Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

4287-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: İlaç kullanmak da kaderdendir. Allah'ın izniyle bazan fayda verir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
4289-) Aişe'den (r.a.) rivayetle: Amellerin yazıldığı defterler üçtür. Bir defter vardır ki Allah ondaki hiçbirşeyi affetmez. Bir defter de vardır ki ondakileri affetmesi Allah'a hiç zor gelmez. Bir defter de vardır ki Allah ondaki hiçbirşe-yin karşılığını vermeden bırakmaz. Allah'ın içindeki hiçbirşeyi affetmediği defter, Allah'a ortak koşmanın kaydedildiği defterdir. İçindekileri affetmek Allah'a hiç zor gelmeyen defter ise kulun Rabbiyle kendi arasında olan ve nefsine yaptığı zulümlerdir. Terk ettiği bir günlük oruç, kılmadığı bir vakit namaz gibi. Allah dilerse bunu affeder ve cezalandırmaktan vazgeçer. Allah'ın ondaki hiçbirşeyin karşılığını vermeden bırakmadığı deftere gelince, kulların kendi aralarında yaptığı zulümlerdir. Bunlarda kulların hakları mutlaka biribirle-rinden alınır.

Kaynak: Buhari, Megaîi: 35; Müsned, 6:240.
Konu: Genel
4302-) Sevban (r.a.) rivayet ediyor: Din nasihattir.

Kaynak: Buharînin Tarih'inöm.
Konu: Genel
4303-) Muâz bin Cebel (r.a.) rivayet ediyor: Borç, dindarlığın bir lekesidir.

Kaynak: Kazâföen.
Konu: Genel
4304-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Borç, yeryüzünde Allah'ın bir sancağıdır. Allah bir kulunu zelil etmek istediğinde, o sancağı o kulun boynuna diker.

Kaynak: Hâkimin Müstedrek'ınden
Konu: Genel
4305-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Borç iki kısımdır. Kim ki, borcunu ödemek niyetini taşıyarak ölürse, ben onun kefiliyim. Kim de ödeme niyetini taşımayarak ölürse, işte o kimse iyiliklerinden alınıp alıcaklıya verilen kimsedir. O gün dinar ve dirhem yoktur.

Kaynak: Taberâni'nin Kebemden.
Konu: Genel
4306-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Borç, geceleyin kaygı, gündüzleyin zillettir.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdevgmden.
Konu: Genel
4307-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Borç, din ve şerefi noks ani aştırır.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedü'i-firdevs'möen.
Konu: Genel
4308-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Vasiyet yerine getirilmeden önce borçlar ödenir. Mirasçı için vasiyet yapılmaz.

Kaynak: Beyhakı'nin Süneri\nöen.
Konu: Genel
4309-) Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ı Rab, İslâmı din, Muhammed'i Resul  olarak kabul eden, imanın tadını almıştır.

Kaynak: Deylerni'nın Musnedu'l-firdevsınden.
Konu: Genel
4311-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Gafiller arasında Allah'ı anan, cihaddan kaçanlarla birlikte kaç-mayıp vuruşmaya devam eden gibidir. Gafiller arasında Allah'ı anan, karanlık evdeki'kandil gibidir. Gafiller arasında Allah'ı anan, şiddetli soğuktan yapraklan dökülmüş ağaçlar arasında yemyeşil duran ağaç gibidir. Gafiller arasında Allah'ı anan kişiye Allah Cennetteki yerini ölürken gösterir. Allah, gafiller arasında Allah'ı anan kimsenin bütün insanlar ve hayvanlar adedince günahlarını affeder.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hılye'sinöen.
Konu: Genel
4312-) Hz. Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Ramazan'da Allah'ı anan kimsenin günahları bağışlanır. Rama-zan'da Allah'tan birşey isteyen kimse mahrum kalmaz.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü't-tmarti Ve Taberâni'nin Evsarından.
Konu: Genel
4314-) İbrahim et-Teyml'den rivayetle: Kişiyi boğazlamak, yüzüne karşı onu övmendir.

Kaynak: İbni Ebi'd-dünya'nın Es-sumf Undan.
Konu: Genel
4320-) Ebû Derdâ rivayet ediyor: îmanın zirvesi şu dört haslettir: Allah'ın hükmüne karşı sabretmek, kadere rızâ göstermek, tevekkülde samimî olmak, Allah'a teslim olmak.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın H//ye'sinden.
Konu: Genel
4321-) Ebû Ümame'den (r.a.) rivayetle: îslâmm en son zirvesi Allah yolunda cihaddır. Bu rütbeye ancak en üstün olanlar ulaşır.

Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
4322-) Muaz (r.a.) rivayet ediyor: Bırak, insanlar iyi ameller işlesinler! Şüphesiz ki Cennet yüz derecedir. Her iki derecenin arası ve her iki derece arasındaki mesafe gökle yer arası kadardır. Firdevs, Cennetin en ortası ve en üstün derecesidir. Onun üzerinde Rahmanın Arşı vardır. Cennetin nehirleri oradan fışkırır. Allah'tan istediğiniz zaman Firdevs'i isteyin.

Kaynak: Tirmizî, Cennet: 4; Müsned, 2:335.
Konu: Genel
4324-) Ali'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Ümmetimden arif ve ilhama mazhar kimseleri bırakın. Kıyamet Günü onlar hakkındaki hükmü Allah verinceye kadar "onlar Cennetlik veya Cehennemliktir" diye bir hüküm vermeyin.

Kaynak: Hatib'in Tarihinden.
Konu: Genel
4325-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Ben size birşey söylemediğim sürece siz de bana birşey sormayınız. Çünkü, sizden önceki ümmetler ancak çok soru sorduklan ve peygamberlerine muhalefet ettikleri için helak oldular. Size birşey emrettiğimde gücünüz yettiği kadar onu yerine getirin. Size birşey yasakladığımda ise onu terk edin.

Kaynak: Müslim, İlim: 2; Müsned, 1:401. 421: 2:467. 495. 503.508, 517.
Konu: Genel
4330-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah'ı anmak kalblerin şifâsıdır.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdevginden.
Konu: Genel
4331-) Muaz (r.a.) Resul-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Salihleri anmak günahlara keffarettir. Ölümü hatırlamak sadakadır. Kabri hatırlamak sizleri Cennete yaklaştırır.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedü'l-firdev&nden.
Konu: Genel
4333-) Ukbe bin Hars'dan rivayetle: Ben namazda iken yanımızda bir miktar altın olduğunu hatırladım. Bizde sabaha kadar kalmasını hoş karşılamadım, dağıtılmasını emrettim.

Kaynak: Buhari, Ezan: 158; El-amel Fi's-salât: 18; Neşet,sehv: 104; Müsned, 4:8,384.
Konu: Genel
4338-) İbni Mes'ud (r.a.) rivayet ediyor: Gözün görmez hale gelmesi günahlara keffârettir. Kulağın işite-mez hale gelmesi günahlara kefîarettir. Bedenden eksilen diğer şeyler de bunun gibidir; ölçülerine göre günahlara keffâret olurlar.

Kaynak: İbni Adiyy'in E\-kâmh'\ Ve Hatib'in Tarih'höen.
Konu: Genel
4341-) Huzeyfe bin Esld'den rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Peygamberlik son buldu. Benden sonra peygamberlik yoktur. Ancak mübeşşirât vardır. Bunlar kişinin kendisinin gördüğü veya başkasının onun hakkında gördüğü sâlih rüyalardır.

Kaynak: Taberâni, Rüya: 3.
Konu: Genel
4344-) Ebû Hüreyre (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: İdareci ve ilim sahibi, meclisin üst taraflarına daha lâyıktırlar.

Kaynak: Deylemînin Müsnedü't-firdevg'mden.
Konu: Genel
4345-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan (r.a.) rivayetle: Dünyada iki yüzlü olan Kıyamet Gününde ateşten iki yüzü olduğu halde gelir.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
4351-) Nübeyt bin Şerit Peygamber Efendimizin (a.s.m..) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Allah'ı anmak, Allah'ın bir nimetidir. Onun şükrünü edâ ediniz.

Kaynak: Deylemi'nin Müsnedü 1-firdev4\nder\.
Konu: Genel
4353-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Günah yalnız işleyen için değil, başkaları için de kötülüktür: Onu ayıplarsa kendisinin de başına gelir. Gıybet ederse günahkâr olur. Rızâ gösterirse ortak olur.

Kaynak: Deylemi'nin Musnedu'l-firdevsmden.
Konu: Genel
4357-) Zeyd bin Erkam (r.a.) rivayet ediyor: Altın ve ipek, ümmetimin kadınlarına helâl; erkeklerine ise haramdır.

Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
4358-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Altın müşriklerin süsüdür; gümüş, Müslümanların süsüdür; demir ise Cehennem ehlinin süsüdür.

Kaynak: Zemahşeri'nin Cü/ünden.
Konu: Genel
4361-) îbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Hikmetin başı Allah korkusudur.

Kaynak: Hakim Ve Ibnilâtden.
Konu: Genel
4362-) Sevban'dan (r.a.) rivayetle: Dinin başı, Allah için, dîni için, Resulü için, Kitabı için, Müslüman liderler için ve bütün müslümanlar için nasihattir.

Kaynak: Buhari, Îman: 42; Müslim, İman: 95.
Konu: Genel
4363-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor:                        Dinin başı şüpheli şeylerden hassasiyetle kaçınmaktır.

Kaynak: Ibni Adiyy'in E/-kâm//inden.
Konu: Genel
4367-) Şüpheli şeylerden hassasiyetle sakınan kişinin iki rekât namazı, şüpheli şeylere bulaşan kimsenin bin rekât namazından daha üstündür.

Kaynak: Beytıakrnin Şi'bü'l-imarf Möan.
Konu: Genel
4368-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Aklın başı, insanlarla hoş geçinmektir. Dünyada iyilik sahibi olanlar, âhirette de iyilik sahibidirler.

Kaynak: Beyhakî'nin Şi'bü'-imart Indan.
Konu: Genel
4369-) Said bin Müseyyeb rivayet ediyor: Meşverete muhtaç olmayan hiç bir kimse yoktur.

Kaynak: Beyhaki'nnin Şi'bü'l-imariından.
Konu: Genel
4378-) îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Ben, melekleri Hanıza bin Abdulmuttalib'in ve Hanzale bin Rahb'in cenazesini yıkarken gördüm.

Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
4379-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Miraca götürüldüğüm gece ibrahim'i (a.s.) gördüm. Bana şöyle dedi: "Ey Muhammedi Ümmetine selâm söyle ve onlara bildir ki, Cennet toprağı hoş ve temiz suyu tatlı ve kendisi düz ve boş bir arazidir. Bitkileri ise, "Sübhanallahi, ve'lhamdülillah ve lâ ilahe illallahü val-lahü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billah"tır.

Kaynak: Taberâni'nin /feö/yinden.
Konu: Genel
4384-) Câbir'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Ben Hatice'yi, Cennet nehirlerinden biri üzerinde, inciden yapılmış bir saray içinde gördüm. Orada ne bir boş söz, ne de bir yorgunluk vardır.

Kaynak: Taberâni'nin Keb/7inden.
Konu: Genel
4386-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Ben Amr bin Âmir el-Huzâî'yi ateşte bağırsaklarım sürüklerken gördüm. O, Mekke'de puta tapmayı ilk başlatan idi.

Kaynak: Buhari, Menakıb: 9; Tefsir-i Sûre: 5,13; Müslim,küsûf: 9,10; Cennet: 50, 51.
Konu: Genel
4387-) Âişe'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Ben insan ve cin şeytanlarını Ömer'den kaçarken gördüm,

Kaynak: Ibni Adiy/in E/-kam//inden.
Konu: Genel
4392-) Ebû Rezin (r.a.) rivayet ediyor: Salih müminin rüyası, peygamberliğin kırk parçasından bir parçasıdır. Sahibi anlatmadıkça rüya bir kuşun ayağına asılı vaziyettedir. Sahibi anlatınca düşer. Rüyayı ancak âlime, akıllı kimseye veya sevdiğin birine anlat.

Kaynak: Tirmizî, Rüya: 6; Müsned, 4:10.
Konu: Genel
4394-) Selh bin Sa'd'dan (r.a.) rivayetle: Kişinin bir gün Allah yolunda düşmana karşı durması, dünya ve üzerindeki şeylerden daha hayırlıdır. Sizden biriniz Cennette kamçısının kapladığı yer, dünyadan ve üzerindeki şeylerden daha hayırlıdır. Kulun Allah yolunda sabah çıkması ve akşam dönmesi, dünya ve üzerindeki şeylerden daha hayırlıdır.

Kaynak: Buhari, Cihad: 73; Bed'ül-halk: 8; Rikak: 2; Tirmizi,fezâilü'l-cihad: 17,25; Tefsir-i Sûre: 3, 22, 56; Ibni Mâce Zühd: 39; Dârimî, Rikak;99
Konu: Genel
4399-) Übâde bin Sâmit (r.a.) rivayet ediyor: Allah yolunda bir gün düşmana karşı durmak bir ayın (veya bir yalın) gündüz oruçla, gece ibâdetle geçirilmesinden daha hayırlıdır. Kim Allah yolunda düşmana karşı dururken ölürse, Allah onu kabir azabından korur. Dünya durdukça nöbette imiş gibi kendisine sevap yazılmaya devam edilir.

Kaynak: Mars'tan.
Konu: Genel
4403-) Hz. Ali (r.a.) rivayet ediyor: Tabiînin en hayırlısı Veysel Karanı1 dir.

Kaynak: Hâkimin Müstedrekmöeo.
Konu: Genel
4404-) Ebû Hureyre'den (r.a.) rivayetle: Nice gece kalkıp ibâdet yapanlar vardır ki, bu kalkıştan nasipleri sadece uykusuz kalmaktır. Nice oruç tutanlar da vardır ki, bu oruçtan nasiplerini sadece aç ve susuz kalmaktır.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
4405-) Ebû Hureyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Nice yemek yeyip şükreden vardır ki, sevabı nafile oruç tutup sab-redenkinden daha büyüktür.

Kaynak: Kaza/den.
Konu: Genel
4405-) îbni Amr'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Duaların en hayırlısı Arefe gününde yapılandır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en hayırlı söz de şudur: "Lâ ilahe il-lallahu vahdehû lâ şerike leh. Lehul-mülkü ve lehul-hamdü ve Hüve alâ külli şeyin kadir." (Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. O tektir, ortağı yoktur. Mülk ancak Onundur. Hamd de Ona mahsustur. Onun herşeye gücü yeter.)

Kaynak: Tirmizî, Salât: 108; Hacc: 102; Daavâfi 59.
Konu: Genel
4407-) Hz. Ali (r.a.) rivayet ediyor: En hayırlı ilaç Kur'ân'dır.

Kaynak: !b/j/mâce,tıb:28,41.
Konu: Genel
4409-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan rivayetle: En hayırlı zikir, gizli yapılandır. En hayırlı rızık da yetecek kadar olandır.

Kaynak: Mûsned, 1:172,180,187.
Konu: Genel
4409-) İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle: Nice ilmi yüklenenler vardır ki, dinde ince anlayış sahibi değildirler, îlmi kendine fayda vermeyen kişiye cehaleti zarar verir. Kur'ân'ı seni kötülüklerden sakındırdığı müddetçe oku. Eğer seni kötülüklerden sakındırmıyorsa okumamışsın demektir.

Kaynak: Tabrânînin Kebîrinden
Konu: Genel