Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

3281-) îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Vasiyet yapmamak dünyada büyük bir kusurdur, âhirette ise ateş ve rezil rüsvay olmaktır.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
3285-) îbni Mes'ud (r.a,) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Bakire kadınlarla evlenmeye bakınız. Çünkü, onların ağızları daha tatlı, rahimleri daha çok çocuk yapmaya müsaittir. Kendileri de daha kanaatkardırlar.

Kaynak: /ön/mâce, Nikâh: 7.
Konu: Genel
3287-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Evleniniz, ben sizin çokluğunuzla diğer ümmetlere karşı iftihar edeceğim. Hıristiyanların rahipleri gibi olmayınız.

Kaynak: Beyhakı'nin Süne/finden.
Konu: Genel
3288-) Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: Evleniniz, boşamayımz. Şüphe yokki Allah zevkine çok düşkün erkek ve kadınları sevmez.

Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden
Konu: Genel
3289-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Evleniniz, boşamayımz. Şüphesiz boşanma sebebiyle Arş titrer.

Kaynak: Ibniadiyy'in 8i-kâmifinden.
Konu: Genel
3291-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Sahura kalkınız. Şüphesiz sahurda bereket vardır.

Kaynak: Buhari, Savm: 20; Müslim, Siyam: 45; Tirmizl Savm: 17;nesei, Siyam: 18,19; Ibni Mâce, Siyam: 22; Dârimî, Savm: 9.      
Konu: Genel
3293-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Bir yudum suyla da olsa sahur yapınız.

Kaynak: Ebûya'la'nm Müsned'mfen.
Konu: Genel
3296-) Nuaym bin Abdurrahman rivayet ediyor: Rızkın onda dokuzu ticârettedir. Onda biri ise hayvancılıktadır.

Kaynak: Ibnisa'd'ın İşbaşından.
Konu: Genel
3302-) Ibni Ömer'den rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Birbirinizle musafaha yapınız ki, kalblerinizden kin duyguları yok olsun.

Kaynak: İbni Adiyy'in E/-kam//inden,
Konu: Genel
3304-) Enes fr.a.J rivayet ediyor: Sadaka veriniz. Çünkü sadaka Cehennem ateşinden kurtuluşunu zdur.

Kaynak: Taberânfrıin Evsafı, Ebû Nuaym'ın Hz/ye'sinden.
Konu: Genel
3309-) İbni Ömer (r,a.) rivayet ediyor: Birbirinizi affediniz ki, aranızdaki kin ve düşmanlıklar kalksın.

Kaynak: Bezzat'dan.
Konu: Genel
3310-) Ebû Musa'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kur'ân'ı sık sık tekrar etmek suretiyle hatırda tutunuz. Nefsimi kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, Kur'ân devenin bağından kurtulup uzaklaşmasından daha hızlı bir şekilde insanların hafızalarından uzaklaşır.

Kaynak: Buhan, Fezâilü'l-kuran: 23; Müslim, Müsaiirin:228,229, 231; Tirmizî, Kur'ân: 8; Neseî, Lititah: 37; Dârimî,
Konu: Genel
3312-) Abdullah binAbbas (r.a.) rivayet ediyor: Hayırlı işlerde cevvaliyet, ümmetimin seçkinlerinde bulunan bir özelliktir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3313-) Abdullah bin Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Hacca gitme hususunda acele ediniz. Çünkü biriniz başına ne geleceğini bilemez.

Kaynak: Müsned, 1:314.
Konu: Genel
3315-) Üsâme bin Zeyd rivayet ediyor: Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki defa insanların amelleri Allah'a sunulur. Aralarında düşmanlık bulunan ve akrabalarıyla bağları koparan kimselerin dışında her mü'min kulun günahları bağışlanır.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3316-) Hakim'den rivayetle: Ameller Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arzedilir. Peygamberlere, ölmüş olan anne ve babalara Cuma günü sunulur. Onlar bu iyiliklerden dolayı sevinirler. Yüzlerinin beyazlık ve parlaklığı artar. Öyle ise Allah'tan korkun ve günah işlemek suretiyle ölülerinize eziyet etmeyin.

Kaynak: Hakfirtden.
Konu: Genel
3317-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Genişlikte taat ve şükürle kendini Allah'a tanıt ki, O da sıkıntı anında yardımına koşmakla seni tanısın,

Kaynak: Ebu'l-kasım Bin Büşralitian.
Konu: Genel
3319-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Akrabalık haklarını yerine getirebilecek kadar soyunuzu öğrenmeye çalışınız. Çünkü akrabalarla iyi ilişkiler, yakınlar arasında sevgiye, malın artmasına ve ömrün uzamasına sebeptir.

Kaynak: Timizi Birr: 49; Müsned 2:374.
Konu: Genel
3322-) Uz. Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: îlim öğreniniz, ilim için de ağırbaşlı ve vakur olmayı öğreniniz. îlim aldığınız kimseye karşı tevazu gösteriniz.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafı Ve Ibni Adiyy'in Ew(âm//inden
Konu: Genel
3323-) Muaz'den (r.a.) rivayetle: Öğrenmek istediğinizden neyi öğrenirseniz öğreniniz, bildiklerinizle amel etmedikçe, Allah sizi bundan faydalandırmaz.

Kaynak: Ibni Adiyy'in E/-kâm//i Ve Hatibin Tariflinden.
Konu: Genel
3327-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kur'ân'ı öğreniniz ve yatağınıza uzanırken onu okuyunuz. Çünkü Kur'ân'ı öğrenen, okuyan ve onunla amel eden kimsenin durumu misk dolu torbaya benzer. Kokusu her tarafa yayılır. Onu öğrenip okuyarak ve henüz tesiri geçmemişken yatağına uzanan kişinin durumu miskin üzerine geçirilen torba gibidir.

Kaynak: Tirmizi, Sevabü'l-kur'ân: 2; Ibnimice, Mukaddime: 16.
Konu: Genel
3332-) Belâ ve musibetlerin gücünüzü zorlamasından, sıkıntı ve mutsuzluğun ulaşmasından, kötü kazadan ve düşmanlara alay konusu olmaktan Allah'a sığınınız.

Kaynak: Buhari, Kader: 13; Müslim, Zikir: 53; Nesei, Istiâze:24,31,32,34,35; Mûsned, 2:173,246.
Konu: Genel
3334-) Şu üç felâketten Allah'a sığınınız: Sende bir hayır gördüğünde gizleyen, bir kötülük gördüğünde ise yayan kötü komşudan. Yanında bulunduğun zaman diliyle seni inciten, yanından ayrıldığında ise sana hıyanet eden kadından. İyilik yaptığın zaman kabul etmeyen, kötülük yaptığında ise affetmeyen idareciden.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-fmart \nöan.
Konu: Genel
3338-) İbni Ömer'den rivayetle: Şu beş durumda gök kapıları açılır ve dualar kabul edilir: (1) Kur'ân okunurken, (2) islâm ordusu düşman ordusuyla karşılaştığı zaman. (3) Yağmur yağdığında. (4) Zulme uğrayan duâ ettiğinde (5) ve ezan okunduğunda.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
3339-) Osman bin Ebu'-l Âs Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Gece yarısı gök kapılan açılır ve bir nida edici şöyle seslenir: "Duâ eden yok mu? Duasına cevap verilsin. Bir şey dileyen yok mu? Dileği verilsin. Sıkıntıda olan yok mu? Sıkıntısı giderilsin. Öyle ki, duâ edip de Allah'ın duasını kabul etmediği hiçbir Müslüman kalmaz. Ancak namusunu kazanç vesilesi yapan zinâkâr ve zâlim idarecinin jurnalci ve yardakçıları bundan hâriçtir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3341-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Cuma, Pazartesi ve Perşembe günleri Cennetin kapıları açılır. Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayanlardan, bağışlanma dileyen her kulun günahı bağışlanır. Ancak din kardeşiyle kendi arasında düşmanlık bulunan kişi bunun dışındadır. Böyle bir kimse için şöyle denir: "Barışmcaya kadar bu ikisini bekletiniz."

Kaynak: Müslim, Birr: 34,36; Ebû Davud, Edeb: 47; Taberânî,hüsnû'l-halk: 17,18; Müsned, 2:389,400.
Konu: Genel
3343-) Ebu'd-Derda'dan (r.a.) rivayet ediyor: Gücünüzün yettiği kadar gönlünüzü dünya kaygılarından boşaltınız. Çünkü, kimin en büyük kaygısı dünya ise, Allah onun meşguliyetini arttırır, fakirliği gözünün önüne diker. Kimin en büyük kaygısı âhiret ise Allah onun işini toparlar, gönlünü zengin eder. Kim bütün gönlüyle Allah'a yönelirse, Allah mü'minlerin kalblerini sevgi ve şefkatle ona doğru koşturur. Bizzat Allah da her hayrı en sür'atli bir şekilde ona yetiştirir.

Kaynak: Taberânî'nin Keöjvinden,
Konu: Genel
3346-) Abdullah bin Abbas (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Yaratıkları tefekkür edin. Fakat Yaratıcının Zâtını tefekkür etmeyin. Çünkü buna güç vetiremezsiniz.

Kaynak: Ebu'ş-şeyhten.
Konu: Genel
3351-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Allah'a isyan bayrağını açanlara kalben kızmakla Allah'a yaklaşmaya çalışınız. Onları asık yüzle karşılayınız. Onlara kızmakla Allah'ın hoşnutluğunu arayınız. Onlardan uzaklaşmakla Allah'a yaklaşmaya çalışınız.

Kaynak: Ibni Şahin'in Brarfından.
Konu: Genel
3354-) Ya'la bin Münye'den (r.a.) rivayetle,Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kıyamet Günü Cehennem mü'mine, "Çabuk geç ey mü'min! Yoksa nurun alevlerimi söndürecek" diye seslenir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebît\ Ve Ebû Nuaym'ın H//y£sinden.
Konu: Genel
3355-) Ebu Ümame (r.a.) rivayet ediyor: Her türlü Öfke ve ağız kavgasının ilacı, iki rekât namazdır.

Kaynak: Taberâni'nin Kefc/yinden.
Konu: Genel
3356-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Sahabîlerimin ileride hataları olacaktır. Allah benimle olan beraberlikleri sebebiyle bunu affedecektir.

Kaynak: Ibni Asakifğen.
Konu: Genel
3357-) Muaviye (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Öyle idareciler gelecek ki istediklerini söyleyecekler, fakat kimse ses çıkarmayacak. Bunlar bir biri peşi sıra Cehenneme yuvarlanacaklar.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3358-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Öyle fitneler olacak ki ne elle, ne de dille düzeltilemeyecek.

Kaynak: Rüste'nin /martından.
Konu: Genel
3360-) Ebû Âmir es-Sekûnî (r.a.) rivayet ediyor: Kimsenin görmediği yerde de açıkta yaptığın salih amelin aynısını yapman iyiliğinin eksiksiz oluşuna delildir.

Kaynak: Taberâni'nin /cebi/inden.
Konu: Genel
3361-) Ebû Umâme'den (r.a.) rivayetle, Peygamber E fendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kim ki, sınır boylarında düşmana karşı kırk gün beklerse, bu esnada bir alışveriş yapmaz ve uygunsuz bir olaya sebep olmazsa annesinden doğduğu gün ki gibi günahlarından sıyrılır.

Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
3362-) Muaz (r.a.) rivayet ediyor: Nimetin tamamlanması Cennete girmek ve Cehennemden kurtulmaktır.

Kaynak: Timizi, Daavat: 93; Müsned, 5:231,235.
Konu: Genel
3365-) İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle b uyurmuşlardır: İlim konusunda cimri davranmayın ve başkalarına öğretmekten geri durmayın. Onu birbirinizden gizlemeyin. Çünkü ilmi gizlemekle yapılan hıyanet, malda yapılan hıyanetten daha büyük günahtır.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hz/ye'sinden.
Konu: Genel
3369-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Bütün gücünüzle temiz olmaya çalışınız. Çünkü Allah, İslâm binasını temizlik üzerine kurmuştur. Cennete de ancak temiz olanlar girer.

Kaynak: Ebu's-salik'it-tartusi'in Cüzünden.
Konu: Genel
3376-) İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Birbirinize yemek götürmekle hediyeleşiniz. Çünkü bu rızıklarınızda genişlik sağlar.

Kaynak: İbni Adiyy'in E/-kâmı/inden.
Konu: Genel
3379-) Ümm-ü Hakîm'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Hediyeleşiniz. Çünkü hediye sevgiyi katlar ve kalblerdeki kinleri giderir.

Kaynak: Taberâni'nin Keö/vinden.
Konu: Genel
3380-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Mütevazı olunuz. Fakirlerle oturup kalkınız ki Allah'ın rahmetine mazhar büyük kullarından olasınız ve kibirden kurtulasınız.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın H///e'sinden.
Konu: Genel
3387-) Îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Günahından tevbe eden günah işlememiş gibidir. Günah işlemeye devam ettiği halde dil ucuyla Allah'tan af dileyen kimse de Rabbiyle alay eden kimse gibidir. Bir kimse Müslüman birine eziyet ederse ondan dolayı yerde biten hurma ağaçları kadar günah kazanır,

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmartmdan.
Konu: Genel
3388-) Sa'd (r.a.) rivayet ediyor: Ahirete ait amellerin dışındaki işlerde, her işte acele davranmamak daha hayırlıdır.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 10.
Konu: Genel
3389-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Dikkat ve temkinle hareket etmek, iktisad ve güzel haslet peygamberliğin yirmi dört parçasından bir parçadır.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3390-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Dikkat ve temkinle hareket etmek Allah'tan, acelecilik ise şeytandandır.

Kaynak: Tirmizî, Birr: 66.
Konu: Genel
3392-) Ebû Said'den (r.a.) rivayetle Resûl~ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Dürüst ve güvenilir tüccar Peygamberler, sıddıklar ve şehidlerle beraberdir.

Kaynak: İbnimâce, Ticarât: 1; Timizi, Buyu"; 4; Dârimî,buyu': 8.
Konu: Genel
3394-) îhni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Doğru söyleyen tüccar Cennetin hiç bir kapısında bekletilmez.

Kaynak: Bnünneccafdan.
Konu: Genel
3395-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Korkak tüccar kazanamaz, cesur tüccarın ise rızkı bol olur.

Kaynak: Kazâtden.
Konu: Genel
3396-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Esneme şeytandandır. Birinize esneme geldiğinde gücü yettiğince esnememeye çalışsın. Çünkü biriniz esnerken "HahP diye ses çıkar-dağında şeytan ona güler.

Kaynak: Buhari, Bed'ül-halk: 11; Edeb: 125,128; Müslim, Zühd:56; Timizi, Edeb: 7; Salât: 156.
Konu: Genel