Camiu's-Sagir Hadis Kitabı
2866-)
Ebû Derdâ (r.a.) rivayet ediyor: "Size farz olanların dışındaki oruç, namaz ve sadakanın sağladığı dereceden daha üstününü haber vereyim mi? İnsanların arasını bulmaktır, insanların arasını bozmak ise dini kökten kesmektir."
Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 50; Tirmtâ, Kıyame: 56; Taberânî,hüsnû'l-hulk: 7; Müsned, 1:165,167; 6:445.
Konu: Genel
2870-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Arşın altından ve Cennetin hazinesinden olan bir sözü size bildireyim mi? O "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh Kötülükten sakınma ve iyiliğe güç yetirme ancak Allah'ın yardımıyladır" cümlesidir. Sen böyle dediğinde Allah "Kulum Bana teslim oldu ve herşeyi de Bana teslim etti" buyurur.
Kaynak: Hakim'in Müstedrekmen.
Konu: Genel
2873-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: "Size günahları silip süpüren, dereceleri yükselten bir şeyi haber vereyim mi? Zor şartlarca abdest almak, uzak yerlerden mescidlere gitmek ve namazı kıldıktan sonra diğer namazın beklentisi içinde olmaktır. İşte bu bir cihattır, bu bir cihattır, bu bir cihattır."
Kaynak: Buhari, Vuzu'b; Müslim, Tahare: 34,41; Tirmizî,tahare: 39; Neseî, Zekât: 1; Tahare: 102; Ibni Mâce,
Konu: Genel
2874-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: En güçlünüzün kim'olduğunu size haber veriyim mi? Öfkelendiğinde kendini en iyi hâkim olabilendir.
Kaynak: Taberânî'ninme/cammü'm/ı/âa'ından.
Konu: Genel
2875-)
Ali bin Ebî Talip (r.a.) rivayet ediyor: "Size benim, Sahabîlerimin ve benden önceki peygamberlerin halifelerinin kimler olduğunu bildireyim mi? Onlar Allah yolunda Onun rızâsı için Kur'ân'ı ezberleyen ve mânâsım düşünerek devamlı okuyanlarla, benim ve onların sözlerini başkalarına nakledenlerdir."
Kaynak: Hatibin Tarih'mden
Konu: Genel
2876-)
Ebû Hüreyre'den (r.a) rivayetle: Cebrail'in bana okuyup tedavi ettiği bir duayı sana öğreteyim mi? Şöyle diyeceksin: "Allah'ın adıyla sana şifâ dileğinde bulunuyorum. Allah, sana düğümlere üfleyen sihirbazların şerrinden ve haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden gelen her hastalıktan şifâ versin."
Kaynak: Buhari, Tıb: 38; Müslim, Selâm: 40; Ebû Davud, Tıb:19; Ibni Mâce, Tıb: 36,37.
Konu: Genel
2877-)
Esma binti Umeys (r.çf.) rivayet ediyor: Sıkıntı ânında söyleyeceğin birkaç kelimeyi sana öğreteyim mi? O da şu: "Allah Rabbimdir. Ona hiçbirşeyi ortak koşmam."
Kaynak: Ebû Davud, Vitir: 26.
Konu: Genel
2878-)
Hz. Ali'den rivayetle: Üzerinde Sabir Dağı kadar borç olsa dahi, okuduğun takdirde Allah'ın seni ondan kurtaracağı bir sözü sana öğreteyim mi? Şöyle de: "Allah'ım helâlindan vererek haramdan koru! Lütfunla Senden başkasına beni muhtaç etme!"
Kaynak: Tirmizî, Dua: 110.
Konu: Genel
2880-)
Hz. Ali (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Okuduğunda üzerinde zerreler adedince günahlar olsa bile Allah'ın seni affedeceği birkaç kelimeyi sana öğreteyim mi? Şöyle de: Tüce ve büyük olan Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Kullarını hemen cezalandırmayıp tövbe etmesini bekleyen ve sonsuz kerem sahibi olan Allah'tan başka hiç bir ilâh yoktur. Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Yedi göğün ve büyük Arşm Rabbi olan Allah, bütün noksan sıfatlardan münezzehtir. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur."
Kaynak: Tirmizî, Daavat: 80.
Konu: Genel
2881-)
İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah'ın onlar sayesinde sana fayda vereceği birkaç hasleti öğreteyim mi? İlme sarıl! Çürîkü o mü'minin dostudur. Hilm yardımcısı, akıl rehberi, amel gözeticisi, şefkat babası, yumuşaklık kardeşi, sabır ise maddî ve manevî duyguların kumandanıdır.
Kaynak: Hakmüen.
Konu: Genel
2882-)
İbni Ömer Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Sana Allah'ın hayrını dilediği kimseye öğretip bir daha hiç unutturmadığı bir sözü öğreteyim mi? Şöyle de: "Allah'ım, ben zayıfım. Rızan uğrunda, zayıflığımı kuvvete çevir. Dizginimden tutup hayra doğru götür. îslâmı, hoşnutluğumun son hedefi kıl. Allah'ım, güçsüzüm. Beni kuvvetlendir. Zillet içindeyim. Beni aziz eyle! Fakirim, beni nzıklandır.
Kaynak: Taberânfrıin Kebifi Ve Hâkim'in Müstedreklnden.
Konu: Genel
2883-)
İbni Abbas'dan rivayetle: Allah'ım, beni hayatta bıraktıkça ebediyyen günahları terk ettirmekle bana merhamet et! Beni ilgilendirmeyen işin altına girmekten muhafaza ederek bana merhamet et! Seni benden hoşnut kılacak şeylere dikkatle bakmamı nasip eyle! Ey gökleri ve yeri yoktan ör-neksiz olarak Yaratan; celâl, ikram ve sarsılmaz izzet sahibi olan Al-lah'ım! Senden şunu istiyorum: Ya Allah, ya Rahman! Azametin ve Zânnın nuru hürmetine bana öğrettiğin gibi kitabını ezberlemeyi kalbime yerleştir! Seni benden hoşnut kılacak şekilde onu okumayı nasip eyle! Kitabınla gözlerimi nurlandırmayı, onunla dilimi açmayı, sıkıntılarımı gidermeyi, göğsümü genişletmeyi, vücudumun onunla amel etmesini ve bunları yerine getirmek için güç ve kuvvet vermeyi, bana yardım etmeni niyaz ediyoruz. Şüphesiz Senden başka hayır yo-İkmda bana yardım edecek kimse yoktur. Onu işlemeye muvaffak kılacak Senden başka kimse yoktur.
Kaynak: 7w-m/adaavat:114;
Konu: Genel
2884-)
Muaz bin Cebel (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: İnsanların en şerlisinin kim olduğunu söyleyeyim mi? Tek başına yiyen, iyiliğini esirgeyen, yolculukta arkadaşlarını terk eden, hizmetçisini döven kimsedir. Bundan daha şerlisini söyleyeyim mi? İnsanlara kin besleyen, insanların da kendisine kin beslediği kimsedir. Daha şerlisini de bildireyim mi? Şerrinden korkulan, hayrı umulmayandır. Daha şerlisini bildireyim mi? Başkasına dünyalık bir menfaat sağlamak için âhiretini satandır. Bundan daha şerlisi ise dini âlet ederek dünyalık kazanç peşinde koşandır.
Kaynak: Ibni Asakifden
Konu: Genel
2887-)
Ebu'l-Büceyr'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Dikkat edin! Dünyadayken lezzetli yemek yiyen ve süslü elbise giyen nice kimseler vardır ki, Kıyamet günü aç ve çıplaktırlar. Dünyada nice karnı aç ve çıplak kimseler vardır ki, âhirette lezzetler ve güzel elbiseler içerisindedirler. Dikkat edin! Nice nefsine izzet, ikram eden kimseler vardır ki aslında onu horlamış olmaktadır. Nice nefsine değer vermeyen kimseler vardır ki aslında ona izzet ikram etmektedirler. Dikkat edin! Allah'ın Resulüne ganimet olarak verdiği şeylerden çalarak nimetlenen nice kimseler vardır ki, Allah katında hiçbir nasipleri yoktur." Dikkat edin! Cennete götüren amel sarp ve yokuştur. Cehennem ameli ise kolay ye düzlüktür. Nice bir anlık nefsanî istekler vardır ki uzun üzüntüleri netice verirler.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmartmdan.
Konu: Genel
2888-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Özür dileyeceğin her işten sakın!
Kaynak: Z/ya'dan.
Konu: Genel
2889-)
Ebu'l-Ğadiye'den (r.a.) rivayetle: Kulağın hoşlanmayacağı herşeyden sakın!
Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
2890-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Kötü arkadaştan sakan! Onunla tanınacağından şüphen olmasın.
Kaynak: İbni Asatovden.
Konu: Genel
2892-)
Muaz'dan (r.a.) rivayetle: Lüks yaşamaktan sakın. Çünkü Allah'ın gerçek kulları lüks yaşamazlar.
Kaynak: Müsned, 5:243,244.
Konu: Genel
2894-)
Habbab bin Eret (r.a.) rivayet ediyor: içkiden sakın! Çünkü o asmanın dal vermesi gibi kötülüğü dallandırır.
Kaynak: Ibni Mace, Eşribe: 1.
Konu: Genel
2896-)
Sıcak yemek yemekten sakının! Çünkü o bereketi giderir. Soğuk yemeyi tavsiye ederim. Çünkü o daha çok içe siner, bereketi daha büyüktür.
Kaynak: Abdan'ın Sahabe'sinden.
Konu: Genel
2899-)
Ebu Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İnsanlarla sürtüşmekten sakın! Çünkü bu iyi hasletleri örter, çirkinleri ise su yüzüne çıkarır.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-lmarlından.
Konu: Genel
2900-)
Ebû Sald E[-Hudn (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: İnsanların gelip geçtiği yollarda oturmaktan sakınınız. İlla da otu-racaksanız o zaman yolan hakkını veriniz. Yolun hakkı ise şunlardır: Harama bakmamak, insanlara sıkıntı vermemek, selâmı almak, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak.
Kaynak: Buhari, Mezalim: 22; Ebû Davud, Edeb: 12; Müsned,3:36,47,4:30.
Konu: Genel
2901-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Zandan sakının. Çünkü zan, insanın içinden geçen en yalan şeydir. İnsanların gizli yönlerini araştırmayın, ayıplarını öğrenmeye çalışmayın, birbirinize karşı üstünlük yarışına girmeyin, birbirinize hased etmeyin, birbirinize karşı kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları kardeşler olunuz. Biriniz, kişi evlenin-ceye veya bırakmcaya kadar din kardeşinin dünür gittiği kızı istemeye gitmesin.
Kaynak: Buhari Nikâh: 45; Feraiz: 2; Edeb: 57; Müslim, Birr:28,30; Taberâni, Hüsnü'l-hulk: 15; Müsned 2:287.
Konu: Genel
2903-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Arada iftar etmeden iki veya daha çok gün oruç tutmak mânâsına gelen savm-ı visalden sakının. Siz bu konuda benim gibi değilsiniz. Geceleyin Rabbim beni yedirir ve içirir. Gücünüzün yettiği kadarınca amel yüklenin.
Kaynak: Buhari, Temenna: 9; Savm: 20,48-50; Hudud: 42;l'tisam: 5; Müslim, Siyam: 57; •
Konu: Genel
2904-)
Ebû Katade (r.a.) rivayet ediyor: Alış verişte çok yemin etmekten sakının. Çünkü bu malı sattırır, sonrada bereketini giderir.
Kaynak: Müslim, Müsakât: 133; A/ese/", Büyü': 5; Ibnimce,ticârât: 3; Müsned, 4:6; 5:297.
Konu: Genel
2906-)
İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Aşırı mal sevgisinden sakının! Çünkü sizden öncekiler ancak aşırı mal sevgisi yüzünden helak oldular. Bu özellik onlara cimriliği emretti. Cimrileştiler. Akrabalarıyla münasebetleri 'kesmeyi emretti. Kestiler. Zulüm ve günahlara dalmayı emretti. Daldılar.
Kaynak: Müslim, Birr: 56; Müsned, 2:160,191,195.
Konu: Genel
2907-)
İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Fitnelerden sakının! Dille ona karışmak kılıçla karışmak gibidir.
Kaynak: Ibni Mâce Fiten: 12.
Konu: Genel
2908-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Hasedden sakının. Çünkü hased ateşin odunu yeyip bitirdiği gibi iyilikleri yer bitirir.
Kaynak: Ibni Mâce Zühd: 22; Ebû Davud, Edeb: 44.
Konu: Genel
2909-)
İbni Abbas (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Dinde aşırı gitmekten sakının. Çünkü sizden öncekiler ancak dinde aşırı gitmekle helak oldular.
Kaynak: Neseî, Menasik: 217; Ibni Mâce Menasik: 63; Müsned,1:215,347.
Konu: Genel
2911-)
İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Çıplak durmaktan sakınınız. Çünkü yanınızda sadece abdestinizi yaptığınızda ve kişi ailesiyle cinsi münasebette bulunduğunda ayrılan melekler vardır. Onlardan haya edin ve onlara saygı gösterin.
Kaynak: Tirmizî, Edeb: 42.
Konu: Genel
2913-)
İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Nefsin arzularına uymaktan sakının! Çünkü o, hakka karşı sağır ve kör yapar.
Kaynak: Siczî'nin /banisinden.
Konu: Genel
2915-)
Enes'den (r.a.) rivayetle Kâfirden de olsa mazlumun bedduasından sakının. Çünkü onun aziz ve celil olan Allah'a ulaşmasına engel olacak hiçbir perde yoktur.
Kaynak: Semewyye'den.
Konu: Genel
2916-)
Sehl bin Sa'd (r.a.) rivayet ediyor: Küçük görülen günahlardan sakının! Çünkü bu günahların durumu şuna benzer: Bir topluluk bir vadide konaklamışlar. Ekmeklerini pişirmek için herbiri birer çalı çırpı getirmiş, böylece yeterli odunu toplamışlar. îşte küçük gibi görülen günahlar da böyledir. Birike birike sahibini helake götürür.
Kaynak: İbni Mâce, Zühd: 29; Buhari, Rikak: 32; Dâriım, Rikak:17; Müsned, 1:402; 5:331.
Konu: Genel
2918-)
Sâ'd bin Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Nikâh düşen kadınlarla yalnızken konuşmaktan sakının. Çünkü bir kişi nikah düşen bir kadınla başbaşa kalırsa mutlaka gönlü kayar.
Kaynak: Hakîm'in Mtebüv-hacc'ından.
Konu: Genel
2920-)
Muaviye (r.a.) rivayet ediyor: Birbirinizi övmekten sakının. Çünkü o kişiyi manen boğazlamaktır.
Kaynak: İbni Mâce, Edeb: 36; Müsned, 4:92,93,99.
Konu: Genel
2922-)
İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Güneşte oturmaktan sakının! Çünkü bu elbiseyi eskitir. Kokuyu bozar, gizli hastalıkları ortaya çıkarır.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrek'mden.
Konu: Genel
2923-)
Abdullah İbni Muğaffel rivayet ediyor: Parmaklarla taş atmaktan sakının. Çünkü bu diş kırar, göz çıkarır.
Kaynak: Taberâni'nin Keöıynder.
Konu: Genel
2925-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Borç almaktan sakının! Çünkü o gecenin kaygısı, gündüzün ise zilletidir.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bö'l-îmartındai).
Konu: Genel
2926-)
İbni Me's'ûd'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kibirden sakının! Çünkü şeytanı Âdem'e secde etmemeye sürükleyen kibirdir. Hırstan sakının! Çünkü Hz. Adem'i yasak ağaçtan yemeye sevkeden hırstır. Hasedden sakının! Çünkü Adem'in iki oğlundan birisinin diğerini öldürmesi hased yüzündendir. Hased bütün günahların köküdür.
Kaynak: İbni Asakitden.
Konu: Genel
2927-)
Cabir (r.a.) rivayet ediyor: Tamahkarlıktan sakının! Çünkü o peşinen fakirliktir.
Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
2928-)
İbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Kibirden sakının! Çünkü kibir, fakirliğinden dolayı değersiz elbise giyen kişide dahi bulunabilir.
Kaynak: Müsned, 1:15.
Konu: Genel
2933-)
Ömer'den (r.a.) rivayetle: Dinde ince eleyip sık dokumaktan sakının! Çünkü Allah onu kolaylaştırmıştır. Öyleyse gücünüzün yettiği kadarını alın. Şüphesiz Allah salih amelin az da olsa devamlı olanını sever.
Kaynak: Dirimi Mukaddeme: 19 Ve Ebu'l-kasım Bin Büşran'dan.
Konu: Genel
2937-)
Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Hanginiz cihad gibi hayırlı bir işi için evinden ayrılan bir kimsenin ailesine ve malına iyi bir şekilde göz kulak olursa, çıkanın mükâfatının yansı kadar sevap kazanır.
Kaynak: Müslim, Imare: 138; Ebû Davud, Cihad: 20; Mûsned,3:15.
Konu: Genel
2939-)
İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Herhangi bir kişi din kardeşine "kâfir" derse bu onlardan birisine döner: Eğer dediği gibiyse mesele yok. Aksi halde kendisine döner.
Kaynak: Buhari, Edeb: 73; Müslim, Îman: 111; Tirmizi, İman;16; Taberânî, Kelâm: 1; Müsned,2:18,44,60,112,113,142.
Konu: Genel
2944-)
Sevban (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Herhangi bir kadın zarurî bir gerekçe olmadan kocasından boşanmasını isterse Cennetin kokusu kendisine haram olur.
Kaynak: Ebû Davud, Talak: 18; İbni Mâce, Talak: 21; Dârimî,talak; 6; Müsned, 5:46,277,283.
Konu: Genel
2945-)
Ümmü Seleme'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Herhangi bir kadın kocası kendisinden hoşnut olarak ölürse Cennete girer.
Kaynak: İbni Mâce, Nikâh: 4; Tirmizî; Rada: 1.
Konu: Genel
2949-)
Huzeyfe (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Birisi bir adamı aralarında ondan daha liyakatlisi bulunduğunu bile bile on kişiye idareci yapsa, Allah'a, Resulüne ve İslâm topluluğuna hıyanet etmiş ölür.
Kaynak: Ebû Ya'la'nın, Müsned'mden.
Konu: Genel
2950-)
Ebu Said el-Hudrî'den (r.a.) rivayetle Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Herhangi bir kişi helâîindan bir mal kazanır, ondan yer, giyinir, t JÜaıfe'in, kendinden daha muhtaç kullarına yedirir ve giydiril se bu lusndîsi için bereket ve temizlik olur. Herhangi bir Müslüman da ve-ııpppk sadakası bulunmazsa, dualarında şöyle desin: "Allah'ım, kulun me fiesûlün olan Muhammed'e (a.s.m.), erkek ve kadın mü'min ve İüslüinan erkek ve kadınlara rahmet eyle!" Bu da onun bereket ve temizliğidir.
Kaynak: Hâkimin Müstedreki; Ibnihıbbanve Ebû Ya'la'nınmüsned'mden.
Konu: Genel
2952-)
Süheyb bin Sinan'dan rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Herhangi bir kimse, bedelini vermemek niyetiyle birşey satın alırsa, öldüğü gün hâin olarak ölür. Hâin ise Cehennemdedir.
Kaynak: Ebû Ya'la'nın Müsned\ Ve Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
2953-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Hastayı ziyaret eden bir kimse, Allah'ın rahmetine dalar. Hastanın yanında oturan kimseyi de rahmet kaplar.
Kaynak: Müsned, 3:174,255.
Konu: Genel