Camiu's-Sagir Hadis Kitabı
300-)
Ebû'd-Derdâ'dan (r.a.) rivayetle: Allah'a ihlasla ibâdet ediniz. Beş vakit namazınızı kılın. Gönül hoşluğu ile malınızın zekâtını verin. Ramazan orucunuzu tutun. Harcınızı yapın ki, Rabbinizin Cennetine giresiniz.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
304-)
Ebû Zer'den (r.a.) rivayetle: Emrinizin altındaki hizmetçileriniz kardeşlerinizdir. Onları emriniz altına veren Allah'tır. Öyle ise kimin emri altında bir kardeşi varsa, ona yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin. Gücünün yetmediğini kendisine yüklemesin; bunu yaptığı takdirde ona yardımcı olsun.
Kaynak: Buhari, Îman: 22, Itk. 15; Müslim, Îman: 40.
Konu: Genel
305-)
îkrime'den rivayetle: Bir hurma tanesi de olsa sadaka olarak veriniz. Çünkü o az da olsa açlığı dindirir ve suyun ateşi söndürdüğü gibi günahları yok eder.
Kaynak: İbnü'l-mübarek\en.
Konu: Genel
306-)
Câbir'den (r.a.) rivayetle: Ümmetim hakkında ençok korktuğum şey nefsin isteklerine uymak ve ölümsüzlük hayâlidir.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
308-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Sana birşey emânet edene emânetini ver. Sana hıyanet edene hıyanet etme.
Kaynak: Ebû Dâvud, Büyü: 79; Tirmizî, Büyü: 37; Deylemt, Büyü:57; Müsned, 3:414.
Konu: Genel
309-)
İbni Mes'ud'dan (r.a.) rivayetle: Allah'ın sana emrettiği farzları işle ki, insanların ençok ibâdet edenlerinden olasın. Sana yasakladığı haramlardan sakın ki, insanların en takvâlılarından olasın. Senin için takdir ettiği kısmetine râ-zi ol ki, insanların en zenginlerinden olasın.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
310-)
İbni Mes'ud (r.a.) rivayet ediyor: Beni Rabbim terbiye etti ve terbiyemi güzel yaptı.
Kaynak: İbnü’s-süm’ani’nin, edebü’l-imla’sından.
Konu: Genel
311-)
Ali'den (r.a.) rivayetle: Çocuklarınızı şu üç haslet üzere terbiye ediniz: Peygamberinizin sevgisi, onun Ehl-i Beytinin sevgisi ve Kur'ân okumak. Çünkü Kur1 ân okuyanlar, Allah'ın Arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı Kıyamet Gününde, peygamberler ve asfıyalarla beraber Arşın gölgesinde bulunacaklardır.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
313-)
Osman Bin Affan (r.a.) rivayet ediyor: Alırken, satarken, borcunu öderken ve borcunu isterken yumuşak davranan kişiyi Allah Cennetine koysun.
Kaynak: Ebû Dâvud, Salât: 114; Tımizî, Hudud: 2
Konu: Genel
313-)
Osman Bin Affan (r.a.) rivayet ediyor: Alırken, satarken, borcunu öderken ve borcunu isterken yumuşak davranan kişiyi Allah Cennetine koysun.
Kaynak: Ebû Dâvud, Salât: 114; Tımizî, Hudud: 2
Konu: Genel
316-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Allah'a duanızın kabul edileceğine kesinlikle inanmış olarak duâ edin. Şunu da bilin ki, Allah kendisinden gafil ve başka işlerle meşgul bir kalbin duasını kabul etmez.
Kaynak: Timizi Daavât: 65; Mûsned, 2:77
Konu: Genel
318-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: .... Ölülerinizi salih kimselerin arasına gömün. Çünkü tıpkı dirinin kötü komşudan sıkıntı çektiği gibi ölü de kötü komşudan sıkıntı çeker.
Kaynak: Ebu nuaym’ın Hilye’sinden.
Konu: Genel
323-)
Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle: Cehennemliklerin en az azap görenine ateşten iki ayakkabı giydirilir. Ayakkabıların sıcağından beyni kaynar.
Kaynak: Müslim, İman: 361,362; Müsned, 1590-291.
Konu: Genel
324-)
Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Cennetliklerin en aşağı derecesinde olanına seksen bin hizmetçi, yetmiş iki huri verilir ve kendisi için inci, zeberced ve yakuttan Câbi-ye ve Sana arası genişliğinde bir çadır kurulur.
Kaynak: Timizi Cennet: 23; Mûsned, 3:76.
Konu: Genel
327-)
Sehl bin Hüneyf rivayet ediyor: Sohbet toplantılarının hakkını Allah'ı çok çok zikrederek, yolunu kaybedenlere yol göstererek ve harama bakmayarak ödeyiniz.
Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
330-)
Vâlid Ebu'l-Ahvaz rivayet ediyor: Allah sana bir mal verdiğinde Allah'ın sana olan nimet ve kereminin izleri sende görülsün.
Kaynak: Darimî, Libas: 14; Tırmizl, Edeb: 54.
Konu: Genel
332-)
Yezid bin Zuâme ed-Dabbi rivayet ediyor: Biri diğeri ile dostluk kurduğunda ismini, kimlerden olduğunu sorsun. Çünkü bu sevgiyi daha çok artırır.
Kaynak: Timizî, Zühd: 54.
Konu: Genel
336-)
Ümmü Seleme (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz iki Müslüman arasında hüküm verme imtihanına tabi tutulduğunda öfkeli iken karar vermesin. Bakışta, oturmada ve işaret etmede onlara karşı eşit davransın.
Kaynak: Ebû Ya'ısâan.
Konu: Genel
340-)
İbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz ailesine yaklaştığında örtünsün. Vahşî eşeklerin soyunuk-luğu gibi soyunmasın.
Kaynak: İbni Mâce, Nikah: 28
Konu: Genel
343-)
Aişe'den (r.a.) rivayetle: Üzerimden beni Allah'a yaklaştırmayacak bir gün geçerse o günde benim için bereket yok demektir.
Kaynak: Taberani’nin evsaf’ı,ibni Adiyy’in El-kamil’i ve Ebu Nuaym’ın hilye’sinden.
Konu: Genel
344-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Birinize hizmetçisi yemeğini getirdiğinde o yemeği hazırlama zahmetini ve dumanını o çekmiştir. Öyle ise yanma yemeğe oturtsun. Şayet oturtmayacaksa hiç olmazsa ondan bir iki lokma versin.
Kaynak: Buharî, Hk: 18; Erime: 55; İbnimice, Etime: 19;mûsned, 1:446; 2:259.
Konu: Genel
345-)
İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Size bir topluluğun büyüğü geldiğinde ona ikram edin.
Kaynak: İbni mace,edeb:19.
Konu: Genel
346-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Biri sizi ziyarete geldiğinde ona ikram edin.
Kaynak: İbni Mace’den.
Konu: Genel
347-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Size ahlâkı ve dindarlığını beğendiğiniz biri kız istemeye geldiğinde onu evlendirin. Bunu yapmazsanız yeryüzünde fitne ve büyük bozgunculuk çıkar.
Kaynak: Tırmizî, Nikâh: 3. Fbnîmâce, Nikâh: 46.
Konu: Genel
351-)
İki kişi aynı anda seni davet ederse kapısı en yakın olanın davetini kabul et. Çünkü o, daha yakın komşudur.
Kaynak: Ebû Dâvud, Etime: 9; Müsnad, 5:408
Konu: Genel
352-)
İbni Abbos'tan (r.a.) rivayetle; Alim ile âbid [çok ibâdet eden] Sırat köprüsünde bir araya geldiklerinde âbide, "Cennete gir ve yaptığın ibâdetler sayesinde nimetlerinden istifade et" denilir, Âlime de, "Burada bekle ve istediğin kimse için şefaat et. Çünkü sen kime şefaat edersen kabul edilir" denir. Bunun üzerine âlim, peygamberler gibi şefaat makamına geçer.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
353-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir kulunu severse ona musibet verir ki, duâ ve niyazını işitin.
Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
355-)
Katade bin Nu'man'dan (r.a.) rivayetle: Allah bir kulunu severse, hastanıza su vermediğiniz gibi, dünyanın haram lezzetine karşı ona perhiz tutturur.
Kaynak: Tirmizi,tıp:1.
Konu: Genel
356-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir kulunu sevdiğinde onun sevgisini meleklerin kalbine kor. Bir kuluna da buğz ederse nefretini meleklerin kalbine kor. Sonra sevgisini de, nefretini de insanların kalblerine atar.
Kaynak: Ebû Nuaym'in Hıfyefsinüen.
Konu: Genel
358-)
Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz din kardeşini sevdiğinde bunu kendisine bildirsin.
Kaynak: Ebödavud, Edeb: 113.
Konu: Genel
360-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Biriniz Rabbiyle konuşmak istiyorsa Kur'ân okusun.
Kaynak: Hatib’in Tarih’i,deylemi’nin Müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
361-)
Muaz (r.a.) rivayet ediyor: Bir kişi ile dostluk kurduğunuzda, onunla münakaşa etmeyin, birbirinize kötülük yapmayın. Onu başkasına sormayın. Çünkü ona düşman olan birisine rast gelebilirsiniz. O da onda olmayan birşeyi söyler de aranızı bozar.
Kaynak: Ebu nuaym’ın Hilye’sinden.
Konu: Genel
364-)
Übâde bin Sâmit (r.a.) Peygamber Efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kişi namazı güzel kıldığında, rükû ve secdelerini tam olarak yerine getirdiğinde namaz kendisine, "Benim hakkımı gözettiğin gibi Allah da seni korusun" der ve yükseltilir. Namazı güzel kılmadığında, rükû ve secdelerini tam olarak yerine getirmediğinde ise namaz kendisine "Benim hakkımı gözetmediğin gibi, Allah da seni gözetmesin" der. Sonra eski elbisenin durulduğu gibi dürülür ve onun yüzüne fırlatılır.
Kaynak: Tayalisi’den.
Konu: Genel
366-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Müezzin ezan okumaya başladığında Allah rahmet elini başı üzerine koyar. Bu hal ezanı bitirinceye kadar devam eder. Günahları sesinin ulaştığı yere kadar doldursa dahi, affedilir. Ezanı bitirince Allah şöyle buyurur: "Kulum doğru söylüyor. Gerçeğe şahitlik ettin. Müjdeİer sana.
Kaynak: Hakim’in müstedrek’i Ve Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
367-)
Nevfel bin Muâviye rivayet ediyor: Geceleyin yatağına uzandığında "Kul yâ eyyühe'l-kâfirûn" sûresini oku. Sonra birşey konuşmadan uyu. Şüphesiz bu şirkten kurtuluştur.
Kaynak: Ebû Davud, Edeb; 101; Tirmizi, Daavat: 14,25,116;ibnimâce, Dua: 15; Deylemî Fezâilö'l-kur'ârr. 23.
Konu: Genel
372-)
Câbir (r.a.) rivayet ediyor; Malının zekâtını verdiğinde gelecek kötülükleri gidermiş olursun.
Kaynak: Hakim’in müstedrek’inden.
Konu: Genel
373-)
Enes'den (r.a,) rivayetle: Bir köy veya şehirde ezan okunduğunda, Allah o gün orayı azabından emin kılar.
Kaynak: Taberani’nin sağir’inden.
Konu: Genel
374-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Müezzin Cuma ezanı okuduğunda herhangi bir iş yapmak haram olur.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
375-)
Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir kulu hakkında hayır dilediğinde, onu salih kimselere iyilik ve ihsan yapmaya sevk eder. Allah bir kul hakkında şer dilediğinde de kötü ve fâsık kimselere iyilik ve ihsan yapmaya sevk eder.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
376-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir kul hakkında hayır dilerse gönlünü zengin kılar ve kalbine Allah korkusu koyar. Allah bir kul hakkında şer dilerse aç gözlü kılar.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
377-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah bir kimse hakkında hayır dilerse, onu dinde bilgi sahibi kılar, dünyaya değer verdirmez ve kusurlarını kendisine gösterir.
Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
379-)
Abdullah bin înebe Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah bir kul hakkında hayır dilediğinde onu tatlı kılar. Peygamberimize "Nedir tatlı kılmak ya Resûlallah?" denildiğinde, Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Allah ölmeden önce ona salih amel işleme kapısını açar, sonra o hal üzere ruhunu alır.
Kaynak: Mûsned, 4200
Konu: Genel
383-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir kul hakkında hayır dilerse, ona insanların ihtiyaçlarını gördürür.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
384-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah bir kulu hakkında hayır dilerse rüyasında hatâ ve kusurlarından dolayı îkaz eder.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
385-)
Enes rivayet ediyor: Allah bir kul hakkında hayır dilerse, cezasını dünyada iken verir. Bir kul hakkında şer dilerse, cezasını âhirete erteler. Tâ ki Kıyamette hepsini tam olarak çektirsin.
Kaynak: Timizi, Zühd: 57.
Konu: Genel
386-)
îbni Mes'ud'dan (r.a.) rivayetle: Allah bir kulu hakkında hayır dilediğinde onu dinde ince anlayış sahibi kılar ve doğru yolu kendisine ilham eder.
Kaynak: Bezzar’dan
Konu: Genel
387-)
Ebû Zer (r.a,) rivayet ediyor: Allah bir kulu hakkında hayır dilerse, kalbinin kilitlerini açar ve ona kuvvetli îmanla doğruluk kor. Gittiği yolu kalbine iyice kavratır. Kalbini temiz, dilini doğru, huyunu istikameti! kılar.
Kaynak: Ebu'ş-şeyh'in Serabından.
Konu: Genel
388-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir ev halkı hakkında hayır dilerse onları dinde bilgi sahibi kılar. Küçüklerini büyüklerine saygılı yapar. Hayatlarında yumuşaklık, harcamalarında iktisat nasib eder. Tevbe etmek için kusurlarını kendilerine gösterir. Hayır dilemezse onları kendi haline terkeder.
Kaynak: Darekutni’nin sünen’inden.
Konu: Genel
389-)
îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Allah bir topluluk hakkında hayır dilerse, âlimlerini çoğaltır, câhillerini azaltır. Öyle ki, âlim konuştuğunda kendisini destekleyen pek çok kimse bulur. Câhil konuştuğunda ise sözü bastırılır. Allah bir topluluk hakkında şer dilerse, câhillerini çoğaltır, âlimlerini azaltır. Öyle ki, câhil konuşursa kendisini destekleyen birçok kimse bulur. Alim konuşursa sözü bastırılır.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
390-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir millet hakkında hayır dilerse fertlerinin ömrünü uzatır ve şükretmeyi onlara ilham eder.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel