Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

690-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Ezan sesini duyduğunda namaza git. Giderken ağırbaşlılıktan ayrılma. Safta bir boşluk bulursan orayı doldur. Yoksa din kardeşinin yerini daraltma. Kendin duyacağın kadar bir sesle oku, yanındakileri rahatsız etme. Dünyadan biraz sonra ayrılacak bir kimsenin namazı gibi namaz kıl.

Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
695-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Horozların seslerini duyduğunuzda Allah'tan faz! ve ihsanını isteyiniz. Çünkü onlar melek görmüşlerdir. Eşek sesini duyduğunuzda da şeytandan Allah'a sığınınız. Çünkü o bir şeytan görmüştür.

Kaynak: Buharî, Bed'ü'l-halk: 15; Müslim, 2kr: 82; Timizi,daavat: 86; Müsned 2:306,321.
Konu: Genel
698-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Geceleyin köpek havlamalarını, eşek anırışını işittiğinizde şeytandan Allah'a sığınınız. Çünkü onlar sizin görmediğiniz şeyleri görüyorlar.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 106; Müsrıed. 3:306,355
Konu: Genel
699-) Ebû Hümeyd rivayet ediyor: Benden rivayet edilen bir söz işittiğinizde kalbleriniz onu güzel görür, bedeniniz ona itaata meyleder, onu İslâmın ruhuna uygun bulursanız o bana aittir. Şayet o sözü kalbleriniz çirkin görür, bedeniniz ona itaattan kaçınır ve onu İslâmın ruhuna uygun bulmazsanız ben o sözden uzağım.

Kaynak: Müsned 3:97; 5:425.
Konu: Genel
700-) Üsâme bin Zeyd'den (r.a.) rivayet ediyor: Bir yerde veba hastalığının çıktığını duyarsanız oraya girmeyiniz. Eğer hastalık bulunduğunuz yerde çıkarsa, kaçma niyetiyle oradan çı km ayınız.

Kaynak: Buhar}, Tıb: 30, Enbiya: 54; Müslim, Selâm: 92, 94,98; Ebû Davud, Cenaiz: 6; Taberânt, Medine: 22,23,
Konu: Genel
702-) Abdullah bin Amr bin Âs (r.a.) rivayet ediyor: Ezanı duyduğunuzda müezzinin sözlerini tekrarlayınız. Sonra bana salavat getirin. Çünkü kim bana bir defa salavat getirirse Allah buna karşılık ona on defa rahmet eder. Sonra da benim için Allah'tan Vesîle'yi dileyin. Vesîle, Cennette bir makamdır ki, Allah'ın kullarından sadece bir tanesine nasib olur. Onun ben olacağını ümid ediyorum. Kim benim için Vesîle'yi dilerse, kendisi için şefaatim kesin vacip olur.

Kaynak: Müslim, Salat: 11; Ebû Davud, Salat 36; Tırmizî,menâkıb: 1; Neseî, Ezan: 37; Mûsned, 2:168,265.
Konu: Genel
707-) Ebû Katâde'den (r.a.) rivayetle: Biriniz su içtiğinde içtiği kabın içine nefesini salmasın. Tuvalete girdiğinde tenasül uzvuna sağ eliyle dokunmasın. Sağ eliyle temizlenmesin.   392- [1:386, Hadîs No: 71 Ali (r.a.) rivayet ediyor: Su içtiğinizde emerek için. Ağzınıza dökercesine boşaltmayın.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
726-) Rebi' binti Muâz rivayet ediyor: insanlar birinin cenaze namazını kılıp onun iyiliğinden bahsederse Allah şöyle buyurur: "O kişi için bildikleri şeyler hakkındaki şahitliklerini kabul ettim, bilmedikleri kusurlarını da affedeceğim."

Kaynak: Buhari’nir tarih’inden.
Konu: Genel
729-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Cenaze namazı kıldığınızda Ölü için gönülden ve samimi duâ ediniz.

Kaynak: Ebû Davud, Cenâiz: 56; İbni Mâca, Cenâlz, 23
Konu: Genel
732-) ibni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Sabah namazını kıldığınızda rızık aramayı bırakıp uyumayınız.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Nden. 
Konu: Genel
734-) Berâ bin Âzib'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: Farz namazını kıldığınızda her namazdan sonra on defa şöyle deyin: "Lâ iîâhe ilallahu vahdehu lâ şerike leh. Lehü'l-mülkü velehü'l-hamdü ve hüve alâ küllî şey'in kadîr (Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir. Hiçbir ortağı yoktur. Hâkimiyet Onundur. Hamd de Ona mahsustur. Onun herşeye gücü yeter." Kim böyle derse, bir köleyi hürriyete kavuşturmuş gibi kendisine sevap yazılır.

Kaynak: Rafi’nin tarih’inden.
Konu: Genel
735-) Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor; Ayın üç gününde oruç tutacaksan on üçüncü, on dördüncü ve on beşinci günlerinde tut.

Kaynak: Müsned, 5:162; Timiz!, Savm: 53; Neseî: Siyam: 84
Konu: Genel
740-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: insanlar Allah yolunda cihadı terkedip para pula düşkünleşip cim-rileştiklerinde, paraya ihtiyacı olduğunda bir malı, veresiye daha yüksek bir fıata geri almak şartıyla peşin düşük bir fıata satma şeklindeki alışverişte bulunduklarında, sığır sürülerinin peşine takılıp gece gündüz onlarla uğraştıklarında Allah onları öyle bir zillete düşürür ki yeniden dinlerine sarılmadıkça bu belâyı başlarından defetmez.

Kaynak: Mûsned, 2:28.
Konu: Genel
741-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: Et pişirdiğinizde suyunu fazla koyun. Çünkü bu daha çok komşuya yeter.

Kaynak: İbni  Ebi  Şeybe’den
Konu: Genel
742-) îbni Mes'ud (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz Müslüman kardeşinden ihtiyacı olan bir şey istediğinde onu övmekle söze başlamasın. Çünkü bu onun belini kırar.

Kaynak: Said  Bin  Mansur’un sünen’inden.
Konu: Genel
745-) Ebû Râfı'den (r.a.) rivayetle: Birinizin kulağı çınladığında beni hatırlayıp bana salavat getirsin ve şöyle desin: "Allah'ım, beni hayırla ananı Sen de an."

Kaynak: Ukayli’nin zuafa’sı , Taberani’nin Kebir’inden Ve İbni  Adiyy’in el-kamil’inden
Konu: Genel
746-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: İslâm ülkesinde yaşayan gayr-i müslimlere zuhnedildiğinde o devlet, düşmanın eline geçer.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i Nden
Konu: Genel
748-) İbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Bir yerde zina açıkça işlenip faiz açıkça yendiğinde ora halkı Allah'ın azabının gelmesine sebep olmuşlardır.

Kaynak: Taberani’nin Kebir’i Ve Hakim’in Müstedrek’inden. 
Konu: Genel
750-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Fuhuş yaygmlaşmca yer sarsıntıları olur. idareciler zulüm ve haksızlık yaptıklarında yağmur kesilir. İslâm idaresi altında yaşayan gayr-ı müslimlere verilen sözler yerine getirilmediğinde de düşman galip gelir.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
751-) Muaz (r.a.) rivayet ediyor: Bid'alar çoğalıp bu ümmetin sonra gelenleri önce geçenlerine lanet okuduğunda kim bir şey biliyorsa onu yaysın. Çünkü o gün ilmi gizleyen kimse Hz. Muhammed'e indirileni gizleyen kimse gibi olur.

Kaynak: İbni asakir’den.
Konu: Genel
752-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Biriniz bir hastayı ziyaret ettiğinde şöyle duâ etsin: "Allah'ım şu kuluna şifa ver ki, Senin rızan için düşmanını huzursuz etsin. Yine Senin rızan için bir namaza gitsin.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’inden
Konu: Genel
754-) Çocuk sağını solundan ayırdığında ondan namaz kılmasını isteyin.

Kaynak: Ebu  Davud  Ve beyhaki’nin  Sünen’inden.
Konu: Genel
755-) EbuHüreyre'den (r.a.) rivayetle: Biriniz aksirdığmda iki eliyle yüzünü kapatsın ve sesini kıssın.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’i  Ve.beyhaki’nin  Şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
756-) Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz aksirdığında "Elhamdülillah" derse, siz de "Yerhamükel-lah" deyin. Hamd etmezse birşey söylemeyin.

Kaynak: Müslim, Zühd: 54; Müsned 4:412.
Konu: Genel
757-) Salim bin Ubeyd el-Eşcaî (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz aksırdığında "Elhamdülillahi Rabbi'l-âlemîn [âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamdolsun]" desin. Böyle diyene "Yerhamükellah [Allah sana merhamet etsin]" denilsin. Buna karşılık kendisi "Yeğfi-rullâhü lenâ ve leküm [Allah bizi de, sizi de affetsin]" desin.

Kaynak: Buhari Edefa; 126; Timizi Edeb: 3; İbnimâce, Edeb: 20;müsned 1:120,122.
Konu: Genel
758-) îbni Abbos'dan (r.a.) rivayetle: Biriniz aksırdığında "Elhamdülillah" derse melekler, "Rabbilâle-min"i eklerler. "Elhamdülillahi Rabbilâlemîn" derse melekler, "Allah sana merhamet etsin" diye duâ ederler.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Nden. 
Konu: Genel
759-) Ebu Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz aksırdığında yanındaki kendisine "Yerhamükellah" desin. Eğer üç defadan fazla aksmrsa bu hastalık sebebiyledir. Üç defadan fazlası için "Yerhamükellah" denmez.

Kaynak: Ebu  Davud’dan.
Konu: Genel
760-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetim dünyaya fazlasıyla değer verirse, îslâm heybeti ondan çekilip alınır. İyiliği tavsiye ve kötülükten sakınma vazifesini terkedince vahyin bereketinden mahrum bırakılır. Birbirlerine dil uzatınca, Allah katındaki değerleri düşer.

Kaynak: Hakim’den.
Konu: Genel
761-) Süleyk bin Amr'dan (r.a.) rivayetle: Âlim, ilmiyle amel etmezse insanları aydınlatıp da kendini yakan lamba gibi olur.

Kaynak: İbni  Kani’nin  Mu’cem’inden.
Konu: Genel
762-) Atâ rivayet ediyor: Biriniz bir iş yaptığında onu sağlam yapsın. Çünkü öyle davranmak musibete uğrayan kimsenin gönlünü tesellî eden şeylerdendir.

Kaynak: İbni sa’d’ın  Tabakafından.
Konu: Genel
763-) Atâ rivayet ediyor: Bir günah işlediğinde hemen tevbe et. Gizli günaha gizlice, açık günaha açıkça tevbe et.

Kaynak: Müsned’den.
Konu: Genel
764-) Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Bir kötülük işlediğinde peşinden hemen bir iyilik yap ki onu silsin.

Kaynak: Timizi, Birr: 55; Müsned, 5:153,158,169
Konu: Genel
766-) Urs bin Ümeyre rivayet ediyor: Yeryüzünde bir günah işlendiğinde onu görüp de kalben nefret eden kişi, günahı görmeyen kimse gibi olur. Orada bulunmadığı halde, işittiğinde ona rızâ gösteren kimse de gören kimse gibidir.

Kaynak: Ebu davud,melahim:17.
Konu: Genel
767-) İbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Güneş battığında çocuklarınızı dışarı çıkmaktan alıkoyunuz. Çünkü bu şeytanların yeryüzüne yayıldığı bir vakittir.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Nden. 
Konu: Genel
768-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz kızdığında sussun.

Kaynak: Müsned:1:239.
Konu: Genel
769-) Ebû Zer'den (r.a.) rivayetle: Biriniz ayakta iken öfkelenirse otursun. Öfkesi geçerse ne âlâ. Aksi halde uzansın.

Kaynak: Müsned, 5:152
Konu: Genel
770-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kişi öfkelendiğinde "Allah'a sığınıyorum" derse öfkesi gider.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’inden.
Konu: Genel
771-) îbni Ebî Evfa'dan (r.a.) rivayetle: Güneş zevale erip gölgeler döndüğünde ve rüzgârlar estiğinde ihtiyaçlarınızı Allah'a sunun. Çünkü bu tövbekarların vaktidir.

Kaynak: Abdurrezzak’ın cami’i  Ve  Ebunuaym’ın hilye’sinden.
Konu: Genel
773-) îbni Ömer rivayet ediyor: Kulun kalbine duâ etme arzusu geldiğinde Rabbine duâ etsin. Çünkü Allah onu kabul edecektir.

Kaynak: Tirmizi’den.
Konu: Genel
774-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetim şu onbeş şeyi işlediğinde başına belâlar gelir: (1) Devlet malının yalnız belirli kimselerin elinde dönüp dolaşarak başkalarının bundan mahrum bırakılması, (2) Emanetin ganimet bilinip istismar edilmesi, (3) Zekât vermenin bir angarya kabul edilmesi, (4) Kocanın her hususta karısının emrini yerine getirerek (5) annesine isyan etmesi, (6) Kişinin dostuna iyilik ederek (7) babasına eziyet etmesi (8) Camilerde yüksek sesle konuşulması, (9) Halkın en aşağılık kimselerinin lider olmaları, (10) Kötülüğünden korkulduğu için kişiye saygı duyulup iyilik edilmesi, (11) içkilerin içilmesi, (12) İpek elbiselerin giyilmesi, (13) Şarkıcılarla (14) çalgı âletlerinin yaygınlaşması, (15) Bu ümmetin sonunda gelenlerin önce gelenlere lanet okuması. İşte o zaman bir kızıl rüzgarı, yere batmayı veya suret değişmesi belâlarını beklesinler.

Kaynak: Tirmizi,fiten:38.
Konu: Genel
775-) İbni Öiner rivayet ediyor: Kişi Müslüman kardeşine "Allah seni hayırla mükâfatlandırsın" derse, en mükemmel teşekkürü yapmış olur.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
777-) Âişe'den (r.a.) rivayetle; Kul, "Ya Rabbi, ya Rabbi" diye Allah'a dua ettiğinde Allah şöyle buyurur: "Duana icabet ediyorum. İste ki sana verilsin.

Kaynak: İbni  Ebid  Dünya’dan.
Konu: Genel
778-) Büreyde (r.a.) rivayet ediyor: Kişi, münafık birine "Efendim" dediğinde Rabbini kızdırmış olur.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’inden  Ve  .beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
779-) Âişe (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kadın kocasına, "Ben senden ne hayır gördüm ki," derse, iyilikleri boşa gitmiş olur.

Kaynak: İbni asakir’den   Ve    İbni adiyy’in  El-kamil’inden
Konu: Genel
780-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz gece namaz kılmak için kalktığında misvak kullansın. Çünkü namazında birşey okuduğunda melek ağzını onun ağzı üzerine koyar ve ağzından/çıkan herşey meleğin ağzına gider.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
783-) Ebû Bekre'den (r.a.) rivayetle: Biriniz namaza durduğunda el, ayak gibi organlarını hareket ettirmesin. Yahudiler gibi ap.^a sola sallanmasın. Çünkü, organları hareket ettirmemek namazın tam olmasının gereklerindendir.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’i  Ve ebu  Nuaym’ın  Hilye’sinden..
Konu: Genel
784-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kişi oturduğu yerden kalkıp sonra geri dönerse orası öncelikle onun hakkıdır.

Kaynak: Müslim, Selâm: 31; Ebû Davud, Edeb: 28,139; Timiziedeb: 10; İbni Mâce, Edeb: 22.
Konu: Genel
786-) Ebû Zer'den (r.a.) rivayetle: Biriniz namaza durduğunda rahmet ona yönelip gelir.

Kaynak: Ebû Davud, Salat 171; Timizi, Mevakit: 162; Neseî,sehv: 7; İbnimâce, İkâme: 62; Müsned 5:150.
Konu: Genel
787-) Ebû Ammar rivayet ediyor: Kul namaza durduğunda rükûa gidinceye kadar hayır onun başı üzerine saçılır. Rükûda iken secdeye varıncaya kadar Allah'ın rahmeti onu kaplar. Secde ettiğinde ise Allah'a manen yaklaşır ve Onun rahmet nazarını kendine çevirir.

Kaynak: Said  Bin  Mansur’un sünen’inden.
Konu: Genel
789-) Aişe'den (r.a.) rivayetle: Biriniz yolculuktan evine döndüğünde çoluk çocuğuna bir hediye getirsin. Taş gibi değersiz bir hediyeyle de olsa onlara süpriz yapsın.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel