Camiu's-Sagir Hadis Kitabı
1692-)
Büreyde (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah bana Ashabımdan hususî olarak dört kişiyi sevdiğini bildirip, benim de onları sevmemi emretti. Bunlar: Ali bin Ebî Tâlib, Mik-dad bin Esved, Selmân-ı Fârisî ve Ebû Zer'dir.
Kaynak: İbni Mâce, Mukaddime; 11.
Konu: Genel
1693-)
İbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Şüphesiz Allahu Taalâ bana Fâtima'yı Ali ile evlendirmemi emretti.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
1695-)
Âişe (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah bana farzları yerine getirmemi emrettiği gibi, insanlarla güzel geçinmemi de emretti.
Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdevs'\r\den.
Konu: Genel
1696-)
Ebû Derdâ'dan (r.a.) rivayetle: Allah derdi de dermanı da yaratmıştır. Ve her derdin devasını vermiştir. O halde tedavi olunuz. Fakat haramla tedavi olmayınız.
Kaynak: Ebû Davud, Tıp: 11; Taberânî, Ayn: 12.
Konu: Genel
1698-)
İyad bin Himar (r.a.) rivayet ediyor: Allah, birbirinize karşı mütevazi davranmanızı bana vahiyle emretti. Öyle ki, hiç kimse kimseye karşı övünmeyecek ve hiç kimse kimseye zulmetmeyecek.
Kaynak: Müslim, Cennet: 64; Ebû Davud, Edeb; 40; İbnimâce,zöhd: 16,23.
Konu: Genel
1700-)
îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Allah beni ikisi gökte ikisi yerde olmak üzere dört yardımcı ile destekledi. Gökte olanlar Cebrail ve Mikâil; yerde olanlar da Ebû Bekir ve Ömer'dir.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîf\ Ve Ebû Nuaym'ın H/asinden.
Konu: Genel
1702-)
îbni Ömer rivayet ediyor: Allah beni bir rahmet ve ihsan olarak gönderdi. Ben bir kavmi yükseltmek, diğerini ise zelil kılmak için gönderildim.
Kaynak: İbni Asakiföen.
Konu: Genel
1703-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah Firdevs Cennetini bizzat kudret eliyle yarattı. Ve onu her müşrike ve her içki müptelâsı sarhoşa yasakladı.
Kaynak: Beyhaki'nin Şfbûı-îmartıntan.
Konu: Genel
1704-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Dilleriyle söylemedikçe ve fiilen yapmadıkça, Allah, ümmetimin kalbinden geçirdiği şeyleri onlar için bağışlamıştır.
Kaynak: Müsiim, Îman: 201; İbnimâce, Talâk: 15.
Konu: Genel
1705-)
Ebıı Zer'den (r.a.) rivayetle: Allah, benim için ümmetimin hatâ ile, unutarak ve zor karşısında işlemiş olduğu günahları bağışlamıştır.
Kaynak: İbnimâce, Talâk: 16.
Konu: Genel
1707-)
Ebû Derda'dan (r.a.) rivayetle: Allah, size, vefatınız esnasında üçte bir malınızı sadaka olarak vermiştir. Ve bunu amellerinizin artmasına vesile kılmıştır.
Kaynak: Taberânî'nin Kebenden.
Konu: Genel
1708-)
tbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Allah, hakkı Ömer'in diline ve kalbine yerleştirmiştir.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
1713-)
Ebû Said (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah iyilik için bâzı kimseleri yaratmıştır. Onlara iyiliği ve iyilik yapmayı sevdirmiş, iyilik isteyenlerin yönünü de onlara çevirmiştir. Tıpkı kuru araziye yağmuru kolayca gönderip onunla o yere ve canlılarına hayat verdiği gibi bu kimselere iyilik yapmayı kolaylaştırmıştır. Allah bazılarını da iyiliğe düşman olarak yaratmıştır, onlara iyiliği ve iyilik yapmayı düşman olarak göstermiştir. Tıpkı kuru araziye yağmurun yağmasını engelleyip orayı ve canlılarını helak ettiği gibi bunların iyilik yapmasını da güçleştirmiştir. Allah'ın bu duruma düşürmeyip affettikleri ise daha yoktur.
Kaynak: İbni Ebi'd-dünyâdan.
Konu: Genel
1717-)
îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Allah her peygamberin neslini kendisinden, benim neslimi ise Ali'den devam ettirmiştir.
Kaynak: Hatib'in Tariflinden.
Konu: Genel
1719-)
Abdullah bin Büsr'den rivayetle: Allah beni cömert ve mütevazi bir kul olarak yarattı. Beni kibirli, inatçı ve hakkı bile bile çiğneyen bir kimse yapmadı.
Kaynak: Ebû Davud, Etime: 17; İbnimâce, Etime; 6.
Konu: Genel
1722-)
Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Allah güzeldir, güzelliği sever. Cömerttir, cömertliği sever. Temizdir, temizliği sever.
Kaynak: İbni Adiyy'in E/-kam/,'inden.
Konu: Genel
1723-)
îbni Abbas (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Şüphesiz Allahu Teâlâ cömerttir, cömertliği sever. Yüce huyları da sever. Aşağılık ahlâktan ise hoşlanmaz.
Kaynak: Beyhakî'nin Şi'bü't-îmartmğan.
Konu: Genel
1724-)
Ali (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah nesep sebebiyle evlenilmesini haram kıldıklarını, süt emme ile de haram kılmıştır.
Kaynak: Tirmizî, Raza': 1; Müsned, 2:182.
Konu: Genel
1725-)
Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Allah şüphesiz Cenneti gösteriş yapan herkese haram kıldı.
Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hılyefsi Ve Deylemfnin Müsnedü'l-firdev&nâen.
Konu: Genel
1726-)
Mugîre bin Şu'be'den (r.a.) rivayetle: Allah size annelere sıkıntı vermeyi, kız çocuklarını diri diri gömmeyi, vermeyip istemeyi haram kıldı. Ve dedikoduyu, yerli yersiz çok suâl sormayı ve malı boş yere harcamayı da çirkin gördü.
Kaynak: Buhari, Isti'zân: 35; İstitâbe: 1; Şehadât: 10;müslim, Îman: 143; Ebû Davud, Vesâyâ: 10.
Konu: Genel
1729-)
Ya 'la bin Ümeyye (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah çok hayâlı ve çok ayıp örtücüdür. Hayayı ve örtünmeyi sever. Öyle ise biriniz yıkandığında avret yerini örtsün.
Kaynak: Ebû Davud, Hammam: 1; Vitr: 23.
Konu: Genel
1730-)
Selman'dan (r.a.) rivayetle: Şüphesiz Allahu Teâlâ, çok hayâlı ve kerem sahibidir. Kişi, ona doğru elini kaldırdığında ellerini boş ve mahrum olarak geri çevirmekten haya eder.
Kaynak: Tirmizî, Daavat: 104; İbnimâce, Via: 13; Mûsned,5:438.
Konu: Genel
1731-)
Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Şüphesiz Allahu Taâlâ Bakara Sûresini Arş'ın altındaki hazinesinden alıp bana verdiği iki âyetle bitirmiştir. Dolayısıyla onları öğreniniz. Kadınlarınıza ve çocuklarınıza Öğretiniz. Çünkü onlar rahmet, Kur'ân ve duadır.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrekmen.
Konu: Genel
1739-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Şüphesiz Allahu Taâla rahmeti yarattığı gün onu yüz parçaya bölmüştür. Doksan dokuzunu Kendi katında tutmuş, birini de bütün yaratıkları arasına salmıştır. Eğer kâfirler Allah katındaki rahmeti bilselerdi Cennetten ümitlerini kesmezlerdi. Eğer mü'minler de Allah nezdindeki azabı bilselerdi, Cehennemden emin olmazlardı.
Kaynak: Müslim, Tevbe: 17.
Konu: Genel
1740-)
Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Şüphesiz Allahu Teâla gökleri ve yeri yarattığı gün, yüz rahmet de yaratmıştır. Her bir rahmet, gök ve yerin arasını doldurur. Bunlardan bir tanesini yer yüzüne indirmiş. Bu tek rahmet sayesinde anneler yavrularına, vahşî hayvanlar, kuşlar birbirlerine şefkat beslerler. Doksandokuz rahmeti ise yanında tutmuştur. Kıyamet Günü geldiğinde bu doksan dokuzu o bir ile yüze tamamlayacaktır.
Kaynak: Müslim, Tevbe: 21.
Konu: Genel
1742-)
Mihcen bin Edra'dan rivayetle: Allah bu ümmet için kolaylıktan hoşlanmış, güçlüğü ise çirkin görmüştür.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
1743-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah yumuşaktır, yumuşaklığı sever ve yumuşaklık karşılığında verdiğini, sertlik karşılığında vermez.
Kaynak: Müslim, Birr: 77; Ebû Davud, Edeb: 10; İbni Mâce,edeb; 9; Dârimt, Rikak: 75.
Konu: Genel
1745-)
Enes (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allahu Taâla her idareciyi idare ettikleri hakkında sorguya çekecektir. Haklarını gözetmiş mi, yoksa zayi mi etmiş? Öyle ki, kişiyi aile fertleri hakkında bile sorguya çeker.
Kaynak: Buharî, Enbiya: 50; Müslim, İmare: 44; Tirmizî, Cihad:27; Müsned, 2:297.
Konu: Genel
1747-)
Huzeyfe (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah her sanatkârın ve sanatının sanatkârıdır.
Kaynak: Buharî'nin Halk-ı Efâl-i İbâıfı Ve Hâkiminmöstedrefftnöen.
Konu: Genel
1748-)
Sa'd'dan rivayetle: Allah noksandan münezzehtir, eksiksiz yapılan güzel şeyi sever. Temizdir, temizliği sever. Kerem sahibidir, keremi sever. Cömerttir, cömertliği sever. Öyle ise oturduğunuz yerin çevresini temizleyiniz ve Yahudilere benzemeyiniz.
Kaynak: Müslim, Zekât: 65; Tirmizî, Teîsir-i Sûre, 2:36; Edep:41; Dârimî, Rikak: 9; Müsned 2:328,
Konu: Genel
1749-)
îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Allah çok affedicidir, affetmeyi sever.
Kaynak: Hâkim'in Müstedretf\ Ve İbni Adiyy'in El-kâmit'möen.
Konu: Genel
1750-)
îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Allah her konuşanın yanındadır. Öyle ise kul Allah'tan korksun ve ne söylediğine iyi baksın.
Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hılye/smden.
Konu: Genel
1752-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah şöyle buyurdu: "Kim Benim bir dostuma düşmanlık beslerse, Ben ona harb ilân etmişimdir. Kulum bana kendisine farz kıldığım şeylerden daha sevimli bir şeyle yaklaşamaz. Kulum nafilelerle Bana yaklaşa yaklaşa nihayet onu severim. Onu sevdiğimde de işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum. Benden bir şey isterse onu kendisine mutlaka veririm. Bir şeyden Bana sığınırsa onu mutlaka korurum. Ölmek istemeyen mü'minin ruhunu almakta tereddüt ettiğim kadar yaptığım hiçbir şeyde tereddüt etmedim. Çünkü Ben onu üzmekten hoşlanmam.
Kaynak: Buhari, Rikak: 38.
Konu: Genel
1753-)
İbni Ömer'den rivayetle: Allahu Teâlâ şöyle buyurdu: "Yarattığım insanlar içerisinde öyleleri var ki, dilleri baldan tatlı, kalbleri sabir bitkisinden daha acıdır. Büyüklüğüme yemin ederim ki, onların başına öyle bir fitne indiririm ki, akü sahibi olanlarını hayretler içerisinde bıraksın. Bunlar rahmetime mi aldanıyorlar, yoksa Bana karşı cüretkâr mı davranıyorlar?
Kaynak: Tirmizî, Zühd: 60.
Konu: Genel
1756-)
Utban bin Mâlik rivayet ediyor: Allah sadece Kendi rızasını gözeterek "Lâ ilahe illallah" diyenleri ateşe haram kılmıştır.
Kaynak: Tirmizî, Nikah: 25; İbni Mâce, Cihad: 12.
Konu: Genel
1757-)
Hârice bin Huzâfe'den rivayetle: Allah size kırmızı koyunlardan daha hayırlı olan bir namaz ile yardım etmiştir: Vitir namazı. Allah, onun vaktini yatsı namazından itibaren fecir doğuncaya kadarki zaman arasına yerleştirmiştir.
Kaynak: Ebû Davud,vitr: 1; Tırmizf,vhr. 1,1'bnimâce, İkâme:114.
Konu: Genel
1760-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Şüphesiz, Allah ümmetimi dalâlet üzere birleşmekten korumuştur.
Kaynak: İbniebîâsınidan.
Konu: Genel
1762-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Gözün zinası harama bakmak, dilin zinası fuhşu konuşmaktır. Nefis de o işi temenni edip istek duyar. Tenasül organı ise bunları ya doğrular veya o işi yapmayarak onları yalancı çıkarır.
Kaynak: Buhari, Isti'zan: 12; Kader: 9; Müslim, Kader: 20; Ebödavud, Nikâh: 43; Müsned, 2:276.
Konu: Genel
1763-)
İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Şüphesiz Allah iyilikleri de, kötülükleri de takdir etmiştir. Sonra bunu meleklerine açıklamıştır. Kim bir iyilik yapmayı düşünür, sonra da yapamazsa Allah ona tam bir sevap yazar. Eğer o iyiliği düşünür de, düşündüğünü gerçekleştirirse, Allah, Kendi katında on, yedi yüz ve çok daha fazla sevap yazar. Eğer bir kötülüğü düşünür de yapmazsa, Allah kendi katında tam bir sevap yazar. Eğer o kötülüğü düşünür de yaparsa, Allah sadece bir günâh yazar. Allah ancak kendi eliyle helâka gidenleri helak eder.
Kaynak: Buhari, Rikak: 31; Müslim, Îman: 207, 208; Ebö Davud,rikak: 70; Müsned, 1:279.
Konu: Genel
1765-)
Cerir bin Abdullah (r.a.) rivayet ediyor: Allah gökleri ve yeri yaratmadan önce Levh-i Mahfuz'a şöyle yazmıştır: "Ben Rahmanım. Sıla-i rahmi [akrabalık haklarını] yarattım. Ve ondan kendime bir isim türettim. Kim sılâ-i rahmi devam ettirirse Ben de ona iyilik ve ihsanımı sürdürürüm. Kim de onu koparırsa, Ben de ona olan iyilik ve ihsanımı keserim."
Kaynak: Taberânî'nin Keöfr'inden.
Konu: Genel
1766-)
îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Şüphesiz Allah size çalışmayı farz kılmıştır. O halde çalışınız.
Kaynak: Taberâm'nin Ketlinden.
Konu: Genel
1768-)
Yahya bin Ebt Kesir Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allahu Teâlâ şu üç hasleti size çirkin görür: 1. Kur'ân okurken boş laf etmek, 2. Duada sesi yükseltmek, 3. Namazda eli fazla aşağıdan bağlamak.
Kaynak: Abdürrezzakın Câm/inden.
Konu: Genel
1769-)
Yahya bin Ebî Kesîr'den rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allahu Teâlâ şu altı hasleti size çirkin görür: 1. Namazda lüzumsuz hareketler, 2. Sadakayı başa kakmak, 3. Orucu tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmak, 4. Kabirlerin yanında gülmek, 5. Cünup olarak mescide girmek. 6. izinsiz başkasının evine göz atmak.
Kaynak: Said Bin Mansur'un Sönerimden.
Konu: Genel
1770-)
Ebû Ümâme Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah konuşmanızda sanat yapacağım diye yapmacıklığa kaçmanızı çirkin görür.
Kaynak: Taberânî'nin Keö/vinden.
Konu: Genel
1773-)
Ümmü Seleme (r.a.) rivayet ediyor: Allah size haram kıldığı şeyde sizin için şifâ yaratmamıştır.
Kaynak: Buhari, Ahkâm: 42; Kader: 8; Tırmizî, Zühd: 39;a/esef, Bey'a: 32; Müsned 2:237,289.
Konu: Genel
1774-)
İbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Allahu Taâla zekâtı, ancak verildikten sonra geri kalan malınızı temizlemek için farz kılmıştır. Mirası da sizden sonrakilere kalması için farz kılmıştır. Kişinin hazine olarak sakladığı en hayırlı şeyi sana haber vereyim mi? O sâliha hanımdır. Ki, kendisine baktığında kocasını sevindirir. Emrettiğinde emrini yerine getirir. Yanında bulunmadığında namus ve şerefini muhafaza eder.
Kaynak: Ebû Davud, Zekât 32.
Konu: Genel
1776-)
Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Allah beni kullarına karşı katı ve güçlük çıkaran olarak değil, öğretici ve kolaylaştırıcı olarak gönderdi.
Kaynak: Müslim, Talak: 29,34.
Konu: Genel
1777-)
İbni Abbos (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah'ım, Senin katından öyle bir rahmet istiyorum ki, onunla kalbime yol gösteresin, işimi derleyip toparlayasm, dağınıklığımı gidere-sin, benim iç dünyamı ıslah edesin, dış görünüşümü yüceltesin, amelimi bereketlendirip temizleyesin, doğru yolumu bana ilham edesin, mahlukâttaki ibret noktalarını görmeye engel olan ülfetimi gideresin ve beni bütün kötülüklerden koruyasm. Allah'ım, bana öyle bir îman ve yakîn ver ki, ondan sonra küfür olmasın. Öyle bir rahmet ver ki, dünya ve âhirette onunla Senin ikramının zirvesine ereyim. Allah'ım, Senden, hakkımdaki hükümlerde lütfunu, şehitlere yapacağın ikramı, Senin itaatinla bahtiyar olanların yaşayışını ve düşmanlara karşı zaferi istiyorum. Allah'ım, Senden ihtiyacımı gidermeni istiyorum. Eğer görüşüm kısa ve amelim zayıf olursa rahmetine ihtiyacım vardır. Ey bütün işlerin hükmü elinde olan ve ey kalblere şifâ veren! Senden denizlerin arasını ayırdığın gibi beni kızgın Cehennem azabından, musibet feryadından ve kabir fitnesinden korumanı istiyorum. Allah'ım, görüşümün kısa kaldığı, niyetimin ulaşamadığı, isteğimin ermediği ve yaratıklarından her hangi birisine vaad ettiğin bir hayır veya kullarından her hangi birine vereceğin bir nimet varsa Senden onu da istiyorum. Rahmetinden diliyorum. Ey Âlemlerin Rabbi! Allah'ım, ey kuvvetli ipin ve doğru işin sahibi, Kıyamet Gününde Senden emniyeti, ebediyet gününde huzurundaki mukarreb meleklerinle, çok rüku ve secde yapanlarla, sözlerini yerine getirenlerle beraber Cennet istiyorum. Şüphesiz Sen çok merhametli ve kullarını pekçok sevensin ve yine Sen istediğini yapansın. Allah'ım, bizi doğru yola eren, hidâyeti bulan, yoldan sapmayan ve başkalarını da saptırmayan dostlarınla barışık, düşmanlarına düşman olan eyle. Senin sevginle Seni sevenleri sevelim. Verdiğin düşmanlıkla Sana karşı gelenlere düşmanlık edelim. Allah'ım, işte isteğim bu, cevap vermek Sana âit. İşte gayretim bu, güvenilmek Sana âit. Allah'ım, benim için kalbimde bir nur yarat, kabrimde bir nur yarat, önümde bir nur yarat, arkamda bir nur yarat, sağımda bir nur yarat, solumda bir nur yarat, üstümde bir nur yarat, altımda bir nur yarat, kulağımda bir nur yarat, gözümde bir nur yarat, kıllarımda bir nur yarat, derimde bir nur yarat, etimde bir nur yarat, kanımda bir nur yarat ve kemiklerimde bir nur yarat. Allah'ım, nurumu büyüt, bana bir nur ver. Benim için bir nur yarat. İzzetiyle kullarına şefkat gösteren ve bununla hükmeden Zâtı her türlü noksandan tenzih ederiz. Azamet Örtüsüne bürünen ve bununla kullarına lütuf ve ikram eden Zâtı her türlü noksan sıfattan tenzih ederiz. Teşbih sadece kendisine yakışan Zâtı her türlü noksandan tenzih ederiz. Fazl ve nimet sahibini her türlü noksanlıklardan tenzih ederiz. Azamet ve kerem sahibini her türlü noksan sıfatlardan tenzih ederiz. Celâl ve ikram sahibini her türlü noksandan tenzih ederiz.
Kaynak: Tirmizî, Daavat: 30.
Konu: Genel
1779-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Allah beni yanlış konuşan kılmadı. Benim için en hayırlı kelâm olan kitabı, Kur'ân'ı verdi.
Kaynak: Şiraztöen.
Konu: Genel
1782-)
Ibni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Allah, ihtiyarlık hariç yarattığı her derdin şifasını da yaratmıştır. İnek sütünü size tavsiye ederim. Çünkü inek onu çeşitli bitkilerden toplar.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrektoden.
Konu: Genel