Camiu's-Sagir Hadis Kitabı

391-) Mihran'dan (r.a.) rivayetle: Allah bir millet hakkında hayır dilerse akıllı ve yumuşak huylularını idareci yapar. Aralarında âlimler hüküm verir. Cömertlerine de mal verir. Allah bir millet hakkında şer dilerse, kötülerini idareci yapar. Aralarında câhiller hüküm verir. Cimrilerine de mal verir.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
392-) Ubâde bin Sâmit'ten (r.a.) rivayetle: Allah bir topluluk hakkında bereket dilerse onlara cömertlik ve tok gözlülük nasib eder. Bir topluluk hakkında da nimetini kesmeyi dilerse onlara hiyanet kapısını açar.

Kaynak: Taberani’nin kebir’inden.
Konu: Genel
393-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir ev halkı hakkında hayır dilerse, onları yumuşak huylu kılar.

Kaynak: Müsned, 6:71,104,105.
Konu: Genel
394-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Allah kulları hakkında hayır dilerse yaşayışlarında onlara yumuşak huyluluk nasip eder. Onlar hakkında şer dilerse yaşayışlarında kaba ve sert bir tabiat verir.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
395-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah ümmetimden biri için hayır dilerse, kalbine Ashabımın sevgisini kor.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
396-) Âipe (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir idareci için hayır dilerse ona dürüst bir yardımcı verir. Birşey unuttuğunda kendisine hatırlatır. Hatırladığında kendisine yardım eder. Bunun dışında birşey dilerse, ona kötü bir yardımcı verir. Bir şey unuttuğunda hatırlatmaz. Hatırladığında yardımcı olmaz.

Kaynak: Ebû Davud, Imare; 4; Neseî, Bey'a: 33; Müsned, 6:70.
Konu: Genel
399-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Allah bir millet hakkında kötülük dilerse, idarelerini israfcı ve zevkine düşkün kimselere havale eder.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
400-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir topluluğa azap vermek istediğinde o azap bütün fertlerine isabet eder. Sonra da o amellerine göre diriltilirler.

Kaynak: Buhari Fiten: 19; Müslim, Cennet: 84; Müsned,2:40,110,136.
Konu: Genel
401-) Enes (r.aj rivayet ediyor: Allah bir topluluğa dînî ve dünyevî musibet vermek istediğinde, cami ve mescidlerine bakar ve azabı geri çevirir.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’i  Ve deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
402-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir beldeyi helak etmek istediğinde, orada zinanın açıkça işlenmesine fırsat verir.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
404-) Ebû İzze rivayet ediyor: Allah bir kulunun ruhunu bir yerde almak istediğinde onun için orada bir ihtiyaç meydana getirir.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i  Ve  Ebû Nuaym'in hilye’sinden.
Konu: Genel
406-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah kader ve kazasını gerçekleştirmek istediğinde onlar hakkında kader ve kazası yerini buluncaya kadar akıl sahiplerinin akıllarını alır. Hükmü gerçekleşince geri iade eder. Onlar da pişmanlık duyarlar.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
407-) Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Allah birşeyi yaratmak istediğinde hiçbir şey ona mani olmaz.

Kaynak: Müslim, Nikâh: 132; Timiz!, Nikâh; 39; Mûsned,3:49,59,93
Konu: Genel
408-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah bir millet için kıtlık vermeyi istediğinde semâdan bir nida edici şöyle bağırır: "Ey mideler genişleyin. Ey gözler doymayın. Ey bereket kalk."

Kaynak: İbni Neccar’ın Tarih’i Ve Deylemi’nin Müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
411-) İbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: Biriniz mülkünü satmak istediğinde önce komşusuna teklif etsin.

Kaynak: Ebu Ya’la Ve İbni Adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
412-) Ebû Hüreyre (r.a.) Resûl-ü Ekrem 'in (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Biriniz yolculuğa çıkmak istediğinde Müslüman kardeşlerine uğrayıp selâm versin. Çünkü onlar dualarıyla onun yaptığı hayır duaya kuvvet verirler.

Kaynak: Taberani’nin evsat’ından.
Konu: Genel
414-) Abdullah bin Mesver Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Sen bir iş yapmak istediğinde o işin neticesini iyi düşün. Hayır ise. yap, şer ise vaz geç.

Kaynak: İbni Mübârekln Zühdünden.
Konu: Genel
417-) Bir işi yapmak istediğinde teennî ile hareket et ki, Allah o işte sana bir çıkış yolu göstersin.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
419-) îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Başkasının kusurlarım anlatmak istediğinde hemen kendi kusurlarını hatırla.

Kaynak: Rafii’nin tarih-i  Kazvin’den.
Konu: Genel
420-) Bir kötülük yaptığında arkasından hemen bir iyilik yap[136].   Yanılma, şaşma, hata ve günah insan oimanm tabiî bir sonucudur. "Beşer şaşar, Beşir şaşmaz" atasözünde de ifade edildiği gibi şaşmayan, yanılmayan bir Allah'tır. Ancak bundan "Madem ki şaşmak özelliğimiz; öyfeyso istediğimiz günahı işleyebiliriz" şeklinde bir mantık çarpikiıği da çikarHrnamalıdır. Bu bile bile günaha davetiye olur. Günaha girmeme konusunda alabildiğine titiz davranmak, imtihanın en önemli  İnsanlık hali bir hata ve günah işlediğimizde de o noktada ümitsizliğe düşmeye gerek yoktur. Hemen pişmanlık duymalı, telafiye çalışma   İşte hadts-i şerifte bu îşmanlîk ve telafinin en güzel yolu gösteriliyor "Kötülüğün hemen poşinden iyilik yapmak." Başka bir rivayette 'Tâ ki o kötüğü silsin" ilavesi de yer almaktadır. Bu gerçek bir âyet-i kerimede de şöyie bildirilmektedir: "Muhakkak iyilikler kötülükleri giderir. Bu, güzelce düşünenler için bir öğüttür"

Kaynak: Hûd Sûresi, 114.
Konu: Genel
421-) Îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz bir işçi tuttuğunda vereceği ücreti kendisine bildirsin.

Kaynak: Darekutni’nin efrad’ından.
Konu: Genel
422-) Ebû Musa'dan (r.a.) rivayetle: Bir yere girmek için birinize üç defa izin istediği halde izin verilmezse geri dönsün.

Kaynak: Buharî, İstizan; 13; Müslim, Adab: 32,34,35,37,37; Emdavud, Edeb: 127,130
Konu: Genel
426-) Atiyye es-Sa'di rivayet ediyor: İdareci çok öfkelendiğinde şeytan ona galip gelir.

Kaynak: Mûsned 4:226.
Konu: Genel
428-) Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: Bir kadın güzel koku sürünüp bunu hissetsinler diye bir topluluğa uğrarsa, zina etmiş olur.

Kaynak: Ebû Davud, Tereccûd: 7; Timizi, Edeb: 35; Nesaî,zfnet: 35; Darlmî, Isti'zan; 18;  mûsned, 4:400,414,418,
Konu: Genel
429-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Karşından iki kadın birlikte geldiğinde aralarından geçme. Ya sağdan veya soldan geç.

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
434-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle; Bir kimse geceleyin uyanır, eşini de uyandırır, iki rekât namaz kılarlarsa Allah'ı çok zikreden kadın ve erkeklerden yazılırlar.

Kaynak: Ebu  Davud,vitr:13;ibni  Mace,ikame:175.
Konu: Genel
436-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz uykudan uyandığında afadest alsın ve burnuna üç defa su versin. Çünkü şeytan onun genzinde sabahlar.

Kaynak: Buharî, Bed’ul Halk. 11; Nsseî, Taharet: 72
Konu: Genel
437-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz uykudan uyandığında şu duayı yapsın: "Ruhumu bana geri döndüren, vücuduma afiyet ve Kendisini zikretme fırsatı veren Allah'a hamd olsun."

Kaynak: İbnü’s-sünni’den.
Konu: Genel
438-) Ebû Said'den (r.a.) rivayetle: Kul Müslüman olup Islâmm gereklerini yerine getirdiğinde, Allah daha önce işlediği bütün kötülükleri affeder. Bundan sonra her amelin karşılığı şu şekilde verilir: İyilik on katından yedi yüz katma kadar karşılık görür. Kötülük, Allah affetmediği takdirde misliyle cezalandırılır.

Kaynak: Buhari, İman: 31
Konu: Genel
439-) Ebû Bekre (r.a.) rivayet ediyor: Bir adam din kardeşine silahını doğrulttuğunda ikisi de Cehen-nem'in kıyısındadır. Onu öldürdüğünde îse ikisi de oraya düşerler.

Kaynak: İbni Mâce, Filen: 11; Müslim, Fiten: 16.
Konu: Genel
444-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah'tan başka hiçbir yardımcısı olmayan kimseleri gözetme hususunda Allah'tan korkun. Allah'tan korkun.

Kaynak: Ibni Adiyy'in Ef-kmınden.
Konu: Genel
446-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Sen bir ayakkabı aldığında iyisini al. Elbise aldığında da iyisini al.

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
447-) Âişe'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Mü'min hastalandığında körüğün pasını, pisini temizlediği gibi, hastalık da onu günahlardan öyle temizler.

Kaynak: İbni hıbban,buhari’nin  Edeb’i, .taberani’nin  Evsaf’ından.
Konu: Genel
448-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Bir yerin ağrıdığında elini ağrıyan yerin üzerine koy ve şöyle duâ et: "Allah'ın adıyla. Hissettiğim şu ağrıdan Allah'ın izzet ve kudretine sığınırım." Sonra elini kaldır. Bunu sayısı tek olmak şartıyla tekrar tekrar yap.

Kaynak: Tirmizî, Daavat 135.
Konu: Genel
450-) Ebû Seleme (r.a.) rivayet ediyor: Birinizin başına bir musibet geldiğinde şöyle desin: "Şüphesiz biz Allah'ın kullarıyız, sonunda yine Ona döneceğiz. Allah'ım, musibetimin mükâfatını ancak Senden istiyorum. Bundan dolayı beni mükâfatlandır ve onun ardından da bana daha hayırlısını ihsan et.

Kaynak: Tirmizî, Daavat: 83; Müsned, 4;27,28; 6:313,317.
Konu: Genel
451-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Birinize bir sıkıntı eriştiğinde şöyle desin: "Allah, Rabbim Allah. Ben Ona hiçbir şeyi ortak koşmuyorum."

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
452-) .îbni Abbas'tan (r.a,) rivayetle: Birinizin başına bir musibet geldiğinde benim vefatımla başına gelen musibeti hatırlasın. Çünkü bu en büyük musibetlerden birisidir.

Kaynak: İbni adiyy’in el-kamil’i.beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
454-) Ebû Satd (r.a.) rivayet ediyor: İnsanoğlu sabahladığında bütün organları diline yalvararak şöyle derler: "Hakkımızda Allah'tan kork. Bizim istikâmetimiz ancak seninle mümkündür. Sen istikâmet üzere olursan, biz de istikâmet üzere oluruz. Sen saparsan biz de saparız."

Kaynak: Tirmizf, Zühd: 61; Müsned, 3:96,
Konu: Genel
455-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Sabaha çıktığınızda şu duayı okuyun: "Allah'ım, Senin yardımınla sabahladık. Senin yardımınla akşama kavuşuyoruz. Kudretinle diri-Hyor, kudretinle ölüyoruz. Dönüşümüz de ancak Sanadır.

Kaynak: İbni Mâcs, Dua: 14; Müsned, 2:354,522.
Konu: Genel
457-) îbni Arar (r.a.) rivayet ediyor: Yatağına uzandığında şöyle duâ et: "Allah'ın adıyla. Onun gazabından, şiddetli azabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesveseleri ve yanımda bulunmalarından Allah'ın mükemmel sıfatlarına sığınırım.

Kaynak: Ebu  Nasr  Es-sicziden.
Konu: Genel
458-) Câbir rivayet ediyor: Biriniz uzun müddet evinden ayrı olduğunda geceleyin habersiz olarak aniden eve dönmesin.

Kaynak: Buhari, Nikah: 120; Müslim, Imare: 183.
Konu: Genel
460-) Câbir bin Semre Resûl-i Ekrem’in (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah birinize bir servet ihsan ettiğinde önce kendisi ve aile efradının ihtiyaçlarına harcasın.

Kaynak: Müslim, Imare: 10; Neseî, Büyü: 84; Müsned. 5:86,88.
Konu: Genel
461-) Ebû Osman'dan rivayetle: Birinize güzel koku verildiğinde onu reddetmesin. Çünkü o Cennetten çıkmış gibidir.

Kaynak: Tirmizî, Edeb: 37; Ebû Davud, Tereccül: 13; Neseî,zîneî: 74.
Konu: Genel
463-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizden (a.s.m.) rivayet ediyor: Biriniz zekât verdiğinde şöyle demekteki sevabı unutmasın: "Allah'ım, omı benim için bir ganimet kıl, istemeyerek verilen bir mal kılma."

Kaynak: İbni Mâce, Zekât: 8.
Konu: Genel
464-) Selman bin Âmir rivayet ediyor: Biriniz orucunu açtığında onu hurmayla açsın. Çünkü o, berekettir. Onu bulamazsa suyla açsın. Çünkü su çok temizdir.

Kaynak: Tirmizî, Zekât 26; Savm: 10; İbni Mâce, Siyam: 25;dârimî, Savm: 12; Müsned 4:17,18,213,214. 1. Bakara Sûresi, 3.
Konu: Genel
466-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Kıyamet yaklaştığında, nerede ise Müslüman kişinin hiçbir rüyası yalan çıkmaz. Rüyası en doğru olanlar ise en doğru sözlü olanlardır.

Kaynak: İbni Mâce, Rüya; 9; Müslim, Rüya: 6; Ebû Davud, Edeb:88; Tirmizî, Rüya: 1.
Konu: Genel
468-) Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Kul, Allah korkusundan dolayı ürperdiğinde, kuruyan ağaç yapraklan döküldüğü gibi günahları dökülür.

Kaynak: Tabsrânî'nin Kebenden.
Konu: Genel
469-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Kişi yeme içmeyi azalttığında içine nur dolar.

Kaynak: Deylemi, Müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
471-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Namaz için kamet getirildiğinde koşarak gitmeyiniz. Normal yürüyüş ve vakarla gidiniz. Yetiştiğinizi kılın, yetişemedeğinizi tamamlayın.

Kaynak: Buharî, Cuma: 18; Ezan: 20,23; Müslim, Mesaaid:151,152,153; Ebû Davud, Salat 54; Timiz!salat 127
Konu: Genel
475-) Ibnı Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Bir kişi din kardeşini küfürle itham ettiğinde o küfür ikisinden birine döner.

Kaynak: Buhari, Edeb: 73; Müslim, Îman: 111; Tırmizi, İman:16; Taberâri, Kelâm: 1; Müsned. 2:18,44,47.
Konu: Genel