Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

2046-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Akrabalara verilen sadakanın sevabı iki kat olarak verilir.

Kaynak: Taberânî'nln Kebmnden.
Konu: Genel
2047-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Sadaka Rabbin gazabını söndürür. Sahibini kötü ölümden korur.

Kaynak: Timizi, Zekât 28.
Konu: Genel
2049-) Ukbe bin Amir'den rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Sadaka, sahibinden kabir hararetini söndürür. Mü'min Kıyamet Gününde ancak verdiği sadakanın gölgesinde gölgelenir.

Kaynak: Taberânî'nln Kebîfintten.
Konu: Genel
2057-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: Kuşlar, sabaha çıktıklarında Rablerini teşbih eder ve ondan günlük rızıklarını dilerler.

Kaynak: Hatib'in Farin'inden.
Konu: Genel
2059-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: Ar, Kıyamet gününde insanı öylesine kaplar ki, Cehennemdeki azabın şiddetini bildiği halde şöyle demek zorunda kalır: "Ya Rabbi, beni Cehenneme göndermen, içinde bulunduğum şu halden daha iyidir.

Kaynak: Hâkim'in Müstedrek'mden.
Konu: Genel
2062-) İbni Ömer rivayet ediyor: Kuİ, namaza durduğunda, bütün günahları getirilir, başı ve omuzları üzerine konulur. Rükû ve secdeye gittikçe dökülür.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîri Ve Ebû Nuaym'ın Httye'sl Vebeyhaki'nin Sünelinden.
Konu: Genel
2064-) Hasan-ı Basrt'den rivayetle Resûlullah (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kul bir günah işler. Onunla Cennete girer. Bu şöyle olur: İşlediği günah devamlı hatırındadır. Ondan tevbe edip kaçınır, böylece Cennete girer.

Kaynak: İbni Mübarekten.
Konu: Genel
2065-) Hasan (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kulun bütün düşüncesi âhiret olursa, Allah onun işini derli toplu yapar. Gönlünü zengin kılar. Artık o kimse zengin yatar, zengin kalkar. Şayet bütün düşüncesi dünya olursa, Allah onun işini dağıtır. Akşam ihtiyaç içinde fakir yatar, ihtiyaç içinde kalkar.

Kaynak: Müsned, 5:183.
Konu: Genel
2066-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m,) şöyle buyurmuşlardır: Kul, hem insanlar arasında namaz kıldığında güzel kılar, hem de kimsenin görmediği yerde güzel kılarsa Allah, "İşte bu benim gerçek kulumdur" buyurur.

Kaynak: Tbnimâce, Züh&.zo.
Konu: Genel
2068-) Ebû Berze (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kul, bir parça ekmeği sadaka olarak verir, bu Allah katında Uhud Dağı kadar büyür.

Kaynak: Taberânî'nin Kebenden.
Konu: Genel
2069-) Ebû'd-Derdâ'dan (r.a.) rivayetle Resâl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır. Kul birşeye lanet ettiğinde o lanet göğe çıkar da gök kapıları kapanır, giremez, yere döner. Yerin kapıları da kapanır, giremez. Sağa, sola gider, gelir. Bir yer bulamayınca lanet edilen şeye gider. Eğer lanete lâyîksa ona gider, değilse söyleyene döner.

Kaynak: Ebödavud, Edeb: 45; Müsned, 4:296.
Konu: Genel
2070-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kul bir günah işlediğinde kalbinde bir siyah nokta meydana gelir. Eğer o günahtan el çeker, Allah'tan bağışlanmasını diler ve tevbe ederse kalbi cilalanır. Eğer bir daha o günaha dönerse o siyah nokta büyür, öyle ki, bütün kalbi kaplar. İşte Yüce Allah'ın Kur'ân'mda, "Hayır! Hayır! Doğrusu onların kazandıkları günahlar birike birike kalplerini kaplayıp karartmıştır" (Mutaffîfîn Sûresi, 14) buyurduğu "karartma" budur.

Kaynak: 77mj/z/,tefsîr-isûre:13.
Konu: Genel
2071-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Kul bir günah işler. Onu hatırladıkça üzülür. Onun üzüldüğünü gören Cenâb-ı Allah, o daha namaz veya oruç gibi günahına keffâret olacak bir amel işlemeye başlamadan onu affeder.

Kaynak: Ibni Asakitöen,
Konu: Genel
2072-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Kul kabre konulduğunda, dostları dönüp gittiği ve onların ayak sesleri henüz işitildiği sırada iki melek gelir, onu oturturlar ve Hz. Muhammed'i kastederek, "Şu kişi hakkında ne düşünüyordun?" diye sorarlar. O kişi mü'minse şöyle der: "Onun Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim." Bunun üzerine kendisine, "Cehennemdeki yerine bak. Şüphesiz Allah orayı Cennetteki yerinle değiştirdi" denir. O kişi her iki yerini de görür. Kabri yetmiş arşın genişletilir. Kıyamet Günü insanlar diri İtil inceye kadar kabri hoş kokularla doldurulur. Eğer kabre konan kişi kâfir veya münafık ise ona da, "Şu kişi hakkında ne diyordun?" diye sorulur. O, "Bilemiyorum. İnsanların dediklerini diyordum" der. Bunun üzerine kendisine "Bilmeyesin, anlama-yasın" denir. Sonra demirden bir tokmakla başının tam ortasına bir darbe indirilir. Öyle bir çığlık atar ki, cin ve insanların dışındaki bütün yaratıklar işitirler. Kabri Öyle daraltılır ki, kaburga kemikleri birbirine geçer.

Kaynak: Buhsrî, Cenâiz: 68,87; Müslim, Cennet 70,72; Ebû Davud, Cenâiz: 74; Neşet, Cenâiz: 108,110.
Konu: Genel
2074-) Hz. Hüseyin'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kişinin kendi ameline güvenmesi yetmiş senelik amelini boşa çıkarır.

Kaynak: Deyiemî'nin Müsnedü'l-firdevsflnden.
Konu: Genel
2080-) Atiyye el-Ûft (r.a.) rivayet ediyor: Öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak suyla söndürülür. Öyle ise biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın.

Kaynak: Müsned, 4:226.
Konu: Genel
2081-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Fitne gelecek ve insanları büyük bir felâkete atacak. Fakat âlim ilmiyle ondan kurtulacaktır.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Mye'slnden.
Konu: Genel
2082-) Câbir bin Semûre (r.a.) rivayet ediyor: Hayasızlığın ve hayasızca sözler söylemenin İslâmda hiç yeri yoktur, Müslümanlık bakımından insanların en iyi olanı ahlâkı en güzel olanlarıdır.

Kaynak: Müsned, 5:89.
Konu: Genel
2084-) Adil hâkim Kıyamet Günü hesap için getirilir. Şiddetli hesapla karşılaşınca şöyle der: "Keşke iki kişi arasında bir hurma için dahi hüküm vermeseydim."

Kaynak: Dârekırtnpnin Söneninden.
Konu: Genel
2085-) Osman bin Affan (r.a.) rivayet ediyor: Kabir, âhiret konaklarının ilkidir. Kişi onun azabından kurtulduğu zaman ondan sonrakiler daha kolay olur. Ondan kurtulamadığı zaman ise sonrakiler ondan daha sıkıntılıdır.

Kaynak: Tmizl Zühd: 5; İbnimâce, Zühd: 32.
Konu: Genel
2087-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Kâfir, bir veya iki fersah [24.000 adım] kadar uzayan dilini arkasından sürükler. İnsanlar ona basar geçerler.

Kaynak: Timizi, Cehennem: 3; Müsned, 2:92.
Konu: Genel
2088-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Kâfir Cehennemde öylesine büyür ki, bir azı dişi Uhud Dağından daha büyük olur. Onun cesedinin bu dişe göre büyüklüğü, sîzden birinizin cesedinin azı dişine nisbeti gibidir.

Kaynak: Îbni Mâce, Zühd: 38.
Konu: Genel
2090-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:  Hastalığı indiren, şifâsını da indirmiştir.

Kaynak: Hâkim'in Müstedrekmen.
Konu: Genel
2093-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Ezberinde Kur'ân'dan bir şey bulunmayan kişi harabe ev gibidir.

Kaynak: Timizi Sevabü'l-kur'ân: 18; Dârimî, Fezâilü'l-kur'ân:1.
Konu: Genel
2098-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Şüphesiz mü'min güzel ahlakıyla gece ibâdete kalkan ve gündüz oruç tutan kişinin derecesine yükselir.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb:7; Taberânf, Hüsnü'l-hulk: 6.
Konu: Genel
2099-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Mü'min, Allah'a hamd ede ede ruhunu teslim eder.

Kaynak: Beyhaki'nin £/îbü'/-/matfından.
Konu: Genel
2101-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Mü'min, şeytanını birinizin yolculukta devesini yorup zayıflattığı gibi zayıflatır.

Kaynak: Müsned, 2:380.
Konu: Genel
2102-) Âmir er-Râm Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Mü'min bir hastalığa yakalanır, sonra da Allah ona o hastalıktan şifâ verdiğinde, bu geçmiş günahlarına keffâret ve ileride işleyeceği kusurlar için de bir îkaz olur. Münafık ise hastalanır, sonra da sıhhatine kavuştuğunda sahibi tarafından bağlanan sonra da salıverilen, fakat niçin bağlandığını ve niçin sal iver ildiğini anlamayan deve gibidir.

Kaynak: Ebû Davud, Cenâiz: 1; Müslim, Birr: 52.
Konu: Genel
2104-) Ka'b bin Mâlik'den (r.a.) rivayetle: Mü'min kıhncıyla ve diliyle cihat eder.

Kaynak: Mûsned, 3:456,460; 6:387.
Konu: Genel
2105-) Aişe (r.a.) rivayet ediyor: Mü'min sıkıntıya tabi tutulur. Çünkü bir diken batışı veya ondan daha küçük bir musibetle veya bir ağrıyla sıkıntıya düşerse Allah bununla mutlaka onu bir derece yükseltir ve onun bir günahını düşürür.

Kaynak: Hâklm'in Müstedrekive Beyhakt'nin Şi'büumatfmöan.
Konu: Genel
2106-) Muaz'dan (r.a.) rivayetle: Allah için birbirlerini sevenler Arşın gölgesinde olacaklardır.

Kaynak: Taberâni'nin Kedinden.
Konu: Genel
2107-) Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor: Kibirinden dolayı ağızlarını eğip bükerek konuşan gevezeler ateştedirler.

Kaynak: Taberâni'nin Kew/1nden.
Konu: Genel
2108-) Ebû Sâid el-Hudrt (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Sohbet toplantıları üç çeşittir: (1) Zararsız, (2) kârlı, (3) zararlı.

Kaynak: Mûsned, 3:75.
Konu: Genel
2113-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Kadın insana yöneîip gelirken bir şeytan suretinde gelir, ardını dönüp giderken şeytan suretinde gider. Biriniz bir kadın gördüğünde, ondan hoşlanır, kalbinde ona karşı bir arzu hissederse, hanımına dönsün ve onunla beraber olsun. Böyle yapması nefsindeki arzuyu giderir.

Kaynak: Müslim, Nikâh: 9,10; Tirmizî, Rad'a: 9; Ebû Davud,nikâh: 43; Mûsned, 3:330.
Konu: Genel
2114-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: Kadınlarla dört hasleti için evlenilir: Malı için, asaleti için, güzelliği ve dînî için. Sen dindar olanını tercih et ki, mes'ûd olasın.

Kaynak: Buhar;, Nikâh: 15; Müslim, Rada: 4, 6,8,53,54; Fiten:86; Hkî Davud, Nikâh: 2; Timizi, Nikâh: 4; Neseî, Nikâh:10; İbnimâce, Nikâh:6,38; Dârimî, Nikâh: 4.
Konu: Genel
2115-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Dilencilik şu üç durumda helâl olur: 1. Verilmediği takdirde hayatî tehlikeye sebep olacak kan bedelini Ödemek için. 2. Ağır bir borçtan kurtulmak için, 3. Şiddetli fakirlik sebebiyle.

Kaynak: Ebû Davud, Zekât: 26; Tirmizî, Zekât: 23; Fbni Mâce,ticâret: 25.
Konu: Genel
2117-) Seubân'dan (r.a.) rivayetle; Müslüman,  din kardeşini  ziyarete gittiğinde dönünceye kadar Cennet bahçesi içindedir.

Kaynak: Müslim, Birr: 41; Tirmizf, Cenâiz: 2; Müsned,1:81,2:326.
Konu: Genel
2118-) Ebû Salih rivayet ediyor: Kıyamet Günü mazlumlar mutlaka kurtuluşa ereceklerdir.

Kaynak: İbni Ebfd-dünyatdan.
Konu: Genel
2119-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: İyilik yapmak ancak dinine bağlı, asâletli ve ağır başlı olan kimselere yakışır.

Kaynak: Taberânî'nin Kamrlnden.
Konu: Genel
2120-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şüphesiz kişiye bakmakla yükümlü olduğu kimselerin ihtiyacı ölçüsünde Allah'ın yardımı gelir. Musibetin derecesi ölçüsünde Allah'tan sabır gelir.

Kaynak: Beyhaki'nin £/'bü'/-//nan'ından.
Konu: Genel
2122-) Ebû Zerr'den (r.a.) rivayetle: Dünyada malı çok olanlar, âhirette sevabı az olanlardır. Ancak Allah'ın kendisine ihsan ettiği serveti sağına, soluna, önüne ve arkasına dağıtan ve onunla hayır hasenat işleyen kimseler bundan müstesnadır.

Kaynak: Buhari, Rikak: 13; Müslim, Zekât: 33.
Konu: Genel
2123-) Saffan bin Assai rivayet ediyor: Melekler, yaptıkları işlerden hoşlandıkları için ilim talebesinin önüne kanatlarını yere indirirler.

Kaynak: Tayalisföen.
Konu: Genel
2125-) îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Sıkıntı çeken fakir Müslümanlara acıdıkları için melekler kışın bitmesine sevinirler.

Kaynak: Taberânf'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
2129-) Âişe (r.a,) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Sizden birinizin sofrası kurulu olduğu müddetçe melekler kendisi için istiğfar ederler.

Kaynak: Haktrrtden.
Konu: Genel
2136-) Ebû Bekir'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: insanlar zâlimi görüp zulmüne engel olmazlarsa, Allah'tan hepsini kaplayan bir azabın gelmesi yakındır.

Kaynak: İbnimâce, Filen: 20; Ebû Davud, Melahim: 17; Timizi,fiten: 8; Tefsîr-ı Sûre: 5,17.
Konu: Genel
2138-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: insanlar size tâbi olacaklardır. Dünyanın dört bir yanından dini öğrenmek için size geleceklerdir. O zaman onlara hayır tavsiye ediniz.

Kaynak: Timizi Lüm: 4; İbnimâce, Mukaddime: 22.
Konu: Genel
2140-) Said bin Müseyyeb'den (r.a.) rivayetle: İnsanlar bir şeyi lâyık olduğundan fazla yüceltirlerse, Allah onu mutlaka alçaltır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmarfırvian.
Konu: Genel
2141-) Üsâme bin Şüreyk rivayet ediyor: İnsanlara güzel ahlâktan daha değerli bir şey verilmemiştir.

Kaynak: Taberânî'nin Kedinden.
Konu: Genel
2143-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Adak, Allah'ın insanoğlu için takdir ettiğinden başkasını yaklaştırmaz. Fakat adak bazan kadere uygun düşer, bu da cimrinin vermek istemediği malını vermesine sebep olur.

Kaynak: Müslim, Nezir: 7.
Konu: Genel
2148-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Hak yolda istikâmet, orta yol ve iktisat, peygamberliğin yirmi beş cüzünden bir cüzdür.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 2; Tiımizî, Birr: 66; Müsned, 1:296.
Konu: Genel