Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

1130-) Ebu'l-Müntefik rivayet ediyor: Allah'a ibâdet et. Ona hiçbir şeyi ortak koşma. Farz namazları kıl. Farz zekâtı ver. Hacca git. Umre yap. Ramazan orucunu tut. însanla-rm sana nasıl davranmasını istiyorsan sen de onlara Öyle davran. İnsanların sana yapmasını istemediğin şeyi sen de onlara yapma.

Kaynak: Taberânî'nin Kebirinden.
Konu: Genel
1131-) Muaz bin Cebel'den (r.a.) rivayetle: Allah'a ibâdet et ve hiçbir şeyi ortak koşma. Allah'ı görür gibi kullukta bulun. Kendini ölmüş say. Her taşın ve her ağacın yanında Allah'ı an. Bir kötülük yaptığında ardından hemen bir iyilik yap. Gizli yaptığın kötülük için gizli iyilik yap. Açıktan yaptığın kötülüğe karşılık açıktan iyilik yap.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîr] Ve Beyhafct'nîn £/'öû'/-/marfından.
Konu: Genel
1133-) Zeyd bin Erkam'dan (r.a.) rivayetle: Allah'ı görür gibi Ona ibâdet et. Çünkü sen Onu görmüyorsan da O seni görüyor. Kendini ölülerle beraber say. Mazlumun bedduasından sakın. Çünkü o kabul edilir.

Kaynak: Ebû Nuaym'm Hissinden.
Konu: Genel
1134-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Allah'a ibâdet et ve Ona hiçbir şeyi ortak koşma. Kur'ân'ın gittiği tarafa sen de git. Küçük veya büyük olsun, kimden gelirse gelsin hakka yönel. İsterse bu kişi kızdığın ve sana uzak olan biri olsun. Küçük veya büyük kimden gelirse gelsin, bâtılı reddet. îsterse bu kişi sevdiğin ve akraban biri olsun.

Kaynak: Ibniasâkimon.
Konu: Genel
1136-) İbnİMea'ud (r.a.) rivayet ediyor: Kişiyi arkadaşından tanıyın.

Kaynak: Ibni Adiyy'in El-kâmiti Ve Beyhaki'ninşi'bü'l-imari\n6ar\.
Konu: Genel
1142-) îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Sarık sarınız ki, hilminiz [yumuşak huy, sükûn, tahammül] art-sın.

Kaynak: Taberânî'nin Keöfrinden.
Konu: Genel
1145-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İnsanların en âcizi, duadan âciz olandır. İnsanların en cimrisi selâmı esirgeyendir.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafı Ve Beyhaki'nin Şi'bû'l-imartmdan.
Konu: Genel
1146-) Numan bin Beşir'den (r.a.) rivayetle: Başkalarının iyilik ve ihsanda âdil davranmasını istediğiniz gibi, siz de hediye vermede çocuklarınız arasında âdil davranınız.

Kaynak: Taberânî'nin Kebenden. 
Konu: Genel
1151-) Sevban (r.a.) rivayet ediyor: Benim sözlerimi Allah'ın kitabının ölçülerine vurunuz. Şayet uygun düşerse o bendendir ve onu ben söylemişimdir.

Kaynak: Taberânî'nin Kebirinden.
Konu: Genel
1153-) Muaviye rivayet ediyor: İnsanların kusurlarını araştırmayın. İnsanların şüpheli şeylerini araştırdığında onları bozduğunu veya fesada sevkettiğini görmüyor musunuz?

Kaynak: Taberânî'nin Kebirinden,
Konu: Genel
1154-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Soyunuzu öğreniniz ki, akraba haklarını yerine getiresiniz. Çünkü yakın dahi olsa, iyi ilişkiler kesilirse akrabalık diye birşey kalmaz. İyi ilişkiler sürdürüldüğü takdirde ise akrabalık uzak da olsa, uzaklık ortadan kalkar.

Kaynak: Hâkimin Müstecfretfinden.
Konu: Genel
1156-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Allah'ı emirlerine uyarak yücelt ki, Allah da seni aziz kılsın.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedü'i-hrdevginden.
Konu: Genel
1157-) Ebû Berze rivayet ediyor: Müslümanların yolu üzerinden onlara sıkıntı verecek şeyleri kaldır.

Kaynak: Müslim, Birr: 131; 132; İbnimâce, Edeb; 7; Müsned4:420,422,424.
Konu: Genel
1158-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: İstersen eşinden azil yap. Şüphesiz onun için takdir edilen yerine gelir.

Kaynak: Buharî, Megâzî: 32; İbnimâce, Nikâh: 30.
Konu: Genel
1161-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Gözün ibâdetten nasibini verin. Bu da Kur'ân-ı Kerime bakmak, onu tefekkür etmek ve hayret verici âyetleri üzerinde düşünüp ibret almaktır.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
1163-) Ebû Katade'den (r.a.) rivayetle: Oturmadan önce iki rekât namaz kılarak mescidlerin hakkını verin.

Kaynak: Tbniebîşeybetâen.
Konu: Genel
1164-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: İşçinin ücretini alnının teri kurumadan verin.

Kaynak: İbn Mâce,rûkün:4.
Konu: Genel
1165-) Esma binti Ebî Bekir (r.a.) rivayet ediyor: Ver. Sen cimrilik ederek malı tutma ki, senden de mal esirgenmesin.

Kaynak: Ebû Davud, Zekât: 46.
Konu: Genel
1166-) Ömer'den (r.a.) rivayetle: Bana cevâmiü'I-kelim, az sözle çok mânâ ifâde etme kabiliyeti verildi.

Kaynak: Ebû Ya'lâ'nın Müsnerfinden
Konu: Genel
1169-) Ali (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Bana benden önceki peygamberlere verilmeyen şu hususiyetler verildi: 1. Düşmanların kalbine korku verilmekle bana yardım edildi. 2. Fetihler nasib etmekle yerin anahtarları verildi. 3. [Allah'ı en çok öven ve övülmeye en çok lâyık olan mânâsına gelen] Ahmed ismi ile anıldım. 4. Yeryüzü bana temiz ve her tarafı mescid kılındı. 5. Ümmetim de ümmetlerin en hayırlısı kılındı.

Kaynak: Müslim, Mesâcid: 5; Tırmizî, Siyer: 5; Mûsned, 5:393.
Konu: Genel
1172-) Ebû Zer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Bana Arşın altındaki hazineden benden önce hiçbir peygambere verilmeyen Bakara Sûresinin son âyetleri [Âmenerresûlü] verildi.

Kaynak: Müsned, 5:151,180,383.
Konu: Genel
1173-) Enes (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Bana şu üç haslet verildi: 1. Saflar halinde cemaatle namaz kılmak. 2. Cennet ehline mahsus olan selamlaşmak. 3.  Harun'dan başkasına yerilmeyen "Amin" kelimesi. Hz. Mûsâ, duâ ettiğinde Harun (a.s.), "Âmin" derdi.

Kaynak: Ibni Mündeveyhin Tefecinden.
Konu: Genel
1174-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Bana benden önce hiçbir peygambere verilmeyen şu beş şey veriİ-di: 1.  Bir aylık mesafeden düşmanların kalbine korku verilmekle bana yardım edildi. 2. Yeryüzü bana temiz ve her tarafı mescit kılındı. Öyle ise namaz vakti geldiğinde ümmetimden biri namazını kılsın. 3.  Benden önce hiç kimseye helâl olmayan ganimetler bana helâl kılındı. 4. Kıyamet günü şefaat etme izni verildi. 5.  Önceden gönderilen peygamberlerden biri sadece kendi kavmine gönderilirken ben bütün insanlığa gönderildim.

Kaynak: Buhari, Teyemmüm: 1; Salât 56; Müslim, Mesâcid: 3;a/esef, Gusüî: 26.
Konu: Genel
1176-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetime hiçbir ümmete verilmeyen bir hususiyet verildi. O da musibet ânında, "Şüphesiz biz Allah'a âitiz ve yine Ona döneceğiz" demektir.

Kaynak: Taberânî'nin Kebirinden.
Konu: Genel
1179-) Abdullah bin Kurat rivayet ediyor: Allah katında günlerin en büyüğü Kurban Bayramının birinci ve ikinci günüdür.

Kaynak: Ebû Davud, Menasik: 19; Mûsned, 4:350.
Konu: Genel
1180-) İbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: En büyük hata, dilin çok çok yalan söylemesidir.

Kaynak: İbni Adiyy'in El-kâmitmen.
Konu: Genel
1181-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: Sevabı en fazla olan hasta ziyareti, kısa tutulanıdır.

Kaynak: Bezzazdan.
Konu: Genel
1182-) Ebû Mâlik el~E§câî (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet Günü Allah katında hıyanetin en büyüğü, arazileri veya evleri birbirine komşu olan iki kişiden birisinin kendi hissesine kattığı bir arşın topraktır. Bunu aldığında o yer Kıyamet Günü yedi kat yerin altına kadar alınır ve boynuna geçirilir,

Kaynak: Mûsned, 4:140; 202; 5:341.
Konu: Genel
1184-) Ebû Musa'dan (r.a.) rivayetle: Namaz hususunda insanların en fazla sevap kazananı derecelerine göre namaza uzak yerden yürüyerek gelendir. İmamın arkasında namaz kılmak için bekleyen kişi, namazı kılıp uyuyan kimseden daha çok sevap kazanır.

Kaynak: Buhari, Ezan: 31; Müslim, Mesâcid: 276. 
Konu: Genel
1186-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: İnsanlar içinde kadın üzerinde en fazla hak sahibi kocası, erkeğin üzerinde de anasıdır.

Kaynak: Hakim'in Möstedrek'mtien.
Konu: Genel
1187-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Bereketi en fazla olan kadın, geçimi en kolay olandır.

Kaynak: İbni Mâce, Tlcârât: 2.
Konu: Genel
1189-) Âişe (r,a.) rivayet ediyor: İnsanların en büyük yalan söyleyenleri, bütün bir kabileyi hicveden şâir ve babasını inkâr eden iki kimsedir.

Kaynak: İbni Mâce, Edeb:42.
Konu: Genel
1191-) Enes (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Deveni bağla da, öyle tevekkül et.

Kaynak: Timizi, Kıyame: 60.
Konu: Genel
1192-) Câbir'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır. İnsanların en âlimi, başkasının ilminden istifade ederek ilmini arttırandır. Her ilim sahibi öğrenmeye susamıştır.

Kaynak: Ebû Ya'la'nın Müsnetfinden.
Konu: Genel
1193-) Ebû Ümâme (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurdu ğunu rivayet ediyor: Bil ki, sen Allah'a her secde ettiğinde, mutlaka Allah bununla bir dereceni yükseltir ve bir günahını düşürür.

Kaynak: Müsned, Ebû Ya'la'nın Müsnecfl, Taberânî'ninkebîrinden.
Konu: Genel
1194-) EbûMes'ûd'dan (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Ey Ebû Mes'ûd! Bil ki, senin bu köleye gücünün yettiğinden daha fazla Allah'ın sana gücü yeter.

Kaynak: Müslim, Îman: 34-36; Ebû Davud, Edeb: 124; Tirmizî,birr: 30; Müsned, 4:120.
Konu: Genel
1195-) Amr bin Avf(r.a.) rivayet ediyor: Ey Bilâl! Şunu bil! Kim ki benden sonra unutulmuş bir sünnetimi ihya ederse onunla amel edenlerin sevabının bir mislini kazanır. Bu, onların sevabından hiçbir şey eksiltmez. Kim ki, Allah ve Resulünün razı olmadığı bir sapıklığı dine sokarsa, onunla amel edenlerin günahının bir mislini kazanır. Bu, onların günahından hiçbir şey eksiltmez.

Kaynak: Tirmizî, İlim: 16; İbnimâce, Mukaddime: 15.
Konu: Genel
1196-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Sizden hiçbiriniz yoktur ki, vârisinin malını kendi malından daha çok sevmesin. Gerçek malın âhirete gönderdiğindir. Vârisinin malı ise dünyada bıraktıklarındır.

Kaynak: Buhari, Rikak: 12; Müsned, 1:382.
Konu: Genel
1198-) Aişe'den (r.a.) rivayetle: Şu evlilikleri ilân edin. Onu mescidlerde yapın. Nikâhta def de çalın.

Kaynak: Tirmizî, Nikâh: 6.
Konu: Genel
1200-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Öyle bir Zâtın rızası için amel et ki, herkese bedel sana kâfi gelsin.

Kaynak: İbni Adiyy'in El-kâmiti Ve Deylemî'ninmûsnedû'l-firdevs'möen.
Konu: Genel
1201-) îbni Amr (r.a.) rivayet ediyor: Hiç ölmeyeceğini zanneden biri gibi çalış, yarın ölecek biri gibi de tedbirli ol.

Kaynak: Beyhaki'nin Söneninden.
Konu: Genel
1204-) Ümmü Seleme (r.a.) rivayet ediyor: Çalış, Allah'ın rahmetine güvenerek tembellik gösterme.

Kaynak: İbni Adiyy'in Et-kâmit'mden.
Konu: Genel
1205-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Size iyilik yapmaları hususunda, çocuklarınıza yardımcı olunuz. İsteyen, çocuklarını itaatsizlikten kurtarabilir.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
1206-) Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor: Benim nazarımda en çok gıpta edilen mü'min, yükü hafif, namazdan nasibi fazla olan, rızkı kendisine yetecek derecede fazla olmadığı halde Allah'a kavuşuncaya kadar buna sabreden, Rabbine karşı kulluk vazifesini güzel bir şekilde yerine getiren, insanlar arasında fazla tanınmayan, musibeti dünyada iken verilen, mirası ve ardından ağlayanı az olan kimsedir.

Kaynak: Tirmizi, Zûhd: 35; İbnimâce, Zühd: 4; Müsned,5:252,255.
Konu: Genel
1209-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle; Cuma günü yıkanınız. Kim böyle yaparsa, üç gün fazlasıyla, iki Cuma arasında işlediği günahları affedilir.

Kaynak: Taberânî'nin Kebemden.
Konu: Genel
1210-) Ibni Abbas (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Beş şey gelmeden evvel beş şeyi fırsat bil: 1. Ölüm gelmeden önce hayatının, 2. Hastalık gelmeden önce sağlığının, 3. Meşguliyet gelip çatmadan önce boş vaktinin, 4. İhtiyarlık gelmeden önce gençliğinin, 5. Fakirlik gelmeden önce zenginliğinin.

Kaynak: Hâkim'in Müstedrelö, Ahmed Bin Hanbetin Zühdü, Ebûnuayntın Haşinden.
Konu: Genel
1211-) Übey bin Ka'b (r.a.) rivayet ediyor: Kalbiniz yumuşadığında duâ etmeyi fırsat bilin. Çünkü bu hal rahmettir.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedû'i-firdetâinden.
Konu: Genel
1212-) Ebu'd-Derda'dan (r.a.) rivayetle: Musibete uğramış mü'minin duasını ganimet bil.

Kaynak: Ebu'ş-şeyttten.
Konu: Genel
1215-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: İlim öğrenmek için sabah erken çıkın. Çünkü bunda bereket ve başarı vardır.

Kaynak: Hatib'in Tariflinden.
Konu: Genel
1218-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Elbiselerinizi yıkayınız. Saçlarınızın fazlalıklarını kesiniz. Misvak kullanınız. Süsleniniz ve temizleniniz. Çünkü İsrâiloğulları bunu yapmadıkları için kadınları zina etmişlerdir.

Kaynak: İbni Asâkitöen.
Konu: Genel