Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

5381-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Osman, ümmetimin en hayalısı ve cömerdidir.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın M/yasinden.
Konu: Genel
5382-) Suheyb (r.a.) rivayet ediyor: Mü'minin haline şaşılır. Onun her işi hayırdır. Bu, mü'mınden başkasına nasip olmaz. Çünkü ona bir nimet verildiğinde şükreder. Bu onun için bir hayır olur. Başına bir musibet geldiğinde de sabreder. Bu da kendisi için bir hayır olur.

Kaynak: Müslim, Zühd: 64; Müsned, 4:332, 333; 6:15.
Konu: Genel
5384-) İbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Allah, fîsebîlillah savaşırken arkadaşları bozguna uğrayıp geri kaçan, fakat kendisi taşıdığı sorumluluğu bilip düşmana karşı yeniden hücuma geçen ve sonunda şehid edilen bir kişiye hoşnutluğundan hayret eder. Aziz ve celil olan Allah meleklerine şöyle der: "Kuluma bakın! Katımdaki mükâfata olan arzusu ve azabımdan korkusu sebebiyle yeniden hücuma geçti ve sonunda şehid edildi."

Kaynak: Ebû Davud, Cihad: 36; Tirmizî, Cennet: 25.
Konu: Genel
5388-) İbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Hastalıktan dolayı sızlayan mü'mine hayret ederim. Eğer hastalıktaki mükâfatı bilseydi ölüp aziz ve celil olan Allah'a kavuşuncaya kadar hasta kalmak isterdi.

Kaynak: Taberâni'nin £vsaf Indan.
Konu: Genel
5389-) İbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Meleklerden iki meleğin haline hayret ederim. Bunlar yeryüzüne inerek bir kulu seccadesinde ararlar. Sonra Rablerinin huzuruna çıkıp şöyle derler: "Ya Rabbi! Falan mü'min kulun için her gece ve gündüz şu kadar, şu kadar amelin sevabım yazardık. Şimdi ise onu, verdiğin hastalığın ipiyle bağlamış olduğunu gördük ve kendisi için hiçbir şey yazmadık. Aziz ve celil olan Allah şöyle buyurur: "Kulum için daha önce gece ve gündüz işlemiş olduğu ameli yazmaya devam edin. Amelinin sevabından hiçbir şeyi eksiltmeyin. Onu hasta tuttuğum sürece mükâfatı bana aittir. Daha önce işlemiş olduğu amelin mükâfatı kendisi için geçerlidir."

Kaynak: Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
5390-) Sa'd bin Ebî Vakkas (r.a.) rivayet ediyor: Müslümanm haline hayret ederim. Başına bir musibet geldiğinde, sabrederek bunun mükâfatını Allah'tan bekler. Kendisine bir nimet geldiğinde ise Allah'a şükrederek hamdeder. Şüphesiz Müslüman ağzına götürdüğü lokmaya varıncaya kadar herşey için mükafatlandırılır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmariından.
Konu: Genel
5394-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Köleleri para verip satın alarak hürriyetine kavuşturduğu halde, hür olan insanları iyiliklerle kazanmayan insanların haline şaşarım. Halbuki bu, daha sevaplıdır.

Kaynak: Ebû'l-ganâimü'n-nevsî'ninka/âüv-havâ/tfinden.
Konu: Genel
5396-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Bir taş sızlanarak Allah'a şöyle yakındı: "Allah'ım, Efendim! Sana şu kadar, şu kadar sene kullukta bulundum. Sonra da beni bir tuvaletin temeline koydun." Allah şöyle buyurur: "Seni kötü bir hâkimin meclisinden uzaklaştırdığıma razı değil misin?"

Kaynak: Temmam Ve Ibniasakifden
Konu: Genel
5397-) Ümm-ü Hakim (r.a.) rivayet ediyor: İftarı vakit geçirmeden yapınız. Sahuru da mümkün olduğunca geciktiriniz.

Kaynak: Teberânrnin Kebîrinden.
Konu: Genel
5402-) Eyyub bin Meysere'den (r.a.) rivayetle: Seni ziyaret etmeyeni ziyaret et. Sana hediye vermeyene hediye ver.

Kaynak: Buharfnin Tarifti Ve Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmarîmğan
Konu: Genel
5405-) Aişe (r.a.) rivayet ediyor; Cennetin dereceleri Kur'ân'm âyetleri sayısıncadır. Cennete giren Kur'ân ehlinin üzerinde hiçbir derece yoktur.

Kaynak: Beyhaki'nin Şft>ü7-/man'ından.
Konu: Genel
5411-) Abdullah bin Zeyd'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimin azabı dünyadayken verilir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîft Ve Hâkimin Müstedrek'mtien.
Konu: Genel
5413-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Çocuğun küçük iken yaptığı yaramazlık, büyüdüğünde aklının çok olacağına işarettir.

Kaynak: Hakînfâen.
Konu: Genel
5416-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Kişi dostunun dini üzeredir. O halde sizden biriniz kiminle dostluk ettiğini iyi düşünsün.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 16; Tirmizi, Zühd: 45; Müsned,2:302,334.
Konu: Genel
5417-) Ebû Ümame'den (r.a.) rivayetle: Rabbim, Mekke'nin çakıllarını benim için altın yapmayı teklif etti. Ben "Hayır, ya Rabbi! Aksine birgün tok olayım, birgün aç. Aç kaldığımda Sana yalvarayım ve Seni anayım. Tok olduğumda da Sana hamdedip şükredeyim" dedim.

Kaynak: Timizi Zühd: 35; Musned, 5:254.
Konu: Genel
5418-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Bana ilk Cennete girecek üç kişiyle, ilk Cehenneme girecek üç kişi gösterildi, ilk Cennete girecek üç kişi şunlardır: Şehid, hem Rabbine güzelce ibâdet eden, hem de efendisinin iyiliğini dileyen hizmetçi, harama iltifat etmeyen ve insanlardan da birşey dilenmeyen kimse. Cehenneme girecek ilk üç kişi ise şunlardır: despot idareci, malmdaki Allah'ın hakkını ödemeyen servet sahibi, kibirli ve övünen fakir.

Kaynak: Müsned, 2:425.
Konu: Genel
5419-) Enes'den (r.a.) rivayetle; Bana biraz önce şu duvarın kenarında Cennet ve Cehennem gösterildi. Bugünkü kadar hayrın yapılması, serden de kaçınılmasının gerektiğini görmedim. Eğer benim bildiğimi bilseydiniz, az güler çok ağlardınız.

Kaynak: Buhari, Salât: 51; ['tisam: 3; Mevakıt: 11; Müslim,fezâil: 134; Küsûf: 9; Nesei, Küsûf: 20; Müsned, 2:159,188.
Konu: Genel
5420-) Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetim iyi, kötü bütün amelleriyle bana gösterildi. Güzel amelleri arasında insanlara sıkıntı veren birşeyi yoldan kaldırmak, kötü ameller arasında da camide kaldırılmamış kir, pasın bulunduğunu gördüm.

Kaynak: Fbnimâce, Edeb: 7; Müsned, 5:178,180.
Konu: Genel
5422-) Huzeyfe bin Esid'den (r.a.) rivayetle: Akşamleyin şu odanın yanında ümmetim bana gösterildi. Öyle ki ümmetimden herbir kişiyi birinizin arkadaşını tanıdığından daha fazla tanırım.

Kaynak: Taberânî'nin Keb/vinden.
Konu: Genel
5429-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimden, kesinlikle kader konusunda bilir bilmez konuşmamalarını istiyorum. Kader konusunda ancak ümmetimin âhirzaman-daki kötüleri ileri geri konuşur.

Kaynak: Ibni Adiyy'in E/-kam;7inden.
Konu: Genel
5430-) Âişe binti Kudame'den (r.a.) rivayetle: Kulunun iki gözünü alıp da sonra da onu Cehenneme sokmak, Allah'ın gücüne gider.

Kaynak: Müsned, 6:366.
Konu: Genel
5433-) Hasan-ı Basrî rivayet ediyor: On şey vardır ki Lut kavmi onları işledi ve bu yüzden helak oldular. Ümmetim bunlardan başka birşey daha yapacaktır. Livata (homoseksüellik), sapanlarla ve parmaklar arasına alarak birbirlerine taş atmak, güvercinle oynamak, def çalmak, içki içmek, sakal traş etmek, bıyıkları uzatmak, ıslık çalmak, el çırpmak, ipek giymek. Ümmetim bunlara bir tane daha ekleyecek. O da lezbiyenlik (sevicilik).

Kaynak: Fbni Asâkifden.
Konu: Genel
5437-) Ebû Eyyub'dan (r.a.) rivayetle: Büyük mükâfat, büyük musibetlerle beraberdir. Allah bir topluluğu sevince onlara belâ verir.

Kaynak: El-mehamilî'nin &nâ//ye'sinden.
Konu: Genel
5438-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın affı senin günahından büyüktür.

Kaynak: Deylemi'ninmösnedü7-f/rc/ev's'inden.
Konu: Genel
5439-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Bir idareci ne kadar çok affederse, idaresi o kadar uzun ömürlü olur.

Kaynak: Er-hafiî'âen.
Konu: Genel
5441-) Aişe (r.a,) rivayet ediyor: Siz iffet ve namuslu olunuz ki, kadınlarınız da iffetli ve namuslu olsun. Siz babalarınıza karşı iyi davranınız ki, evlatlarınız da size iyi davransın. Kim Müslüman kardeşine yapmış olduğu bir kötülükten dolayı özür diler, o da özrünü kabul etmezse, o kişi başında bulunduğum Kevser havuzunun yanma varamaz.

Kaynak: Ibni Adiyy'in
Konu: Genel
5449-) Bekr bin Buneys'den rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Bu ümmetin "ebdal" denilen salihlerinin alâmeti, hiçbirşeye asla lanet okumam alandır.

Kaynak: Ibni Ebi'd- Dünya 'n İn Kitabü'l-eviiyâ'sindan.
Konu: Genel
5450-) Enes (r.a.) rivayet ediyor; Allah'ın kulunu sevmesinin belirtisi, Allah'ı anmayı sevmektir. Allah'ın kula buğz etmesinin belirtisi ise, kulun aziz ve celil olan Allah'ı anmaktan hoşlanmamasıdır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îman'möan.
Konu: Genel
5461-) İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Âdemoğlunun her mafsalı için vermesi gereken bir sadaka vardır. Kuşluk vaktinde kılman iki rekat namaz, bunların hepsinin yerine geçer.

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
5463-) Cabir (r.a.) rivayet ediyor: Her Müslüman kişinin yedi günde bir defa yıkanması gerekir. O gün de Cuma günüdür.

Kaynak: Müsned, 3:304; Ateşe/, Cuma: 8.
Konu: Genel
5464-) Ebû Musa'dan (r.a.) rivayetle: Her Müslüman yardım elini uzatmalıdır. Eğer yerecek birşey bu-lamıyorsa, çalışıp kendi kendine yardım eder. Böylece yardım yapma görevini yerine getirmiş olur. Eğer bunu yapamazsa yardım isteyen ihtiyaç sahibine fiilen yardım eder. Bunu da yapamazsa hayır ve iyilik yapılmasını tavsiye eder. Bunu da yapamazsa en azından başkasına kötülük yapmaktan sakınır. Bu da onun için bir iyiliktir.

Kaynak: Buhari, Zekât: 30; Edeb: 33; Müslim, Zekât; 55; Nesei,zekât: 56; Dârimî, Rikak: 34; Müsned, 4:395,411.
Konu: Genel
5466-) Ebû Ümâme (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Neden din kardeşinizi gözünüzle öldürüyorsunuz. Biriniz kardeşinde çok hoşuna giden birşey görürse, gördüğünde ona mübarek olması için dua etsin.

Kaynak: Ibni Mâce Tıb: 32; Mûsn&d, 3:448.
Konu: Genel
5470-) Îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Başkalarına Öğretilmeyen veya uygulanmayan ilim, harcanmayan hazine gibidir.

Kaynak: Bniasâkiı'öen
Konu: Genel
5471-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Payda vermeyen ilim, harcanmayan hazine gibidir.

Kaynak: Hatib'in Far/rt'inden.
Konu: Genel
5472-) Ebû Said el-Hudrt'den (r.a.) rivayetle: İsla mm sembolü namazdır. Namaz kılarken kalbini başka düşüncelerden arındıran, onu farzlarına, vaktine ve sünnetlerine titizlikle uyarak kılan kimse gerçek mü'mindir.

Kaynak: Halib'in Tarihinden.
Konu: Genel
5473-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: Ilm-i ledün aziz ve celil olan Allah'ın sırlarından bir sır, hükmünden bir hükümdür. Allah onu kullarından dilediğinin kalbine bırakır.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdev^'mden.
Konu: Genel
5476-) Sebire bin Mâbed'den (r.a.) rivayetle: Yedi yaşına girince çocuğa namaz kılmayı Öğretin. On yaşma girdiğinde kılmazsa hafifçe döğün.

Kaynak: Timizi, Mevakıt: 182; Ebû Dâvûd, Salât: 26; Dârimî,salât: 141.
Konu: Genel
5477-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Erkek çocuklarınıza yüzmeyi ve ok atmayı, kız çocuklarınıza da ip eğirmeyi öğretin.

Kaynak: Beytıakl'nin Şi'bü'l-fmarfmdan.
Konu: Genel
5478-) Bekr bin Abdullah'dan (r.a.) rivayetle: Annen ve baban seni çağırdıklarında önce annenin çağrısına uy,

Kaynak: Bni Mende'nin Marife'si Ve Deylemî'nin Müsnedö'l-firdev&nden.
Konu: Genel
5480-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: ilim Öğretiniz, kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz. Sevindiriniz, nefret ettirmeyiniz. Biriniz öfkelendiğinde sussun.

Kaynak: Buhari, Cihad; 164; Meğazî: 60; Edeb: 80; Ahkâm: 22;müslim, Cihad: 71; Ebû Dâvûd, Edeb: 17; Dârimî, Mukaddime: 24; Müsned, 1:229;3:131,209; 4:399,412,417.
Konu: Genel
5481-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Öğretiniz, fakat sert davranmayınız. Çünkü öğretici kişi sert davranan kişiden daha hayırlıdır.

Kaynak: İbniadiyyln El-kâmitıve Beyhakl'nin Şi'bü'l-îmarimdan.
Konu: Genel
5482-) Mücahid rivayet ediyor: Erkeklerinize Mâide Sûresini, kadınlarınıza da Nur Sûresini öğretiniz.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-imari\ Ve Said Bin Mansur'unsünen'\r\den,
Konu: Genel
5484-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Güçlük halinde, kolaylık halinde, sevinçliyken, sıkıntılıyken ve başkalarının senden üstün tutulduğunda bile meşru idarecine kulak verip itaat etmek senin üzerine bir borçtur.

Kaynak: Müslim, Imare: 41; Nesei, Bey'a: 1-3; İbnimâce, Cihad:41; Taberâni, Cihad. 5; Müsned, 5:314,319; 6:413.
Konu: Genel
5485-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan (r.a.) rivayetle: İnsanların elindeki şeylere karşı bir beklenti içerisinde olma. Açgözlülükten sakın. Çünkü bu peşin bir fakirliktir. Namazım dünyaya veda eden bir kimsenin namazı gibi kıl. Sonradan özür dileyeceğin şeyi yapmaktan sakın.

Kaynak: Hâkim'in Müstedrek\nden.
Konu: Genel
5491-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: İlme sarıl. Çünkü ilim mü'minin dostudur. Hilm onun veziridir. Akıl onun yol göstericisidir. Salih amel onun doğru yolda sabit kılıcıdır. Şefkatlilik babasıdır. Yumuşaklık kardeşidir. Sabır maddî ve manevî duygularının kumandanıdır.

Kaynak: Ha/cim'den.
Konu: Genel
5493-) Zührî'den (r.a.) rivayetle: Uygun bir fîat verildiği takdirde ilk müşteriye satmaya bak. Çünkü kazanç hoşgörülülükle beraberdir.

Kaynak: İbni Ebî Şeybe, Beyhaki'nin Şi'bü'l-imari\ Ve Ebû Davud'un Merasitinöen.
Konu: Genel
5495-) Ebû Said el-Hudrî (r.a.) rivayet ediyor: Allah'tan korkmaya bak. Çünkü bu her hayrı kendisinde toplamıştır. Cihada sarıl. Çünkü o, Müslümanların ruhbaniyetidir. Allah'ı anmaya ve okumaya önem ver. Çünkü bu yeryüzünde senin için nur, gökte ise senin için şandır. Hayır söylemenin dışında dilini sıkı tut. Çünkü sen bununla şeytanı yenmiş olursun.

Kaynak: Ebü Ya'lâ'nın Müsned'inden.
Konu: Genel
5496-) Muaz bin CebeVden (r.a.) rivayetle: Aziz ve celil olan Allah'tan gücün yettiğince korkmaya çalış. Her taşın ve ağacın yanında Allah'ı an. Bir günah işlediğinde hemen arkasından tövbe et. Gizlice işlediğin günaha gizlice, açıkça işlediğin günaha açıkça tövbe et.

Kaynak: Taberânî'nin Kebîf\ Ve Ahmed Bin Hanbel'inzü/ırfûnden.
Konu: Genel
5497-) Muaz bin Cebel (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Güzel ahlâka sarıl. Çünkü insanların ahlâk bakımından en güzel olanı dince de en güzel olanıdır.

Kaynak: Taberâni'nin Kieöjvinden.
Konu: Genel
5498-) Enes'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Güzel ahlâk ve hayırlı söz söylemenin dışında uzun uzun susmaya bak. Nefsim kudreti elinde olan Allah'a yemin ederim ki insanlar bu iki şeyde manen güzelleştikleri kadar hiçbirşeyle güzelleşmezler.

Kaynak: Ebû Ya'lâ'nın Mösnorfinden.
Konu: Genel