Camiu's-Sagir Hadis Kitabı
1289-)
Hasan-ı Basrî rivayet ediyor: Kur'ân'ın en fazîletli kısmı Bakara Süresidir. Ondaki âyetlerin en büyüğü Âyete'l-Kürsîdir. Şeytan Bakara Sûresinin okunduğunu duyduğu evden çıkar gider.
Kaynak: Mervezî'nin, K/fabü's-sa/âfından.
Konu: Genel
1290-)
Ebû Bürde bin Niyar rivayet ediyor: En üstün kazanç, hayırlı alışveriş ve kişinin kendi elinin emeğidir.
Kaynak: Müsned, 3:66; 4:141.
Konu: Genel
1292-)
îbni Amr (r.a.) rivayet ediyor: İslâmiyet açısından inananların en üstünü diğer Müslümanların kendi dilinden ve elinden selâmette kaldığı kimsedir. îman bakımından inananların en üstünü, ahlâkı en üstün olanlardır. Muhacirlerin en üstünü, Allah'ın yasak kıldığı şeylerden kaçanlardır. Cihadın en üstünü, aziz ve celîl olan Allah yolunda nefsiyle mücâdele eden kimsenin yaptığı cihattır.
Kaynak: Ebû Davud, Sünnet: 14; Müsned, 2:250,472,527; 5:49;taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
1294-)
îbni Amr'dan (r.a.) rivayetle: iman bakımından mü'minlerin en üstünü, birşey istediğinde kendisine verilen, verilmediği zaman da istemekte ısrar etmeyendir.
Kaynak: Hatib'in Tarih'inöet).
Konu: Genel
1296-)
Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) rivayet ediyor: İnsanların en faziletlisi, Allah yolunda canıyla, malıyla cihad eden mü'mindir.
Kaynak: Buhari, Cihad: 2; Müslim, Imare: 122,123,127; Ebödavud, Cihad: 5; Tırmizi, Fezâilû'l-cihad: 24; Neşet, Zekâl: 74; Fbnimâce,frten: 13
Konu: Genel
1297-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: İnsanların en üstünü, malının azlığından dolayı değer verilmeyen mü'mindir.
Kaynak: Deylemînin Müsnedü'l-firdevs'ınden.
Konu: Genel
1298-)
Îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: İnsanların en faziletlisi gücünü zorlayarak malını veren kimsedir.
Kaynak: Tayaiisföen.
Konu: Genel
1307-)
îbni Abbas 'tan (r.a.) rivayetle: Cennet kadınlarının en üstünü Hüveylid'in kızı Hatice, Muham-med'in kızı Fâtıma, İmran'm kızı Meryem ve Piravun'un hanımı Mü-zahim'in kızı Asiye'dir.
Kaynak: Müsned; Taberâni'nin Kebtt\ Ve Hakiminmöstetfrökinden.
Konu: Genel
1308-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: En üstününüz, görüldüklerinde Allah'ın hatırlandığı kimselerdir.
Kaynak: Tfato/rfden.
Konu: Genel
1310-)
Abdullah bin Zübeyr (r.a.) rivayet ediyor: [Peygamberimiz bir iftar ziyafetinde] "Oruçlular yanınızda oruçlarını açtılar; iyi kimseler yemeklerinizi yediler. Melekler de Allah'tan günahlarınızı bağışlamasını dilediler" buyurdu.
Kaynak: Ebû Davud, Et'ıme: 54; Müsned, 3:138.
Konu: Genel
1312-)
Kurre bin Hübeyre rivayet ediyor: Kendisine akıl nasib edilen kimse kurtuluşa ermiştir.
Kaynak: Buharî'nin Tarih İ Ve Beyhaki'nin Ş/'ftü7-/man'ından.
Konu: Genel
1313-)
Fudale bin Ubeyd'den (r.a.) rivayetle:
Kaynak: Taberâni'nin Kebîri Ve Hâkim'in
Konu: Genel
1314-)
Mikdam bin Ma 'di Kerib rivayet ediyor: Ey Kudeym, idareci, zekât ve miras gibi mâli işlerde hesap tutan ve bilirkişi olmadan ölürsen kurtuluşa erdin demektir.
Kaynak: Ebû Davud, İmare: 5; Müsned, 4:133.
Konu: Genel
1315-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Şüphesiz ümmetimin basma gelen musibetlerin üçte biri nazar değm esindendir.
Kaynak: Hakfırtden.
Konu: Genel
1316-)
İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Suçları kesinleşmiş kimselere Allah'ın koyduğu cezayı vermek Allah'ın beldelerinde kırk gece yağmur yağmasından daha hayırlıdır.
Kaynak: İbni Mâce, Hudud: 3.
Konu: Genel
1317-)
Zeyneb binti Cahş (r.a.) rivayet ediyor: İkramları kabul edin. İkramın en üstünü güzel kokudur. Bunun da üstünü taşıması kolay ve kokusu en güzel olandır.
Kaynak: Dârekutnrnin Si/neninden.
Konu: Genel
1319-)
Enes’den (r.a.) rivayetle: Benden sonra Ashabımdan Ebu Bekir ve Ömer’e tabi olunuz. Ammar’ın doğru yolunu tutunuz. İbn Mesud’un nasihatlarına sarılınız.
Kaynak: Tirmizî, Menak.ö: 16,37; İbni Mâca, Mukaddime: 11;mûsned, 5:382,385,399.
Konu: Genel
1321-)
İbni Mes'ud (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet yaklaştı. Halbuki insanlar dünyaya karşı ancak hırslarını artırıyorlar, Allah'tan da uzaklaşıyorlar.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrek!ir\d&t\.
Konu: Genel
1333-)
İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle: Seni kötülüklerden alıkoyduğu sürece Kur'ân'ı oku. Seni kötülükten alıkoymuyorsa onu gerçek mânâda okumuyorsun demektir.
Kaynak: Deylemî'nin Müsnedû'l-firdev&intieo
Konu: Genel
1336-)
Cündüb bin Abdullah (r.a.) rivayet ediyor: Kalbleriniz mânâ ve hükümleri üzerinde birleştiği sürece Kur'ân'i okuyun. Hakkında ihtilafa düştüğünüzde kalkınız.
Kaynak: Buhari, Fezâilii'l-kur'ân: 37; Müslim, İlim: 3,4;dârimi, Fezâilü'l-kurân; 7; Mûsned, 4:313.
Konu: Genel
1337-)
Ebû Ümâme el-Bâhilî (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kur'ân'ı okuyunuz. Çünkü Kur'ân Kıyamet Günü okuyanlarına şefaat etmek için gelir. İki parlak sûreyi; Bakara ve Âl-i îmran sûrelerini okuyun. Çünkü onlar Kıyamet günü iki parça bulut veya iki gölgelik gibi ya da saf bağlamış iki grup kuş gibi okuyanlarını ve hükümleriyle amel edenleri müdafaa etmek için gelirler. Bakara Sûresini okuyunuz. Çünkü onu okumaya devam etmek bereket, bunu terketmek ise hasrettir. Tembeller bunu devamlı okumaya güç yeti-remezler.
Kaynak: Müslim, Mösâfirîn: 252.
Konu: Genel
1338-)
Abdurrahman bin Şibl rivayet ediyor: Kur'ân'ı okuyunuz ve onunla amel ediniz. Onu okumaktan uzak kalmayınız. Ona yakışmayan yorum ve tevillerle haddi aşmayınız. Onu vasıta yaparak menfaat temin etmeyiniz. Onunla'dünyalığınızı çoğaltmaya çalışmayınız.
Kaynak: Mûsned, 3:428,444.
Konu: Genel
1340-)
Ebû Ümâme el-Bâhilî'den (r.a.) rivayetle: Kur'ân'ı okuyunuz. Çünkü Allah Kur'ân'ı kavrayarak ezberlemiş bir kalbe azab vermez.
Kaynak: Temmam'dan.
Konu: Genel
1341-)
Câbir bin Abdullah (r.a.) rivayet ediyor: Kur'ân'ı ok gibi düzgün okudukları halde onun karşılığını şu dünyada isteyip âhirete bırakmayan bir topluluk gelmeden önce, Kur'ân'ı okuyun ve onunla sadece Yüce Allah'ın rızasını arayın.
Kaynak: Ebû Davud, Saiât: 135; Müsned, 3:146,155; 5:338.
Konu: Genel
1342-)
Salsal bin Delehmes'den (r.a,) rivayetle: Evlerinizde Bakara Sûresini okuyunuz. Evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz. Bakara Sûresini okuyan birine Cennette bir taç giydirilir.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îman'mdan.
Konu: Genel
1344-)
Ma'kil bin Yesâr (r.a.) rivayet ediyor: Ölmek üzere olanlarınıza Yâsîn okuyunuz.
Kaynak: Ebû Davud, Cenâiz: 20; İbni Mâce, Cenâiz: 4; Müsned,5:26, 27.
Konu: Genel
1347-)
Fudalc bin Ubeyd'den (r.a.) rivayetle: Aziz ve celil olan Allah'a en yakın amel Allah yolunda cihad etmektir. Buna hiçbir şey yaklaşamaz.
Kaynak: Buhaıînin Tariflinden.
Konu: Genel
1349-)
Amr bin Abese (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın kula en yakın olduğu zaman gecenin ikinci yarısıdır. O saatte Allah'ı zikredenlerden olabiliyorsan ol.
Kaynak: Müslim, Salât: 215; Neşe!, Mevakit: 35; Tatbik: 78;tirmizi, Daavat: 118.
Konu: Genel
1350-)
Ümmü Kürz'den rivayetle: Kuşları yuvalarında rahat bırakınız, onları ürkütmeyiniz.
Kaynak: Ebû Davud, Edâhî: 21; Müsned, 6:381.
Konu: Genel
1351-)
Vasile bin Eskâ (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın azabından korkmakla rahmetini ümid etme duygusu kimde bir arada bulunursa o kimseye Cehennem kokusunu koklatmama-ya; kimde beraber bulunmazlarsa ona da Cennet kokusunu koklat-mamaya yemin etmiştir.
Kaynak: Taberânî'nin Keö/rfnden.
Konu: Genel
1358-)
îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Günahlarını azalt ki, ölüm sana kolay gelsin. Borcunu azalt ki, hür yaşayasın.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmaıtmöan.
Konu: Genel
1360-)
îbni Şıkîyr rivayet ediyor: Zenginlerin yanına az girip çıkın. Çünkü bu Allah'ın nimetlerini küçümsememenize daha uygundur.
Kaynak: Hâkim'in Mü$tedrew Ve Beyhaki'nin Şi'bü'l-îman'ınûan.
Konu: Genel
1361-)
Âişe'den (r.a.) rivayetle: Özür dileyecek davranışlarını azalt.
Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdevsîinğen.
Konu: Genel
1362-)
İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Namazını dosdoğru kıl, zekâtını ver, Ramazan orucunu tut, hac ve umreyi yap, anne babana iyilik et, akrabalarınla iyi ilişkiler içinde bulun, misafirlerine ikram et, iyiliği emret, kötülükten sakındır. Hak nerede ise sen de orada ol.
Kaynak: Buharfnin Tarifti, Hâkim'in Müstedretf\r\den
Konu: Genel
1364-)
İbni Abbas'den (r.a.) rivayetle: Cömert kimselerin kusurunu affedin. Çünkü her ayağı sürçtüğünde Allah onun elinden tutar.
Kaynak: Harâiti'nin Mekarimö'l-ahlâtfmüan,
Konu: Genel
1365-)
Ubâde bin Sâmit (r.a.) rivayet ediyor: Yakınınız olsun, olmasın Allah'ın takdir ettiği cezaları yerine getiriniz. Bunu yaparken kınayanların kınaması sizi etkilemesin.
Kaynak: Buhari, Ahkâm: 43; Müslim, İmare: 41; Ateşe/, Büyü':44; İbni Mâce, Cihad: 41.
Konu: Genel
1367-)
îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Saflarınızı düzgün tutunuz. Çünkü siz melekler gibi saf tutmuş oluyorsunuz. Omuzlarınızı aynı hizaya getiriniz. Aradaki boşlukları kapatınız. Saf tutarken kardeşinizin yer açmanız için eliyle omuzu-nuza dokunması durumunda yer açınız. Şeytan için boşluklar bırakmayınız. Safları birleştiren, saf boşluklarını dolduran kimseye Allah rahmetini ulaştırır. Safları birleştirmeyen, boşluk bırakan kimseden de rahmetini keser.
Kaynak: Ebû Dâvud, Salat: 93; Mûsned, 2:98; 5:262.
Konu: Genel
1368-)
Ebû Hureyre (r.a.) rivayet ediyor: Namazda safları düzgün tutunuz. Çünkü safı düzgün tutmak namazın güzel kılınmasının bir parçasıdır.
Kaynak: Buhari, Ezan: 74; Müslim, Salât: 126; Tirmizî,mevakıt: 53; Müsned, 2:314.
Konu: Genel
1369-)
Nu'man bin Beşir'den (r.a.) rivayetle: Saflarınızı dosdoğru tutunuz. Allah'a yemin ederim ki ya saflarınızı doğru tutacak, ya da Allah kalblerinizin arasına ihtilaf atacaktır.
Kaynak: Müslim, Salât: 132; Ebû Davud, Salât: 93,95; Tirmizî,salât: 54; Neseî, İmame: 23,
Konu: Genel
1373-)
Semûre bin Cündeb (r.a.) rivayet ediyor: Namaz kılınız, zekât veriniz, hac ve umre yapınız. İstikâmet üzre olunuz ki, Allah da işlerinizi istikamet üzere devam ettirsin.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
1374-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Büyük günahların en büyüğü Allah'a ortak koşmak, adam öldürmek, anne babaya eziyet etmek ve yalan şahitlikte bulunmaktır.
Kaynak: Deylemî'ninmüsnedüv-firdevsınden.
Konu: Genel
1375-)
Ibni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Günahların en büyüğü dünya sevgisidir.
Kaynak: Deylemî'nin/müsnedüv-f/rrfevs'inden.
Konu: Genel
1376-)
îbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Günahların en büyüğü Allah hakkında sû-i zan etmektir.
Kaynak: Deylemî'ninmüsnedü7-f//-devs'inden.
Konu: Genel
1377-)
Cez' el-Ensârî rivayet ediyor: Ümmetimin en büyükleri, azgınlaşmasın diye kendilerine verilme-sn ve dilenecek derecede rızkı kısılmayan kimselerdir.
Kaynak: Buharrnin Taritfmden.
Konu: Genel
1379-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Cennet ehlinin en çoğu kötülük düşünmeyen safî kalbli insanlardır.
Kaynak: Bezzazdan.
Konu: Genel
1381-)
îbni Mes'ûd (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: insanoğlunun hatasının çoğu dilindendir.
Kaynak: Taberâni'nin Kebîfi Ve Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmrimöm
Konu: Genel
1382-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kabir azabının çoğu idrardan iyi korunmamaktandır.
Kaynak: İbnimâce, Tahare: 26; Neseî, Sehv: 88; Müsned2:326,388,389.
Konu: Genel
1383-)
Hz. Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Benden sonra ümmetim hakkında en çok korktuğum, Kur'ân'ı yanlış tev'il eden kimse ile Müslümanları idare etmeye kendisini herkesten daha lâyık görendir.
Kaynak: Taberânitıin Evsafından,
Konu: Genel
1384-)
îbni Amr (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Ümmetimin münafıklarının çoğu okumuşlarıdır.
Kaynak: Müsned, Taberânrnin Keb\t\ Ve Beyhaki'nin£f'6ü'/-/roan'ından.
Konu: Genel
1386-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kıyamet Günü günahı en çok olan kimse, kendisini ilgilendirmeyen konularda en çok konuşandır.
Kaynak: Ahmed Bin Hanbel'in Zühdü Ve Sizcfrlin /banisinden.
Konu: Genel