Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

794-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Kişi Kur'ân okur, göğsü de Resûlullahm hadisleriyle dobdolu olur, bu konuda da kendisinde ince bir anlayış ve meleke de bulunursa o kimse peygamberlerin halifelerinden bir halifedir.

Kaynak: Rafi’nin tarih’inden.
Konu: Genel
796-) Hâkim rivayet ediyor: Kul salih amelinde kusurlu davranınca, Allah onu üzüntülere müptelâ eder.

Kaynak: Müsned’den.
Konu: Genel
797-) . Ebû İzze rivayet ediyor: Allah bir kulun bir yerde ölmesini takdir etmişse, onun oraya gitmesine sebep olacak bir ihtiyaç yaratır.

Kaynak: Timizi, Kader: 11 
Konu: Genel
800-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Biriniz bir Müslüman kardeşinin yanında oturduğunda öğrenmek maksadıyla soru sorsun. Onu güç durumda bırakmak için soru sormasın.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
801-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Cuma günü imam hutbe okurken yanındakine "Sus!" bile desen, Cumanın adabına aykırı davranmış olursun.

Kaynak: Müsned, 2:474.
Konu: Genel
802-) Ebû Eyyûb Hâlid bin Zeyd'den (r.a.) rivayetle: Namaz kıldığında son namazmmış gibi kıl. Sonradan özür dileyeceğin bir şeyi söyleme. İnsanların elindeki şeylerden ümidini kes, bir beklenti içerisine girme,

Kaynak: İbnimâce, Zühd: 15; Mûsned, 5:12.
Konu: Genel
803-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet günü ölüm beyaz bir koç şeklinde getirilip Cennet ve Cehennem ortasında durdurulur. Sonra insanların gözü önünde boğazlanır. Sevincinden ölen birisi olsaydı o anda Cennet ehli sevincinden dolayı ölürdü. Eğer üzüntüsünden dolayı ölen olsaydı, Cehennem ehli kederlerinden ölürlerdi.

Kaynak: Buharî, Tefsir-i Sûre: 19; Timiz}, Cennet: 20;tefsîr-i Sûre: 19; Müsned, 2:377,3:9.
Konu: Genel
807-) Âhirzamanda insanlar heveslerine uyarak farklı görüşlere saptığında bunlardan etkilenmedikleri için çöldeki insanların ve kadınların dinine sarılın.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i  Ve  İbni hıbbandan.
Konu: Genel
809-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Birinizin saçı varsa bakımını iyi yapsın.

Kaynak: Ebu Davud, Tereccül: 3.
Konu: Genel
809-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Birinizin saçı varsa bakımını iyi yapsın.

Kaynak: Ebu Davud, Tereccül: 3.
Konu: Genel
812-) Mikdam rivayet ediyor: Âhirzamanda insanlara para pul gerekecek. Tâ ki, onunla din ve dünyalarını ayakta tutabilsinler.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Nden.
Konu: Genel
813-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: İki kişi kendi aralarında gizlice konuşuyorlarsa, aralarına girme.

Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
817-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet Günü, "Nerede altmışlıklar?" diye seslenilir. Bu yaş Allah'ın, "size düşünüp ibret alan bir kimseye yetecek kadar ömür vermedik mi?" dediği yaştır.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i ,beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
818-) Abdurrahman binAvftan (r.a.) rivayetle: Kıyamet Günü geldiğinde bir nida edici şöyle seslenir: "Bu ümmetten hiç kimse amel defterini Ebû Bekir ve Ömer'den önce yukarı kaldırmasın.

Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
819-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet Gününde Allah kullarından birini çağırır, huzurunda durdurarak malının hesabını sorduğu gibi makamının hesabını da sorar.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
819-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet Gününde Allah kullarından birini çağırır, huzurunda durdurarak malının hesabını sorduğu gibi makamının hesabını da sorar.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
822-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet Günü bir nida edici perdeler arkasından şöyle seslenir: "Ey Mahşer halkı, Muhatnmed'in kızı Fâtıma geçinceye kadar gözlerinizi kapayın."

Kaynak: Hakim’in müstedrek’inden 
Konu: Genel
823-) Ebû Sa'd bin Ebî Fudale rivayet ediyor: Kıyamet Günü bir nida edici şöyle seslenir: "Kim Allah'tan başkaları için amel işlediyse mükâfatını ondan istesin."

Kaynak: İbni sa’d’ın  Tabakat’ından.
Konu: Genel
824-) Uhban'dan (r.a.) rivayetle: Müslümanlar arasında fitne meydana geldiğinde kendine tahtadan bir kılıç edin.

Kaynak: Tnmizl Fiten; 33; İbnimâce, Fften: 10; Müsned, 5:69;6:393.
Konu: Genel
825-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: İçinizdeki iyi kimseler idarecileriniz, cömert kimseler de zenginleriniz olduğu ve işleriniz istişare ile yürüdüğü takdirde toprağın üstü sizin için, altından daha hayırlıdır. Kötüleriniz idareci ve cimrileriniz de zengin olduğu ve işleriniz de kadınlarınıza kaldığı zaman toprağın altı, sizin için üstünden daha hayırlıdır."

Kaynak: Tirmizi,fiten:78.
Konu: Genel
826-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Bir kimsenin iki hanımı olur da aralarında adaleti gözetmezse, Kıyamet Günü bir tarafı felçli olarak gelir.

Kaynak: Tırmizî, Nikâh: 42.
Konu: Genel
827-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Üç kişi bir araya geldiğinde ikisi üçüncüyü bir tarafa bırakıp da aralarında gizlice konuşmasınlar.

Kaynak: Buhari, İstizan: 47; Müslim, Seiâm; 37,38.
Konu: Genel
828-) Ebû Satd el-Hudri'den (r.a.) rivayetle: Üç kişi bir araya geldiklerinde birisi imam olsun, imamlığa en lâyık olanları Kur'ân'ı en iyi okuyandır.

Kaynak: Müslim, Mesacid: 289-291; Müsned, 3:24; 5:53
Konu: Genel
830-) Ebû Derdâ (r.a.) rivayet ediyor: Kul tekbir getirdiğinde o tekbiri gök ve yer arasını doldurur.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
839-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Günahlrrm çoğaldığında insanlara bol bol su dağıt ki, fırtınalı bir rüzgarda ağaçlardan yapraklarının döküldüğü gibi günahların dökülsün.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
840-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Kul yalan söylediği zaman, meydana gelen manen kötü kokudan dolayı, melekler kendisinden bir mil uzaklaşır.

Kaynak: Tirmizi,birr:46. 
Konu: Genel
843-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Elbise giyerken ve abdest alırken sağdan başlayın.

Kaynak: Ebû Davud, Ubas; 41; Mûsned, 2/354.
Konu: Genel
844-) Câbir'den (r.a.) rivayetle; Şeytan rüyada birinizle oynayıp da gusletmenizi gerektirdiğinde bunu başkalarına anlatmayın.

Kaynak: Müslim, Rüya: 16; Ibnlmâce, Rüya: 5; Mûsned, 3:315.
Konu: Genel
845-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Bu ümmetin sonra gelenleri önce gelenlerine lanet okuduğu zaman bir hadisi gizleyen kimse aziz ve celîl olan Allah'ın bana indirdiği Kur'ân'ı gizleyen kimse gibi olur.

Kaynak: Ibni Mâce, Mukaddime: 24
Konu: Genel
847-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Hacdan gelen biri ile karşılaştığında selâm ver. Onunla musafaha et ve evine girmeden önce senin için Allah'tan mağfiret dilemesini iste. Çünkü onun günahları bağışlanmıştır.

Kaynak: Mûsned, 2:69,128.
Konu: Genel
849-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Kişi öldüğünde melekler, "Önünden ne gönderdi?" diye sorarken, insanlar "Geride ne bıraktı?" derler.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
850-) Ebû Hüreyre (r. a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor Kişi öldüğünde şu üç şeyden gelenler hâriç, ameli kesilir. (1) Varlığı devam eden ve istifade edilen hayırlı bir eser, (2) kendisinden faydalanılan ilim, (3) kendisi için duâ eden hayırlı bir evlât.

Kaynak: Müslim, Vasıyye: 14; Ebû Davud, Vesâya: 14; Timizi,ahkâm: 36; Neşet, Vesâya: 8.
Konu: Genel
851-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Biriniz öldüğünde Cennet ehlinden ise Cennetteki yeri, Cehennem ehlinden ise Cehennemdeki yeri sabah akşam kendisine gösterilir. Ve kendisine şöyle denilir: "Burası Kıyamette Allah'ın seni göndereceği yerindir."

Kaynak: Buhari, Cenâiz: 90; Bed'ül-halk: 8; Rikak: 42; Müslim,cennet: 65, 66; Tırmizf, Cenâiz: 
Konu: Genel
852-) Aişe (r.a.) rivayet ediyor: Arkadaşınız öldüğünde onu kendi haline bırakın, aleyhinde konuşmayın.

Kaynak: Ebû Davutfdan
Konu: Genel
854-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şu hayvanlara bindiğinizde konaklayarak onları dinlendirip doyurun. Onlara karşı şeytanlar kesilmeyin.

Kaynak: Darekutni’nin sünen’inden.
Konu: Genel
855-) Üsâme bin Zeyd (r.a.) rivayet ediyor: Kâmil mü'min yüzüne karşı methedildiğinde kalbindeki îmanı artar.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i   Ve  Hakim’in müstedrek’inden .
Konu: Genel
856-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Fâsık biri methedildiğinde Allah gazaplanır ve bundan dolayı Arş sallanır.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’i  Nden.
Konu: Genel
858-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Şerri dokunabilecek kötü adamlara rastladığınızda selâm veriniz. Ki, size karşı olan kötü düşünceleri ve düşmanlıkları dinsin.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
859-) Enes'den (r.a.) rivayetle: "Cennet bah^ine uğradığınızda manen besleniniz" meclisleridir" buyurdu.

Kaynak: Tirmizî, Daavât: 82,83; Müsned, 3:150taberani’nin  Kebir’i  Nden. 
Konu: Genel
860-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor; Resûlullah, "Cennet bahçesine uğradığınızda manen besleniniz" buyurdu. Sahabîler, "Yâ Resûluliah, Cennet bahçeleri nedir?" diye sordular. Peygamberimiz, 'İlim meclisleridir" buyurdu.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Nden.
Konu: Genel
861-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Resûluliah, "Cennet bahçesine uğradığınızda manen besleniniz" buyurdu. Sahabîler, "Yâ Resûluliah, Cennet bahçeleri nedir?" diye sordular. Peygamberimiz, "Mescidlerdir" buyurdu. «Beslenmek nedir?" diye soruldu. Resûluliah, "Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allfthû ekberdir" buyurdu.

Kaynak: Tirmizî, Daavat: 82.
Konu: Genel
863-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Bir grup insan bir topluluğa uğradığında birisi oturanlara selâm verip, oturanlardan da bir kişi selâmını alırsa bu her iki taraf için de yeterlidir.

Kaynak: Ebu  Nuaym’ın  Hiye’sinden.
Konu: Genel
864-) Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: Kul hastalandığında veya yolculuğa çıktığında, sağlamken veya yolculuğa çıkmadığında yaptığı salih amelin mükâfatının aynısını, Allah ona yazar.

Kaynak: Buhari, Cihad: 134; Müsned, 4:410,418.
Konu: Genel
865-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Kul üç gün hastalandığında annesinden doğduğu gün gibi günahlarından sıyrılır.

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
866-) Kul hastalandığında sol tarafındaki günahları yazan meleğe 'Yazma'' denilir. Sevapları yazan sağdaki meleğe de, "Önceden yapmakta olduğu amellerine yazdığından daha güzel sevap yaz. Çünkü ben onu sizden daha iyi tanırım. Ve onu amel işlemekten alıkoyan da Benim" denilir.

Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
867-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetim kibirlenerek çalımlı yürüdüğünde, îran ve Rum hüküm-[arlarmm çocukları onlara hizmet ettiğinde kötüleri iyilerinin başı-ıa musallat edilir.

Kaynak: Tirmizi, fiten:74.
Konu: Genel
868-) Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor: Ezan okunduğunda gök kapıları açılır ve dualara cevap verilir.

Kaynak: Ebu ya’la’nın  Müsnedinden;hakim’in  Müstedrek’inden 
Konu: Genel
871-) tbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Birinizin başına bir sıkıntı, bir güçlük veya bir belâ gelirse şöyle desin: "Allah, Allah Rabbimizdir, Onun hiçbir ortağı yoktur."

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
872-) Havle bint-i Hakîm rivayet ediyor: Biriniz bir yerde konakladığında, "Yarattığı şeylerin şerrinden Allah'ın eksiksiz sıfatlarına sığınırım" diye duâ ederse, oradan ayrılıncaya kadar hiçbir şey ona zarar vermez.

Kaynak: Müslim, Daavat:54,55.
Konu: Genel
875-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:  baksın. ve yaratılış bakımından kendisinden daha üstün kılın-ı gördüğünde, hemen kendisinden daha aşağı da olanla-

Kaynak: Timizi Kıyame; 58; (bnimâce, Zühd: 9; Müsned,2:254,482.
Konu: Genel