Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

98-) Ebû Hüreyre (r.a,) rivayet ediyor: Allah İbrahim'i dost, Musa'yı sırdaş edindi. Beni de Habib edindi. Sonra şöyle buyurdu: 'İzzet ve büyüklüğüm hakkı için seni dostum ve sırdaşımdan üstün tuttum."

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
103-) Ümmü Hâni (r.a.) Peygamber Efendimizden (a.s.m.) rivayet ediyor ki: Koyun edinin. Çünkü o berekettir.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Ve  Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
104-) Hüseyin bin Ali'den rivayet ediyor: İyilik yapmak suretiyle fakirlerin yanında bir yatırımınız bulunsun. Çünkü Kıyamet günü zenginlik sırası onlarındır.

Kaynak: Ebu nuaym’ın  Hilye’sinden
Konu: Genel
106-) Enes (r.a) rivayet ediyor ki:               , Şaşırtıcı derecede büyük iftiranın ne olduğunu biliyor musunuz? Aralarını bozmak için insanlar arasında söz taşımaktır.

Kaynak: Beha’nın edeb’i  Ve   Beyhaki’nin  sünen’inden.
Konu: Genel
109-) Behz bin Hakîm rivayet ediyor: Açıktan günah işleyenleri anlatmaktan niçin çekiniyorsunuz? İnsanlar onları ne zaman tanıyacak? Onun vasıflarını anlatın ki, insanlar onlardan sakınsınlar.

Kaynak: İbni ebi’d-dünya; Beyhaki’nin  sünen’i   Taberani’nin  Kebir’i ve  Hatib’in  Tarih’inden.
Konu: Genel
113-) Zeyd bin Seleme rivayet ediyor: Bildiğini yaşamak suretiyle Allah'tan kork.

Kaynak: Tirmizi, ilim:19.
Konu: Genel
114-) Tulayb bin Arefe rivayet ediyor: Genişlik ânında da, sıkıntı ânında da Allah'tan kork.

Kaynak: Ebu Kurretü’z-zebidi’nin Sünen’inden.
Konu: Genel
115-) Ebu Zer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Nerede olursan ol, Allah’tan kork. Kötülüğün peşinden iyilik yap ki, onu silsin. İnsanlarla da iyi geçin.

Kaynak: Tirmizi, Birr:55; Darimi, Rikak:47;  Müsned, 3:5;5:153.
Konu: Genel
116-) Câbir bin Süleym rivayet ediyor: Allah'tan kork! Hiçbir iyiliği küçümseme. Bu, su isteyen birine kovandan su vermek, Müslüman kardeşini güler yüzle karşılamak bile olsa. Yerde sürünecek kadar uzun elbise giymekten sakın, Çünkü bu kibir alâmetidir. Allah ise kibri sevmez. Biri sana dil uzatır ve sende olmayan bir kusurla seni ayıplarsa, sen onu sahip olduğu kusurla dahi ayıplama. Onu, günahı kendine, sevabı sana olduğu halde terk et. Kimseye asla sövme.

Kaynak: Müslim' , Birr: 144;ebu  Davud, Libas:24;tirmizi, Etime:30  Ve ibni  Hıbban’dan.
Konu: Genel
118-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor ki: Haramlardan sakın ki, insanların en çok ibâdet edeni olasın. Allah'ın takdir ettiği rızka razı ol ki, insanların en zengini olasın. Komşuna iyilik et ki, olgun mü'min olasın. Kendin için istediğini başkaları için de iste ki, gerçek Müslüman olasın. Çok gülme; çünkü çok gülmek kalbi öldürür.

Kaynak: Tirmizî, Zühd: 2; Müsned, 2:310
Konu: Genel
119-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Mazlumun bedduasından sakın. Çünkü o, ancak Allah'tan hakkını almasını ister. Muhakkak Allah hiçbir hakkını geri çevirmez.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
122-) Numan bin Beşîr (r.a.) Resûlullahın (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Allah'tan korkun. Nasıl onların sizin hakkınızı gözetmelerini istiyorsanız, siz de çocuklarınız arasında adaletli davranın.

Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
123-) Enes'den (r.a.) rivayetle Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur; Allah'tan korkun ve birbirinizin arasını düzeltin. Çünkü Allah Ki-yâmet günü mü'minlerin arasını adaletiyle düzeltecektir.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’i  Ve  Ebu ya’la’nın  Müsned’inden
Konu: Genel
127-) yor:Enes (r.a.) rivayet ediyor ki, Resâl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyuru-": Namazı şartlarına uygun bir şekilde kılmak konusunda Allah'tan korkun. Namazı şartlarına uygun bir şekilde kılmak konusunda Allah'tan korkun. Namazı şartlarına uygun bir şekilde kılmak konusunda Allah'tan korkun. Emriniz altındakilere iyi davranmak konusunda da Allah'tan korkun. Emriniz altındakilere iyi davranmak konusunda da Allan'tan korkun. Şu iki zayıfın hakkını gözetme hususunda Allah'tan korkun: Dul kadın ve yetim çocuk.

Kaynak: Beyhaki’nin şibü’l-iman’ından.
Konu: Genel
128-) Ebû Ümâme (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Allah'tan korkun, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekâtını gönül hoşluğu ile verin, idarecilerinize itaat edin ki, Rabbinizin Cennetine giresiniz.

Kaynak: Tirmizî, Cuma: 80; Müsned, 5:251,262.
Konu: Genel
129-) îbni Mes'ud'dan (r.a.) rivayetle Peygamberimiz (a.s>m.) şöyle buyurmuştur: Allah'tan korkun ve akrabalarınıza iyilik edin.

Kaynak: İbni  asakir’den
Konu: Genel
130-) Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor ki: Bize göre sizin hainlikte en ileri gideniniz, ehli olmadığı halde bizden iş isteyeninizdir.

Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
131-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: İdrar bulaşmasından sakınınız. Çünkü kabirde hesabı ilk sorulacak şey budur.

Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
132-) îbni Ömer (r.a.) Resûlullahın (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Evlerinizde haram taş kullanmaktan sakının. Çünkü bu yıkılışın temelidir.

Kaynak: Beyhaki’nin şibü’l-iman’ından.
Konu: Genel
133-) îbni Abbas (r.a.) rivayetle Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: İyice bildiklerinizin dışında benden söz nakletme konusunda Allah'tan korkun. Kim ki, bile bile benim söylemediğim bir sözü söyledi diye benim adıma yalan konuşursa Cehennemdeki yerine hazırlansın. Kim ki, Kur'ân hakkında kendi şahsî görüşüyle söz söylese Cehennemdeki yerine hazırlansın.

Kaynak: Tirmizi, Fiten: 70, Edep:13; Müsned, 1:65,70.
Konu: Genel
134-) Muaz bin Cebel (r.a.) rivayet ediyor ki, Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyuruyor: Dünyadan sakınınız. Kadınlardan da sakınınız. Çünkü şeytan hücum etmek için dâima pusuda bekler. Şeytanın takva sahiplerini avlamak için kadınlardan daha sağlam ağı yoktur..

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
136-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor ki, Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyuruyor; Zulümden sakınınız. Çünkü zulüm Kıyamet Gününde karanlıklardır. Cimrilikten sakınınız. Çünkü cimrilik sizden öncekileri helak etmiş, birbirlerinin kanını dökmeye, hak ve hukuklarını çiğnemeyi helâl görmeye sevk etmiştir.

Kaynak: Müslim, Birr: 56; Müsned 2:2,136.
Konu: Genel
139-) Muaz bin Cebel (r.a.) rivayet ediyor ki; Lanete sebep olan üç şeyden sakınınız. Bunlar: Su başlarına, insanların gelip geçtiği yol üzerine ve dinlendikleri gölgelere büyük ab-dest yapmaktır.

Kaynak: Ebû Davud, Tahare: 14; Ibni Mâce, Tahare: 21
Konu: Genel
141-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Aslandan sakındığınız gibi cüzzamlıdan sakınınız.

Kaynak: Buhari’nin tarih’inden.
Konu: Genel
144-) Adiyy bin Hatem (r.a.) rivayet ediyor ki, Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyuruyor: Cehennem ateşinden yarım hurmayla da olsa korununuz. Eğer onu bulamazsanız hoş bir sözle bunu yapınız.

Kaynak: Buhari, Zekât: 10; Menâkıb: 25; Müslim, Zekât: 68;neseî, Zekât 63; Darimî, Zekât: 24;   müsned 4:256,257.  
Konu: Genel
146-) Ibni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Hamamdan sakının. Oraya giren örtünsün.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i,  Hakim’in  Müstedrek’i, ve   Beyhaki’nin   Şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
147-) Amr bin Avf rivayet ediyor: Alimin hatasından sakının. Onun hatasından dönmesini bekleyin[121].   İlim sahibi olmayan pekçok insan, güvendikleri bir ilim sahibini taklit edegel-mişlerdir. Ki bu normaldir. Fakat kişi âlim de olsa. insan olması îcabı bilerek veya bilmeyerek hatâ yapabilir. Bu hatâ bir hususta yanlış hüküm vermek olabileceği gibi, yanlış bir davranış da olabilir. Âlimin bilerek veya bilmeyerek yanlış bir hüküm vermesi veya yanlış bir davranışta bulunması, ümmet için son derece tehlikelidir. Onun yanlış bir sözü veya davranışı pekçok insanı yanlış yola sevk eder. İşte Peygamberimiz yukarıdaki hadiste Müslümanları dikkatli olmaya çağırıyor ve âlim de olsa, hiç kimseyi körü körüne taklid etmemek gerektiği ikazını yapryor. Sözlerini ve davranışlarını mihenge vurmak gerektiğine dikkat çekiyor. Bediüzzaman Hazretleri de hiçbir sözü, söyleyene hüsn-ü zan ederek hemen kabul etmemek gerektiğini söylüyor ve şöyle diyor: "Her söylenen sözün kafbe girmesine yol vermeyiniz. İşte size söylediğim sözler hayâlin elinde kalsın; mihenge vurunuz. Eğer altın çıktı ise kalbde sakla-yıntz, bakır çıktı ise çok gıybeti üstüne ve bedduayı arkasına takınız, bana reddediniz, gönderiniz."

Kaynak: Münâzarât, S. 48, 49.
Konu: Genel
149-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor ki, Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyuruyor: Mazlumun bedduasından sakının. Çünkü o kıvılcım gibi semâya yükselir.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’inden
Konu: Genel
150-) Enes (r.a.) Resûlullahın (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Kâfir de olsa mazlumun duasından sakının. Çünkü onunla Allah arasında perde yoktur.

Kaynak: Müsned, 1:233 Ve Ebû Ya'ıa'dan 
Konu: Genel
153-) İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: Resûlullah (a.a.m.) (meclislerin baş köşesini kastederek) "Şu boğazlama yerlerinden sakının" buyurdu.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Ve  Beyhaki’nin sünen’inden
Konu: Genel
156-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Namazda ilk safı tamamlayınız. Sonra ikincisini. Bir eksiklik kalırsa en son safta kalsın.

Kaynak: Ebû Davud, Salât: 93; Neseî, İmame: 3; Müsned,3:132,215.
Konu: Genel
157-) Hâlid bin Velid'den (r.a.) rivayetle: Abdestinizi tam alınız. Ateşte yanan topukların vay haline.

Kaynak: İbni Mâce, Taharet: 53; Müsned, 3:205.
Konu: Genel
159-) Ali (r.a.) rivayet ediyor ki: Sıratta en sağlam yürüyeniniz, Ehl-i Beytimi ve Ashabımı en çok sevenlerdir.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’i  Ve deylemi’nin  Müsnedü’l-firdevs’inden
Konu: Genel
162-) Enes'den (r.a.) rivayetle Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: İki kişi vardır ki, Kıyamet Günü Allah onlara rahmet nazarıyla bakmaz; akrabalarıyla ilgiyi kesen kimse ve kötü komşu.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden
Konu: Genel
165-) Ebû Hüreyre (r.a.) Resûlullah'tan (a.s.m.) rivayet ediyor: İnsanlarda iki huy vardır ki, kâfirlerin vasıflarındandır: Birisi, insanları nesebleri sebebiyle kötülemek, diğeri, Ölü üzerine bağırarak ağlamaktır.

Kaynak: Müslim, İman: 121 Ve Müsned, 2:377,415.
Konu: Genel
166-) Mahmud bin Lebîd rivayet ediyor: Âdemoğlunun hoşuna gitmeyen iki şey vardır. Birincisi ölüm. Oysa ölüm fitneden daha hayırlıdır. İkincisi, mal azlığıdır. Oysa az malın hesabını yapmak daha kolaydır.

Kaynak: Müsned, 5:427; Said Bin Mansur'un Sünen'inden.
Konu: Genel
167-) Ebû Bekre (r.a.) rivayet ediyor ki: İki şey vardır ki, Allah cezasını dünyada verir: Biri zulüm, diğeri anne babaya karşı gelmek.

Kaynak: Buhari’nin tarih’i  Ve  Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
168-) Câbir bin Abdullah'tan (r.a.) rivayetle: Müslüman kardeşinize bolluk ve berekete kavuşması için d\ıâ ederek mükâfatlandırınız. Çünkü yemeği yenildiğinde, suyu içildiğinde bereketle duâ etmek ona mükâfat vermektir.

Kaynak: Ebû Davud, Et'ime: 54.
Konu: Genel
169-) Vahşi bin Harb (r.a.) rivayet ediyor ki, Resûl-ü Ekrem (a.s.m.)şöyle buyuruyor: Yemeklerinizi birlikte yiyin ve Allah'ın ismini zikredin ki bereketlensin.

Kaynak: Ebu  Davud,  Etime:14.
Konu: Genel
171-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: İnsanı helak edici şu yedi şeyden sakının: (1) Allah'a ortak koşmak, (2) sihir yapmak, (3) Allah'ın haram kıldığı bir cana haksız yere kıymak, (4) faiz yemek, (5) yetim malı yemek, (6) savaştan kaçmak, (7) namuslu, hiçbir şeyden haberi olmayan mü'min bir kadına zina iftirasında bulunmak.

Kaynak: Buhari, Vesâya: 23; Hudûd: 44, Tıb: 48; Müslim, İman;144; Ebû Dâvud, Vesâya: 10.
Konu: Genel
172-) tbni Abbas'tan (r.a.): İçkiden sakınınız. Çünkü o her kötülüğün anahtarıdır.

Kaynak: Hakim’in müstedrek’i  Ve  Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
173-) Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle: Yüzlerden sakının. Oralara vurmayın.

Kaynak: İbni  Adiyy’in  El -kamil’inden.
Konu: Genel
174-) Ebû Umâme'den (r.a.): Kibirlenmekten sakınınız. Çünkü kul kibirlenmeye devam ettikçe Allah onun hakkında şöyle buyurur: "Kulumu zorbalar listesine yazın."

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’inden.
Konu: Genel
177-) : Büyük günahlardan sakının ve istikâmet üzere olun ki, müjdeye eresiniz.

Kaynak: İbni cerir’in  Tefsir’i  Ve ebu’l-hattap’tan.
Konu: Genel
179-) Abdullah bin Mugaffel rivayet ediyor: Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Ve  Ahmet ibni  Hanbel’in  Müsned’inden.
Konu: Genel
181-) Sa'd (r.a.) rivayet ediyor: Duâ ederken diz üstü oturun, sonra «Ey Rabbim, ey Rabbim,» deyin.

Kaynak: Ebu  Avane  Ve bağavi’den
Konu: Genel
182-) Abdullah bin Ebî Ca'fer rivayet ediyor:

Kaynak: Said Bin Mansur'un Sünen'inden.
Konu: Genel
186-) tbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor:

Kaynak: Darekutni’nin sünen’i  Ve  Beyhaki’nin sünen’inden.
Konu: Genel
187-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: nafile namazlarmız evde. Evlerinizi kabirlere cevirme-

Kaynak: Buhati, Salat: 52; Ezan: 81; Müslim, Misafirîn-26" Nesel Kıyâmol-leyl: 1; Taberânt, Sefer: 73; İbnimâce,
Konu: Genel
188-) Nu'man bin Beşîr (r.a.) rivayet ediyor: Haramla kendi aranıza helâlden bir engel koyunuz. Kim böyle davranırsa, ırzını ve dinini korumuş olur. Kim o engele yaklaşırsa, koruluğun kenarında otlayan hayvan gibi olur. Ki o hayvanın koruluğa girmesi an meselesidir. Şüphesiz her hükümdarın bir koruluğu vardır, Yer yüzünde Allah'ın koruluğu da haram kıldığı şeylerdir.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Ve  İbni hıbban’ın  Sahih’inden.
Konu: Genel