Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

961-) Enes (r.a.) Resûl-ü Ekremden (a.s.m.) rivayet ediyor: Yetimlerin malını kendileri namına çalıştırın. Tâ ki zekât onu yemesin.

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
961-) -Ebû Derdâ (r.a.) rivayet ediyor: Âlime karşı en ihtiyaçsiz davranan aile fertleri ve komşularıdır.

Kaynak: Ebu nuaym’ın  Hiye’sinden, İbni  Adiyy’in el-kamil’i  Nden.
Konu: Genel
962-) Ebû'd-Derdâ'dan (r.a.) rivayetle: Pe)'gamberlere karşı en ihtiyaçsızmış gibi davranan ve onlara en fazla sıkıntı veren akrabalarıdır.

Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
963-) Dahhak rivayet ediyor: İnsanların en zahidi kabri ve çürümeyi unutmayan, dünya ziynetinden en kıymetlisini terkeden, ebedî olanı fânî ve geçici olana tercih eden, yarını ömründen saymayan ve kendini ölmüş kabul edendir.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
964-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Üsâme bin Zeyd insanlardan en çok sevdiğim kişidir

Kaynak: Müsned  Ve  Taberani’nin  Kebir’inden.
Konu: Genel
965-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: Sıkıntı zamanlarında güzelce abdest almak, camiye gitmek için yürümek, bir namazı kıldıktan sonra diğerini arzu ile beklemek günahları tamamen yıkar.

Kaynak: Ebu ya’la’nın  Müsned’i, Hakim’in  Müstedrek’i ve  Beyhaki’nin  Şi’bü’l-iman’ından. 
Konu: Genel
966-) Ebû Mâlik el-Eş'ârî (r.a.), Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Abdesti güzelce almak îmanın yarısıdır. "Elhamdülillah" terazinin sevap kefesini doldurur. "Sübhanalîah" ve "Allâhü ekber"in sevabı göklerle yeri doldurur. Namaz nurdur, zekât delildir, sabır ışıktır, Kur'ân ya lehinde veya aleyhinde delildir. Bütün insanlar sabahları çıkarlar; ya rızâsına uygun işler yaparak kendilerini Allah'a satar ve Cehennem azabından kurtarmış olurlar veya kendilerini azaba müs-tehak ederler.

Kaynak: Müsned, 1:287; 2:230,277,301,303; Neşet, Zekât: 1;ıbni Mâce Tahare: 5.
Konu: Genel
967-) Süleyman bin Surad rivayet ediyor: Misvak kullanın, temizlenin.

Kaynak: İbni  Ebi  Şeybe ve   Taberani’nin  Evsaf’ı Ndan.
Konu: Genel
969-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: İyiliği neticelendirmek ona başlamaktan daha faziletlidir.

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ı Ndan. 
Konu: Genel
973-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Allah'tan hakkıyla haya edin. Allah'tan hakkıyla haya eden kimse başını ve baştaki maddî manevî duyguları, karnı ye içindeki organları naramdan korur. Ölümü ve çürümeyi hatırlar. Âhireti isteyen dünya hayatının ziynetini terkeder. Kim bunları yaparsa Allah'tan hakkıyla haya etmiş olur.

Kaynak: Timizi, Kıyame: 24; Müsned, 1:387.
Konu: Genel
974-) îbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Ezberinizdeki Kur'ân'ı tekrarlayınız. Çünkü o insanın göğsünden hayvanın ipini koparıp kaçmasından daha süratli kaçar.

Kaynak: Buhari, Fezâilü'l-kur'ân: 23; Müslim, Mûsafirin: 228;tirmizi, Kuran: 8; Neseî, Iftltah: 37; Dsrimt, Rikak; 32müsned, 1:46
Konu: Genel
975-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Akıllı kimseden nasihat isteyin ki, doğru yolu bulaşınız. Onu din-lememezlik etmeyin ki, pişman olmayasmız.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
977-) Recael-Ganavî rivayet ediyor: Kulları kendisini hamdetmeden önce, Allah'ın kendisini övdüğü ve methettiği Fatiha ve İhias Süreleriyle şifâ isteyiniz.

Kaynak: İbni  Kani’den.
Konu: Genel
979-) Tarık el-Muharibî rivayet ediyor: Ölüm gelmeden önce ölüme hazırlanın.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i, Hakim’in  Müstedrek’i ,beyhaki’nin  Şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
980-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Not tutarak sağ elinle hafızana yardım et.

Kaynak: Timizi, İlim: 12,
Konu: Genel
981-) Muaz bin Cebel'den (r.a.) rivayetle: Bir kötülüğe götüren, ulaşılması mümkün olmayan bir şeye yönelik olan ve istek duyulmaması gereken şeye karşı aşırı istekten Allah'a sığınınız.

Kaynak: Müsned, 5:232,247.
Konu: Genel
982-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Devamlı olan komşunun şerrinden Allah'a sığınınız. Çünkü kişi geçici komşudan uzaklaşmak istediğinde uzaklaşabilir.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’inden.
Konu: Genel
983-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Nazardan Allah'a sığınınız. Çünkü nazar haktır.

Kaynak: İbni mace,tıb:32.
Konu: Genel
984-) Übâde bin Sâmit (r.a.) rivayet ediyor: Fakir olduğunuz halde kalabalık aileden, zulmetmekten veya zulme uğramaktan Allah'a sığınınız.

Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
985-) Mıtaz bin Cebel'den (r.a.) rivayetle: ihtiyaç duyduğunuz bir şeyi gerçekleştirirken onu gizli tutmakla yardım isteyiniz. Çünkü her nimet sahibine hased edilir.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i, İbni  Adiyy’in  El-kamil’i , Beyhaki’nin  Şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
986-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Gündüz oruç tutmak için sahur yemeğinden; gece kalkıp ibâdet etmek için öğlen uykusundan yardım isteyiniz.

Kaynak: Müsned, 5:393; İbnimâce, Siyam: 22.
Konu: Genel
987-) Abdullah bin Amr el Müzeni rivayet ediyor: Rızkınızın bollaşması için sadaka vererek Allah'tan yardım isteyin-

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i  Nden.
Konu: Genel
989-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın tükenmez hazinelerinden isteyerek insanlara karşı tok gözlü davranınız.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’i  Nden.
Konu: Genel
990-) îbni Abbos'tan (r.a.) rivayetle: Misvak kabuğu ile de olsa karnınızı doyurabilecekseniz insanlardan birşey istemeyin.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i, Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
991-) Vâbisa rivayet ediyor: Her ne kadar müftüler sana fetva verseler de, sen yine kalbine danış.

Kaynak: Buhari’nin tarih’inden.
Konu: Genel
992-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kurbanlıklarınızı iyisinden seçiniz. Çünkü onlar sıratta sizin binekleri nizdir.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i  Nden.
Konu: Genel
993-) îbni Amr'dan (r.a.) rivayetle: İstikâmet üzere ol. İnsanlara karşı ahlâkın güzel olsun.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i, Hakim’in müstedrek’i,  Beyhaki’nin  Şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
994-) Sevban (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: İstikamet üzere olunuz. Siz bunun sevabını saymakla bitiremezsiniz. Biliniz ki, amellerinizin en hayırlısı namazdır. Abdestli olmaya ancak kamil mü'min dikkat eder.

Kaynak: İbni Mâce, Tahare: 4; Darimî, Vuzu1:2; Taherânî,tahare: 36; Müsned, 5:277,282.
Konu: Genel
995-) Ebû Ümâme'den rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle b uyurmuşlardır: İstikâmet üzere olunuz. İstikâmet üzere olmak ne güzeldir.

Kaynak: Îbni Mâce, Tahare: 4.
Konu: Genel
997-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İnsanlardan senin için hayır duâ etmesini çok iste. Çünkü kul kimin diliyle duasının kabul edileceğini ve merhamet göreceğini bilemez.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
998-) Ebû Saîd el-Hudrt'den (r.a.) rivayetle: Bakiyât-ı sâlihat denilen "Sübhanallah, Lâ iiâhe illallah. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" ı çok söyleyiniz.

Kaynak: Müsned 3:75
Konu: Genel
1000-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: "Güç ve kuvvet ancak Allah'tandır" cümlesini çok tekrar ediniz. Çünkü o doksandokuz çeşit zararı def eder.

Kaynak: Ukayli’nin zuafa’sından.
Konu: Genel
1007-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Dinini, emânetini ve amelinin neticesini Allah'a havale et.

Kaynak: Ebû Davud, Cihad: 73; Timizi Daavat: 43; Fbnimâce,cihad: 24; Müsned, 2:7,25,38,136,358.
Konu: Genel
1009-) Ebû Aziz rivayet ediyor; Esirler hakkında size hayır ve iyilik tavsiye ederim.

Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
1012-) Ebû Hüreyre'den (r.a,) rivayetle: Kadınlara hayır ve iyilik tavsiyesinde bulunurum. Çünkü kadın eğri kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de üst tarafıdır. Eğer onu doğrultma yoluna gidersen kırarsın. Eğer kendi haline bırakırsan eğri kalmaya devam eder. Kadınlar hakkında hayır ve iyilik tavsiyesinde bulunurum.

Kaynak: Buhari, Enbiya; 1; Nikâh; 80; Muşum, Rada; 62;tirmizi, Rada: 1 Î; Tefsîr-i Sûre: 9.
Konu: Genel
1014-) Ebû Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Saflarınızı düz tutunuz ki, kalbleriniz de düz olsun. Aranızda boşluk bırakmayınız ki, birbirinize karşı merhametli olasınız.

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından, Ebu  Nuaym’ın hiye’sinden.
Konu: Genel
1015-) Ali (r.a,) rivayet ediyor: Yapılması en zor olan amel şu üç şeydir: (1) Her hal üzere Allah'ı zikretmek, (2) Aleyhinde de olsa adaletli davranmak, (3) Müslüman kardeşine maddî yardımda bulunmak.

Kaynak: Ebu nuaym’ın  Hilye’sinden.
Konu: Genel
1017-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Sevabı eh çabuk görülen davranış, iyilik yapmak ve akrabalarla iyi ilişkileri sürdürmektir. Cezası en çabuk görülen kötülük ise zulüm ve akrabalarla ilişkiyi kesmektir.

Kaynak: İbni Mâce, Zühd:23
Konu: Genel
1019-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Cenazeyi çabucak yerine naklediniz. Eğer o iyi birisi ise bir an önce onu dünyadan daha iyi olan yerine kavuşturmuş olursunuz. Eğer kötü birisi ise bu bir serdir ve siz de onu bir an önce omuzlarınızdan indirmiş olursunuz.

Kaynak: İbni Mâce, Cenâiz :15; Buharî, Cenâiz: 50,51;ebû Davud, Cenâiz:46; Neseî, Cenâiz: 44; Taberânî, Cenâiz: 58; Müsned,2:240,280.
Konu: Genel
1020-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Yedi kat gök ve yedi kat yer İhlas Sûresi üzerine kurulmuştur.

Kaynak: Hemmam’ın fevaid’inden.
Konu: Genel
1021-) Ebû Hureyre'den (r.a.) rivayetle: Kıyamet Günü benim şefaatimle en çok mutlu olacak kişi, gönülden hâlis ve samimî olarak "Lâ ilahe illallah" diyen kimsedir.

Kaynak: Müsned, 2:7, 307, 518
Konu: Genel
1029-) Hakim bin Hizam rivayet ediyor: Sen geçmişte işlediğin hayırlara binâen İslâm nimetine erdin.

Kaynak: Müslim, Îman: 194,195,196; Müsned, 3:402.
Konu: Genel
1031-) Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın kendisi ile dua edildiğinde kabul edilen İsm-i Azamı şu üç sûrededir: Bakara, Âl-i İmran ve Tâ Hâ.

Kaynak: Ebû Davud, Vitr; 23,25; Tirmizi, Daavât: 63,99; Neşe!,sehv: 58; Müsned, 3:120,158.
Konu: Genel
1032-) Esma bint-i Yezid'den (r.a.) rivayetle: Allah'ın İsm-i Âzami şu iki âyettedir. Biri, "Sizin ilâhınız tek bir ilahtır. Ondan başka hiçbir ilâh yoktur. O Rahmandır, Rahimdir" âyeti. (Bakara Sûresi 163.) Diğeri de Âl-i îmran'ra başı olan "Elif lâm mîm. Allahu Taâlâ ki, Ondan başka ibâdete lâyık hiçbir ilah yoktur. O Hayydır, ezelî ve ebedî hayat sahibidir. O Kayyumdur, varlığı ve bekası için hiçbir sebebe ihtiyacı olmadığı gibi, bütün eşya Onun ya-ratmasıyla ve tedbiriyle devam eder ve vücutta kalır, beka bulur" (Âl-i İmran Sûresi, 1-2.) âyetidir.

Kaynak: Timizi, Daavat: 64; İbnimâce, Dua: 9; Dârimî,fezâilû'l-kurân: 14,15, Müsned, 6:461.
Konu: Genel
1035-) îbni Sa'd (r.a.) rivayet ediyor: Ağır duyana soz işittirmek sadakadır.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
1036-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimin malı ve bedeniyle en fedakâr olanı Cafer-i Tayyardır. Caferi Tayyar (r.a.), Peygamberimizin amcası Ebû Talib'in oğlu, Hz. Ali'nin kardeşidir. Hz. Ali vasıtasıyla Müslüman olan Hz. Ca'fer, ilk Müslümanlardandır.

Kaynak: İbni Asakir’den.
Konu: Genel
1037-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Her bakımdan cömert ol ki, sana da öyle davramlsm.

Kaynak: Müsned, 1:248
Konu: Genel
1039-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Size idareci kılman kişi isterse başı siyah bir üzüm tanesine benzeyen Habeşli bir köle olsun, emirlerine kulak veriniz, onlara itaat ediniz.

Kaynak: Buharî, Ezan: 4,5,156; Ahkâm: 4; İbnimâce, Cihad: 39;müsned, 3:114; 171.
Konu: Genel
1040-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: İnsanların hırsızlık bakımından en kötüsü rükûunu, sücûudunu ve huşûumı eksik yaparak namazından çalandır.

Kaynak: Müsned, 3:56.
Konu: Genel
1043-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Zina edenlere Allah şiddetle gazab eder.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i  Nden.
Konu: Genel