Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

3499-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Üç grup insan vardır ki, Kıyamet Günü miskten tepeler üzerine oturacaklar. Kıyamet korkusu onları etkilemez. İnsanlar korku içinde iken onlar korkmazlar. Bunlar: Sadece Allah'ın rızasını ve katındaki mükâfatı kazanmak için Kur'ân'ı öğrenip onun hükümlerine göre yaşayan kişi, sadece Allah'ın rızâsını ve katındaki mükâfatı kazanmak için her gün beş vakit insanları namaza çağıran müezzin, ki köleliği, kendisini, Rabbinin emrini yerine getirmekten alıkoymayan köledir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3500-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Uç sınıf insan vardır ki, gölgesinden başka gölge bulunmayan Kıyamet Gününde Allah'ın gölgeliğinde bulunacaklardır. Bunlar: (1) Her nereye yönelirse Allah'ın kendisiyle beraber olduğunu bilen kişi.  (2) Bir kadın kendisiyle beraber olmaya çağırdığında Allah'tan korktuğu için kabul etmeyen kişi, (3) Allah rızâsı için seven kişi.

Kaynak: Taberâni'nin Keöfvinden.
Konu: Genel
3501-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor Üç grup insan vardır ki Arşın gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı Kıyamet Gününde Arşın gölgesinde barınacaklardır. Bunlar: (1) Akrabalarına iyilik yapan kimse. Bu onun hem rızkını arttırır, hem de ömrünü uzatır. (2) Kocası ölüp arkada küçük yetimler bıraktığı halde "Evlenmeyeceğim. Çocuklarım ölünceye veya Allah onlan bana ihtiyaç bıraktırmayacak yaşa getirinceye kadar yetimlerimin başında duracağım" diyen kadın. (3) Bir yemek yapıp misafir çağıran ve yetime, fakire sadece aziz ve celil olan Allah rızâsı için güzelce yemek yedirerek onların duasını alan kimse.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedü'l-firdev&nden.
Konu: Genel
3502-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Üç kişi Allah'ın kesin himâyesi altındadırlar: Allah'ın camilerinden birine gitmek için çıkan kişi. Allah yolunda savaşa çıkan kişi. Hac yapmak üzere çıkan kişi.

Kaynak: Ebû Naym'ın Hy/ye'sinden.
Konu: Genel
3503-) îbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Üç kişi vardır ki, Allah kesinlikle Cenneti onlara haram kılmıştır: İçki nıübtelâsı, anne babaya itaatsizlik eden, aile ve yakınlarını kıs-kanmayıp kötü yolda olmaların; hoş karşılayan deyyus.

Kaynak: Müsned, 2:128.
Konu: Genel
3504-) Ebû Ümâme'den rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Evine girerken selâm veren kişi Allah'ın himaye ve garantisi altındadır.

Kaynak: Ebû Davud, Cihad: 9.
Konu: Genel
3505-) Îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Üç kişi helâl olmak şartıyla yediğinden hesaba çekilmez. Oruçlu kimse, sahura kalkan kimse ve aziz ve celil olan Allah yolunda düşmana karşı duran kimse.

Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
3506-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Üç kimse vardır ki, imanları kemâle ermiştir: Allah yolunda hiçbir kınayıcımn kınamasından korkmayan kimsenin. Amelinde asla gösteriş yapmayan kişinin ve biri dünya diğeri âhiretle ilgili iki işle karşılaştığında âhirete âit olanı dünya işine tercih edip onu yapan kimsenin.

Kaynak: İbni Asâmden.
Konu: Genel
3508-) Sa'd bin Ebî Vakkas (r.a.) rivayet ediyor: Üç şey saadet alâmeti; üç şey de bedbahtlık alâmetidir. Saadet alâmeti olan üç şey şunlardır: (1) Gördüğünde suret ve ahlâkından hoşlandığın. Namus ve malın hususunda kendisine güvendiğin dindar kadın. (2) Rahat yürüyen, seni yormayan, sıkıntıya sokmayan, dost ve ahbabına kolayca yetiştiren iyi bir binek. (3) îçinde yeterli eşyası bulunan rahat ve geniş bir ev. Bedbahtlık alâmeti olan üç şey ise şunlardır: (1) Gördüğünde suret ve ahlâkından rahatsız olduğun, dili ile sana eziyet veren, sen yokken namusu ve malın konusunda kendisine güvenemediğin kadın. (2) Yürütmek için vurduğunda seni yoran, kendi haline bıraktığında seni dost ve arkadaşlarına kavuşturmayan, yarı yolda bırakan tenbel ve yavaş binek. (3) Dar ve yetersiz eşyası bulunan ev.

Kaynak: Hâkim'in Müstedrerinden.
Konu: Genel
3510-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Üç şey Allah katında güzel ve asil huylardandır. Sana zulmedeni affetmen, sana vermeyene vermen ve seninle irtibatını kesenle iyi ilişkilerini sürdürmen.

Kaynak: Hatib'in Tar/ftinden.
Konu: Genel
3513-) Rebîa bin Vakkas (r.a,) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Üç durum vardır ki, onlarda hiçbir kulun duası geri çevrilmez: Issız ve Allah'tan başka hiç kimsenin kendisini görmediği bir yerde kalkıp namaz kılan. Savaşta bir grupla beraber çarpışırken arkadaşları kaçtığı halde kendisi sebat eden kişi ve gecenin sonuna doğru ibâdet yapan kişi.

Kaynak: İbnimendeve Ebû Nuaym'ın Sa/ıabe'sinden.
Konu: Genel
3515-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Üç grup insan vardır ki, Kıyamet Günü Allah onlarla çok çok konuşacak: İki kişi arasında hiçbir zaman iki yüzlülük edip aralarını bozmayan kişi. Hiçbir zaman zina etmeyi aklından geçirmeyen kişi. Kazancını asla faize bulaştırmayan kişi.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hı/yö'sinden.
Konu: Genel
3516-) Hasan el-Basrî (r.a.) rivayet ediyor: Üç grup insan vardır ki, gıybetlerini yapman sana haram değildir: Günahı açıkça işlemekten sıkılmayan, zâlim idareci ve dinde olmayanı dine sokan bid'atçı.

Kaynak: Ebni Ebi'd-dünytfdan.
Konu: Genel
3518-) Muâviye bin Hayde'den (r.a.) rivayetle: Üç kişi vardır ki, Kıyamet günü gözleri Cehennem ateşini görmez: Allah korkusundan ağlayan göz, Allah yolunda nöbet tutan göz ve Allah'ın haram kıldığı şeylere bakmaktan sakınan göz,

Kaynak: Taberânfnin Kab/vinden.
Konu: Genel
3522-) Fudala bin Ubeyd (r.a.) rivayet ediyor: Üç kişi vardır ki, onların halini hiç sorma, onlar helak olmuştur. Allah'la izarım ve ridasmı paylaşmaya kalkışan kişi. Allah'ın ridası büyüklüğüdür, izan ise izzet ve azametidir. Allah hakkında şüphe taşıyan kişi. Allah'ın rahmetinden ümit kesmek.

Kaynak: Buharmn Edeb'i, Ebû Ya'la'nın Müsnedl Ve Taberâni'nin/cefa/vinden.
Konu: Genel
3524-) Ammar bin Yasir'den (r.a.) rivayetle: Üç kişi vardır ki, melekler onlara hayır ile yaklaşmazlar: Kâfirin cesedine, kadınlara mahsus koku sürünen erkeğe ve yemek veya uyumak istediğinde namaz abdesti gibi abdest alanın dışında cünüb kimseye.

Kaynak: Taberâni'nin Kebif'mden.
Konu: Genel
3527-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şu üç kişi Cehennem ateşinden korunmazlar: Yaptığı iyiliği başa kakan, anne ve babasına karşı gelen ve içki içmeye devam eden.

Kaynak: Rüsle'nin /man'ından.
Konu: Genel
3533-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Üç kişi vardır ki, onların hakkını ancak münafık olanlar küçümser: İslâm yolunda saçını ağartmış olan, ilim sahibi ve âdil idareci.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3538-) Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Uç kişi vardır ki, Allah onlarla konuşmaz, onların yüzüne bakmaz, onları temize çıkarmaz. Onlar için acıklı bir azap vardır. Bunlar: Eteklerini yerde sürüyerek yürüyen kibirli kimse, verdiği herşe-yi başa kakan kimse, yalan yere yeminle malını satan kimse.

Kaynak: Müslim, İman: 171; Ebû Davud, Libas; 25; A/ese/,zekât; 69; Büyü"; 5; Ibni Mâce Ticarât: 30.
Konu: Genel
3540-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Üç kişi vardır ki, Kıyamet Günü Allah onlarla hoşnutluk ifâde eden sözlerle konuşmaz, onlara rahmet nazarıyla bakmaz, onları temize çıkarmaz. Onlar için acıklı bir azap vardır. Kırda su başında bulunduğu halde onu yolculardan esirgeyen kişi. ikindiden sonra bir malı satarken o malı, gerçek öyle olmadığı halde şu şu fiyata aldığı hususunda Allah adına yemin edip müşterinin kendisine inandığı kişi. Bir devlet başkanına sırf dünyalık için bîat edip idareciliğini onaylayan ve o dünyalığı kendisine verirse sözünde duran, vermediği takdirde ise sözünden dönen kişi.

Kaynak: Buhari, Şehâdet: 22; Ahkâm: 48; Müslim, £man: 173,174;nesei, Büyü1:6; İbnimâce, Cihad: 42, Ticarât: 30;
Konu: Genel
3541-) Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayet ediyor: Üç kişi vardır ki Allah Kıyamet Günü onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Onların yüzüne bakmaz ve onlara acıklı bir azab vardır; Zina eden ihtiyar, yalan söyleyen idareci ve kibirli fakir.

Kaynak: Müslim, İman: 172.
Konu: Genel
3545-) isme bin Mâlik'den (r.a.) rivayetle: Uç kişi vardır ki, Allah yarın onların yüzüne rahmet nazarıyla bakmaz: Zina eden ihtiyar, yeminleri bir çıkar aracı yapıp doğru yalan demeden her konuda yemin eden ve övünüp kibirlenen fakir.

Kaynak: Taberâni'nin Kefekinden.
Konu: Genel
3549-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayet ediyor: Üç kişi vardır ki insanlar Mahşerde hesap verirken Allah'ın Arşının gölgesinde sohbet ederler. Bunlar; Allah yolunda hiçbir kmayıcı-nın kınamağımdan etkilenmeyen kişi, kendisine helâl olmayan şeye elini uzatmayan kişi ve Allah'ın bakılmasını haram kıldığı şeye bakmayan kişi.

Kaynak: Isbahanî'nin Tergib'möen.
Konu: Genel
3552-) îbni Mes'ûd rivayet ediyor: Üç kişi vardır ki, Allah onları sever: Gece kalkıp Allah'ın kitabını okuyan kişi. Sağ elinin verdiğini sol elinden gizleyecek kadar sadakayı gizli veren kişi. Bir savaşta bulunup da arkadaşları bozguna uğrayıp dağıldıkları halde, sebat ederek düşmanın üzerine yürüyen kişi.

Kaynak: Ebû Davud, Cihad: 36; Timizi, Cennet: 25.
Konu: Genel
3556-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şu üç kimse vardır ki, Allah onları başka gölgenin bulunmadığı Kıyamet Gününde, gölgesinde gölgelendirecektir: Emin tüccar, âdil idareci ve hararetle namaz vakitlerini gözleyen.

Kaynak: Hâkim'in Taritf\ Ve Deylemî'ninmüsnedül'l-firdevs'mâen.
Konu: Genel
3557-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Şu üç kişi âhiret günü hesap ânında helak olurlar: [îhlaslı davranmayan] Cömert, cesur ve âlim.

Kaynak: Hâkim'in Müstedrek.
Konu: Genel
3559-) Vadin bin Ata (r.a,) rivayet ediyor: Şu sekiz sınıf insan Kıyamet Günü yaratıklar içerisinde Allah'ın ençok buğzettiği kimselerdir: Yalancılar, kibirliler, Müslüman kardeşine karşı göğüslerinde kin biriktirenler, onlarla karşılaştıklarında ise içlerinde sakladıklarının tersi bir tavır takınanlar, Allah ve Resulüne itaata çağrıldıklarında ağırdan alıp, şeytan ve emirlerine davet edildiklerinde ise hızla koşanlar, hiçbir şekilde hakları olmadığı halde, en ufak bir dünyalık dahi gözlerine çarpar çarpmaz yeminle ona sahiplenenler, söz götürüp getirenler, dostların arasını ayıranlar, suçsuz kimselerin ayağını kaydırmak isteyenler. İşte Aziz, Celil ve Rahman olan Allah, bunların yaptıklarını çok çirkin karşılıyor.

Kaynak: Ebu'ş-şeyh'in Tevbihi Ve İbni Asakitden.
Konu: Genel
3560-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Cennetin fiatı wLâ ilahe illallah"tır.

Kaynak: Ibni Adiyy'in E/-karo//inden.
Konu: Genel
3561-) Ibni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: îçki ve kumar haramdır. Her sarhoş edici şey haramdır.

Kaynak: Ebû Davud, Eşrbe: 5, 7; Müsned, 1:274,289,350.
Konu: Genel
3562-) Ömer'den (r.a.) rivayetle: Şarkıcı kadının aldığı para haramdır. Şarkı söylemesi haramdır. Onlara bakmak haramdır. Aldığı para köpek satımı karşılığında alınan para gibidir. Köpeğin parası haramdır. Eti haramla beslenen kimseye Cehennem ateşi daha lâyıktır.

Kaynak: Taberâni'nin Keö/vinden.
Konu: Genel
3567-) Muhacir bin Gunfuz (r.a.) rivayet ediyor: Gücü yetmeyen hayvana birlikte binen üç kişi mel'ûndur.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3569-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan (r.a.) rivayetle: Malın üçte birini vasiyet et. Üçte bir de çok olur ya. Vârislerini zengin olarak bırakman onları fakir ve insanlara el açar durumda bırakmandan daha hayırlıdır. Sen hanımının ağzına koyacağın lokmaya varıncaya kadar Allah rızası için neyi harcarsan onunla mükâfatlandırılırsın.

Kaynak: Buhari, Îman: 41; Cenâiz: 36; Menakıbü'l-ensar: 49;merzâ: 16; Daavat: 43; Feraiz: 6; Müslim, Vasiyye: 4.
Konu: Genel
3574-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Satılık evin komşusunun, komşu bulunduğu evi almaya herkesten daha çok hakkı vardır.

Kaynak: Tirmizl, Ahkâm: 31,33; Ebû Davud, Buyu': 73; Müsned,4:388,390; 5:8,12,13,18.
Konu: Genel
3577-) Ebu Cuhayfe'den (r.a.) rivayetle: Tecrübe sahibi yaşlılarla oturup kalkınız. Alimlere soru sorunuz. Hikmet sahipleriyle haşir neşir olunuz.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3578-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Müşriklerle mallarınızla, canlarınızla ve dillerinizle cihad ediniz.

Kaynak: Ebû Davud, Cihad: 17; Neşe!, Cihad; 1; Dârimî, Cihad:37.
Konu: Genel
3580-) Îbni Mes'ud'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle b uy ur muşlar dır: Kalbler kendisine iyilik yapanı sevecek, kötülük yapana ise buğze-decek şekilde yaratılmıştır.

Kaynak: Ibni Adiy/in El~kâmit\; Beyhaki'nin Şi'bü'l-fmari\ Veebû Nuaym'ın M/ye'sinden.
Konu: Genel
3581-) Ebû Hüreyre (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: imanınızı yenileyeniz. "La ilahe illallah" kelime-i tevhidini çokça söyleyiniz

Kaynak: Müsned, 2:359.
Konu: Genel
3583-) Ümm-ü Hakîm'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Fakirin, zenginin iyiliğine vereceği karşılık, onun için hayır temennisinde bulunma ve duâ etmedir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebît\ Ve Ebû Ya'la'nın Müsned'mden.
Konu: Genel
3587-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah rahmetini yüz parçaya ayırmış, doksan dokuz parçasını yanında tutmuş, sadece bir parçasını yeryüzüne indirmiş. Bu bir parça rahmet sebebiyledir ki, yaratıklar birbirlerine acırlar. Öyle ki, kısrak yavrusuna dokunma korkusuyla ayağını kaldırır.

Kaynak: Taberânfrıin Keb/fi Ve Ebû Ya'la'nın Müsnedlnden
Konu: Genel
3589-) îbni îyaş'den (r.a.) rivayetle: Allah takvayı sana azık eylesin, günahlarını bağışlasın ve her nerede olursan ol seni hayra yöneltsin.

Kaynak: Taberâni'nin /ceb/vinden.
Konu: Genel
3591-) : Seuban (r.a.) rivayet ediyor: Allah, yapılan her iyiliğe on katıyla karşılık verir. Ramazan ayı yılın on ayına bedeldir. Ondan sonra Şevval ayında tutulan altı gün oruç da iki aya karşılıktır. Böylece sene tamamlanır.

Kaynak: Ebu'ş-şeyh'in Sevab'ından.
Konu: Genel
3597-) Selmân'dan (r.a.) rivayetle: Yarın âhirette Allah'a yakın mecliste oturacak olanlar, dünya da iken harama karşı hassas ve dünyaya kalben değer vermeyenlerdir.

Kaynak: Ibni Laldan.
Konu: Genel
3599-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Erkeğin güzelliği güzel konuşabilmesidir.

Kaynak: Kazâi'den.
Konu: Genel
3600-) Ebû Musa'dan (r.a.) rivayetle: Firdevs cennetleri dört tanedir: ikisi süsleriyle, kabı kaçağıyla ve içindeki herşeyiyle altındandır. Diğer ikisi ise, süsleriyle, kabı kaçağıyla ve içindeki herşeyiyle gümüştendir. Adn Cennetindeki insanlarla Rablerini görme arasında zâtı önündeki kibriya örtüsünden başka birşey yoktur. Cennet nehirleri Adn Cennetinden çıkarlar, daha sonra kollara ayrılırlar.

Kaynak: Darimî, Rikak: 101; Müsned, 4:416.
Konu: Genel
3603-) Abdullah bin Ömer (r.a.) rivayet ediyor: En zorlu imtihan malın az; geçimiyle yükümlü bulunduğu fertlerin çok olmasıdır.

Kaynak: Hâkimin Müstedretfinden.
Konu: Genel
3604-) Enes'den (r.a.) rivayetle: En şiddetli belâ sabrın az olmasıdır.

Kaynak: Deylemfnin Musnedu'l-firdevsmâen.
Konu: Genel
3605-) ibniAbbas (r.a.) rivayet ediyor: En şiddetli belâ insanların elinde bulunan birşeye muhtaç olduğunuz halde onun esirgenmesidir.

Kaynak: Deylemrnin Mösnedû'l-firdevfmden.
Konu: Genel
3609-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Evden önce komşu, yoldan önce arkadaş, yolculuktan önce azık gelir.

Kaynak: Haîib'in Tariflinden.
Konu: Genel
3610-) Hz. Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Pazara mal sevkeden kazançlı, karaborsa yapan ise Allah'ın rahmetinden uzaklaştırılmıştır.

Kaynak: Bnimâce, Ticarât: 6; Dârimî, Büyü': 12.
Konu: Genel
3621-) Üsâme bin Zeyd'den (r.a.) rivayetle: Âlimin yüzüne bakmak ibâdettir. Âlimin nefesi zikir ve teşbihtir.

Kaynak: Deylemfnin Mûsnedü'l-firdevâ'mtien.
Konu: Genel