Camiu's-Sagir Hadis Kitabı
876-)
îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Taberani’nin Kebir’inden Baba çocuğuna kendisinden razı olduğunu gösteren bir bakışla baktığında, evlat bir köleyi hürriyetin© kavuşturmuş gibi sevap kazanır.
Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
881-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Namaz için ezan okunduğunda gök kapıları açılır ve dualar kabul edilir.
Kaynak: Ebu ya’la’nın Müsned’inden.
Konu: Genel
882-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Bit iş yapmayı düşündüğünde yedi defa istihare yaparak Rabbin-deiihayırlısmı dile. Sonra kalbine ilk doğan şeye bak, îlâhî tercih ondadır.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i Nden.
Konu: Genel
884-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Birinizin gönlünde Müslüman kardeşine faydalı bir nasihat geçiyorsa, onu söylesin..
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’i Nden.
Konu: Genel
887-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İş ehil olmayana verildiğinde Kıyameti bekle.
Kaynak: Buharî, Kim: 2.
Konu: Genel
888-)
Sevban'dan (r.a.) rivayetle: Ümmetimin arasına kılıç girerse, Kıyamete kadar aralarından kalkmaz.
Kaynak: Müsned 5:278,284.
Konu: Genel
890-)
rivayet ediyor: Sofra kurulduğunda önce idareci, sonra sofranın sahibi, sonra topluluğun en hayırlı bilineni otursun.
Kaynak: İbni Asakir’den.
Konu: Genel
891-)
îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Yemek kabı ortaya konulduğunda, etrafından yeyin, ortasını bırakın. Çünkü bereket ortasına iner.
Kaynak: Tirmizl Et'ıme: 12; Ebû Davud, Etime: 17; Ibni Mâce,etime: 12; Dârimî, Etime: 16, Müsned 1570.
Konu: Genel
892-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Yatağa uzandığında Fâtiha'yı ve îhlâs Sûresini okursan ölüm hâriç, her tehlikeden emin olursun.
Kaynak: Bezzazdan.
Konu: Genel
893-)
îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Ölülerinizi kabre indirdiğinizde "Bismillahi ve alâ sünneti Resûl-illahi [Allah'ın adıyla ve Resulünün dini üzere]" deyin.
Kaynak: Müsned 2:27,40, 59,69,128.
Konu: Genel
894-)
.. Zeyd bin Erkâm (r.a.) rivayet ediyor: Kişi yerine getirmek niyetiyle, din kardeşine söz verir. Sonra da geçerli bir mazeret sebebiyle onu yerine getiremez ve söz verdiği yere gelemezse, günahkâr olmaz.
Kaynak: Ebö Dâvud, Edeb: 82; Timizi İman: 14
Konu: Genel
895-)
Ebû Hüreyre'den (r.a) rivayetle: Birinizin içeceğine sinek düştüğünde onu daldırsın sonra çıkarsın. Çünkü sineğin kanadının birinde hastalık, diğerinde şifâ vardır.
Kaynak: Buharî, Bedü'l-halk: 17; Tıb: 58; Ebû Davud, Etime:48; Neşet, Fer1:11;
Konu: Genel
896-)
Ali'den (r.a.) rivayetle: Kurtulman zor olan bir belâya düştüğünde şöyle de: "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Güç ve kuvvet sadece yüce ve büyük olan Allah'tandır" Allah bu duâ ile dilediği her türlü belâyı geri çevirir.
Kaynak: İbnü’s-sünni’den.
Konu: Genel
897-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Büyük bir güçlüğün içine düştüğünüzde, "Allah bize kâfidir. O ne güzel vekildir" deyin.
Kaynak: İbni mürdeveyh’den.
Konu: Genel
898-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Seninde içinde bulunduğun bir toplulukta bir adama dil uzatılırsa ona yardımcı ol, onları bundan vaz geçir veya yanlarından kalk.
Kaynak: İbni ebi’d-dünya’nın zemmü’l-gıybet’inden.
Konu: Genel
902-)
Atâ bin Ebî Müslim rivayet ediyor: Allah'ı an. Çünkü bu yapmak istediğin işte senin için yardımcıdır.
Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
903-)
îbni Abbos'dan (r.a.) rivayetle: Allah'ı öyle çok zikredin ki, münafıklar "Gösteriş yapıyorsunuz" desin.
Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
905-)
îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Ölülerinizin güzel yönlerini söyleyiniz, kötülüklerini ise söylemeyiniz.
Kaynak: Tırmizî, Cenâiz: 34
Konu: Genel
908-)
îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s,m.) şöyle buyurm uslardır: Ümmetim içerisinde ümmetime karşı en merhametlisi Efaû Bekir, Allah'ın dininde kâfir ve münafıklara karşı en şiddetlisi Ömer, en hayâlısı Osman, en güzel hüküm vereni de Ali'dir. Miras taksimini en iyi bilen Zeyd bin Sabit, en güzel Rur'ân okuyanı Übey bin Ka'b, haram ve helâli en iyi bilen Muaz bin Cebel'dir. Dikkat ediniz! Her ümmetin bir emini vardır. Bu ümmetin emini de Ebû Ubeyde bin Cerrah'tır.
Kaynak: Ebû Ya'la'nın Müsnedinden.
Konu: Genel
910-)
Amr bin Osman Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Faizden daha çirkin ve daha büyük bir günah başkalarının ırz ve namuslarına dil uzatmaktır, Dil uzatmanın da en çirkini hicvetmektir. Bu tür dil uzatmaları başkalarına aktaran kişi de dil uzatan gibidir.
Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ı Ve Abdürrezzak’tan.
Konu: Genel
912-)
îbni Ömer (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Dört şey vardır ki, onlar sende olduktan sonra dünyadan elde etmediğin şeyler sebebiyle gam yeme. Bunlar: Doğru söz, emâneti korumak, güzel ahlâk ve helâl yemektir.
Kaynak: Müsned, 2:177.
Konu: Genel
913-)
Ebû Mâlik el-Eş'arî'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimde Cahiliyye Devrinden kalma dört şey vardır: Nesebleri ile övünmek, birbirinin soyuna dil uzatmak, yıldızlara bakıp yağmur istemek [yağmur var demek], ölü için yüksek sesle ağlamak.
Kaynak: Müslim, Cenâiz: 29; Müsned, 5:342-344.
Konu: Genel
914-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peyamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Dört kimse vardır ki, bunlar Allah'ın yardımına hak kazanmışlardır: (1) Gazi, (2) evlenen, (3) bir ücret karşılığında hürriyetine kavuşmak için efendisiyle anlaşan kişi, (4) hacı.
Kaynak: Müsned, 2:251; 437.
Konu: Genel
915-)
İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Dört duâ vardır ki reddedilmez. Evine dönünceye kadar hacca gidenin duası. Ehline dönünceye kadar gazinin duası. Şifâ buluncaya kadar hastanın duası. Mü'minin mü'mine yokluğunda yaptığı duâ. Bu dualarda en çabuk kabul edileni de mü'minin mü'min kardeşine yanında yokken yaptığı duadır.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i Nden.
Konu: Genel
916-)
İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle: Dört özellik vardır ki, kimde bulunurlarsa o kimse hâlis münafık olur: Bunlardan bir tanesi kendisinde bulunursa onu terketmediği müddetçe münafıklığın bir özelliği onda var demektir. Bunlar şunlardır: (1) Konuştuğu zaman yalan söyler, (2) söz verdiği zaman sözünde durmaz, (3) antlaşma yaptığında vaz geçer, (4) düşmanlık yaptığında da smırı aşıp hakkı çiğner.
Kaynak: Buhâri, İman: 24; Müslim, İmân: 106; Ebû Dâvud,sünnet: 15; Tirmizî, Îman: 14;
Konu: Genel
917-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Dört haslet vardır ki, kimde bulunursa Allah o kimseye Cehennemi haram kılar ve onu şeytandan korur. Birşeyi isterken nefsine hâkim olan, nefsi istemediği halde güzel birşeyi yapan, birşeye canı çektiğinde nefsine hâkim olan, öfkelendiğinde nefsine hâkim olan. Dört haslet de vardır ki, kimde bulunursa Allah rahmetini o kimse üzerinde yayar ve onu Cennete koyar. Bir yoksulu barındıran, zayıfa merhamet eden, emri altındakilere yumuşak davranan ve anne babaya ihsanda bulunan.
Kaynak: Hakim’den.
Konu: Genel
918-)
İbni Abbas (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Garibin ölümü şehitliktir.
Kaynak: Fbni Mâce'öen.
Konu: Genel
918-)
îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Dört haslet vardır ki, kime verilmişse ona dünya ve âhiretin hayrı verilmiş demektir. Zikreden bir dil, şükreden bir kalp, musibete sabreden bir beden, namusunu ve kocasının malını koruma hususunda hıyaneti düşünmeyen bir kadın.
Kaynak: Taberani’nin kebir’i Ve Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
920-)
Abdullah bin Hakîm rivayet ediyor: Dört şey vardır ki, kişinin bahtiyarlık alâmetidir: Hanımının sali-ha olması, çocuklarının hayırlı olması, arkadaşları ve birlikte çalıştığı kimselerin dindar olmaları ve rızkını memleketinde kazanması.
Kaynak: İbni asakir Ve Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i Nden.
Konu: Genel
921-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Dört şey vardır ki, bedbahtlık alâmetidir. Gözün yaş dökmemesi, îalp katılığı, aç gözlülük ve ebedî yaşama hayâli.
Kaynak: İbni Adiyy'in El-kâmit\ Ve Ebû Nuaym'ın H/jye'sinden.
Konu: Genel
923-)
Ebû Eyyûb (r.a.) rivayet ediyor: Öğle namazından önce, arada selâm verilmeden sünnet olarak kılınan dört rekât namaza gök kapıları açılır ve kabul edilir.
Kaynak: Ebû Davud, Tatavvu: 7,35.
Konu: Genel
926-)
İbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Dört şeyden yapılan dört ameli Allah kabul etmez. Bunlar: Hıyanetten, hırsızlıktan, zimmete geçirilen umuma âit maldan ve yetim malından elde edilen para ile yapılan hac, umre, cihad ve sadaka.
Kaynak: Said Bin Mansur’un sünen’ Ve İbni adiyy’in El-kamil’i Nden.
Konu: Genel
927-)
Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Dört şey Arşın altındaki hazineden indirilmiştir: Fatiha, Ayete'l-Kürsî, Bakara Sûresinin son iki âyeti [Amenerrasûlü] ve Kevser Sûresi.
Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
928-)
Ebû Hüreyre (r.a,) rivayet ediyor: Dört kimse vardır ki, cezalarını çekmedikçe onları Cennete koymamak Cennet nimetlerinden tattırmamak Allah'ın hakkıdır. Îçki müptelası, faiz yiyen, haksız yere yetim malını yiyen, anne ve babasına isyan eden.
Kaynak: Hakim’in müstedrek’i Ve Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
929-)
Semûre bin Cündüb'den (r.a.) rivayetle: Şu dört kelime sözlerin en üstünüdür. Önce hangisine başlarsan başla. Bunlar, "Sübhanallah, Elhamdülillah ve Lâ ilahe illallahu val-lâhü ekber."
Kaynak: Ibni Mce, Edeb: 56; Müsned 5:10,11,20.
Konu: Genel
930-)
Vasile (r.a.) rivayet ediyor: Dört kimse vardır ki, duaları kabul edilir. Bunlar: adaletli idareci, mü'min kardeşine yanında yokken dua eden, zulme uğrayan, anne ve babasına dııâ eden kimsedir.
Kaynak: Ebu nuaym’ın Hiye’sinden.
Konu: Genel
931-)
Ebû Umâme (r.a.) rivayet ediyor: Dört kimse vardır ki, Kıyamet günü Allah onlara rahmet nazarıyla bakmaz. Anne ve babasına isyan edene, yaptığı iyiliği başa kakana, içki içmeye devam edene ve kaderi yalanlayana.
Kaynak: Taberani’nin kebir’i Ve İbni adiyy’in El-kamil’i Nden.
Konu: Genel
932-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Dört kimse vardır ki Allah onlara buğzeder. Bunlar, (1) yemin ederek malını satan, (2) kibirli fakir, (3) zina eden ihtiyar, (4) zâlim idareci.
Kaynak: Neseî, Zekât; 77; Mûsned, 5:151,176.
Konu: Genel
935-)
Ali (r.a.) rivayet ediyor: Şu dört şey Cennet hazinesindendir: (1) Sadakayı gizli vermek, (2) Musibeti gizli tutmak, (3) Akrabalarla ilişkiyi devam ettirmek ve (4) "Güç ve kuvvet sadece Allah'tandır" sözü.
Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
937-)
İbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Kırk ŞahlS bİr ölü için hâlis duâ derlerse, Allah o oluyu mutlaka onlara bağışlar ve günahlarını affeder.
Kaynak: Halili’nin meşih At’ından.
Konu: Genel
940-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Akrabalarının hakkını gözet! Akrabalarının hakkını gözet!
Kaynak: İbni hıbban’ın Sahih’inden.
Konu: Genel
941-)
îbni Mes 'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Yeryüzündekilere merhamet et ki, göktekiler de sana merhamet etsinler.
Kaynak: Taberani’nin kebir’i Ve Hakim’in müstedrek’inden .
Konu: Genel
942-)
îbni Amr'dan (r,a.) rivayetle: Merhamet ediniz ki, size de merhamet edilsin. Başkasını affediniz ki, affedil esiniz. Söz dinlemeyenlere yazıklar olsun. Yaptıkları işin kötü olduğunu bile bile onda ısrar edenlere yazıklar olsun.
Kaynak: Müsned, 2:165,219.
Konu: Genel
947-)
Eş'as bin Süleym rivayet ediyor: Paçalarını yerde sürünmeyecek şekilde yukarıda tut. Çünkü bu elbiseni daha temiz tutar ve Rabbine olan takvanı arttırır.
Kaynak: Buharî, Fezâi'û-ashabi'n-nebiyyi: 8; Müsned, 5:364
Konu: Genel
949-)
Sehl bin Sa'd'dan (r.a.) rivayetle: Müslümanlardan dilinizi çekin. Onlardan biri öldüğünde de hakkında hayır konuşun.
Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
950-)
Zeyd bin Hattab (r.a.) rivayet ediyor: Kölelerinizin hakkını gözetiniz. Kölelerinizin hakkını gözetiniz. Onlara yediklerinizden yediriniz, giydiklerinizden giydiriniz.
Kaynak: Buhari, Itk: 15; Müslim, Zühd: 74; Îman: 38; Ibni Mâce,edeb: 1; Müsned, 4:36; 5:168,173.
Konu: Genel
951-)
Köleleriniz kardeşlerinizdir. Öyle ise onlara ihsanda bulununuz. Gücünüzü aşan işlerde onlardan yardım isteyiniz. Güçlerini aşan işlerde de onlara yardım ediniz.
Kaynak: Müsned, 5:58,371
Konu: Genel
953-)
Muaz bin Enes rivayet ediyor: Bu hayvanlara eziyet çektirmeden bininiz, eziyet çektirmeden ininiz. Onları yollarda ve-çarşıda hitabet kürsüsü yapmayınız. Çünkü nice binilen hayvan vardır ki, binicisinden daha hayırlıdır, ondan daha çok Allah'ı zikreder.
Kaynak: Darimi, İsti’zan: 351; Mûsned, 3:439,441; 4:234
Konu: Genel
955-)
Ukbe bin Amir'den (r.a.) rivayetle: Kişinin oynadığı herşey faydasızdır. Ancak kişinin ok atması, atını eğitmesi ve hanımıyla oynaşması bundan hâriçtir. Bunlar faydalıdır. Kim ok atmayı öğrendikten sonra terk ederse bu Öğrenme nimetine karşı nankörlük etmiş olur.
Kaynak: Neseî, Hayl: 8; Müsned, 4:144
Konu: Genel
960-)
Sehl bin Sa'd (r.a.) rivayet ediyor: Dünyaya önem verme ki, Allah seni sevsin. İnsanların elindekine göz dikme ki, insanlar seni sevsin.
Kaynak: İbni mace,zühd:1
Konu: Genel