a: adam karısına yaklaşır da kendisinden mezi gelirse ne yapması gerekir?) dedi. (Bunu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sor) dedim. (Rasûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem)’in kızı benim nikahımdadır, ben sormaya utanıyorum) dedi. Mikdad diyor ki: Bu durumu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sordum şöyle buyurdu: biriniz mezi görünce tenasül organını yıkasın ve namaz abdesti gibi abdest alsın.) (Tirmizî, Tahara: 82; Buhârî, Gusül: 13)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdesti Bozup Bozmayan Şeyler
158-) Ali b. ebi Talib (radıyallahü anh) anlatıyor: Fatıma nikahlım olduğu için mezi konusunu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sormaktan utandım. Mikdad b. Esved’e sormasını istedim o da sordu. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): için abdest yeterlidir) buyurdu. (Tirmizî, Tahara: 82; Buhârî, Gusül: 13)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Abdesti Bozup Bozmayan Şeyler
159-) Zirr b. Hubeyş (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Safvan b. Assal denilen biriyle konuşmaya geldim, kapısının önüne oturdum. Evinden çıkıp beni görünce, (hayrola ne işin var) dedi. Ben de: öğrenmek için geldim) dedim o da şöyle dedi: ilim öğrenmek isteyen kimselere bu işten razı oldukları için o kimseye kanatlarını gererler. Neyi öğrenmek istersin?) dedi. Ben de: üzerine meshetmenin hükmünü öğrenmek isterim) dedim. Şöyle dedi: sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte bir yolculukta iken bize cünüplük dışında, küçük abdest, büyük abdest ve uyumaktan dolayı mestlerimizi üç gün, üç gece çıkarmamamızı emrederdi.) (Tirmizî, Tahara: 71; İbn Mâce, Tahara: 84)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Büyük Ve Küçük Abdest Bozmak Ayrıca Uykudan Dolayı Sadece Abdest Almak Gerekir.
160-) Zirr b. Hubeyş (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Safvan b. Assal şöyle demiştir: Biz Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber bir yolculuğa çıktığımızda cünüplük dışında; uyku, küçük abdest ve büyük abdestten dolayı mestlerimizi üç gün üç gece çıkarmamamızı emrederdi. (Yani mestlerimiz üzerine meshederek üç gün çıkarmaz idik, sadece cünüp olan gusletmek için mestlerini çıkarırdı.) Tahara: 71; İbn Mâce, Tahara: 84)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Büyük Ve Küçük Abdest Bozmak Ayrıca Uykudan Dolayı Sadece Abdest Almak Gerekir
161-) Abdullah b. Zeyd (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e namazda (karnındaki seslerden dolayı) abdestin bozulup bozulmadığı konusu soruldu da Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): koku ve ses duymadığı sürece namazını bırakmasın) buyurdular. (Tirmizî, Tahara: 56; Ebû Dâvûd, Tahara: 82)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Yellenmekten Dolayı Abdest Almak
162-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: uykudan uyanınca elini üç defa yıkamadıkça elini su kabına daldırmasın çünkü elinin gece uykusunda nerelere dokunduğunu bilemez.) (Tirmizî, Tahara: 19; Muvatta', Tahara: 2)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Uykudan Kalkınca Ellerin Yıkanması
163-) Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: namazda uyuklarsa namaz kılmayı bıraksın zira farkında olmadan kendisine beddua edebilir.) (Buhârî, Vudu’’ 56; Tirmizî, Salat: 263)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Namazda Uyuklamak
164-) Urve b. Zübeyr (radıyallahü anh)’den aktarıldığına göre, şöyle diyordu: Mervan b. Hakem’in yanına girmiştim. Abdest konularından konuşuyorduk. Mervan: organına dokunmaktan dolayı abdest almak gerekir) dedi. Ben de: konuyu bilmiyorum) dedim. Mervan dedi ki: Büsre binti Safvan; Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den: tenasül organına dokunduğunda abdest alsın) sözünü duyduğunu bana aktarmıştır. (Ebû Dâvûd, Tahara: 70; Muvatta', Tahara: 15)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Tenasül Organına Dokunmak Abdesti Bozar Mı?
165-) Urve b. Zübeyr (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Mervan, Medine valisi iken; eliyle tenasül organına dokunan kimsenin abdest alması gerektiğini söylemişti. Ben de bunu kabul etmeyip şöyle dedim: organına dokunan kimseye abdest alması gerekmez.) Mervan da: binti Safvan’ın Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den işittiğine göre: organına dokunmakla abdest almak gerekir) demişti dedi. muhafızlarından birini çağırarak Büsre’ye gönderip kendisine naklettiği bu hadisi bizzat kendisinden duyuncaya kadar Mervan ile münakaşaya devam ettim. (Muvatta', Tahara: 15; Ebû Dâvûd, Tahara: 70)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Tenasül Organına Dokunmak Abdesti Bozar Mı?
166-) Talk b. Ali (radıyallahü anh), babasından naklederek şöyle diyor: Bir heyet olarak yola çıktık ve Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in huzuruna vardık. O’nun siyasi otoritesini kabul edip, birlikte namaz kıldık. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) namazı bitirince bedevi gibi biri gelerek; (Ey Allah’ın Rasûlü! Bir kimse namazında tenasül organına dokunsa namazı ve abdesti bozulur mu?) dedi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) de: senin vücudundan bir parça değil midir?) diye cevap verdi. (Tirmizî, Tahara: 61; İbn Mâce, Tahara: 64)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Tenasül Organına Dokunmak Abdesti Bozmaz
167-) Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: sallallahü aleyhi ve sellem) geceleri evde teheccüt namazı kılar bende onun önünde cenaze uzatılmış gibi uzunlamasına uzanıp uyurdum. Vitir kılacağı zaman ise ayağıyla beni dürter ve uyandırırdı.) (Buhârî, Salat: 22; Müslim, Salat: 51)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Arzu Duymaksızın Hanımına Dokunmak Abdesti Bozmaz
168-) Yine Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: sallallahü aleyhi ve sellem)’in önünde uzunlamasına uzanıp yatarken beni görebilirdiniz. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) geceleri teheccüt namazı kılar, secde etmek istediğinde ayağıma dürterdi ben de ayaklarımı kendime doğru çekerdim. O da secde ederdi. (Buhârî, Salat: 22; Müslim, Salat: 51)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Arzu Duymaksızın Hanımına Dokunmak Abdesti Bozmaz
169-) Yine Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in önünde uyurdum, ayaklarım da onun secde edeceği kıble yönündeydi. Secde edeceğinde bana dokunur ben de ayaklarımı kendime doğru toplardım, o secdeden kalktığı zaman ise ayaklarımı uzatırdım o günlerde evlerde kandil yoktu.) (Buhârî, Salat: 22; Müslim, Salat:51)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Arzu Duymaksızın Hanımına Dokunmak Abdesti Bozmaz
170-) Yine Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: gece Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yanımda olmadığını fark ettim elimle onu aramaya başladım elim onun ayaklarına dokundu, ayakları dik durumda olup secde vaziyetinde idi ve şöyle diyordu: gazabından rızana, cezalandırmandan affına, senden Sana sığınırım Seni gerektiği şekilde övemem, sen kendini övdüğün gibisin.) (Buhârî, Salat: 22; Müslim, Salat: 51)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Arzu Duymaksızın Hanımına Dokunmak Abdesti Bozmaz
171-) Âişe (radıyallahü anha)’dan rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) hanımlarından bir kısmını öper sonra abdest almaksızın namaz kılardı. Abdurrahman: ne kadar bu hadis mürsel ise de bu konuda bundan daha güzel bir hadis yoktur der.) bu hadisi, Habib b. ebi Sabit ve Urve vasıtası ile Âişe’den rivâyet etmiştir. el Kattan; Habib’în Urve’den ve Âişe’den naklettiği bu hadisi ve yine aynı kişiler tarafından rivâyet edilen (Kan damlaları seccade üzerine aksa bile abdest almak gerekmez) hadisini bize aktarmıştır. (Tirmizî, Tahara: 63; İbn Mâce, Tahara: 69)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Kişinin Hanımını Öpmesi Abdesti Bozmaz
172-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: sallallahü aleyhi ve sellem)’den işittim şöyle diyordu: pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
173-) Yine Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den işittim şöyle demişti: pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
174-) İbrahim b. Kârız (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebû Hureyre’yi mescidin yanı başında abdest alırken gördüm şöyle dedi: Peynir kurusu (keş) yemiştim ondan dolayı abdest alıyorum. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in ateşte pişen bir şey yendikten sonra abdest almayı emrettiğini işitmiştim.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
175-) Muttalib b. Abdullah b. Hantab (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle diyor: İbn Abbâs diyor ki; Allah’ın Kitab’ında helâl olduğunu görüp bildiğim bir şey ateşte pişti diye abdest mi alacağım. Bunun üzerine: Ebû Hüreyre yerden çakıl taşları topladı ve bu çakıl taşları sayısınca yemin ederim ki, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), (Ateşte pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız) buyurdu dedi. (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
176-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: pişen bir şeyi yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
177-) Ebû Eyyûb (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
178-) Ebû Talha (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
179-) Ebû Talha (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: pişip kızarmış bir şey yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
180-) Zeyd b. Sabit (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den işittim şöyle diyordu: pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
181-) Ebû Süfyan b. Said b. Ahnes b. Şerîk (radıyallahü anh) anlatıyor: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in hanımı ve teyzem Ümmü Habibe’nin yanına gitmiştim bana Sevik (un) çorbası içirdi ve sonra şöyle dedi: yeğenim, abdest al çünkü Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): pişen bir şey yedikten sonra abdest alınız) buyurdu. (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
182-) Ebû Süfyan b. Said b. Ahnes (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in hanımlarından Ümmü Habibe kendisine şöyle dedi: Sevik (un) çorbası içti (veya içirdi) ve Ey yeğenim, abdest al çünkü ben Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den işittim şöyle buyurmuştu: pişen bir şey yiyip içince abdest alınız.) (İbn Mâce, Tahara: 66; Tirmizî, Tahara: 59)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenilince Abdest Gerekir Mi?
183-) Ümmü Seleme (radıyallahü anh)’den rivâyete göre: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir koyunun etinin ön kolundan yemişti de, o sırada Bilal geldi ve abdest almaksızın onunla birlikte namaza gitti. (Tirmizî, Tahara: 59; Ebû Dâvûd, Tahara: 75)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenince Abdest Gerekmez
184-) Süleyman b. Yesar (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ümmü Seleme’ nin yanına girmiştim bana şunu anlattı: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), ihtilam olmaksızın kendi isteği ile hanımlarıyla münasebette bulunur, cünüp olarak imsak vaktine kadar uyur sonra oruca niyet ederdi. Ümmü Seleme bu hadisle birlikte bana şunu da anlattı: sallallahü aleyhi ve sellem)’e kızartılmış et hazırladım, ondan yedi ve abdest almaksızın namaz kıldı.) (Tirmizî, Tahara: 59; Ebû Dâvûd, Tahara: 75)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenince Abdest Gerekmez
185-) İbn Abbâs (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: sallallahü aleyhi ve sellem)’in ekmekle et yediğini sonra abdest almaksızın namaz kıldığına şahit oldum.) (Tirmizî, Tahara: 59; Ebû Dâvûd, Tahara: 75)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenince Abdest Gerekmez
186-) Muhammed b. Münkedir (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Câbir b. Abdullah’tan işittim şöyle diyordu: pişen bir şeyi yemenin abdesti bozup bozmayacağı konusunda Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in son yaptığı uygulama abdest almamaktır.) (Tirmizî, Tahara: 59; Ebû Dâvûd, Tahara: 75)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Ateşte Pişen Şeyler Yenince Abdest Gerekmez
187-) Süveyd b. Numan (radıyallahü anh)’ın bize haber verdiğine göre, şöyle demiştir: feth edildiği sene Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte sefere çıkmıştım, Hayber’e yakın bir yer olan Sahba’ya gelince, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ikindi namazını kıldı sonra yemek hazırlanmasını istedi, kendisine sadece kavurulmuş un (kavut) getirildi. Onun su ile karıştırılıp çoğaltılmasını söyledi. O da yapıldı. Hep birlikte yedik, yemekten sonra, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) akşam namazını kılmaya kalktı yeniden abdest almaksızın sadece ağzını çalkaladı ve namaza durdu, biz de onun gibi yaptık.) (Buhârî, Vudu’’: 59; Muvatta', Tahara: 5)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Kavurulmuş Un Ve Benzeri Şeyler Kavut Yedikten Sonra Ağzı Yıkayıp Çalkalamak
188-) İbn Abbâs (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), süt içtikten sonra su isteyip ağzını çalkaladı ve şöyle buyurdu: yağlı bir gıdadır.) (Ebû Dâvûd, Tahara: 78; İbn Mâce, Tahara: 68)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Süt İçtikten Sonra Ağzı Çalkalamak
189-) Kays b. Asım (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Müslüman olduğum zaman Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana su ve sidr (sabun) ile gusletmemi emretti. (Ebû Dâvûd, Tahara: 131; Buhârî, Salat: 76)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Guslü Gerektiren Ve Gerektirmeyen Şeyler
190-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) şöyle anlatıyor: Sümâme b. Üsâl el Hanefî mescidin yakınındaki bir havuza gidip guslettikten sonra mescide girdi ve: Allah’tan başka ilâh olmadığına, onun tek olduğuna, ortağı bulunmadığına, Muhammed’in de onun kulu ve Rasûlü olduğuna şahadet ederim dedi ve şöyle devam etti: Muhammed Allah’a yemin ederim ki, yeryüzünde en çok nefret ettiğim yüz senin yüzündü. Fakat şimdi senin yüzünü bütün yüzlerden daha sevimli buldum. Umre yapmak istiyordum, bir atlı askerin beni yakaladı ve umre yapmama engel oldu. Bu konuda ne buyurursun?) dedi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de onu müjdeledi ve hemencecik Umre yapmasını emretti. (Buhârî, Salat: 76)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Müslüman Olmak İsteyen Önce Gusleder
191-) Ali (radıyallahü anh) anlatıyor: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e geldim ve: Ebû Talib öldü) dedim. (Git onu defnet) buyurdu. (Ama o müşrik olarak öldü) dedim. Yine: onu defnet) buyurdu. Ebû Talib’i defnedip yanına geldiğimde: buyurdu. (Ebû Dâvûd, Cenaiz: 70)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Müşrik Bir Kimseyi Defnedenin Gusletmesi
192-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: hanımının el ve ayakları arasına oturur ve cinsel ilişkide bulunursa gusül etmek ona vacip olur.) (İbn Mâce, Tahara: 111)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Cinsel İlişkiden Sonra Gusül Gerekir
193-) Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: hanımının el ve ayakları arasına oturur ve cinsel ilişkide bulunursa gusül etmesi ona vacip olur.) (İbn Mâce, Tahara: 111)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Cinsel İlişkiden Sonra Gusül Gerekir
194-) Ali (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Benden sık sık mezi gelirdi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bu konuda bana dedi ki: geldiğini gördüğün zaman tenasül organını yıka, namaz abdesti gibi abdest al, şehvet ve heyecanla meni aktığında ise guslet.) (Buhârî, Gusül: 13; Muvatta', Tahara: 13)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Gusül Gerektiren Ve Gerektirmeyen Şeyler
195-) Yine Ali (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Benden sık sık mezi gelirdi. Bu konuyu Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sordum şöyle buyurdular: geldiğini gördüğün zaman tenasül organını yıka ve abdest alıver. Heyecanlı ve şehvetli bir durumda meni geldiğinde ise gusül et.) (Buhârî, Gusül: 13; Muvatta', Tahara: 13)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Gusül Gerektiren Ve Gerektirmeyen Şeyler
196-) Ümmü Süleym (radıyallahü anha) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e erkeğin gördüğü rüya gibi rüya görüp te ihtilam olan kadının durumundan sordu da; Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): akmışsa gusül etsin) buyurdular. (Buhârî, Gusül: 22; İbn Mâce, Tahara: 107)

Kaynak: Sünen-i Nesâî, Temizlik Bölümleri
Konu: Kadınlarda İhtilam Olursa Guslederler