Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

5767-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: İki sarhoşluk sizi saracaktır. Dünya sevgisi sarhoşluğu ve cehalet sevgisi sarhoşluğu. Böyle bir zamanda artık iyiliği emretmez, kötülükten de sakındırmazsınız. O zamanda Kur'ân ve Sünneti ayakta tutanlar Muhacir ve Ensarın sevapta ileri olan ilkleri gibidirle

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hılye’sinden.
Konu: Genel
5768-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Karanlık gecenin parçalan gibi fitneler sizi istilâ edecektir. Böyle bir fitne içerisinde insanların en çok kurtulanları yüksek bir dağda yaşayıp koyunlarının gelirleriyle geçimini sağlayan kimse veya atının dizgininden tutup cihad yollarında yürüyerek kılmayla karnını doyurandır.

Kaynak: Hâkimin Müstedrek’inden.
Konu: Genel
5769-) Hakim bin Umeyr (r.a.) rivayet ediyor: Bakılması haram olan şeylere karşı gözlerinizi yumunuz. Pislik ve kötülüklerden uzak durunuz. Cehennemliklerin işlerinden sakınınız.

Kaynak: Taberâni’nin Kebir’inden.
Konu: Genel
5770-) Muhammed bin Abdullah'dan (r.a.) rivayetle: Uyluklarını ört. Çünkü uyluklar da avrettendir.

Kaynak: Hâkim’in Müstedrek’inden.
Konu: Genel
5774-) Cabir (r.a.) rivayet ediyor: Kaplarınızın ağzını .kapatın. Su tulumlarının ağzını bağlayın. Kapılarınızı örtün. Yatarken kandillerinizi söndürün. Şüphesiz şeytan böylesi su kaplarına ve kapılara girmez ve böyle kapların ağzını açmaz. Biriniz bir çubuktan başka kabını örtecek hiçbirşey bulamazsa bile Allah'ın adını anarak onu koysun. Şüphesiz fare ev halkının evini ateşe verebilir.

Kaynak: Müslim, Eşribe: 96,99; Ibni,mace,eşribe:16;müsned,3:355.
Konu: Genel
5777-) Ebû Hüreyrt'den (r.a.) rivayetle: Aziz ve celil olan Allah bir yoldan bir diken dalını kaldırdığı için bir kişinin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlamıştır.

Kaynak: İbni Zznceveyh’ten.
Konu: Genel
5781-) îbniAmr (r.a.) rivayet ediyor: Zikir ehlinin meclislerinin ganimeti, Cennettir.

Kaynak: Mûsned, 2:177,190.
Konu: Genel
5782-) Ebû Zer'den (r.a.) rivayetle: Ümmetim için Deccal'dan daha fazla korktuğum kimseler vardır: Şaşırtıcı idareciler.

Kaynak: Mûsned, 6:441.
Konu: Genel
5788-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Aziz ve celil olan Allah yolunda bulaşan toz, Kıyamet gününde yüz parlaklığıdır.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hılyesinden.
Konu: Genel
5789-) Ebû Ümame (r.a.) ruîâyet ediyor: Sabah akşam camilere gidip gelmek Allah yolunda cihaddandır.

Kaynak: Taberânr’nin Kebirinden.
Konu: Genel
5790-) lbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: îlim öğrenmek ve öğretmek için sabah akşam gidip gelmek Allah nezdinde fîsebüillah cihad etmekten daha faziletlidir.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü’l-firdevsin ‘den.
Konu: Genel
5793-) e tbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Garib, hastalanıp sağma, soluna, önüne ve arkasına baktığında tamdık biç kimseyi göremeyince Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar.

Kaynak: Ibnünneccar’dan.
Konu: Genel
5797-) Muaz'dan (r.a.) rivayetle: Cihad iki türlüdür: Allah'ın rızasını arayarak, idarecisine itaat ederek, malının değerlisini vererek ortağına karşı müsamahakâr davranarak yeryüzünde fesad çıkarmaktan sakınarak cihad eden kişinin uykusu, -uyanıklığı hep mükâfattır. Övünmek, gösteriş, duysunlar diye idarecisine karşı gelerek ve yeryüzünde fesad çıkararak cihada çıkan kişi Kıyamet günü kendisine fayda verecek hiçbir sevap elde edemez.

Kaynak: Nesei,cihat:46;bey’a:29;darimi , Cihad: 24; Müsned,5:234.
Konu: Genel
5800-) Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Cuma günü yıkanmak, misvak kullanmak ve bulabilirse güzel koku sürünmek bulûğ çağına ermiş herkese ahlâkî bir vecibedir.

Kaynak: Buhari,ezan:161;müslim,cuma:4,7; Ebû Dâvûd,tahare:127;nesei, Cuma: 2,6,8,11; Ibni Mâce İkame: 80.
Konu: Genel
5804-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Şu günlerde yıkanmak önemli bir vazifedir: Cuma Günü, Ramazan Bayramı Günü, Kurban Bayramı Günü ve Arefe günü.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-fırdevstinâen.
Konu: Genel
5805-) Muâviye (r.a.) rivayet ediyor: Öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Su ateşi söndürür. Öyleyse biriniz öfkelendiğinde abdest alsın.

Kaynak: İbniasâkir’den.
Konu: Genel
5806-) İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle: Gaflet, şu üç şeyde olur: Allah'ı ymmgk, sabah namazını kıldıktan sonra Güneş doğuncaya kadar zikir ve duayla meşgul olmak ve kişinin ne derece borca girdiğini düşünmeden ödeyemeyecek kadar borç alması

Kaynak: Taberani’nin Kebir’i Vebeyhaki’nin Şi’bü’l-imam’ından.
Konu: Genel
5807-) Hasan bin Ali (r.a.) rivayet ediyor: Kin ve hased, ateşin odunu yakıp kül ettiği gibi sevapları yer bitirir.

Kaynak: İbni Sasari’nin Emaliye’sinden.
Konu: Genel
5813-) İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Gerçek zenginlik insanların elindekinden ümit kesmektir. Aç göz-' Mlûkten sakın. Çünkü açgözlülük peşin bir fakirliktir.

Kaynak: Askerî ‘den.
Konu: Genel
5815-) Huzeyfe (r.a.) rivayet ediyor: Koyun berekettir. Deve, sahibi için izzet vesilesidir. At, Kıyamete kadar hayrın perçemine asıldığı bir hayvandır. Hizmetçin kardeşindir. Ona iyilik et. Bir işin altında ezilip kaldığını gördüğünde kendi-i yardım et.

Kaynak: Bezzaz,dan.
Konu: Genel
5818-) Ibni Mes'ûd'don (r.a.) rivayetle: Savaşsız elde edilen ganimet kışta oruç tutmaktır.

Kaynak: Ttrmizi, Savm: 73; Mûsned, 4:335.
Konu: Genel
5819-) Semüre bin Cündeb (r.a.) rivayet ediyor: Çocuk akikasına karşılık rehindir: Doğumunun yedinci gününde akika kurbanı kesilir, adı konur ve saçı tıraş edilir.

Kaynak: Tirmizi, Edâhî: 21; Ebû Dâvûd, Edâhî: 20; Atesef,akika 5; Km Mâce, Zebâih: 1; Dârimi, Edâhî: 9; Müsned, 5:8.
Konu: Genel
5822-) Ebû Hureyre'den (r.a.) rivayetle: Gıybet din kardeşini hoşlanmayacağı bir şekilde anmandır.

Kaynak: Müslim, Birr. 70.
Konu: Genel
5827-) Abdülmelik bin Umeyr rivayet ediyor: Fatiha Sûresi her hastalığa karşı şifadır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şfbû'limartmian.
Konu: Genel
5830-) İmran bin Husayn'dan (r.a.) rivayetle: Fatiha Sûresi ve Ayetü'l-Kürsîyi bir kul herhangi bir evde okursa, o gün o eve hiçbir insan ve cinnin nazarı değmez.

Kaynak: Deylemî'nin Müsmdül-firdevgmen.
Konu: Genel
5834-) Misver (r.a.) rivayet ediyor: Fatıma benden bir parçadır. Onu üzen beni de üzer, onu sevindiren beni de sevindirir. Kıyamet günü akrabalık bağları kopar. Benim hısım ve akrabalıklarım bundan hariçtir.

Kaynak: Mûsnod, 4:323,332.
Konu: Genel
5835-) Ebû Said'den (r.a.) rivayetle: Fatıma, îmran kızı Meryem hariç Cennet kadınlarının efendisidir.

Kaynak: Hâkimin Müstedremnden.
Konu: Genel
5836-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Fatıma, bana senden daha sevimli, sen ise bana ondan daha azizsin (Resûlullah bu sözü Hz. Ali'yi hitaben söylemiştir.

Kaynak: Taberânrnin Evsafından.
Konu: Genel
5838-) Safvan bin Assal'dan (r.a.) rivayetle: Allah, tövbe için batı tarafında genişliği yetmiş yıllık mesafe olan bir kapı açmıştır. Güneş o taraftan doğuncaya kadar bu kapı kapanmaz.

Kaynak: Buharî'nin Tan/zinden.
Konu: Genel
5839-) Huzeyfe (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Kişinin ailesi, malı, nefsi, çocuğu ve komşusundan kaynaklanan günahlarına orucu, namazı, zekâtı ve iyiliği emredip kötülükten sakındırması keffarettir.

Kaynak: Buhari, Mevakît: 4; Zekât: 23; Savm: 3; Filen: 17;merak*: 25; Müslim, İman: 231; Timizi, Fiten: 71; Ibni Mâce, Filen: 9.
Konu: Genel
5840-) Âişe'den (r.a.) rivayetle:                         Kabirde benim hakkımda sorguya çekileceksiniz. Benim hakkımda size soru sorulduğunda tereddütlü ve şüpheli cevap vermeyiniz.

Kaynak: Hâkimin Müstedreklndm
Konu: Genel
5841-) Ebû Hüreşre (r.a.) rivayet ediyor: Dört nehir Cennetten akıtılmaktadır: Fırat, Nü, Seyhan ve Ceyhan.

Kaynak: Mûsned, 2:261
Konu: Genel
5845-) .3i Ebû "Zer ve İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Ben Mekke'deyken evimin damı yarıldı. Cebrail indi. Göğsümü yardı. Sonra kalbimi zemzem suyuyla yıkadı. Sonra hikmet ve îman dolu altın bir leğen getirdi, onu kalbime boşalttı, tekrar kapattı. Sonra elimden tutarak beni dünya semasına çıkardı. Oraya geldiğimizde Cebrail ile dünya semâsının kapıcısı arasında şöyle bir konuşma geçti: Cebrail: "Kapıyı aç/ Bekçi: "Kimsin?" "Cebrail'im." "Yanında kimse var mı?" "Evet, yanımda Muhammed var." "Gelsin diye kendisine haber gönderilmiş mi?" "Evet, kapıyı aç." Dünya semasına çıktığımızda sağında ve solunda bazı karartılar bulunan bir adamla karşılaştık. Sağına baktığında gülüyor, soluna baktığında ise ağlıyordu. Bu zât şöyle dedi: "Hoş geldin ey salih peygamber ve salih oğlum!" Ben, "Ey Cebrail bu kimdir?" diye sordum. Cebrail şöyle cevap verdi: "Bu Âdem'dir. Sağındaki ve solundaki karartılar evlatlarının ruhlarıdır. Sağındakiler Cennetlikler, solundaki-ler de Cehennemliklerdir. Sağ tarafina baktığında gülüyor, sol tarafi-na baktığında da ağlıyor." Sonra Cebrail beni yukarı çıkardı. İkinci göğe vardık. Bekçisine, "Kapıyı aç" dedi. Melek ona dünya semasının bekçisininkine benzer sorular sordu. Hz. tdris'e uğradığımda bana şöyle dedi: "Merhaba ey salih Peygamber ve ey salih kardeş." Ben, "Bu kim?" diye sordum. Cebrail, "Bu îdris Peygamberdir" dedi. Sonra Hz. Musa'ya uğradım. Bana şöyle dedi: "Merhaba ey sâlih Peygamber ve sâlih kardeş!" Ben, "Bu kim?" diye sordum. Cebrail "Hz. Musa'dır" cevabını verdi. Sonra Hz. İsa'ya uğradım, bana "Merhaba ey sâlih Peygamber ve sâlih kardeş" dedi. Ben, "Bu kim?" diye sordum. Cebrail, "Meryem oğlu İsa'dır" cevabını verdi. Sonra Hz. İbrahim'e uğradım. Bana "Merhaba ey sâlih peygamber ve ey sâlih evlat" dedi. Ben, "Bu kimdir?" diye sordum. "Cebrail, "Hz. İbrahim'dir" diye cevap verdi. Sonra beni yukarı doğru çıkardı. Öyle bir yere çıktık ki, orada kalemlerin cızırtısını işitiyordum. O anda aziz ve celil olan Allah ümmetime elli vakit namaz farz kıldı. Bununla dönerken Hz. Musa'ya uğradım. Mûsâ bana şöyle dedi: "Rabbin ümmetine neyi farz kıldı?" Ben, "Onlara elli vakit namaz" dedim. Hz. Mûsâ bana: "Rabbi-ne tekrar müracaat et. Çünkü ümmetin buna güç yetiremez" dedi. Bunun üzerine ben Rabbime geri döndüm ve yarısını indirdi. Hz. Musa'ya dönüp durumu haber verdiğimde bana "Rabbine geri dön. Çünkü ümmetin buna da güç yetiremez. Ben tekrar Rabbime döndüm. Rabbim şöyle buyurdu: “Beş vakit olsun. Fakat bu elli vakte bedeldir. Çünkü benim katımda söz değişmez." Sonra Hz. Musa'ya döndüm. Bana: "Rabbine tekrar müracaat et" dedi. Ben, "Artık Rabbim-den hâyâ ettim" dedim. Sonra Cebrail beni götürdü. Nihayet Sidre-tü'1-Münteha'ya vardık. Orasını mahiyetini bilemediğim renkler kaplamıştı. Sonra Cennete girdim. Orada inciden kubbeler bulunduğunu ve toprağının misk olduğunu gördüm."

Kaynak: Buhari, Salât: 1; Hac: 76; Enbiyâ: 5; Müslim, İman:263; Müsned, 5:122,143.
Konu: Genel
5852-) Amr ibnü'l-Âs (r.a.) rivayet ediyor: Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucu arasındaki fark sahura kalkmaktır.

Kaynak: Müslim, Siyam: 46; Timizi, Savm: 17; Nesei, Siyam: 27;dirimi, Savm: 9; Müsned, 4:197.
Konu: Genel
5854-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: Ramazan'daki Cuma gününün diğer Cumalara üstünlüğü, Rama-zan'ın diğer aylara olan üstünlüğü gibidir.

Kaynak: Deylemfnin Müsnedûl-fırdevgınöm.
Konu: Genel
5856-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Küçüklüğünden beri Allah'a çokça kulluk eden gencin yaşı ilerledikten sonra, ççkça kulluk etmeye başlayan ihtiyara üstünlüğü peygamberlerin diğer insanlara olan üstünlüğü gibidir.

Kaynak: Deylemfnin Müsnedü'/-f/rcteıtf İnden.
Konu: Genel
5859-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Alimin kendisini ibâdete verene olan üstünlüğü, benim sizden en aşağı mertebede olan birine üstünlüğüm gibidir. Şüphesiz azîz ve ce-lîl olan Allah, insanlara hayrı öğretene rahmet eder; Allah'ın melekleri, gökler ve yer halkı, hattâ yuvasındaki karıncaya ve sudaki balığa varıncaya kadar ona günahlarının bağışlanması ve mükafâtlandı-rılması için duâ ederler.

Kaynak: Timizi, İlim: 19.
Konu: Genel
5861-) Abdurrahman bin Avf (r.a.) Resûlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Alimin kendisini ibâdete verene olan üstünlüğü yetmiş derecedir. Her iki derecenin arası, gökle yer arası kadardır.

Kaynak: Ebû Ya'lâ'nın Müsnedmden
Konu: Genel
5864-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: İlmin fazileti, bana ibâdetin faziletinden daha sevimlidir. Dindar-hğınızın en hayırlısı haramdan titizlikle sakınmaktır.

Kaynak: Taberâni’nin Evsafı Ve Hâkim'in Müstedrek'mden.
Konu: Genel
5870-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Cemaatla kılınan namaz kişinin tek başına kıldığı namazdan yirmi beş derece daha üstündür, gecenin ve gündüzün melekleri sabah namazında bir araya gelirler.

Kaynak: Buhari, Ezan: 31; Salât: 87; Tefsir-i Sûre: 17;timizi; Salât: 47; Neseî, Salât: 21.
Konu: Genel
5890-) Fodl bin Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Dünyada insanların gözünde mahcup duruma düşmek, âhirette rezil rüsvay olmaktan daha iyidir.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
5893-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: iyilik yapmak kötü ölümlerden korur.

Kaynak: İbni Etfd-dünya'nın Kazâü'l-haviid'mdm.
Konu: Genel
5896-) İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Bir tek din âlimi, şeytana karşı bin âbidden daha çetindir.

Kaynak: Tirmizî, İlim: 19; Ibni Mâce Mukaddime: 17.
Konu: Genel
5898-) Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: Esiri hürriyetine kavuşturunuz, bir ziyafete veya hayra yardım dâvetine uyunuz, aç olanı doyurunuz, hastayı ziyaret ediniz.

Kaynak: Buhari, Ahkâm: 23; Cihad: 171; Nikâh: 71; Efıme: 1;merzâ: 4; Dârimi, Siyer: 26; Müsned, 4:394,406.
Konu: Genel
5902-) Cabir'den (r.a.) rivayetle: Sen bir bakire ile evlenseydin daha iyi olmaz mıydı ki, karşılıklı gülüp oynaşlaydınız.

Kaynak: Buhari, Büyü': 34; Vekâle: 8; Cihad: 113; Müslim,raza: 54; Ebu Davud, Nikâh: 3.
Konu: Genel
5905-) Ebû Zer'den (r.a.) rivayetle: Devenin zekâtı vardır. Koyun ve keçinin zekâtı vardır. Sığırın zekâtı vardır. Buğdayın zekâtı vardır. Kim bir borcunu ödemek veya Allah yolunda harcamak gayesiyle olmaksızın parayı, pulu, altım, gümüşü biriktirirse [bu Allah'ın âyette belirttiği] kenzdir ve Kıyamet günü sahibi onlarla dağlanacaktır.

Kaynak: Müsned, 6:460.
Konu: Genel
5911-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: İnsanda üç durum vardır: Biri kötüye yorma, biri zan, biri de ha-seddir. Kötüye yormadan kurtuluş işinden geri durmamakla, zandan kurtuluş onu gerçek saymamakla, hasedden kurtuluş da hased ettiği kimseye karşı haddi aşmamakla olur.

Kaynak: Taberâıtfnin Kebîrinden.
Konu: Genel
5914-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peyga mber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Cuma gününde öyle bir an vardır ki, kul, o saate denk gelecek şekilde Allah'tan bağışlanmasını isterse mutlaka bağışlanır.

Kaynak: Ibnü's-sünntden.
Konu: Genel
5917-) Sehl bin Sa'd'dan (r.a.) rivayetle: Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oruç tutanlar buradan girmek üzere çağrılırlar. Oruç tutanlar oradan girerler. Oradan giren ebediyyen susamaz.

Kaynak: Tirmizi, Savm: 55; Neseî, Siyam: 43; Ibni Mâce, Siyam:1.
Konu: Genel
5918-) Ebû Musa (r.a.) rivayet ediyor: Cennette inciden oyulmuş bir çadır vardır ki, genişliği altmış mildir. Her köşesinde mü'minin bir eşi vardır. Biri diğerini görmez. Mü'-min, onları ziyaret eder.

Kaynak: Buhari, Tefsir-i Sûre: 55; Bed"ü1-halk: 8;müslim, Cennet: 23-25; Timizi, Cennet: 3.
Konu: Genel